Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserica Romano-Catolica
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 06.07.2011, 00:58:52
Adriana3 Adriana3 is offline
Banned

Data înregistrării: 12.01.2010
Locație: Turma Bunului Pastor
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Dar eu nu vorbesc de oameni sfinți. Dacă ar fi numai oameni sfinți, nu ar mai fi nicio nevoie de vreun stat, de niciun fel. Eu vorbesc nu de utopii, ci de un stat rânduit după legi creștine și format din oameni și așa, și altminteri, din grâu și din neghină. Deci, criminalii în serie trebuie sau nu trebuie condamnați la pușcărie ? Dar hoții ?

Deci, dacă mâine ar fi un referendum: tâlhăria să fie incriminată sau nu în codul penal, cum votați ?
Crestinii au datoria de a merge pe calea sfinteniei, altfel degeaba se cheama crestini. Daca ar fi un referendum pe tema propusa de dvs. as vota contra, si as propune in schimb solutia data de italieni la desfiintarea spitalelor de psihiatrie, devenind la ora actuala model in Europa in domeniu. Si as propune de asemenea ca toti crestinii sa se roage pentru reusita, pentru indreptarea pe aceasta cale a vinovatilor.
Reply With Quote
Vechi 06.07.2011, 08:36:41
Theodor_de_Mopsuestia
Guest

Implicit

Oamenii nu traiesc, inca, in lumea ideala, perfecta, transfigurata, ce se va ivi la Parousia. De aceea, intre altele, Domnul a pus mana si pe...bici. Putea sa-i faca pe aia sa-si renege obiceiurile stupide, si i-ar fi convertit pe loc, nu? Insa a preferat sa dea un exemplu. El, ca Dumnezeu intrupat, putea sa le faca alora mintile de numa-numa, insa S-A COBORAT LA NIVELUL NOSTRU, MAMIFERE PRIMATE CU UN SET REDUS DE MIJLOACE LA DISPOZITIE, SI NE-A ARAT CUM SA PROCEDAM CAND MIJLOACELE PRIN CUVANT, PRIN LOGICA, PRIN COMUNICAREA DINTRE INIMI DAU GRES. Dupa parerea mea, acel act al Domnului a fost adevaratul act de nastere al Sfintei Inchizitii. INSUSI DOMNUL NE-A DAT GIRUL SAU. Asa ca nu Torquemada, sau altii au fost intemeitorii Sfintei Inchizitii, ci insusi Domnul. SI PRIMATUL PAPAL, SI SFANTA INCHIZITIE SUNT DE LA DUMNEZEU SI AU JUSTIFICARE IN SFANTA SCRIPTURA. Trebuie doar putina bunavointa si deschidere pentru a vedea asta.
Reply With Quote
Vechi 06.07.2011, 08:51:40
Melissa
Guest

Smile

Citat:
În prealabil postat de Adriana3 Vezi mesajul
as propune in schimb solutia data de italieni la desfiintarea spitalelor de psihiatrie, devenind la ora actuala model in Europa in domeniu.
Nu ma mai tine in suspans si spune te rog care-i solutia despre care tot vorbesti?:-)

