Citat:
În prealabil postat de laurastifter
Da, exact! :)
În "Jurnalul fericirii", părintele Nicolae Steinhardt își exprima opinia despre originea omului într-un mod foarte simpatic: "Pare-se că există două teorii cu totul potrivnice cu privire la originea naturii umane: unii cred că omul coboară din maimuță, alții că a fost creat de Dumnezeu. Eu unul cred că se înșeală și unii și ceilalți. Teoria mea este următoarea: cei care cred că omul coboară din maimuță, coboară cu adevărat din maimuță și alcătuiesc o rasă aparte, în afara rasei oamenilor creați de Dumnezeu, care cred și știu că au fost creați de Dumnezeu". :) Citatul s-ar putea să nu fie exact, l-am scris din memorie, dar aceasta este ideea.
Unii dintre semenii noștri preferă să se considere drept ființe evoluate dintr-o specie de animale, în loc să se recunoască drept persoane create după chipul lui Dumnezeu, având vocația sfințeniei, a asemănării cu El prin virtute. Acest fapt îmi amintește de cuvintele Psalmistului: "Omul, în cinste fiind, nu a priceput. Alăturatu-s-a dobitoacelor celor fără de minte și s-a asemănat lor". Cei care susțin că omul provine din maimuță preferă să se creadă urmași ai unor ființe neraționale, decât să mărturisească împreună cu Psalmistul David: "Doamne, ce este omul, că-l pomenești pe el și fiul omului, că-l iei în seamă? Micșoratu-l-ai pe dânsul cu puțin față de îngeri și cu mărire și cu cinste l-ai încununat pe el. Pusu-l-ai pe dânsul peste lucrul mâinilor Tale, toate le-ai supus sub picioarele lui".
Doamne ajută!
|
Imi amintesc de privirea mamei mele, femeie simpla si credincioasa de la tara, care m-a trimis la scoala la oras, ca sa ma faca "domn", atunci cand -nu stiu prin ce clasa eram, primara oricum- m-am intors in vacanta eu, cea "despteptata la scoli" si i-am spus ca noi ne tragem din maimuta! Incercam sa-i tin lectia pe care o auzisem la scoala si ma dadeam desteapta, ca doar eu aveam acuma scoala!!! Saraca, m-a privit capiata! Si azi ii vad privirea. M-a lasat in plata Domnului, nu mi-a zis nimic, o fi zis o rugaciune in gand...S-o fi intrebat ce prostii ne invata astia pe la scoli, ca doar ea ma trimisese crezand ca a iesi ceva bun din mine, nu sa vin cu asemenea nebunii. Ce-o fi fost in mintea ei?