Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Spiritualitatea ortodoxa
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 24.09.2011, 18:59:37
MariS_'s Avatar
MariS_ MariS_ is offline
Senior Member

Data înregistrării: 18.10.2009
Locație: Religie: creștin
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de dobrin7m Vezi mesajul
Iubirea de semeni este un cuvant tainic. Iubirea adevarata de semeni e scrisa in inimile noastre prin credinta de chiar degetul lui Dumnezeu.
Atunci vom putea sa plangem si sa suferim cand vedem pe orice semen al nostru, fie el bogat sau sarac, fie el de ce natie o fi, fie el potrivnic sau prieten, deci, cand il vedem suferind. Si vom face asta fara sa stam sa analizam de ce este sarac, judecandu-i greselile care l-au facut sa ajunga sarac; de ce este bolnav, judecandu-i greselile care l-au facut sa ajunga bolnav; de ce si-a pierdut casa judecandu-i greselile care l-au dus sa isi piarda casa, de ce...., de ce....., de ce......, . Si de ar fi doar atat.

Acesta este semnul iubirii de semeni adevarata. Cand vom iubi neconditionat orice semen si vom putea sa plangem si sa suferim impreuna cu plansul si suferinta semenilor fara intrebari si judecari atunci iubim cu adevarat. Fara acest semn suntem fatarnici.
Iubirea de aproapele este calea mantuirii noastre. Unii alearga dupa nevointe, altii dupa .. cunostinte. Putini sunt cei ce se daruiesc aproapelui. Mantuirea inseamna sacrificiu, inseamna jertfa, inseamna purtarea crucii. Exista si crestini reci, care nu au iubire nici pentru ei, dar nici pentru altii, ei se nevoiesc pana la autoflagelare, numai ca Hristos nu asa a procedat, nu S-a autoflagelat, ci S-a jertfit pentru altii, pentru toti. Sacrificiul, jertfa, iubirea prin altul si pentru altul este modul imparatesc de a trai, mod care copiaza, de fapt, modul dumnezeiesc al Sf. Treimi. Pana nu invatam sacrificiul, jertfa si daruirea nu ne putem mantui. E adevarat, insa, ca acestea le primim ca dar prin harul Duhului si le primim in masura curatirii inimii noastre. Dar trebuie neaparat sa le punem in lucrare, sa le practicam zi de zi, nu doar Dumineca sau in zi de mare sarbatoare. Fara iubire suntem fatarnici, bine ati spus, sora draga. Hristos ne asteapta in fiecare din semenul nostru ca sa-L iubim.
Har, smerenie si jertfa de sine.
Cum nu înțelegeți că nu despre pâini v-am zis? Ci feriți-vă de aluatul fariseilor și al saducheilor! (Matei 16:11)
Omul deține atâta Adevăr câtă Iubire dăruie.
Reply With Quote
Vechi 24.09.2011, 19:37:50
iRoDiOn's Avatar
iRoDiOn iRoDiOn is offline
Member

Data înregistrării: 22.09.2011
Locație: Romînia
Religia: Ortodox
Implicit

Iubirea! ce cuvînt minunat. ce taină mîntuitoare. ce tainic este acest lucru.
Din iubire l-a creat Dumnezeu pe om, din iubire s-a răstignit Hristos pe cruce, din iubire se ține acestă lume, din iubire se nasc copiii, cu iubirea muți munții din loc.
Deci vedem cît de importantă este iubirea.

Dar iubirea față de semenii și de toată făptura?
Cum ne manifestăm noi acestă iubire?
Că Mîntuitorul a dat legea iubirii, legea NT, legea care cuprinde toate legile mîntuitoare.
"Poruncă nouă dau vouă: Să vă iubiți unul pe altul. Precum Eu v-am iubit pe voi, așa și voi să vă iubiți unul pe altul." cînd citești acest verset biblic, parcă o ceva tainic te cuprinde.
Să încercăm să îi ajutăm cu cît putem, să nu le facem rău semenilor, să plîngem cu ei, să rîdem cu ei. Acesta este iubirea de care ne vb. Domnul nostru Iisus Hristos și Sf. Părinți.