Multumesc!
Reply With Quote
Vechi 06.07.2011, 09:37:34
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Theodor_de_Mopsuestia Vezi mesajul
Oamenii nu traiesc, inca, in lumea ideala, perfecta, transfigurata, ce se va ivi la Parousia. De aceea, intre altele, Domnul a pus mana si pe...bici. Putea sa-i faca pe aia sa-si renege obiceiurile stupide, si i-ar fi convertit pe loc, nu? Insa a preferat sa dea un exemplu. El, ca Dumnezeu intrupat, putea sa le faca alora mintile de numa-numa, insa S-A COBORAT LA NIVELUL NOSTRU, MAMIFERE PRIMATE CU UN SET REDUS DE MIJLOACE LA DISPOZITIE, SI NE-A ARAT CUM SA PROCEDAM CAND MIJLOACELE PRIN CUVANT, PRIN LOGICA, PRIN COMUNICAREA DINTRE INIMI DAU GRES. Dupa parerea mea, acel act al Domnului a fost adevaratul act de nastere al Sfintei Inchizitii. INSUSI DOMNUL NE-A DAT GIRUL SAU. Asa ca nu Torquemada, sau altii au fost intemeitorii Sfintei Inchizitii, ci insusi Domnul. SI PRIMATUL PAPAL, SI SFANTA INCHIZITIE SUNT DE LA DUMNEZEU SI AU JUSTIFICARE IN SFANTA SCRIPTURA. Trebuie doar putina bunavointa si deschidere pentru a vedea asta.
Si care a fost biciul Domnului? Sa ii puna pe rug? Sa ii tortureze? Sa ii bata fizic? Sa ii bage in puscarie? Nici una din toate astea, asa-i? A fost un bici doar VERBAL la adresa lor, iar fizic doar le-a rasturnat marfurile si i-a dat afara din Templu. Si apoi i-a invatat si pe apostoli sa nu ridice sabia impotriva a astfel de oameni tocmai pentru ca nu a venit sa piarda lumea ci sa o mantuiasca. O tot dati inainte cu sintagma ca nu traim intr-o lume ideala si utopica de parca Iisus, apostolii si primii crestini nu tot in lumea asta imperfecta au trait si niciunul nu a dat nici macar o palma cuiva, n-au bagat pe nimeni in puscarie ci au fost ei omorati. Cand insa crestinii au pus mana pe puterea politica, totul s-a inversat, de acolo a inceput apostazia crestinilor de la adevarata credinta in Hristos.
Reply With Quote
Vechi 06.07.2011, 09:39:27
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Erethorn Vezi mesajul
Deci, dupa dumneavoastra, vrajitoria nu este pacat grav ?

Ia spuneti, cati ani esti oprit de la Sfanta Impartasanie daca marturisesti preotului ca ai facut vraji ?!
M-am exprimat gresit in graba, am vrut sa scriu infractiune, nu pacat. Dar sper ca se intelegea din context.
Desigur, vrajitoria e un pacat mare si grav.
Reply With Quote
Vechi 06.07.2011, 09:42:27
Senior Member

Implicit

Citat:
Sa nu mai spun de ideea, sincer incomprehensibila pentru mine, de a refuza unor pacatosi (in sens mistic si nu numai: bolnavi) medicamentul. Nu cred ca imi ajunge ziua sa enumar cazurile in care Sfanta Comuniune a vindecat, inclusiv in cel mai medical sens al verbului, o multime de oameni, deseori cazuri disperate. Poate are cineva o lista explicita de cazuri (care oricum nu poate fi decat succinta, prin natura ei) in care Sfanta Comuniune a operat stralucite vindecari, fie ca ambele specii, fie doar ca una din ele. Dar, cum am mai spus altadata, in alta forma...cand subiectivismul doctrinar si mai ales politic, justificator (?!?) de schisma vorbeste, ratiunea si logica tac.
Dar sunt, iar, off-topic, desi cu un scop. Ideea e ca prefer de departe o societate in care oamenii Il iubesc si depotriva Il tem pe Dumnezeu si Cetatea lui pe Pamant, Sfanta Biserica, uneia in care oamenii traiesc ca intr-un cosmar al iluziilor sisifiene ale pacatului, chipurile in "libertate"...
La ortodocsi (probabil si la catolici) pentru vindecare e sfantul maslu. Impartasania nu se da oricui la ortodocsi, de aceea trebuie sa se spovedeasca inainte de a o putea lua. Si chiar si asa, pentru unele pacate preotul care spovedeste il opreste de la impartasanie.
Reply With Quote
Vechi 06.07.2011, 09:46:01
Senior Member

