![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]()
Ce frumos Mihnea! Multumesc mult este minunata!
|
|
||||
|
||||
![]()
Astăzi, o rugăciune către Sf. Elena:
Sfanta Elena, tu ai fost chemata de Dumnezeu de la o conditie umila la marea demnitate de imparateasa; dar bunastarea materiala si onorurile pe care le aduce acest titlu nu te-au facut sa uiti ca darurile lui Dumnezeu trebuiesc folosite spre mărirea Lui si binele oamenilor. Viata ta de daruire in slujirea aproapelui ti-a pricinuit multe greutati, dar tu nu te-ai descurajat, caci Dumnezeu te-a inzestrat cu o dragoste puternica pentru Crucea pe care a murit Mantuitorul; ai cautat-o, ai gasit-o si ai propus-o spre cinstire oamenilor. Dobandeste-ne, te rugam, si noua de la Dumnezeu acea dragoste inflacarata fata de Isus cel Rastignit, pentru ca astfel semnul Crucii sa fie si pentru noi un mijloc de mantuire si calea care sa ne duca la Tatal ceresc. Amin.
|
||||
|
||||
![]()
Cea mai frumoasă rugăciune dăruită nouă de Sf Toma din Aquino este "Te ador Isuse, tainic Dumnezeu" (Adoro Te devote, latens deitas).
Iată prima parte: Te ador, Isuse, Dumnezeu ascuns În această taină nouă nepătruns, Și plecând genunchii înaintea ta, Recunosc ce-adâncă-i neputința mea. Simțurile mele nu te pot afla, Numai prin credință văd prezența ta; Cred tot ce ai spus tu, Fiule-ntrupat, Nu-i cuvânt pe lume mai adevărat. S-ascundea pe cruce ce-i dumnezeiesc Însă-aici se-ascunde și ce-i omenesc; Dar te cred de față, Om și Dumnezeu, Și cer mântuirea sufletului meu. De obicei este cântată în timpul Adorației. Iat-o în variantă gregoriană pură: http://www.youtube.com/watch?v=L2xX8tWaTx4 Și în variantă gregoriană polifonică, după o Missă papală: http://www.youtube.com/watch?v=n0_vznxcNZ8&NR=1
Doamne, Tu pe toate le știi ! Tu știi că Te iubesc ! www.catehism.com http://regnabit.wordpress.com Last edited by Mihnea Dragomir; 29.07.2011 at 02:21:26. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Parca mai era un topic cu rugaciuni catolice, initiat de Cristiboss, nu? S-a neantizat? Stiu ca am intrebat pe topicul respectiv care e varianta oficiala in romana a imnului euharistic Adoro te devote si mi-ati dat o traducere personala ad-hoc a strofei cu Pie pellicane Iesu Domine,/ Me immundum munda tuo Sanguine. Aveti si celelalte strofe? |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Citat:
Nu știu dacă este variantă oficială, nu scrie să fi primit apostila "concordat cum originale" din partea Bisericii.
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Dar e exceptionala varianta in romana, concordat cum originale sau nu! Multumesc frumos! Auziti aici: „S-ascundea pe cruce ce-i dumnezeiesc Însă-aici se-ascunde și ce-i omenesc”. Sublim pur si simplu! Cine poate exprima taina si misterul euharistic si inca in versuri atat de condensate? Esenta esentelor si taina tainelor, cine ar putea-o intelege cu mintea? Asa a randuit Dumnezeu sa ni se dea dumnezeieste tuturor care vom accepta provocarea metafizica: latens Deitas. Si totusi, nu abstract, nu simbolic, nu ideatic, nu teorie despre El separata de faptura Lui, ci cat se poate de real, meta-rational, meta-temporal, meta-fizic, meta-logic ..., Dumnezeu euharistic, in Taina Potirului, latens Deitas, Dumnezeu ascuns, invaluit in chip de paine si vin dar dezvaluit launtric prin har. Hristos dixit! Acuma, am o nedumerire. In Bisericile catolice din Romania, imnul euharistic se canta in Latina? Chiar asa bine stapanesc Latina toti credinciosii catolici, incat inteleg fara probleme? „Adoro te devote, latens Deitas, Quae sub his figuris vere latitas; Tibi se cor meum totum subiicit, Quia te contemplans, totum deficit." |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
|
||||
|
||||
![]() Citat:
În general, începând cu anii 70, uzul latinei a fost considerat ca desuet și obstacol în calea înțelegerii de către credincioși a textului ritualic. Dar, sub actualul pontificat, o anumită schimbare de direcție se simte și sunt semne (deocamdată firave) de revenire a latinei. E normal: nu numai că latina oferă o demnitate specială slujbelor, dar latina unește. De exemplu, unele deosebiri de vederi între catolicii români și catolicii maghiari din parohiile Moldovei cu privire la limba în care ar trebui să se oficieze s-ar putea rezolva foarte simplu: în latină. Când merg în bisericile care țin de arhidieceza de Alba Iulia, unde se slujește în maghiară, nu înțeleg absolut nimic. În latină aș mai înțelege cât de cât. Înainte, oriunde te prindea Duminica, la Paris, Moscova, Tokyo sau Sydney, puteai asista la o Missă exact ca la tine acasă, cu același Pater Noster, cu același Credo.
|
|||
|
|||
![]()
Adevarat este ca indiferent de modul in care te exprimi si oricat de frumoase ar fi cuvintele folosite , mesajul transmis difera intotdeauna in functie de" pozitia "pe care te afli. Ce mult transmite un imn , o cantare .......ceva ortodox. Te odihneste!
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Fiind vorba de rugaciuni: eu si cativa amici ne gandim ca din septembrie sa ne intalnim o seara pe saptamana sa cantam vesperele mariane din micul oficiu (in latina, bineinteles!). Apoi cina impreuna...Si sa incercam sa invitam pe alti tineri care poate nu stiu, dar ar fi interesati sa descopere si sa foloseasca rugaciuni din comoara Bisericii Catolice. Ar fi frumos. Si o alta rugaciune, act de cainta spus de cel care se spovedeste la sfarsitul spovedaniei, inainte de dezlegare: "Doamne Dumnezeul meu, mă căiesc din toată inima de toate păcatele mele și le urăsc mai mut decât orice lucru, pentru că prin ele am pierdut harul tău și împărăția cerurilor și m-am făcut vrednic de pedepsea veșnică a iadului. Dar mai mult mă căiesc pentru că păcătuind te-am mâniat pe tine, Părintele meu, Mântuitorul meu și Dumnezeul Meu, atât de mare și bun. Pentru aceasta mă hotărăsc cu ajutorul harului tău să nu mai păcătuiesc și să fug de orice prilej de păcat. Amin"
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Un nou fericit al Bisericii Catolice | Erethorn | Biserica Romano-Catolica | 15 | 18.04.2015 00:04:18 |
Un nou venerabil al Bisericii Catolice | Erethorn | Biserica Romano-Catolica | 7 | 07.07.2011 07:27:56 |
Calendarul bisericii greco-catolice din Romania si din SUA | mihailt | Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni | 1 | 28.02.2009 08:14:22 |
|