Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Secte si culte
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 17.08.2011, 11:12:55
Mihai36 Mihai36 is offline
Banned

Data înregistrării: 09.09.2008
Locație: Constanta
Religia: Alta confesiune
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru Mihai36
Implicit

Probabil "chipul cioplit" si alte asemanari nu se refera la icoane si statui ci la alte reproduceri si reprezentari. Si mai ales se pune accentul pe inchinarea la aceste reproduceri printro inchinare care sa inlocuiasca inchinarea la Domnul.
Porunca suna asa:
"Să nu-ți faci chip cioplit și nici un fel de asemănare a nici unui lucru din câte sunt în cer, sus, și din câte sunt pe pământ, jos, și din câte sunt în apele de sub pământ! Să nu te închini lor, nici să le slujești"

Deci exista lucruri care trebuie respectate fara a fi nevoie de o reprezentare sau facuta asemanare. Iar acestea se afla si in cer si pe pamint si in apele de sub pamint. Deci este vorba de lucruri. Iar ele nu trebuie slujite cu aceeasi spujire pe care o datoram lui Dumnezeu.

Daca exista icoane facatoare de minuni inseamna ca nu icoanele trebuie slujite ci Dumnezeu care face prin ele aceste minuni insa icoanele oamenilor simpli sau statuile chipului lor nu pot face minuni daca ei nu sint mari sfinti.

Exista o profetie calugareasca rusa care spune ca "in vremurile din urma ale Judecatii foarte multi credinciosi nu vor crede in Fecioara insa in acele zile marturie pentru ea vor sta toate icoanele ei care fara exceptie toate vor face minuni."
Necredinta in Fecioara nu este posibila din partea crestinilor decit daca Ea este ori defaimata la nivel oficial -lucru putin probabil dar nu chiar imposibil- ori daca Ea vine din nou pe pamint ca om obisnuit si va fi pusa intro situatie de a nu fi recunoscuta chiar in conditiile in care chipul Sau va face minuni. Probabil ca aceste minuni nu vor fi evidente pentru toata lumea ori vor fi puse pe seama celui rau fiind la rindul Ei demonizata.

Mai exista o profetie calugareasca egipteana mult mai veche care spune ca Ea in vremea Judecatii se va intoarce in Ierusalim calcind cu pasul strazile cetatii.

Last edited by Mihai36; 17.08.2011 at 11:15:38.
Vechi 17.08.2011, 11:51:57
crissta crissta is offline
Junior Member

Data înregistrării: 22.02.2010
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit sectanti

SECTANTI asa se numesc indiferent cat de "binevoitori " sunt.sau par a fi.numindu-se sectanti,nu avem noi nici o tangenta cu ei,pentru ca nu suntem noi aceia curatiti de rele ca sa -i indreptam pre ei. "nici el nu stia",se referea cineva la un calugar de la Cozia....Nu era d-le treaba lui . probabil treaba lui era la bucatarie,sau la lumanari,nu toti sunt atat de "inteligenti"ca si voi cei de alta confesiune... Noi suntem mai smeriti frate draga ce sa facem?noi ascultam de glasul sfintilor parinti,de glasul preotilor nostri, asa cum sunt ei,cu scaderile si calitatile lor,caci si ei sunt oameni... noi suntem spre curatire nu suntem curati,cum nimeni cat traieste pre pamant,in trup nu poate fi sfant.
Vechi 17.08.2011, 12:03:59
the_Listener
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Adriana3 Vezi mesajul
Draga Miha, intr-adevar nu-i timp de pierdut, Judecata Domnului bate la usa. Viata vesnica este iubire, a trai in Dumnezeu si Dumnezeu in om inseamna a iubi, fara iubire omul nu este nimic, si exact iubirea lipseste cel mai mult de pe aici la cat se iau oamenii peste picior de unii si altii.

