![]() |
![]() |
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Ș'apoi dacă "unele cupluri au copii împreună, case, un rost, gospodării", să înțeleg că parteneriatul lor este temporar și se va finaliza, ulterior, într-o despărțire? (De fapt, ce despărțire? Ei, cu adevărat, nu au fost împreună niciodată: au posedat, după cum ai spus, lucruri în comun și eventual s-au posedat reciproc lăsându-se, de altfel, posedați de știm noi ce...) Un mod simplu de a vedea lucrurile și nu simplist, adică: păcatul ne fură, uneori, privirile și ne arată "complicațiile și nuanțele" deciziilor și ale vieților noastre dându-le un aer de complexitate "înălțător", dar... un lucru oricât de "frumos" ar fi el este sortit degradării, ce să mai spun de trupurile noastre din care facem idoli ori cu câte accesorii am aranja stimabilele viitoare cadavre și oricâte perle ideatice s-ar înălța din creierele noastre geniale. Oricum, până la urmă, realitatea ființei noastre în materie de parteneriat conjugal înseamnă "da ori ba", restul sunt manifestări (fie ele oricât de complicate) ale neputinței noastre de a pricepe rostul real al cununiei.
Mulțumescu-Ți Ție, Doamne, pentru toate, pentru fiecare zi și pentru moartea ce va veni, Te ascult, Doamne și nici măcar după ascultare, nu-mi da mie, ci numai după voia Ta, ajută-mi părtaș să fiu binecuvântărilor Tale, acum și întru împărăția Ta. Amin. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Postul este si el de folos, dar DUPA aceea, cand suntem in stare de har. Altfel, este dieta.
|
||||
|
||||
![]()
Să luăm aminte, totuși, la ce ne-a spus părintele Gheorghe și cristiboss...
Adaug doar: după umila mea părere, în privința postului, antinomia parțial - total nu prea dă roade (eventual, pentru sfinți), ci mai degrabă parțial - imparțial... cu orice formă a păcatului nu doar cu felul sau abuzul de mâncare. Adică, să încercăm să fim imparțiali în selecția noastră cu păcatele care nu trebuie săvârșite, oricare ar fi acestea. Și nu numai pe durata posturilor.
Mulțumescu-Ți Ție, Doamne, pentru toate, pentru fiecare zi și pentru moartea ce va veni, Te ascult, Doamne și nici măcar după ascultare, nu-mi da mie, ci numai după voia Ta, ajută-mi părtaș să fiu binecuvântărilor Tale, acum și întru împărăția Ta. Amin. |
|
|||
|
|||
![]()
Adineauri am sunat un protopop greco-catolic care a infirmat "tipiconul" de mai sus, pe temeiul că persoana are mare nevoie de sprijin "supranatural" până să ajungă la mărturisirea păcatelor. Sunt rare cazurile când convertirea survine brusc, cel mai adesea e luptă dificilă cu tot felul de factori și forțe care se opun mișcării spre "starea de har". Nevoia de a posti, și aici partea alimentară e doar un aspect, este semnul unei crize care poate conduce la metanoia dacă voința Domnului și nevoința omului lucrează împreună.
|
||||
|
||||
![]()
Poate nu inteleg eu dar si in starea de har ne aflam intr-un anumit post sufletesc, daca cel alimentar a incetat.
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Tinerea postului e o infranare ,o nevointa placuta lui Dumnezeu si o treapta spre sporirea in credinta ,o intarire pentru a face fata vrajmasului mantuirii. Stim ca sf.Justina tinea post pentru a rezista atacurilor unui tanar ce o tragea spre pacat. Cu cat inaintam in credinta tinerea postului devine mai anevoioasa . |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Presupunând (prin absurd, Doamne iartă-mă) că sfânta ar fi cedat atacurilor, atunci nu ar mai fi ținut post nicio clipă, ci ar fi alergat la spovadă.
|
||||
|
||||
![]()
Judecata nu va fi un bilanț contabil al faptelor bune și faptelor rele. Nu se mântuiesc cei la care bilanțul este scris cu verde, nici nu sunt damnați cei la care este scris cu roșu. Există această reprezentare populară și chiar iconografică, potrivit căreia Dumnezeu umblă cu cântarul în mână, punând pe un talger cele bune, pe celălalt cele rele. Dar ea nu descrie exact credința noastră. De fapt, Domnul judecă dintr-o singură privire. Toți cei care mor în stare de grație sfințitoare sunt mântuiți, pe când toți cei care mor în stare căzută, adică rupți de izvorul cel viu care este Cristos, vor fi damnați. Ieșirea din starea căzută (în cazul persoanelor anterior botezate) se poate face într-un singur fel: prin spovadă. Deci, dacă cineva ține postul ca la carte și merge în fiecare Duminică la biserică, dar rămâne, la momentul trecerii dintre vii, cu păcatul curviei pe suflet, atunci va fi damnat. Dacă am furat, dacă am trăit în curvie, dacă am ucis, atunci pot să țin și toate posturile din lume, pot să înalț și biserici, fiind printre "fericiții și pururea pomeniții": până ce nu mă spovedesc așa cum trebuie (adică având hotărârea sinceră de a ieși din starea de păcat) trăiesc despărțit de Domnul.
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Citat:
|
||||
|
||||
![]()
Ce interesanta e aceasta teoretizare a postului. Il tin daca sunt in har, daca sunt spovedit, etc etc. Sau: daca tii post dar nu esti "in har" il tii degeaba etc. Mi se pare ca vorbim ca sa nu il tinem.
Mai bine sa gustam din post si din roadele lui si astfel sa judecam postul. Orice lucrare duhovniceasca nu se poate intelege decat prin experienta, dupa cum zice si psalmul: "Gustati si vedeti ca bun este Domnul!" |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
ma poate ajuta cineva sa cumpar o rasa("vesmant"pt. Protopsalti)? | inclusiveu | Generalitati | 9 | 02.07.2012 15:08:55 |
"Acatist pentru adormiti" - se poate? | mirelat | Slujba inmormantarii | 14 | 22.03.2011 18:53:05 |
Am nevoie de "putin" ajutor ! - Va rog nu treceti "peste" - Nu am liniste de o luna! | valentinalogo | Preotul | 28 | 06.06.2010 07:26:42 |
cati dintre voi imi vor tine "companie" in iad?! | clujeanul33 | Generalitati | 21 | 13.02.2010 23:33:22 |
|