Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Secte si culte
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 14.09.2011, 22:11:14
stefan florin's Avatar
stefan florin stefan florin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 09.02.2011
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Adriana3 Vezi mesajul
In momentul in care Dumnezeu ii spune lui Noe sa ia in arca si animale, ii spune sa ia si animale curate si necurate. Nicaieri in Facerea, pana la Noe, nu sunt definite in Biblie care animale sunt curate si care necurate, ci definirea lor se face mai tarziu in Levitic. De unde atunci stia Noe care sunt animalele curate si care necurate? Dupa legea firii nu prea, asa-i?
Dar din ce motive erau necurate? Pana dupa potop omul nu consuma carne, era doar vegetarian, iar tot ceea ce a creat Dumnuzeu "erau bune foarte". Ce criterii de selectie s-a folosit pentru aceasta delimitare intre animale curate si necurate si mai ales pentru ce? Cand Moise a primit legea animalele necurate era cele pe care evreii nu le puteau manca, din acest motiv ele erau necurate, dar pe timpul lui Noe in ce consta aceasta necuratie a animalelo mai ales ca oamenii erau vegetarieni? Intrebarea este valabila si pentru prietenul osutafaraunu. Doamne ajuta!

Last edited by stefan florin; 14.09.2011 at 22:13:20.
Vechi 15.09.2011, 08:17:54
osutafaraunu osutafaraunu is offline
Banned

Data înregistrării: 13.07.2011
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
În prealabil postat de stefan florin Vezi mesajul
Dar din ce motive erau necurate? Pana dupa potop omul nu consuma carne, era doar vegetarian, iar tot ceea ce a creat Dumnuzeu "erau bune foarte". Ce criterii de selectie s-a folosit pentru aceasta delimitare intre animale curate si necurate si mai ales pentru ce? Cand Moise a primit legea animalele necurate era cele pe care evreii nu le puteau manca, din acest motiv ele erau necurate, dar pe timpul lui Noe in ce consta aceasta necuratie a animalelo mai ales ca oamenii erau vegetarieni? Intrebarea este valabila si pentru prietenul osutafaraunu. Doamne ajuta!
În sfârșit a pus cineva și această întrebare de bun simț... Animalele pentru jertfă nu puteau fi decât curate (Facerea 8,20), aceasta e criteriul de selecție.

Și acum că s-a lămurit chestiunea, haideți să lămurim și al 2-lea mare subiect de controversă al topicului: "azimă sau pâine dospită?" căci există o legătură între ele.

"Dragi sectanți vicleni de pe acest topic", dacă în VT animalele de jertfă Îl simbolizau pe Hristos ce urma să vină pentru salvarea neamului omenesc, în NT pâinea și vinul Îl simbolizează tot pe El - Cel ce S-a jertfit deja pentru a noastră mântuire. Iar dacă simbolul nu-și îndeplinea menirea printr-un animal necurat, nici astăzi pâinea dospită nu-și poate îndeplini rolul lui de simbol potrivit pentru trupul sfânt al Domnului Hristos. Cu alte cuvinte, folosind un simbol nepotrivit pentru Trupul Domnului, nu facem altceva decât să-L jignim... ca să nu zic mai mult...

Bineînțeles, "Dragi sectanți vicleni de pe acest topic", veți replica că pâinea nu e un simbol, ci Însuși Trupul Lui. Cu atât mai mult! E ca și cum I-a zice Mântuitorului nostru "vierme!", "porcule!" (ori alt animal necurat)-Doamne iartă-mă!
Vechi 15.09.2011, 08:43:08
ioanna's Avatar
ioanna ioanna is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.07.2011
Locație: Cluj-Napoca
Implicit

Domnule Stefan-Florin nu stiti, sectantii, cum sunt adventistii sau martorii lui Iehova se impartasesc cu trupul Lui Hristos sau Il resping pe Hristos? pe Maica Domnului stiu ca o jignesc prin atitudinea lor.

Last edited by ioanna; 15.09.2011 at 08:45:46.
Vechi 15.09.2011, 09:10:14
ioanna's Avatar
ioanna ioanna is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de ioanna Vezi mesajul
Domnule Stefan-Florin nu stiti, sectantii, cum sunt adventistii sau martorii lui Iehova se impartasesc cu trupul Lui Hristos sau Il resping pe Hristos? pe Maica Domnului stiu ca o jignesc prin atitudinea lor.
Ca sa fiu mai explicita, ma intereseaza daca ei repecta porunca Mantuitorului, de perpetuare peste veacuri a Sfintei Jertfe:
„Luati, mincati. Acestea este Trupul Meu, care se fringe pentru voi, spre iertarea pacatelor” (...) „Aceasta sa o faceti intru pomenirea Mea”
Vechi 15.09.2011, 11:09:42
grasu77 grasu77 is offline
Banned

Data înregistrării: 07.06.2011
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
Ca sa fiu mai explicita, ma intereseaza daca ei repecta porunca Mantuitorului, de perpetuare peste veacuri a Sfintei Jertfe:
„Luati, mincati. Acestea este Trupul Meu, care se fringe pentru voi, spre iertarea pacatelor” (...) „Aceasta sa o faceti intru pomenirea Mea”
1. Adventistii nu sunt sectanti (cum i-ati numit in postarea dvs. anterioara). Sunt crestini.
2. Adventistii respecta poruncile referitoare la Sfanta Impartasanie, inclusiv datoria spalarii picioarelor (lasata limpede de Domnul Iisus Hristos in Evanghelia dupa Ioan, cap. 13:1-17).
3. Adventistii nu o jignesc pe Maica Domnului (cum ati afirmat cu rautate). O cinstesc la fel cum au cinstit-o Sfintii Apostoli. Probabil va deranjeaza faptul ca nu practica tot arsenalul de inventii mistice pe care-l practicati dvs.

