![]() |
![]() |
|
|
||||
|
||||
![]() |
|
|||
|
|||
![]()
A fost o experienta interesanta, am aflat si ca geocentrismul dauneaza (extrem de) grav caracterului :)
As fi fost interesat totusi de un dialog cu individul dar din pacate habar n-avea ce e ala, data viitoare totusi poate dam peste un geocentrist mai evoluat. Ups..dar stai ca ei nu cred in evolutie.. :)) Last edited by AlinB; 20.07.2011 at 00:02:28. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Credeti in evolutie dar nu doveti ca Dvs sunteti evoluati. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Daca nu va spune nimic, degeaba v-ati obosit sa faceti al doilea cont. Continuati cursa copy/paste ignorand si batjocurind ceilalti membri sau credeti ca puteti sa evoluati nitel in atitudine? Eu sper ca mergeti pe a doua varianta. Poate de data asta sunteti dispus si sa raspundeti la intrebari, nu doar sa faceti afirmatii si sa va blocati la demonstratii cand se pune problema examninarii lor obiective. Last edited by AlinB; 20.07.2011 at 13:59:08. |
|
||||
|
||||
![]()
Sfântul Ioan Gură de Aur: „Căci cei nebuni își închipuie că nimic nu stă pe loc, dar aceasta li se pare nu din obiectele văzute, ci din ochii care văd. Deoarece ei sunt nestatornici și buimaci, ei cred că Pământul se rotește cu ei, dar el nu face asta ci stă nemișcat. Tulburarea este chiar starea lor, și nu vreo schimbare a stihiei”
Fericitul Augustin: „Atunci, fie ca filosofii să nu cuteze a ne tulbura credința cu argumente legate de greutatea corpurilor; căci nu mă ostenesc să cercetez de ce ei nu pot crede că un trup pământesc poate să fie în ceruri, în vreme ce întregul Pământ nu atârnă de nimic. Căci pesemne că lumea își păstrează locul din centru prin aceeași lege catre atrage la centrul ei toate corpurile grele.” Sfântul Vasile cel Mare: „Unii filosofi ai naturii spun, cu cuvinte elegante, că pământul stă nemișcat din anumite pricini: din pricina locului pe care îl ocupă în centrul universului și din pricina distanței, totdeauna egală cu marginile universului; de aceea nu poate să se încline în vreo parte; așa că rămâne neapărat nemișcat, pentru că distanța egală, pe care o are din toate părțile de jur împrejurul lui, îi face cu neputință înclinarea în vreo parte. Locul acesta din centrul universului, pe care pământul îl ocupă, nu l-a dobândit nici ca o moștenire, nici prin sine însuși, ci este locul lui firesc și necesar… Deci corpurilor grele le este proprie mișcarea înspre jos; iar josul, așa cum s-a arătat, este centrul. Să nu te minunezi, dar, dacă pământul nu cade în nici o parte; nu cade, pentru că ocupă, potrivit naturii lui, locul din mijloc. Trebuie deci neapărat ca pământul să rămână la locul său… Vor fi de acord și cei ce sunt împotriva spuselor mele că pricina care face ca pământul, care este mai greu decât apa, să stea suspendat în mijlocul universului…” |
|
|||
|
|||
![]()
Vezi ca ti-a scapat ceva, titlul lucrarii si pagina daca poti sa indici o sursa exacta a materialului (tiparita, pdf, link..).
Iar pe Sf. Vasile cel Mare l-ai taiat in mijlocul dizertatiei. Invata-te si tu la maniere mai elegante cand pretinzi ca faci stiinta sau chiar teologie :) Last edited by AlinB; 20.07.2011 at 22:49:32. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Referitor la intrebarile subtil puse, pentru cei care doresc sa aprofundeze: - Sf Ioan Gura de Aur, fragment din Cartea Cele dintai omilii la Facere - Sf Vasile cel Mare, fragment din Cartea Omilii la Hexaimeron - Sf Augustin, fragment din Cartea Confesiuni http://www.hexaimeron.ro/Hexaimeron/Carti.html |
|
|||
|
|||
![]()
Are a face intr-o discutie civilizata dam referintele ca sa poata fi verificate ca in ziua de azi multi glumeti mai sunt..
Cu prima cred ca n-ai nimerit-o, e Omilia a 3a de la Tit. http://www.scribd.com/doc/37627107/S...milia-3-la-Tit. Am verificat primul pasaj din Sf. Ioan Gura de Aur, rupt din contest suna foarte geocentrist, dar intr-un context despre curatie/necuratie (de unde e rupt) chiar nu vad ce rost ar vea sa faca referinte la geocentrism, indica mai mult spre o figura de stil prin care incerca sa caracterizeaza nebunia patologica (cum si betivilor li se pare ca toate se misca). Ma intreb chiar daca "pamant" n-a fost tradus intentionat cu "Pamant" pentru a sugera ceva ce de fapt nu exista in text (geocentrismul). De altfel, era cineva pe vremea lui care sa puna la indoiala modelul geocentric? Last edited by AlinB; 21.07.2011 at 00:36:48. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Daca parintele logicii, Aristotel, a demonstrat ca Pamantul sta nemiscat, eu un umil chibit, cum as putea sa consider ca acesta a gresit. Daca Ptolemeu, marele maestru al geometriei sferice a demonstrat ca Pamantul sta nemiscat, cum as putea eu sa-l contrazic? Sa nu uitam ca tot ce numim stiinta are la baza logica lui Aristotel. Daca am de ales, intre ipoteza Big-Bang, evolutionismul lui Darwin, teorii care deja si-au atins limitele si devin din ce in ce mai contestate de foarte multi oamenii de stiinta, si Biblie, consider ca este in folosul sufletului meu sa aleg Calea, Adevarul si Viata. Va recomand: Universul - Cercetarea cosmologica, un documentar in care sunt combatute de catre oamenii de stiinta teoria Big-Bang, expansiunea universului, deplasarea spre rosu, etc http://vimeo.com/19807459 Descifrând Misterul Vieții, un documentar ce prezintă dovezi științifice covârșitoare în favoarea creaționismului și infirmă teoria evoluției lui Darwin http://www.youtube.com/watch?feature...&v=DgtPydVH848 Last edited by neica_nimeni_altul; 21.07.2011 at 01:51:39. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Care erau alternativele la sistemul geocentric si cine a pus problema ca pamantul s-ar invarti de fapt si n-ar fi fix, pana in vremea Sf. Ioan Gura de Aur inclusiv. Ca sa vedem daca sunt motive sa credem ca citatul din Omilia III Tit se refera sau nu la geocentrism. |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Teologia ortodoxa (patristica, academica) si stiinta (paradigma stiintifica actuala) | Eugen7 | Dogmatica | 199 | 19.02.2013 19:40:14 |
Teologia de eliberare | ignatiu | Biserica Romano-Catolica | 1 | 16.09.2012 22:31:47 |
Se foloseste religia ortodoxa de stiinta pentru promovarea binelui? | AndyTh | Teologie si Stiinta | 9 | 26.03.2012 13:28:55 |
Pseudo-gene care nu sunt deloc pseudo | flying | Teologie si Stiinta | 0 | 17.07.2010 08:09:32 |
intrebari despre teologia ortodoxa | nell | Despre Biserica Ortodoxa in general | 14 | 09.09.2009 20:33:48 |
|