![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]()
Sa te duci tu in Ierusalim sau in Athos sa vezi ca cei din BOR sunt chiar f bine primiti pe cand cei care fac parte din BOSV sunt pur si simplu matrashitzi, ca asta e cuvantul cel mai potrivit! Da?
cz4000, scuza-ma ca-ti spun, dar nu esti tocmai tu in masura sa judeci pe altii. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Nu stiu daca ai terminat inca scoala sau nu, insa, din pacate, observ si la tine aceleasi deprinderi “intelectuale” ca si la studentul vivi, adica ai damblaua scrisului despre lucruri pe care nu le cunosti si nu le intelegi. Cind spui “Dar și părintele Efrem Katunakiotul, când s-a rugat pentru aceeași problemă, a fost înștiințat de o voce puternică, care i-a spus: “În persoana lui Hrisostom al Florinei ai renegat toată Biserica,”” nu realizezi ca de fapt aduci un argument extraordinar de puternic chiar in defavoarea ta. Ips Hrisostom al Florinei a fost incepind cu 1935 (si pina la moarte, in 1955) in Sfintului Sinod al Bisericii Ortodoxe – celei adevarate – a Greciei. Parintele Efrem Katunakiotul l-a urmat in schisma pe episcopul Matei (care s-a despartit de Hrisostom). Deci, in noul context, ce concluzie iti inchipui ca ar putea fi trasa?! Mai zici: “Citește Sfânta Evanghelie, izvorul adevărului și luminii, și vei vedea că nicăieri nu este scris despre calendare”, probabil ca sa-mi demonstrezi ca toata “ortodoxia” ta de parada nu-i decit protestantism de cel mai curat soi prin sola scriptura. Ca doar ce-ti pasa tie de sinoade ecumenice si canoane (care vorbesc de pascalii, isimerii si sinaxare)?! |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
http://www.crestinortodox.ro/forum/s...&postcount=444 |
|
|||
|
|||
![]()
Mai, sa fii sanatos, dar nu pot sa fiu de acord cu fixismele tale. Mi se pare ca esti cam sarac cu duhul dar n-ai ce-i face. Daca sustii ca esti un tip asa "doxat", de ce mai stai la vorba cu noi? daca tot ne contrazicem?
|
|
|||
|
|||
![]() |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Am intalnit acest "zel" iesit din comun cam la toti stilistii (nu zic vechi-calendaristi, ca sa nu fie intretinuta confuzia pe care o vor chiar ei). Se simte o "rautate pozitiva" (sic, ca nu e pozitiva deloc) pe care ei o confunda cu ravna. Daca ati fi citit mesajele postate de catalin2, ati fi inteles indemnul de la final: ravna cea buna se manifesta in dragoste, in milostenie, in privegheri, in blandete, in taierea voii si nu in ultimul rand in ascultare. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Din pacate pentru tine si din fericire pentru ea, "studentul" vivi este o fata ce doreste sa sa marite cu un stilist si intrase pe forum sa afle informatii mai multe despre stilisti. Cu aceasta ocazie si tu ai ajutat sper prin agresivitatea ta sa-si cristalizeze o perceptie negativa despre stilism si sa ramana astfel in dreapta credinta. In rest nu cred ca ai inteles ca eu nu ti-am scris nimic in acele mesaje, erau doar citate din acele materiale cu parintii induhovniciti de la Muntele Athos. Povestea cu Hrisostom al Florinei era putin mai lunga, eu am dat doar un citat din material, nu ai avut rabdarea sa il citesti pe tot. "Însă în 1935 episcopul Florinei, Hrisostom Kavouridis, s-a rupt de Biserica oficială și a intrat în cea a vechilor calendariști. Până în 1937, printre vechii calendariști a existat o mare nedumerire: dacă cei de pe stilul nou trebuie să fie socotiți schismatici sau nu. Astfel, prin enciclica sa oficială Hrisostom a declarat că maica vechilor calendariști era Biserica Greciei și că de acolo primeau Harul și că poziția lor era una de protest." " Însă atunci când a declarat că Tainele celor de pe stilul nou sunt valide, vechii calendariști s-au despărțit în două tabere vrăjmașe: cei moderați, care îl urmau pe Hrisostom al Florinei, și cei extremiști, care îl urmau pe Matei Karpathakis și susțineau că Tainele Bisericii oficiale sunt nevalide. Între cele două tabere exista destulă vrăjmășie. Desigur, zelotiștii aruncau asu*pra lui Hrisostom al Florinei nu puține