Și să nu uităm nicio dată ce ne spune Sf. Apostol Pavel:
"Dragostea îndelung rabdă; dragostea este binevoitoare, dragostea nu pizmuiește, nu se laudă, nu se trufește."
"Și acum rămân acestea trei: credința, nădejdea și dragostea. Iar mai mare dintre acestea este dragostea."
Aceste cuvinte să rodească în sufletul nostru și să le păstrăm ca pe o comoară de mare preț!
Vechi 16.05.2013, 11:08:22
Annyta
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de MariS_ Vezi mesajul
Iubirea de aproapele este calea mantuirii noastre. Unii alearga dupa nevointe, altii dupa .. cunostinte. Putini sunt cei ce se daruiesc aproapelui. Mantuirea inseamna sacrificiu, inseamna jertfa, inseamna purtarea crucii. Exista si crestini reci, care nu au iubire nici pentru ei, dar nici pentru altii, ei se nevoiesc pana la autoflagelare, numai ca Hristos nu asa a procedat, nu S-a autoflagelat, ci S-a jertfit pentru altii, pentru toti. Sacrificiul, jertfa, iubirea prin altul si pentru altul este modul imparatesc de a trai, mod care copiaza, de fapt, modul dumnezeiesc al Sf. Treimi. Pana nu invatam sacrificiul, jertfa si daruirea nu ne putem mantui. E adevarat, insa, ca acestea le primim ca dar prin harul Duhului si le primim in masura curatirii inimii noastre. Dar trebuie neaparat sa le punem in lucrare, sa le practicam zi de zi, nu doar Dumineca sau in zi de mare sarbatoare. Fara iubire suntem fatarnici, bine ati spus, sora draga. Hristos ne asteapta in fiecare din semenul nostru ca sa-L iubim.
Har, smerenie si jertfa de sine.
Readuc în dicuție acest topic, căci cineva îmi vorbea zilele astea despre jertfa de sine ca "obiectiv" creștin... Eu nu mă gândisem la asta, căci sunt, probabil, destul de închisă în egoismul meu... Vă rog, dacă puteți, să veniți cu exemple concrete despre ce înseamnă jertfa de sine. Am mai scris și pe alt topic, referitor la milostenie: sunt aceste fapte/ stări roade ale credinței, sau mijloace de a ne întări în credință? Sau și una și alta?
Eu tind să cred că sunt roade/ efecte, căci am încercat o perioadă să mă jertfesc pentru cineva (asta era în capul meu), însă efectele au fost dezastruoase, căci lipsea credința "sănătoasă" și, de asemenea, dragostea de mine.
Prin urmare, vorbind despre jertfa de sine și despre sacrificii, ce se înțelege prin acestea:
sacrificiile unei mame pentru creșterea copiilor, îngrijirea unor bolnavi, renunțarea la o dorință proprie în favoarea îndeplinirii dorinței altuia? Renunțarea la dorințele noastre lumești, pentru a-L căuta pe Dumnezeu? În starea de jertfă ne bucurăm sau suferim?
Reply With Quote
Vechi 16.05.2013, 13:08:28
cezar_ioan cezar_ioan is offline
Banned

Data înregistrării: 16.11.2012
Locație: Benidorm, Hotel Bali
Implicit

"... ne bucurăm sau suferim?"

Într-o seară am cunoscut o profesoară de filosofie. O femeie aproape de pensie, deși trăia de câțiva ani din pensie: era nebună, schizo paranoidă, după spusele ei și după cum ochisem și eu.
Cerșea pe la căminele studențești, dormea pe bănci în Leu etc. Când aborda o problemă de filosofie era o încântare, o bucurie, o desfătare pentru căutătorii adevărului... Omul acela chiar se pricepea la filosofie!