Eu le dau dreptate la NP, credinta primilor crestini era mai pura, Harul Duhului Sfant se revarsa din ei. Mi se pare normal sa isi doreasca acea credinta. Si eu tot pe aceea mi-o doresc. Luni, cumparand o carticica cu viata Sfintei Rita, stii ce scria in ea? "Avem nevoie de oameni care nu numai sa vorbeasca, ci sa si faca". Si la fel cred si eu. Cuvintele incep sa-si piarda valoarea cand in practica rautatea si indiferenta la suferinta celuilalt este rodul lor. Cand aceste cuvinte omenesti se pun mai presus de dreptate, mai presus de Cuvantul Domnului, cand ucenicul trece drept maestru iar maestrul este pus pe locul 2. Sunt foarte frumoase cartile scrise in acesti 2000 de ani, dar daca in practica nu se verifica, tot degeaba. Degeaba se teoretizeaza Duhul Sfant cu darurile sale, Botezul si toate ritualurile omenesti daca in practica Duhul Sfant lipseste de la oameni, ei neavand roadele Duhului Sfant ci tot altele. Si tot degeaba sunt cuvintele omenesti daca din cauza lor oamenii nu mai stiu ca poruncile lui Dumnezeu sunt sfinte si in vigoare pana la sfarsitul lumii acesteia. Cum sa doreasca NP sa se ingroape in atatea teorii, dogme si carti daca rezultatul lor este pierderea esentialului? Iti spun sincer ca eu nu-mi dadeam seama ca aici se ajunsese in Ortodoxie, sa se nege poruncile lui Dumnezeu si sa se ajunga sa se considere crima ca fiind acceptata de Dumnezeu si chiar nimeni sa nu zica contrariul dintre ortodocsi. La asta nu ma asteptam, si eu ma plang ca-i discriminata femeia intr-o astfel de Biserica. Pai discriminarea femeii este nimic pe langa cele auzite pe aici. Atata luat peste picior ca sa constat ca acesti ortodocsi nu stiu cine este Mireasa Domnului, nu stiu ca Mireasa este Israelul infidel, Mireasa infidela vestita inca din VT, pe care Domnul o atrage in desert ca sa ii vorbeasca inimii, sa o seduca, sa o curateasca si sa o puna din nou la loc de cinste, nu stiu ca desertul este tocmai cel in care l-a chemat pe Avraam spunandu-i sa lase casa, parinti, datini ca va avea urmasi cat nisipul marii si ca acest nisip, barbati si femei, sunt mireasa care exact ca Avraam trebuie sa isi lasa parintii si datinile parintesti pentru a fi sedusa, cucerita si spalata de Iisus, iar cine isi iubeste parintii si datinile mai mult decat pe mire, nu-i vrednic de mire. Nu stiu ca acest desert reprezinta setea pe care o are omul de Dumnezeu, de iubirea Lui. Nu stiu ca astfel Mireasa, Israelul, nu mai sunt doar evreii, ci toti cei promisi lui Avraam, toti crestinii, barbati si femei. Toti sunt Mireasa infidela pe care Domnul o curata de pacatul infidelitatii sale fata de Domnul Sau. Absolut totul este in Biblie si te intrebi apoi de ce NP se intorc la origini. Mi se pare absolut normal. Este primul lucru care trebuie stiut si abia apoi celelalte. Cine nu stie cine ii este Mire si ce vrea acesta de la el, pai degeaba crede ca le stie pe celelalte ca nu-i sunt de nici un folos tocmai pentru ca le-a pus mai presus de mire, tocmai pentru ca nu s-a dezbracat de ele pentru a merge in desertul inimii sale si a se lasa acolo convertit de mirele sau, Hristos. Acum ii chiar multumesc lui Dumnezeu ca m-a ferit de toata aceasta Traditie milenara care este pusa mai presus de Mire si m-a adus la credinta prin El, prin Cuvantul Sau din Evanghelie, asa cum este si normal sa se intample. *Pana acum am apreciat Ortodoxia tocmai pentru frumusetea scrierilor sale, o vedeam ca pe o bijuterie, o comoara a crestinatatii, si pe aceasta as fi vrut sa o aprofundez aici. In schimb, in timp, s-a produs tocmai contrariul, am vazut capcana ascunsa in spatele acestei bijuterii: a inlocuit treptat treptat adevarata Bijuterie, Imparatia Cerurilor. Acum nu se mai vorbeste despre Imparatia Cerurilor ci despre oameni, care ce a mai scris, iar Cuvantul Domnului din Biblie a ajuns sa irite si sa fie considerat greu de priceput si inca se recomanda abandonarea lui pe motiv ca nu l-am pricepe. Concluzia mea finala este ca le dau dreptate NP.

Numai bine Miha!
iaar ai scris mult , prost si fara rost .... asadar tu nu esti ortodoxa dupa cum demult se spunea ... uite cum ti/ai dat arama pe fata si esti un lup in piele de oaie .... hmmm ... ca tine sunt destui DAR BISERICA ORTODOXA SINGURA ADEVARATA VA TRIUMFA .... va veni timpul cind voi astia ce o blasfemiati sa PLINGETI AMARNIC ca nu ati protejat/o ... in momentele alea va fi prea tarziu pentru voi caci sunteti ca cele 5 intelepte care nu aveau destul ulei si lumina lor s/a stins cind a venit mirele ....
multa iubire
ps nu va doresc asta , ci faceti ca fiul risipitor si intoarceti/va la ea .... nu o mai jigniti si nu o mai calcati in picioare caci jigniti ADEVARUL si se stie
MULTA IUBIRE
PS tu esti cum eram eu cindva .... prinsa in propriile tale ILUZII , CONCEPTE si alte bazaconii FARA SA CUNOSTI PROFUNZIMEA ORTODOXIEI ... te grabesti si strici totul .... ia/o incet si vei intelege ca ortodoxia este SINGURA ADEVARATA ... si nu e un cliseu ci O REALITATE ....
multa iubire
Vechi 17.08.2011, 13:04:35
Adriana3 Adriana3 is offline
Banned

