Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Secte si culte
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 16.09.2011, 12:51:54
osutafaraunu osutafaraunu is offline
Banned

Data înregistrării: 13.07.2011
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Adriana3 Vezi mesajul
Intrebarea am pus-o pentru ca parabola mi-a amintit de ceva citit in urma cu multi ani si la care, pe vremea aceea, nu dadusem prea mare atentie: este una din rarele parabole in care Dumnezeu este reprezentat printr-o femeie.
În Scriptură, femeia de obicei simbolizează Biserica și așa cum am mai afirmat, eu nu cred că în această parabolă prezența femeii are o relevanță vis a vis de subiectul acesteia. Dar posibil să existe totuși o explicație și nu o văd eu...
Vechi 16.09.2011, 13:01:09
Adriana3 Adriana3 is offline
Banned

Data înregistrării: 12.01.2010
Locație: Turma Bunului Pastor
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Lipia este painea ce se foloseste in orient, e ca o clatita, de exemplu la shaorma. Aproape sigur aceasta era si painea pe care o faceau israelienii, fie ca era paine dospita, fie ca era azima. Si o rupeau, nu o taiau.
Eu am zis ca e singura explicatie ca sa intre si pasajele cu mancatul Pastelui, pentru ca altfel ce zici tu contrazice intreaga Biblie si sunt zeci de pasaje care te contrazic:
- Iosif a cumparat panza pentru inmormantare desi in primele doua zile nu se lucreaza, e ca in Sabat;
- toti erau in acea noapte pe afara, desi stau in casa de Pasti;
- Sf. Apostol Ioan scrie ca era ziua pregatirii cand a fost rastignit Iisus; sinedriul spune sa-L prinda pe Iisus dar inainte de sarbatoarea Pastilor;
- Evanghelistii spun ca au mancat paine, nu azimi (am citit Biblia in ebraica, intotdeauna la paine e vorba de paine dospita, de exemplu la Melchisedec);
- Apostolii sunt trimisi sa pregateasca Cina si apoi scrie ca sosesc si ceilalti, nu puteau pregati Cina o zi intreaga;
- de asemenea, de Pasti trebuiau sa fie in case, nu umblau sa caute adapost.
- Sf. Ioan spune ca evreii urmau sa manace Pastile, de aceea nu au intrat (desi trecusera Pastile, era dimineata).
In cazul asta, anglicanii pe care ii cunosc folosesc azimi. Nu au nici o shaorma ci au exact azimile pe care le-am vazut la catolici.

Tu ce intelegi prin faptul ca "toti erau in acea noapte pe afara"? La cine te referi? Si la cine te referi cand zici ca ar cauta adapost?
Apostolii au pregatit exact cat timp le-a trebuit sa pregateasca, adica sa jertfeasca Pastele (mielul) si sa il gateasca asa cum scrie in Evanghelue, iar cand a venit seara, deci a trecut ziua Pregatirii de 14 Nissan si a inceput 15 Nissan, au venit si ceilalti si l-au mancat. Nu prea vad ce anume contesti tu cand totul este atat de clar.

Evreii care trebuiau sa manance Pastile si nu au intrat sunt doar ucigasii Domnului, si explica Sf. Ioan Gura de Aur ca ei tocmai ca incalcasera Legea pentru ca, in loc sa fi mancat deja Pastele cand trebuia, adica atunci cand l-a mancat si Iisus, ei au rumegat planul de prindere a lui Iisus in noaptea Pastelui si ca atare au amanat mancarea Pastelui cu o zi iar Ioan Evanghelistul se refera strict la ei, la calcatorii acestia de lege, de asta prezinta totul decalat cu o zi fata de Pastele care avusese deja loc asa cum il prezinta celelalte 3 Evanghelii. Reciteste postarea cu cuvintele Sf. Ioan Gura de Aur.

Faptul ca Iosif cumpara panza iarasi nu este de mirare pentru ca Iosif era pe ascuns ucenic al Domnului deci nu avea nici o problema sa cumpere panza de la calcatorii de lege.
Vechi 16.09.2011, 13:01:54
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
Exista si biserici romano-catolice unde Impartasania se face cu ambele in mod obisnuit, in fiecare duminica si in orice zi in care celebreaza Euharistia.
Desigur. Totuși, pentru acest lucru, este necesar acordul episcopului ordinar. Alți romano-catolici care se împărtășesc sub ambele specii la fiecare Liturghie sunt cei din "calea neocatehumenală", care folosesc și pâine dospită. Regulamentul lor ciudat a fost aprobat de Scaunul Apostolic chiar anul trecut, după ce expirase o aprobare provizorie dată pe 5 ani ad experimentum. Nu trebuie pierdut niciodată din vedere că Biserica Catolică este Biserica Universală, adică a tuturor credincioșilor și nu numai a unora (a unor grupuri).