Era noapte și începuse să plouă. Se lăsa, tot mai simțit, frigul. Era frig, era umezeală. Seara frumoasă se preshimbase într-o noapte care se anunța câinoasă. Femeia, care venise lângă masa noastră (eram cu un prieten care locuia în Leu, la o bere și o dezbatere savantă a unei lucrări de doctorat...), începuse să se chircească tot mai mult, îi era foame și frig, tot mai frig.

Eu am început să mă rușinez. Îmi ziceam în minte: uite, doi oameni tineri, dezbat aici savnt o lucrarea de doctorat, beau bere și râd de cele ale aventurii spiritului (doctoratul mergea bine, pluteam din greu în speculații înalte foarte...), fiecare va merge la iubita lui, mâine vom avea parte de noi delicii ale vieții tânărului intelectual român....
Iar femeia aceasta ce va face?
Unde va dormi? Ce va mânca? Cui se va plânge că o doare aia sau ailaltă?

Femeia se înnegrise de supărare și de frig, nu mai scotea un cuvânt, discuția noastră tărăgăna, era evident că ne gândeam și eu și prietenul meu la altceva, încă nemărturisit.

Apoi am plecat, riscam să pierd metroul și era frig, ploua, era noapte, bani nu mai aveam de un taxi...

Colegul meu i-a dat banii pe care îi mai avea. Urma să primească și el, poate, ceva bani din partea părinților sau să rabde, cu stoicism, până avea să primească pensia lui de nevăzător.
Eu i-am dat, Dumnezeu să mă ierte că m-am lăsat ispitit să povestesc această situație (pentru lămurirea Annytei), haina mea, un hanorac mai groscior numai bun pentru seri umede și friguroase. M-am mulțumit cu tricoul și maieul. Eram tânăr...
Femeia ne-a mulțumit și a plecat în fundul grădinii, la mesele mari de lemn, sub stejarii și arțarii de lângă stadionul de fotbal din Complexul Leu, să-și facă somnul ei, printre sacoșe...

Când am ajuns la metrou am constatat că nu mai aveam bilet. Nici bani. Am rugat pe doamna de la filtru să mă lase să trec, explicîndu-i că stau în Titan și că nu mai am bani. Nu m-a lăsat, a venit și polițaiul și m-a grăbit să părăsesc zona...

Aveam să merg pe jos, câteva ore, până acasă... Era foarte frig când am trecut pe lângă parcul Izvor, de-a lungul Dâmboviței... Îmi clănțăneau realmente dinții, îmi săreau din gură...
Am mers, am mers, ca un automat, de nu îmi mai simțeam picioarele. Mergeau fără mine, nu mai simțeam nici un efort, parcă eram purtat pe străzi. Doar frigul nu-l puteam alunga, vântul și umezeala chinuitoare a ploii care mă pătrundea peste tot...

Greu era, una din cele mai grele situații, mă temeam că fac un șoc hipotermic, frisonul parcă nu mai înceta. Am sesizat însă, foarte discret, că în mine licărea o lumină mică, o foarte ușoară licărire de mulțumire.... Aveam o stare de parcă un cântecel firav se juca înlăuntrul meu... O stare neasemuit de blândă, de liniștită și luminoasă petrecea undeva în mine iar eu îi simțeam prezența, mișcarea, legănarea, ființa... Nu știam ce este însă o primeam și îmi era bine. M-a însoțit tot drumul. Frig îmi era, obosit eram, nervos eram, mâhnit eram și totodată liniște și bucurie foarte discrete, ca un parfum abia ghicit.

Da, este suferință atunci când renunți la ale tale. E furie uneori, e poate chiar un regret, o vreme. E ispitire de gânduri vane, de reproșuri și autoreproșuri. E lipsă, e chiar chin, undeva în ființa proprie, la oase, la miezul cald al ființei tale, așa cum o percepi, așa cum ești obișnuit să te percepi.