Data înregistrării: 12.01.2010
Locație: Turma Bunului Pastor
Implicit

Tu habar nu ai ce inseamna ortodox si vorbesti ca sa nu taci. Daca ai fi ortodox, adica drept maritor, ti-ar fi Hristos Mire, insa dupa roadele tale, altcineva te stapaneste.
Vechi 17.08.2011, 13:16:13
ioanna's Avatar
ioanna ioanna is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.07.2011
Locație: Cluj-Napoca
Implicit

Citat:
iaar ai scris mult , prost si fara rost .... asadar tu nu esti ortodoxa dupa cum demult se spunea ... uite cum ti/ai dat arama pe fata si esti un lup in piele de oaie .... hmmm ... ca tine sunt destui DAR BISERICA ORTODOXA SINGURA ADEVARATA VA TRIUMFA .... va veni timpul cind voi astia ce o blasfemiati sa PLINGETI AMARNIC ca nu ati protejat/o ... in momentele alea va fi prea tarziu pentru voi caci sunteti ca cele 5 intelepte care nu aveau destul ulei si lumina lor s/a stins cind a venit mirele ....
Omul care crede in Hristos si aplica invatatura Sa , care se inalta spre asemanare cu El, cu cat este mai uman, se situeaza pe calea cea drepta, deci e ortodox.
Citat:
Sunt foarte frumoase cartile scrise in acesti 2000 de ani, dar daca in practica nu se verifica, tot degeaba. Degeaba se teoretizeaza Duhul Sfant cu darurile sale, Botezul si toate ritualurile omenesti daca in practica Duhul Sfant lipseste de la oameni, ei neavand roadele Duhului Sfant ci tot altele.
Adriana, Iisus a venit pentru astfel de oameni, pacatosi, pentru care tu iti manifesti repulsia/dezamagirea , pe care ii judeci aratandu-i cu degetul si de care preferi sa te izolezi, sa te refugiezi in alte biserici unde oamenii te intampina cu un zambet , in loc sa-i ajuti pe primii , sa inveti alaturi de ei, caci si tu ai multe de invatat. Ai nevoie de oameni, chiar si atunci cand ai senzatia ca ei nu-ti pot oferi nimic bun, pentru ca ai de invatat si de la cel mai mare pacatos. La prima problema intampinata tu fugi, ajungi in alt loc, unde probabil , la un moment dat, tot te vei simti umilita, caci la tine primeaza orgoliul, deci te vei refugia in alta parte si tot asa viata ta va fi o fuga continua de lumea „pacatoasa” care nu traieste ortodoxia, ajungand intr-un final la o izolare individuala in Hristos, departe de comuniunea cu semenii. Nu exista biserica ideala, biserica e ca o corabie care aduna toti „pestii”, de diferite soiuri, insa care vor fi triati de Domnul la Judecata. Tu ai o perspectiva „romantica” asupra Bisericii, pe care o visezi ideala, unde toti, dar absolut toti oamenii traiesc in iubire si comuniune, avand un grad inalt de eruditie si educatie religioasa.(ne acuzi ca nu cunoastem semnificatii biblice, dar nu-ti vezi propriile lacune) Perspectiva asta romantica o ai si despre primii crestini, pe care ti-i imaginezi un etalon al puritatii credintei, lucru usor fals, daca ne gandim la mediul idolatru in care s-au format, la faptul ca erau tributari superstitiilor si vechilor credinte de care nu s-au putut rupe decat treptat. Poate ca unii aveau o sete de cunoastere si ravna in invatare, asa cum si altii au azi, sau poate erau mai multi decat azi. Ce bine pentru noi ca Iisus nu a avut aceasta gandire , n-a stat deoparte de oameni, ci a crezut cu tarie in ei, a crezut ca in fiecare om exista Lumina dandu-le timp sa si-o descopere. Asta inseamna sa iubesti intr-adevar oamenii, asta e Legea iubirii.