Implicit

Citat:
Si, oricum, din pacate, structura multiautocefala (ce nonsens e cuvantul asta, nu?) definita ca "ortodoxie" NU poate produce o institutie ce ar copia Sfantul Oficiu. Este logic, entropia multimii deciziilor luate de interese divergente se opune unei atari initiative, darmite unei atari structuri.
Daca ar studia catolicii si istoria Bisericii din primul mileniu si nu doar dupa schisma, ar vedea ca era exact aceeasi organizare. Cinci patriarhii, fiecare cu propria jurisdictie.
Reply With Quote
Vechi 06.07.2011, 09:51:54
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Melissa Vezi mesajul
Nu ma mai tine in suspans si spune te rog care-i solutia despre care tot vorbesti?:-)

Multumesc!
Eram inca studenta cand am auzit ca italienii desfiinteaza spitalele de psihiatrie si imi imaginam ce rau o sa ajunga Italia cu toti nebunii astia pe drumuri, unii dintre ei extrem de violenti. Si cand colo nici poveste, am vazut recent un reportaj aici, in Franta, in care aratau ca au devenit model european pentru ca au creat in loc niste cooperative in care i-au integrat pe acesti oameni, care nu se dau in laturi sa munceasca atunci cand au conditii calme de lucru si sunt respectati si astfel, munca le este ca un fel de terapie in asa fel incat chiar si cei violenti devin mielusei. Cand am vazut acest reportaj mi-am amintit ceea ce citisem cu cativa ani in urma si anume criminalitatea in Italia este printre cele mai scazute din Europa. Franta de exemplu are de 4 ori mai multi criminali si aici este interzis prin lege a se lasa copiii sa mearga singuri la scoala sub o anumita varsta ceea ce in Italia nu se intampla tocmai pentru ca nu-i ceva periculos. Cele mai multe paturi de psihiatrie pe cap de locuitor sunt in Belgia si in aceasta tara am vazut si cele mai multe afise cu copiii disparuti. In Italia, desi i-am vazut pe copiii singuri prin autobuze mergand la scoala, nu dispar copiii ca prin Belgia. Nici in Franta nu dispar pentru ca sunt paziti bine de adulti iar puscariile din Franta sunt renumite in a fi printre cele mai dure din Europa ca atare exista o rata extrem de mare de sinucideri in randul puscariasilor proaspat inchisi fara a scadea criminalitatea. Nu puscariile controleaza cu adevarat criminalitatea ci umanitatea oamenilor...

Last edited by Adriana3; 06.07.2011 at 09:55:01.
Reply With Quote
Vechi 06.07.2011, 10:08:30
N.Priceputu
Guest

Implicit

Citat:
Dupa parerea mea, acel act al Domnului a fost adevaratul act de nastere al Sfintei Inchizitii. INSUSI DOMNUL NE-A DAT GIRUL SAU. Asa ca nu Torquemada, sau altii au fost intemeitorii Sfintei Inchizitii, ci insusi Domnul. SI PRIMATUL PAPAL, SI SFANTA INCHIZITIE SUNT DE LA DUMNEZEU SI AU JUSTIFICARE IN SFANTA SCRIPTURA. Trebuie doar putina bunavointa si deschidere pentru a vedea asta.
Una e să căutăm justificări dorințelor și faptelor noastre în Evanghelie, alta e să încercăm să trăim și să făptuim ceea ce e cuprins în ea. Mulți vor să-și justifice mânia sau răutatea, ba chiar crimele pe această relatare a mâniei divine pe care a manifestat-o Iisus o dată, în templu. El era singurul fără păcat și avea tot dreptul să pedepsească; nu a făcut-o, însă, nici cu sabia, nici cu rugul, ci cu biciul (nici măcar nu știm dacă a lovit pe cineva sau doar a pocnit din bici) și dărâmând tarabele schimbătorilor de bani. Și nu a făcut asta decât în casa Tatălui.
Repet, nu suntem creștini dacă nu Îl luăm pe El ca model.
Reply With Quote
Vechi 06.07.2011, 10:30:18
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Păi atunci înseamnă că oastea lui Ștefan cel Mare (ajuns și Sfânt), pe care o lăudați așa de mult într-o postare anterioară, nu a fost decât o bandă de criminali. Fost-au ei laici ? Fost ? Avutără ei arme ? Avutără. Au săvârșit ei "omoruri" în război. Săvârșit, ba chiar tăiat turcaleți la greu. Deci, fideli creștinismului patristic și canoanelor Sf Vasile cel Mare, putem spune că plăieșii și răzeșii criminali ai lui Vodă Ștefan au căzut sub grea pedeapsă. Și când te gândești că voievodul, după ce i-a zgândărit pe turci la Podul Înalt și a prins a-i țâțâi spatele aflând că Padișahul, enervat, vine cu oastea împărătească să îl radă, a cătat ajutor la Papa ! Voia, pesemne, să-i atragă și pe catolici în păcatul de a lupta cu arme contra turcilor ! Dar Papa, infailibil cum îl știm, și-a dat seama de ispită și a trimis doar un ajutor subțirel, ferind astfel atâția luptători catolici de crima de a-i ucide pe luptătorii turci.