Dar este și o surpriză frumoasă, despre care nu bănuiai nimic, o bucurie și o pace, o adâncă mulțumire care te încălzește. Îți e bine, foarte bine, iar mintea nu poate pricepe cum de suferi în lipsurile tale și totodată ești părtaș la o bucurie atât de frumoasă.

Tainică e viața omului... Tainică, de neînțeles cu mintea, deseori...

Slavă lui Dumnezeu pentru toate!

P.S. Îmi pare rău că am făcut această mărturisire, lipsindu-mă de multe prin aceasta, în viitor... Însă îmi pare și bine, o licărire acolo...

Last edited by cezar_ioan; 16.05.2013 at 13:17:47.
Reply With Quote
Vechi 16.05.2013, 13:21:34
Annyta
Guest

Implicit

Vă mulțumesc pentru mărturisire. Sper să nu vă dăuneze în nici un fel!

(P.S. Îmi pare rău că am făcut această mărturisire, lipsindu-mă de multe prin aceasta, în viitor... Însă îmi pare și bine, o licărire acolo... )

Da, este suferință atunci când renunți la ale tale. E furie uneori, e poate chiar un regret, o vreme. E ispitire de gânduri vane, de reproșuri și autoreproșuri. E lipsă, e chiar chin, undeva în ființa proprie, la oase, la miezul cald al ființei tale, așa cum o percepi, așa cum ești obișnuit să te percepi.

Dar este și o surpriză frumoasă, despre care nu bănuiai nimic, o bucurie și o pace, o adâncă mulțumire care te încălzește. Îți e bine, foarte bine, iar mintea nu poate pricepe cum de suferi în lipsurile tale și totodată ești părtaș la o bucurie atât de frumoasă.
Reply With Quote
Vechi 16.05.2013, 13:22:26
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Annyta Vezi mesajul
Prin urmare, vorbind despre jertfa de sine și despre sacrificii, ce se înțelege prin acestea:
sacrificiile unei mame pentru creșterea copiilor, îngrijirea unor bolnavi, renunțarea la o dorință proprie în favoarea îndeplinirii dorinței altuia? Renunțarea la dorințele noastre lumești, pentru a-L căuta pe Dumnezeu? În starea de jertfă ne bucurăm sau suferim?
In forma ei cea mai inalta, jertfa de sine inseamna a-ti da viata pentru celalalt. Ca acest preot care a murit salvand trei copii in India:

http://www.biserici.org/index.php?menu=ACEV&id=45053

ori ca acesta, care a facut acelasi lucru la noi:

http://stiri.resursecrestine.ro/4422...e-pentru-viata

In starea de jertfa ne bucuram. Mai intai, ne bucuram pe pamant, fiindca scris este: "mai mare bucurie este a da decat a lua". Pe urma, ne bucuram in Cer. Eu cred ca cei doi preoti de mai sus, si multi altii ca ei, care si-au jertfit viata la propriu pentru oile ratacite la propriu, acum se bucura si sed la masa cu Domnul nostru si cu cei ai Lui.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote
Vechi 16.05.2013, 13:52:19
Banned

Implicit

Din ce mă trec și eu cu anii cred / sunt lămurit prin Mila Domnului, tot mai mult, că Apostolul nu face literatură în Corinteni I, când ne împărtășește ițele Iubirii, dimpotrivă, fiecare cuvânt este o poartă deschisă pentru un drum nesfârșit al Adevărului. Iubirea cântată de Pavel în Corinteni este Taină mare. Apostolul cheamă la Iubire și îndeamnă, deschizînd prin cuvântul său, larg, toate ușile închise în ființa noastră.
Sunt clipe în viață când îți spui singur: da, ce adevăr mare a scris Pavel, da, așa e, dragostea îndelung rabdă... Și te bucuri că ai înțeles, prin însăși experiența ta pe care ai avut fericirea să o primești în dar de la Dumnezeu.
Alteori zici: da, așa e, acum sunt încredințat - dragostea nu caută la ale sale... dragostea nu se mânie... Ci eu, dobitocul și nesăbuitul și egoistul și nebunul, iată m-am mâniat, iată m-am trufit ș.a.m.d.

