![]() |
![]() |
|
|
||||||
|
||||||
![]() Citat:
De-a lungul mai multor decenii, iubirea poate să pălească. Se întâmplă adesea ca doi oameni căsătoriți să nu se mai iubească, sau cel puțin să nu se iubească cu intensitatea de la început. Aceasta nu înseamnă să ne "descununăm", fiindcă angajamentul cununiei este angajament pentru o viață și nu pentru perioada cât avem anumite sentimente. Citat:
Citat:
Citat:
Dimpotrivă, dacă cineva se va despărți de soțul (soția) sa, zicând că celălalt nu e destul de credincios este asemenea bolnavului care îl hulește pe Dumnezeu. El rejectează instrumentul mântuirii sale. Citat:
Citat:
Sub aceeași denumire, dar la plural și scris de obicei cu literă mică, se înțeleg harurile de alt fel: lucrătoare, sacramentale, etc. De exemplu, prin Spovadă eu nu numai că redobândesc Harul pierdut, dar mai dobândesc ceva: un ajutor supranatural spre a nu mai face același fel de păcat. O asemenea urmare a Spovezii este ceea ce teologii catolici numesc "harul sacramental sau "grația sacramentală". Spre exemplu, păstorii noștri au observat cât este de adictiv la tineri obiceiul nenorocit al masturbării. Tânărul ajunge în asemenea stare, încât păcatul, devenit viciu (=împietrire în păcat) îl subjugă. Vrea să scape, dar nu prea poate. Se zbate ca pasărea prinsă în laț. Dacă tânărul își conștientizează păcatul și este hotărât să termine cu el, precondițiile unei bune spovezi sunt întrunite. El se spovedește. Sufletul lui parcă prinde aripi și este mai ușor acum. Dar cât îl va ține ? Până săptămâna viitoare, când va cădea din nou. Până ce, în mod imprudent, va ține din nou în mână o revistă pe care nu ar trebui să o citească. Atunci va cădea din nou. Atunci va trebui să se spovedească din nou și să se împărtășească. Cu timpul, căderile lui vor fi mai rare. Până când nu se va mai masturba de loc, ba nici măcar ispita nu a va mai simți și se va mira singur. Ei bine acest efect al spovezii este "harul sacramental".
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
ma poate ajuta cineva sa cumpar o rasa("vesmant"pt. Protopsalti)? | inclusiveu | Generalitati | 9 | 02.07.2012 15:08:55 |
"Acatist pentru adormiti" - se poate? | mirelat | Slujba inmormantarii | 14 | 22.03.2011 18:53:05 |
Am nevoie de "putin" ajutor ! - Va rog nu treceti "peste" - Nu am liniste de o luna! | valentinalogo | Preotul | 28 | 06.06.2010 07:26:42 |
cati dintre voi imi vor tine "companie" in iad?! | clujeanul33 | Generalitati | 21 | 13.02.2010 23:33:22 |
|