Last edited by ioanna; 17.08.2011 at 13:20:51.
Vechi 17.08.2011, 13:30:08
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de osutafaraunu Vezi mesajul
N-am eu treabă cu reziduurile, ecologice ori ba; mă interesează "credința dată sfinților odată pentru totdeauna" nu depunerile fosiliere strat peste strat.
Sigur ca a fost data problema e ca nici unul din cei de care faceti ascultare (desi nu recunoasteti) n-a fost acolo cand a fost data si parerile lor despre cum ar trebui sa fie asta chiar sunt egale cu zero in fata lui Dumnezeu.
Vechi 17.08.2011, 13:30:57
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de osutafaraunu Vezi mesajul
Da.
http://imageshack.us/f/545/p8160140.jpg/

L-am întrebat pe un călugăr dacă reprezentarea e canonică și mi-a dat un răspuns evaziv... probabil nici el nu știa.
Este canonica si este bazata pe o revelatie din VT.
Vechi 17.08.2011, 13:32:57
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Tu habar nu ai ce inseamna ortodox si vorbesti ca sa nu taci. Daca ai fi ortodox, adica drept maritor, ti-ar fi Hristos Mire, insa dupa roadele tale, altcineva te stapaneste.
Adica pana la urma dupa tine este Hristos si femeie sau cum?
Vechi 17.08.2011, 13:35:59
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Iti spun sincer ca eu nu-mi dadeam seama ca aici se ajunsese in Ortodoxie, sa se nege poruncile lui Dumnezeu si sa se ajunga sa se considere crima ca fiind acceptata de Dumnezeu si chiar nimeni sa nu zica contrariul dintre ortodocsi.
Intelegem si iti putem tolera conceptiile protesante, nu sunt noi, de asemeni si problemele care le ai vizavi de barbati, nu esti prima feminista pe aici cu nevoia acuta sa treaca pe la psiholog (ca de preot ..deh), dar afirmatia respectiva reprezinta o defaimare directa a ortodoxiei si este o incalcare flagranda a regulilor forumului.

Din partea mea cel putin ai raport la admin.

Last edited by AlinB; 17.08.2011 at 13:38:54.
Vechi 17.08.2011, 13:43:24
osutafaraunu osutafaraunu is offline
Banned

Data înregistrării: 13.07.2011
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ioanna Vezi mesajul
Nu se incalca nicio porunca divina, sa nu exageram :) "Sa nu-ti faci chip cioplit si sa nu ai alt Dumnezeu in afara de Mine") se refera la idolatrie
Ce ați scris dumneavoastră se referă într-adevăr la idolatrie. Însă ce spune întreaga poruncă a II-a, se referă exact la interdicția reprezentării cu scop de închinare. Că sunt corpuri cerești, animale, îngeri, demoni, ori Persoane ale Dumnezeirii, interdicția e aceeași: "să nu faci"... și "să nu te închini înaintea lor!"

Citat:
Icoanele si frescele decorative erau cel mai bun mijloc de educare religioasa pentru poporul analfabet majoritar din acele timpuri, stimuland memoria vizuala.
Așa o fi fost... până au început a le face temenele a le aprinde candele, tămâie și a le pupa.

Citat:
Inainte de a ajunge prin carte, prin cuvintele Bibliei, credința a ajuns la omul de rand prin fresce si icoana
Astăzi când există milioane de exemplare ale Scripturii și tot omul știe a citi, se mai justifică acele icoane, dar mai ales se mai justifică actele mistice săvârșite înaintea lor (uite că n-am folosit termenul "idolatru")?

Citat:
adica o imagine care face ca cele nevazute se fac vazute, prin icoane
Tocmai asta era problema de fond la fresca Sfintei Treimi de la Cozia (și din alte părți căci nu e unica reprezentare), că nu poți face o reprezentare a Dumnezeului Nevăzut (Col.1,15) și mai ales nu ai voie să faci!

Citat:
cuvantul lui Dumnezeu s-a intrupat in imagine pastrandu-si sensul si semnificatia neschimbata.
Cuvântul lui Dumnezeu S-a întrupat prin/în Iisus Hristos nu într-o pictură. Asta citim în textul de mai sus.

Citat:
In Vechiul Testament reprezentarile lui Dumnezeu erau interzise
Sunt la fel de interzise și în NT precum interzis este să ucizi, să furi, să comiți adulter, etc. Legea lui Dumnezeu nu se schimbă după împrejurări, epocă ori cultură.

Citat:
Pana si Moise, care tinea in mana Tablele Legii cu cele zece porunci, cand a facut Cortul Marturiei a pus de s-au cusut ingeri inaintea carora se tamaia, insa asta nu inseamna ca a incalcat porunca lui Dumnezeu.
Acei îngeri nu erau facuti cu scop de închinare si pupare, plus ca poporul nu avea acces la ei.
Subiect închis

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Nervul laringial si viclenia lui Richard Dawkins flying Teologie si Stiinta 88 23.09.2011 18:24:40
Minciuna si viclenia maria40 Generalitati 68 22.06.2011 22:13:56
Nu mai raspunde-ti sectantilor ionut stefan Secte si culte 146 15.03.2011 09:23:38