anateme și blesteme." Asadar in 1937 Hrisostom a declraat ca ei nu sunt schismatici si ca recunosc BO, ci doar protesteaza fata de patriarhul Constantinopolului si nu il mai pomeneau la slujba. In carte parintele spune de zeloti, care erau diferiti de stilisti. Abia in 1950 e al doilea episod, in care cei patru episcopi zeloti printre care si hrisostom dau un comunicat in care spun ca nu recunosc Tainele din Sfanta Biserca Ortodoxa, intrand astfel in schisma. Atunci calugarii hotarasc sa nu-i mai urmeze si sa revina si din zelotism, pomenind pe patriarhul Constantinopolului. In concluzie actiunile unor monahi e a nu-l mai recunoaste pe patriahul ecumenic nu inseaman schisma si stilism, ci zelotism, dar ramanere in BO. |
|
|||
|
|||
![]()
O sa redau si cele doua povestiri de aici: http://www.razbointrucuvant.ro/2009/...l-ci-pocainta/
În satul lui Partenie era un tânăr oarecare pe care câțiva vechi calendariști, în Paros, l-au convins să nu meargă la Biserică, să nu se spovedească, să nu se împărtășească cu preacuratele Taine, pentru că va merge în iad, pentru că prin noul calendar nu există Liturghie, nici Taine. Câți merg la Biserică după noul calendar, se spovedesc și se împărtășesc, toți sunt ai iadului. Îngrozit, tânărul s-a îndepărtat de Biserică și de Sfânta Împărtășanie și a pățit nefericitul ceea ce zice Sfântul Chiril: „Cei ce se îndepărtează pe ei înșiși de Biserică și de Sfintele Taine se fac vrăjmași ai lui Dumnezeu și prieteni ai diavolului”. Însă înduratul Dumnezeu nu l-a lăsat să se piardă, pentru că din simplitate a fost rătăcit de către vechii calendariști. Și atunci când s-a îmbolnăvit și s-a apropiat de moarte, într-o zi, a intrat in camera sa o mulțime de demoni, îl îmbrățișau și-i spuneau: Am venit să te luăm, ești al nostru. În prezența și la vederea necuraților demoni, tânărul s-a îngrozit și a strigat cu glas mare: Ajutor! Ajutor! Scoateți-i pe acești negri care au venit să mă ia! Părinții alergară îngroziți, la fel și vecinii, și-l întrebară ce a pățit. Acesta mai tare striga: Scoateți-i pe negrii care au venit să mă ia! Părinții și cei care veniseră în grabă nu vedeau pe nimeni și încercau să-l mângâiem dar el tremura continuu, plângea și striga să-i scoată afară. După ce a văzut că niciun ajutor nu i-au dat, a spus către părinții săi: Aduceți-mi-l pe preotul Filotei ca să mă spovedesc! Și pentru că i-au spus că lipsește, le-a zis: Aduceți-l pe preotul Manole. I-au zis: Este nou-calendarist, iar tu nu ai fost niciodată la Biserică, pentru că era nou-calendarist și nici nu-l salutai. Cum îl convingi acum să vină? Am greșit, am greșit! Aduceți-l ca să mă spovedesc. I-au adus la cunoștință, a venit, iar tânărul s-a spovedit. Când a intrat insa preotul, demonii au ieșit și stăteau la ușă. Iar când preotul i-a citit rugăciunea de iertare, negrii și urâții demoni au fugit plângând, și intrând câțiva tineri frumoși, minunați la înfățișare, l-au îmbrățișat și i-au spus: Pentru că te-ai spovedit curat, am venit în ajutorul tău. Tânărul a încetat să mai plângă, să se mai teamă și cu glasuri de mulțumire, cu fața luminoasă și liniștită, îi chema pe părinți și pe vecini ca să vadă strălucirea și frumusețea acelor tineri, dar ca niște nevrednici aceia nu-i vedeau. După trei zile a spus părinților săi: Aduceți-i la cunoștință părintelui Manole ca mâine la orele 9 să vină să mă împărtășească, pentru că tinerii care mi-au vorbit, mi-au spus că mă vor lua cu ei. Astfel s-a și întâmplat și a plecat zâmbind și cu nădejdi bune în Ierusalimul cel de sus. |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Casatorie stil vechi | Andrreea | Nunta | 289 | 06.09.2019 17:44:23 |
pentru o casatorie pe stil vechi | doca | Botezul | 30 | 08.09.2012 19:29:55 |
biserica ortodoxa de stil vechi | silviu.pintilie | Secte si culte | 6 | 12.11.2010 14:03:30 |
Hotararea Sinodului Bisericii Ortodoxe de Stil Vechi referitor la actele biometrice | bunicu | Stiri, actualitati, anunturi | 2 | 24.03.2009 11:20:37 |
casatorie cu ortodox de stil vechi | doca | Nunta | 1 | 31.01.2008 15:06:59 |
|