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com

Last edited by Mihnea Dragomir; 16.09.2011 at 13:09:09.
Vechi 16.09.2011, 13:04:28
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de osutafaraunu Vezi mesajul
În Scriptură, femeia de obicei simbolizează Biserica și așa cum am mai afirmat, eu nu cred că în această parabolă prezența femeii are o relevanță vis a vis de subiectul acesteia. Dar posibil să existe totuși o explicație și nu o văd eu...
Daca femeia este Biserica, aluatul ce mai este?
Daca in loc de o femeie ar fi scris un barbat, nu v-ati fi gandit automat la Dumnezeu in aceasta parabola?
Vechi 16.09.2011, 13:06:42
Banned

Implicit

Citat:
Daca in loc de o femeie ar fi scris un barbat, nu v-ati fi gandit automat la Dumnezeu in aceasta parabola?
Foarte posibil Dar pentru că scrie "femeia", intră în logica lucrurilor. În Orientul Antic doar femeile măcinau și făceau pâinea.
Vechi 16.09.2011, 13:07:26
NeInocentiu's Avatar
NeInocentiu NeInocentiu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.02.2011
Implicit

Poate pare ciudata intrebarea, dar Dumnezeu are sex (adica chiar este barbat) ? Credeam ca sexele exista pentru reproducere.
Vechi 16.09.2011, 13:11:13
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de NeInocentiu Vezi mesajul
Poate pare ciudata intrebarea, dar Dumnezeu are sex (adica chiar este barbat) ? Credeam ca sexele exista pentru reproducere.
Se pare că doar pământenii au sex (gen), posibil și alte ființe create pe alte planete. Despre îngeri știm că nu au. De Dumnezeu nu ne încumetăm să gândim... deși există o versiune "feministă" a Bibliei ce conține formula "Ea" (în dreptul Persoanei lui Dumnezeu - a nu se confunda cu unii forumiști care-i scriu astfel pronumele Mariei).
Vechi 16.09.2011, 13:20:12
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Desigur. Totuși, pentru acest lucru, este necesar acordul episcopului ordinar. Alți romano-catolici care se împărtășesc sub ambele specii la fiecare Liturghie sunt cei din "calea neocatehumenală", care folosesc și pâine dospită. Regulamentul lor ciudat a fost aprobat de Scaunul Apostolic chiar anul trecut, după ce expirase o aprobare provizorie dată pe 5 ani ad experimentum. Nu trebuie pierdut niciodată din vedere că Biserica Catolică este Biserica Universală, adică a tuturor credincioșilor și nu numai a unora (a unor grupuri).
Intr-adevar.
Exact universalitatea este aspectul care imi place la BC :)
Vechi 16.09.2011, 13:24:06
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de NeInocentiu Vezi mesajul
Bine-nteles ca Dumnezeu nu are sex. Cum insa in firea barbatilor a stat mereu si faptul de a se crede un fel de zeu fata de femeie, cu un cap mai sus, nu isi pot inchipui ca Dumnezeu nu are sex ci vorbesc mereu despre El la sexul masculin. Iar acolo unde se vorbeste folosind sexul feminin, isi inchipuie din doua una: ori este un idol pagan, ori nu este vorba de Dumnezeu daca parabola este crestina.
Vechi 16.09.2011, 16:11:18
NeInocentiu's Avatar
NeInocentiu NeInocentiu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.02.2011
Implicit

Pentru osutafaraunu:
Considerati ca produsele de origine vegetala din comert care sunt modificate genetic si contin cantitati mari de ingrasmant artificial sunt mai "curate" (sanatoase) decat porcul ?
Subiect închis

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Nervul laringial si viclenia lui Richard Dawkins flying Teologie si Stiinta 88 23.09.2011 18:24:40
Minciuna si viclenia maria40 Generalitati 68 22.06.2011 22:13:56
Nu mai raspunde-ti sectantilor ionut stefan Secte si culte 146 15.03.2011 09:23:38