P.S. Vin si eu cu o intrebare, referitoare la respectarea poruncilor, cu ocazia Sfintei Impartasanii: dvs. indepliniti datoria de a va spala picioarele unii altora, ca semn al umilintei si slujirii? Sau, neglijati acest lucru desi Domnul Iisus Hristos a spus ca "si voi sunteti datori sa va spalati picioarele unii altora, pentru ca Eu v-am dat o pilda pentru ca si voi sa faceti cum am facut Eu."(Ioan 13:14-15)?
Vechi 15.09.2011, 11:18:32
ioanna's Avatar
ioanna ioanna is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de grasu77 Vezi mesajul
1. Adventistii nu sunt sectanti (cum i-ati numit in postarea dvs. anterioara). Sunt crestini.
Sunt o secta crestina, insa d-voastra va puteti autodenumi cum doriti, doar si Tery Jones isi spune crestin,nu? perceptia celorlalti e diferita.

Citat:
Adventistii nu o jignesc pe Maica Domnului (cum ati afirmat cu rautate)
Nu am afirmat cu rautate, ci cu tristete. Cat priveste malitia, aceasta ii apartine fratelui d-voastra intru credinta, care ne explica cum il facem noi, ortodocsii, pe Hristos vierme sau porc. Numai bine!

Last edited by ioanna; 15.09.2011 at 11:22:23.
Vechi 15.09.2011, 11:33:55
grasu77 grasu77 is offline
Banned

Data înregistrării: 07.06.2011
Implicit

Citat:
Sunt o secta crestina, insa d-voastra va puteti autodenumi cum doriti, doar si Tery Jones isi spune crestin,nu? perceptia celorlalti e diferita.

Nu am afirmat cu rautate, ci cu tristete. Cat priveste malitia, aceasta ii apartine fratelui d-voastra intru credinta, care ne explica cum il facem noi, ortodocsii, pe Hristos vierme sau porc. Numai bine!
Ati sarit peste intrebarea referitoare la datoria spalarii picioarelor (lasata de Domnul Iisus Hristos, prin exemplul si indemnul Sau). De ce nu respectati aceasta datorie lasata de Mantuitorul?
Vechi 15.09.2011, 11:44:06
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de grasu77 Vezi mesajul
Nu contesta nimeni ca pentru un cult acel cult nu e o secta, ar fi absurd sa creada asta, fiecare cult cat de mic spune ca e Biserica sau o parte din ea (ca acum e la moda ecumenismul si nu mai spun ca doar ei sunt Biserica lasata de Mantuitor, ci totul in ansamblu).
Dar cel putin pe unde am fost eu in toate predicile preotii ortodocsi spun de secte neoprotestante, foaret rar culte si niciodata biserici. Nu e un cuvant jignitor, daca te uiti in dex o sa vezi ca e o grupare desprinsa din Biserica oficiala. Deci neoprotestantii sunt desprinsi din protestanti care s-au desprins din catolici, care s-au desprins din BO.
Majortiatea nu folosim sectanti sau secte pentru ca nu va place si considerati ca e o jignire, iar noi suntem iubitori de oameni din orice religie, dar e intrand pe un forum ortodox trebuie sa te astepti sa se foloseasca si astfel de cuvinte, de altfel corecte.
Vechi 15.09.2011, 12:02:46
ioanna's Avatar
ioanna ioanna is offline
Senior Member

Implicit

Catalin , ai explicat foarte bine de ce adventistii sunt numiti sectanti. Eu le spun secta crestina datorita simptomelor tipice sectei (diviziuni multiple, fanatism) care s-au manifestat in cadrul miscarii advente, in decursul a catorva decenii.
Vechi 15.09.2011, 15:10:33
osutafaraunu osutafaraunu is offline
Banned

Data înregistrării: 13.07.2011
Implicit

Citat:
„Luati, mincati. Acestea este Trupul Meu, care se fringe pentru voi, spre iertarea pacatelor” (...)
Doamnă, noi chiar respectăm porunca Mântuitorului așa cum scrie în Evanghelie. Și respectăm perpetuarea pomenirii (Luca 22,19; 1 Cor.11,24), nu perpetuarea uciderii Mântuitorului "peste veacuri", tranșânsu-I trupul în sfântul Agneț.
Subiect închis

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Nervul laringial si viclenia lui Richard Dawkins flying Teologie si Stiinta 88 23.09.2011 18:24:40
Minciuna si viclenia maria40 Generalitati 68 22.06.2011 22:13:56
Nu mai raspunde-ti sectantilor ionut stefan Secte si culte 146 15.03.2011 09:23:38