Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Secte si culte
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 06.09.2011, 22:14:25
valentin.viliga's Avatar
valentin.viliga valentin.viliga is offline
Senior Member

Data înregistrării: 01.11.2008
Locație: arad
Religia: Ortodox
Implicit

problema cu paine versus azima e foarte simpla: 1. Hristos e numit de autorul epistolei catre Evrei "preot in veac, dupa randuiala lui Melchisedec", Melchisedec l-a intampinat pe Avraam cu "paine si vin" pentru paine Septuaginta foloseste cuvantul "artos" care inseamna paine dospita, fiind diferit de "azimos" panea nedospita, cuvantul "azimos" care in Septuaginta apare in cartea Iesirea in descrierea mesei pascale iudaice 2. pentru painea intrebuinta de Hristos la Cina cea de Taina, textul grecesc intrebuinteaza "artos" adica paine dospita 3. La Euharistie - Cina Domnului trebuie utilizata paine dospita - care prin harul Duhului Sfant se transforma in Trupul lui Hristos, caci Trupul Lui (Biserica - totalitatea credinciosilor) creste, caci prin Hristos ne mantuim nu prin Legea Veche(care a avut un rol pregatitor) reprezentata de azima, aluatul fariseilor - daca vreti. Despre vin am postat pe alt topic asa ca nu mai revin asupra chestiunii
Vechi 06.09.2011, 22:18:45
Theodor_de_Mopsuestia
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de stefan florin Vezi mesajul
Totusi Pastile iudaic cand a cazut in acel an? Unde se afla Hristos in ziua de Paste? In mormant. Atunci ce a serbat el la Cina cea de Taina? Intradevar, asa a zis el ucenicilor...duceti-va si pregatiti Pastile...dar ce fel de Pasti? In nici intr-un caz nu a fost cel traditional iudaic. Doamne ajuta!
Imi cer iertare ca ma bag, dar e ilogic sa NU fi fost Passover, adica Pastele Iudaic. Pentru ca, dupa trup, Mantuitorul si toti ucenicii sai au fost evrei. Evreii sunt cel mai sanatos spiritualmente popor de pe planeta tocmai pentru ca, intre multe alte motive, sunt extrem de atasati de traditie. In nici un caz ucenicii nu ar fi omis, cumva, sa sarbatoreasca Pastele Iudaic cu Invatatorul lor. Biserica a aparut la Cincizecime, cand Domnul deja biruise Raul si inviase, fusese proslavit si Se inaltase. Deci Sfintele Pasti crestine, nefiind inca instituite, nu aveau cum sa fie in discutie. Cu stima.
Vechi 06.09.2011, 22:34:01
stefan florin's Avatar
stefan florin stefan florin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 09.02.2011
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Theodor_de_Mopsuestia Vezi mesajul
Imi cer iertare ca ma bag, dar e ilogic sa NU fi fost Passover, adica Pastele Iudaic. Pentru ca, dupa trup, Mantuitorul si toti ucenicii sai au fost evrei. Evreii sunt cel mai sanatos spiritualmente popor de pe planeta tocmai pentru ca, intre multe alte motive, sunt extrem de atasati de traditie. In nici un caz ucenicii nu ar fi omis, cumva, sa sarbatoreasca Pastele Iudaic cu Invatatorul lor. Biserica a aparut la Cincizecime, cand Domnul deja biruise Raul si inviase, fusese proslavit si Se inaltase. Deci Sfintele Pasti crestine, nefiind inca instituite, nu aveau cum sa fie in discutie. Cu stima.
Prietene din cate vad esti catolic. Si la noi ortodocsii, si la voi catolicii Craciunul cade pe 25 decembrie. Tu poti serbatori acesta mare sarbatoare pe 23 decembrie?
Vechi 06.09.2011, 22:35:48
Mihailc Mihailc is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.03.2008
Implicit

Mi-am adus aminte că mai e o ipoteză, însă trebuie să-mi recuperez o carte pentru a spune mai multe: paștele esenian care se sărbătorea înaintea paștelui iudaic. Mâine o să postez ceva despre asta!
Vechi 06.09.2011, 22:41:12
Adriana3 Adriana3 is offline
Banned

