Citat:
În prealabil postat de Adriana3
Ioana,
Apropos de faptul ca duminica este tinuta ca zi de odihna la ortodocsi: cand eram studenta tare m-am framantat o vreme cum sa fac cu invatatul pentru ca aveam foarte mult de invatat (am studiat medicina) si nu imi permiteam sa fac pauza totala duminica. Asa ca am intrebat un episcop de la Catedrala din Cluj (unde eram studenta) si mi-a zis ca am voie sa invat duminica cu conditia sa nu lipsesc de la Liturghie pentru asta. Nici nu vroiam altceva, era perfect pentru mine. Dar imi aduc aminte si acum, de parca ar s-ar fi intamplat ieri, indignarea unui coleg cu parinti intelectuali, care mi-a zis ca numai comunistii considerau ca munca intelectuala nu ar fi tot munca...
|
Din cate stiu in Vechiul Testament, odihna de Sabat nu inseamna inactivitate, ci semnifica lucrare spirituala pentru intelegerea si preamarirea operei lui Dumnezeu, deci Sabatul era in primul rand o zi de odihna spirituala. Restrictiile impuse ulterior s-au datorat formalismului evreilor modului in care au inteles acestia ziua de Sabat, ajungandu-se la inactivitate totala. Sa nu uitam ca Iisus a fost criticat de acestia ca nu respecta Sabatul. As putea spune ca e valabil si la noi. In cultura noastra populara, odihna de Duminica presupunea inactivitate fizica si era oarecum normal, tinand cont de munca grea a taranului depusa in cursul saptamanii. Preotul respectiv v-a spus bine, Duminica e o zi de lucrare spirituala, (odihna in Domnul )in rest poti sa-i desfasori activitati colaterale. Bineinteles, ca oamenii in general se odihnesc duminica, caci orice organism are nevoie de o zi de odihna si regenerare.