tot lui Catalin2
Revin. :) Acum am citit și topic-ul despre sinoadele panortodoxe și dogmele romano-catolice. Știam că între noi și creștinii catolici există anumite diferențe dogmatice și cred din tot sufletul că întreaga învățătură ortodoxă este adevărată, întru totul fidelă Revelației divine, care ni s-a transmis prin Sfânta Scriptură și Sfânta Tradiție.
În privința atitudinii mele față de catolici... Într-adevăr, încerc să fiu cât mai deschisă față de acești creștini, din mai multe motive. În primul rând, pentru că ei, asemenea nouă, sunt creștini, mărturisind principalele adevăruri de credință (în primul rând, se închină unicului Dumnezeu adevărat - Sfânta Treime - ca și noi). În al doilea rând, există un motiv oarecum... subiectiv, în sensul că bunicul meu din partea tatălui (Dumnezeu să-l odihnească în pace) a fost catolic și știu că era un creștin convins, iubitor de Dumnezeu. Cunosc, de asemenea, o creștină din această confesiune (nu este din familia mea, dar avem de mult timp o relație foarte apropiată), care-mi inspiră încredere și un respect deosebit. Această doamnă este o creștină practicantă și crede cu tărie în catolicism, dar cred că niciodată nu s-ar gândi să susțină că necredincioșii trebuie condamnați la moarte. :) Dimpotrivă, este deosebit de tolerantă, fără a cădea în relativism, ci respectându-și în mod sincer semenii (deci, înțelege să respecte persoanele necredincioșilor, nu ideile lor greșite). De aceea, am scris la un alt topic un mesaj favorabil romano-catolicilor. În privința învățăturii de credință, a dogmelor, așa cum am spus, cred cu toată puterea în Ortodoxia noastră. :)
Încă o dată, îți mulțumesc mult pentru mesajele documentate și bine argumentate. Îmi face o deosebită plăcere să discutăm. :)
Domnul să fie cu tine și să te ocrotească!
|