Data înregistrării: 12.01.2010
Locație: Turma Bunului Pastor
Implicit

Citat:
Totusi Pastile iudaic cand a cazut in acel an? Unde se afla Hristos in ziua de Paste? In mormant. Atunci ce a serbat el la Cina cea de Taina? Intradevar, asa a zis el ucenicilor...duceti-va si pregatiti Pastile...dar ce fel de Pasti? In nici intr-un caz nu a fost cel traditional iudaic. Doamne ajuta!
Buna intrebare, cand a cazut Pastile in acel an? Am incercat sa caut pe Internet dar nu am gasit nici o informatie istorico-astrologica, ca sa zic asa, si tare ma tot bate gandul sa scriu la ceva rabini care au site-uri Internet. Acum cativa ani am scris unuia care avea o pagina despre casatorie, l-am intrebat de ce la ei copilul este evreu doar daca mama este evreica indiferent de ceea ce este tatal, si ca atare copilul nu este evreu daca doar tatal este evreu. Mi-a raspuns foarte repede. Nu are legatura cu subiectul dar este interesant raspunsul si anume, copilul este evreu sau nu dupa mama pentru ca mama poarta singura greutatea sarcinii. Si apropos de asta, ziua de Sabath, incepe propriu zis dupa ce femeia aprinde lumanarea in casa dupa apusul soarelui. Nici un barbat nu poate aprinde lumanarea si sabatul nu incepe pana femeia nu aprinde lumanarea :)
Revenind, o sa vad pe la ce rabini sa scriu si revin cu informatii daca va raspunde vreunul si daca va sti bine-nteles.
Vechi 06.09.2011, 23:04:20
Theodor_de_Mopsuestia
Guest

Implicit

Citat:
Prietene din cate vad esti catolic. Si la noi ortodocsii, si la voi catolicii Craciunul cade pe 25 decembrie. Tu poti serbatori acesta mare sarbatoare pe 23 decembrie?
"Domnul este Domn si al Sabatului". Ati inteles, desigur, ca am folosit citatul in sensul larg pe care, evident, il are.

Last edited by Theodor_de_Mopsuestia; 06.09.2011 at 23:10:59.
Vechi 06.09.2011, 23:57:51
stefan florin's Avatar
stefan florin stefan florin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 09.02.2011
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Theodor_de_Mopsuestia Vezi mesajul
"Domnul este Domn si al Sabatului". Ati inteles, desigur, ca am folosit citatul in sensul larg pe care, evident, il are.

Nu cred.Faptul ca ucenicii nu au sacrificat mielul pascal ridica un mare semn de intrebare! De ce? De ce tocmai acum Hristos serbeaza mai devreme Pastile si mai ales nu consuma carne de miel? La acest Paste EL a fost mielul pascal care urma sa se sacrifice. Nu inseamna asta ca Hristos a serbat altceva? Nu cumva Hristos a schimbat atunci semnificatia Pastelui evreiesc cu ceea ce semnifica astazi Pastile crestin? E DOAR PAREREA MEA PERSONALA! Cum sunt un om PACATOSpot sa gresesc! Doamne ajuta!
Vechi 07.09.2011, 00:28:36
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
În prealabil postat de MariS_ Vezi mesajul
Dar sa incercam sa lamurim acum, atat cat putem, aceasta problema: adevarul Cinei cea de Taina. Si pentru asta propun sa intram in atmosfera de acum 2000 de ani. Vrei? Uite, sa presupunem ca noi doi am fi printre ucenicii, ca sa nu zic apostolii ca ar fi prea mare rangul, Domnului si ne aflam in ziua Azimilor.Venim la Domnul si spunem: "Unde voiesti sa-Ti pregatim sa mananci Pastile ?"
si Domnul ne spune: "Mergeti in cetate, la cutare si spuneti-i: Invatatorul zice: Timpul Meu este aproape; la tine vreau sa fac Pastile cu ucenicii Mei. "
Noi facem ceea ce ne-a spus Domnul. Acuma eu, ucenicul mai prostovan, te intreb pe fratia ta: - Da', cand ai inteles ca doreste Domnul sa manace Pastile? Si fratia ta ma lamuresti: - Pai, de Pasti, fireste. Deci ce vreau sa subliniez: ca firesc era sa se inteleaga de apostoli ca Domnul dorea sa manance Pastile impreuna cu ucenicii de Pasti, nu inainte. Nimeni nu stia ce grozavie avea sa se intample in cateva ore, doar Domnul stia. Si nimeni dintre evrei nu manca pastile inainte de ziua stabilita, adica de Pasti. Cred ca se considera o blasfemie sa se manance pastile inainte de ziua Pastelui. Bun, atunci sa mergem mai departe. Sa presupunem acum ca Domnul ar fi spus: - Doresc sa mancam pastile astazi, Joi, si nu de Sabat atunci cand cade Pastile. In acel moment prostovanul de MariS ar fi sarit cu intrebarea: - Cum, Doamne, sa manacam astazi cand Pastile sunt sambata? Ba, eu inclin sa cred, si te rog sa infirmi daca gresesc, ca si sora mea mai mica (la ani, nu la credinta) ar fi sarit si ea cu aceeasi intrebare. Adica s-ar fi dorit cel putin o lamurire. Apostolii nu s-au sfiit sa ceara lamuriri de la Domnul atunci cand nu intelegeau ceva, ori pilde mai dificile, ori moartea/invierea lui Lazar, ori venirea la Ierusalim, ori, ori, etc. Asa cum faci si domnia ta si bine faci. S-ar fi iscat o discutie si o lamurire a apostolilor si ucenicilor despre schimbarea aceasta NEOBISNUITA de-a lua pastile inainte de Pasti, ceea ce nu s-a mai pomenit la evrei, neam de neam.
Gand la gand cu bucurie, exact aceeasi idee am vrut sa o scriu si eu intr-un mesaj cand am scris ultimul mesaj, dar m-am razgandit. Se pare ca am gandit acelasi lucru in acelasi timp. Ma refer la faptul ca ucenicii nu stiau ca Iisus va fi prins si s-au dus sa pregateasca Pastile si tot ce trebuia pentru a doua zi.
Vechi 07.09.2011, 00:41:59
Miha-anca
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Adriana3 Vezi mesajul
Miha draga,
Domnul a spus "cere si vei primi, cauta si vei gasi, bate si ti se va deschide", si nu a pus nici o alta cerinta decat bine-nteles sa Il credem pe Cuvant. Tu Il crezi sau nu? Tu inca nu ai inteles ca smerenia inseamna tocmai a-L crede pe Dumnezeu pe Cuvant si a accepta acest Cuvant.
Adriana,
Ti-am scris mai sus, ca nu faptul ca primesti raspunsuri e problema, caci e f normal sa le primesti. Si nu esti singura care primeste raspunsuri. Deci repet: nu asta e problema.