Te pomenești că pedeapsa (în ani de oprire de la împărtășanie) era mai mică atunci când românul creștin înfigea săgeata nu în țarigrădeni, ci în popoul domnesc, precum au făcutără ai noștri munteni la Chilia. Ori mai târziu, când au participat la Asediul Vienei (de partea lui Soliman, se înțelege) și s-au distins în lupta cu creștinii occidentali, printre aceia fiind și frații lor ardeleni.
Despre asta ne spune chiar cronicarul polonez, care era preot catolic si a ajuns apoi Arhiepiscop. Dupa batalia de la Vaslui acesta scrie: "Nu s-a îngâmfat Ștefan în urma acestei biruințe, ci a postit 40 de zile cu apă și cu pâine. Și a dat poruncă în țara întreagă să nu cuteze cineva să-i atribuie lui acea biruință, ci numai lui Dumnezeu, cu toate că știau toți că învingerea din ziua aceea numai lui i se datorește." http://www.stefancelmare.ro/Izvoare-s4-ss19.htm
De asemenea, alta sursa: " Cronicile arată cum din vreme în vreme Ștefan pleca de la Suceava la Putna sau la alte ctitorii și rămânea acolo câtva timp, se ruga în taină sau participa la slujbe de zi și de noapte cu obștea sfântului locaș. Postea în timpul campaniilor și al bătăliilor, cerând curtenilor, sfetnicilor și ostașilor să facă la fel."

Aceasta era o lupta de aparare care nu putea fi ocolita, nu era alta alternativa. Din cate inteleg la batalii nu participau preoti sau oameni din cler.
Chiar si asa, pentru omor de orice fel se dau canoane de oprire de la impartasanie. Parintele Cleopa scrie ca pentru omor prin imprudenta se opreste 10 ani de la impartasit, iar pentru cel intentionat 25 de ani.
Dar el spune ca din acestia se scad, putand ajunge pana la mai putin de un an (vorbesc de cel prin imprudenta sau de aparare). Daca tine post, daca se roaga mai mult, etc. De exemplu scrie ca daca posteste miercuri, vineri si luni se scad 2 ani, daca un an nu bea vin si nu mananca carne inca doi ani, pentru 100 de metanii pe zi si Psalmul 50 de 7 ori pe zi inca doi ani, etc. Si asa la fiecare canon, totul in functie de pocainta celui ce a gresit.
Putem vedea chiar in Bilbie ca Domnul ii spune lui David ca nu va putea termina templul, ci doar fiul sau, pentru ca are multe omoruri.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Inchizitia doctor_faustus Biserica Romano-Catolica 34 10.07.2017 18:38:55