Citat:
În prealabil postat de N.Priceputu
Problema adaptării la lumea nouă, a modernizării... Sub anumite aspecte, ai fi surprins cât de moderni sunt și creștinii. În privința moralității, însă, nu crede că ceea ce aduce lumea nouă, modernismul, e chiar atât de nou. La începuturile creștinismului, mulți oameni erau cel puțin la fel de „moderni” ca cei de azi în privința obiceiurilor sexuale. Își permiteau o libertate totală, mergând până la orgii. Pur și simplu nu aveau habar de păcat, nu credeau într-un Dumnezeu sfânt, nu înțelegeau ce înseamnă să fii curat la suflet și la trup.
Hristos, însă, ne spune: „Fiți sfinți pentru că Tatăl vostru din ceruri sfânt este”. Deci cine vrea să-L cunoască și să se unească cu El, pentru a avea viața veșnică, trebuie să părăsească păcatele și să se pocăiască.
De aceea, în privința moralității nu poate exista modernizare; sau modernizarea moralității poate însemna înțelegerea mai profundă a ceea ce înseamnă ea și care sunt implicațiile moralității, respectiv ale imoralității asupra sufletului omului.
P.S. Occidentul, fiind superior ca tehnologie și ca civilizație, poate să dea impresia că e mai evoluat sub toate aspectele. Însă sub aparența aceasta de superioritate inclusiv a relațiilor dintre oameni, se ascunde de fapt o gravă depărtare de Dumnezeu, o alienare.
|
Modernizare inseamna evolutie. Inclusiv copilul evolueaza sub aspectul moralitatii strans legat de cel cognitiv. E grav daca consideri ca nu poti evolua sub acest aspect.
Eu personal SPER din tot sufletul ca in fiecare an sa fiu din ce in ce mai "moderna" in ceea ce priveste moralitatea si nu numai. Pentru mine, sotul si copiii mei, dar si pentru oamenii cu care lucrez.
Spui ca in Occident exista o grava departare de Dumnezeu: ce inseamna asta, fii te rog mai specific. Din punct de vedere religios cred ca e o afirmatie destul de grava asa ca trebuie sa o justifici (adica dovezi clare, nu doar opinii nefondate). Pentru ca in Occident aproape fiecare om doneaza chiar si o lira sau un dolar pentru diverse cauze. Sunt la tot pasul astfel de strangeri de fonduri si oameni care doneaza. In schimb aici in Romania se inchid case de copii particulare (cu personal exceptional) din cauza lipsei donatiilor din partea cetatenilor, nu exista adaposturi pentru animale abandonate sau maltratate din fonduri exclusiv romanesti, se inchid spitale, etc etc . Dar bine ca avem "nspe" mii de biserici plus inca una de 400 mil euro..Sau asta inseamna apropiere de Dumnezeu: dam bani pentru biserici iar pentru restul ne rugam? In sensul asta, da , ai dreptate, noi suntem mai aproape de Dumnezeu. Ma rog....voi. Eu una prefer sa donez sau sa ma implic direct, sa analizez si sa invat.
PS: Homosexualitatea este o stare innascuta a unei persoane. PUNCT! Asta o spun studiile neuropsihologice. Asa ca homofobii care cred ca traiesc sub legea lui Dumnezeu, n-au decat sa vocifereze cat vor, nu sunt in masura sub nici o forma sa-si dea cu parerea peste un om de stiinta in astfel de arii- pacat doar ca ingradesc dreptul la o viata decenta a altora.
Nu erau prejudecatile, judecatile, barfa pacat?