Problema e ca te crezi mai desteapta decat toti ortodocsii, si aici nu ma refer la mine, Doamne fereste!, ci la Sfintii, care au primit prin Duhul Sfant ceea ce au scris, lasandu-ne noua mostenire Sf. Traditie ortodoxa. Tu pe aceasta o consideri superficiala, nu ceea ce spune unul sau altul pe acest forum; ceea ce este pacat impotriva Duhului Sfant.

In schimb te simti magulita de teoriile protestante, respingand ca insuficienta invatatura ortodoxa, si cu toate astea continui sa te numesti ortodoxa? Cum vine asta? Doar prin botez, fara credinta ortodoxa?

Am incercat doar sa-ti spun mai clar care e problema, dupa parerea mea. Sper ca m-am facut inteleasa acum. Si sper sa nu te superi, ci doar sa reflectezi.
http://www.crestinortodox.ro/forum/s...530#post397530

Last edited by Miha-anca; 07.09.2011 at 02:13:40.
Vechi 07.09.2011, 00:47:13
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Adriana3 Vezi mesajul
Catalin,

In primul rand tu spui ceea ce crezi TU ca este artos in timp ce eu spun ceea ce mi-au zis grecii ca este Artos.
Si in al doilea rand, cum ramane cu citatele in care Domnul insusi spune ca vrea sa manance Pastile cu ucenicii? De ce nu l-ai citat si pe acela, si sa il explici? Mai ales ca apare in 3 Evanghelii? In postarea mea exista, in ceea ce ai citat tu de la mine nu mai exista. Mai, mai...
Ceea ce am scris eu despre artos e exact ce ti-au spus grecii ca inseamna, adica paine cu drojdie. Uite si aici: http://en.wikipedia.org/wiki/Artos
Cred ca poate insemna orice aluat cu drojdie. In schimb azima nu are drojdie, e ceea ce o diferentiaza de paine.

Despre citatele cu Pastile am vrut sa scriu, dar uite ca le-a expus MariS mai bine.
Peste mai putin de o zi urma sa aiba loc Pastile, Apostolii nu stiu ca Iisus va fi prins si rastignit, ei credeau ca vor face sarbatorile impreuna. Si cum pregatirile se fac in prima zi a azimilor, nu exact cand sunt Pastile, au intrebat unde il vor face. De fapt Pastile este mielul, scrie in Evanghelia lui Luca faptul ca se jertfeau Pastile. Ori mielul nu putea fi mancat cu o zi inainte, ci de Pasti.

Dar uite ca pana acum nu m-am uitat si in Evanghelia Sf. Apostol Ioan, acolo scrie totul foarte clar si nu mai discutam atat sa pierdem timpul.
"1. Iar înainte de sărbătoarea Paștilor, știind Iisus că a sosit ceasul Lui, ca să treacă din lumea aceasta la Tatăl, iubind pe ai Săi cei din lume, până la sfârșit i-a iubit.
2. Și făcându-se Cină, și diavolul punând în inima lui Iuda fiul lui Simon Iscarioteanul, ca să-l vândă"
Acolo nici macar nu scrie de Pasti, ci numai de Cina. Si tot acolo la Ioan 13 scrie si ca a spalat picioarele ucenicilor in timpul Cinei sau dupa, ca tot m-ai intrebat despre asta.
Subiect închis

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Nervul laringial si viclenia lui Richard Dawkins flying Teologie si Stiinta 88 23.09.2011 18:24:40
Minciuna si viclenia maria40 Generalitati 68 22.06.2011 22:13:56
Nu mai raspunde-ti sectantilor ionut stefan Secte si culte 146 15.03.2011 09:23:38