Și uite-așa, rând pe rând, cercare cu cercare, te încredințezi de tot Adevărul (cum zicea un coleg pe alt topic - viața duhovnicească se învață; prin descoperire de Sus, aș adăuga eu). Și lauzi pe Pavel și lauzi pe Dumnezeu. Apoi se întâmplă să mai uiți, să te iei iar cu ale tale și să guști catranul păcatului, al egoismului, al lepădării, al nebuniei și al prostiei. Și iar se-ndură Dumnezeu de tine și îți prilejuiește lămurire... Și iar uiți, iar te afunzi în mare, în mocirla răutății grosiere a inimii proprii și a lumii... Și tot așa, perpelire și strunjire sub foc, că fierul răutății noastre este mare și greu, deseori.

Cu adevărat Iubirea nu trece. Se retrage, poate, în discreție, însă nu e învinsă, nu piere, nici în clipă nici în veac.
În clipele când sufletul nostru adie în vecinătatea Iubirii, împărtășindu-se fie și o clipită, atunci cunoști că puterea Iubirii e de neînvins.
Apoi uiți, vai, te închizi în cazemata de fier a gândurilor tale înfricoșate, în ițele felurite ale deznădejdii și găsești spontan justificări pentru toate ticăloșiile tare care par atât de izbutit poleite. Și iarăși, o vreme, devii "morminte frumos văruite...".

Last edited by cezar_ioan; 16.05.2013 at 14:00:03.
Reply With Quote
Vechi 16.05.2013, 14:09:30
Annyta
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de cezar_ioan Vezi mesajul
Din ce mă trec și eu cu anii cred / sunt lămurit prin Mila Domnului, tot mai mult, că Apostolul nu face literatură în Corinteni I, când ne împărtășește ițele Iubirii, dimpotrivă, fiecare cuvânt este o poartă deschisă pentru un drum nesfârșit al Adevărului. Iubirea cântată de Pavel în Corinteni este Taină mare. Apostolul cheamă la Iubire și îndeamnă, deschizînd prin cuvântul său, larg, toate ușile închise în ființa noastră.
Sunt clipe în viață când îți spui singur: da, ce adevăr mare a scris Pavel, da, așa e, dragostea îndelung rabdă... Și te bucuri că ai înțeles, prin însăși experiența ta pe care ai avut fericirea să o primești în dar de la Dumnezeu.
Alteori zici: da, așa e, acum sunt încredințat - dragostea nu caută la ale sale... dragostea nu se mânie... Ci eu, dobitocul și nesăbuitul și egoistul și nebunul, iată m-am mâniat, iată m-am trufit ș.a.m.d.

Și uite-așa, rând pe rând, cercare cu cercare, te încredințezi de tot Adevărul (cum zicea un coleg pe alt topic - viața duhovnicească se învață; prin descoperire de Sus, aș adăuga eu). Și lauzi pe Pavel și lauzi pe Dumnezeu. Apoi se întâmplă să mai uiți, să te iei iar cu ale tale și să guști catranul păcatului, al egoismului, al lepădării, al nebuniei și al prostiei. Și iar se-ndură Dumnezeu de tine și îți prilejuiește lămurire... Și iar uiți, iar te afunzi în mare, în mocirla răutății grosiere a inimii proprii și a lumii... Și tot așa, perpelire și strunjire sub foc, că fierul răutății noastre este mare și greu, deseori.

Cu adevărat Iubirea nu trece. Se retrage, poate, în discreție, însă nu e învinsă, nu piere, nici în clipă nici în veac.
În clipele când sufletul nostru adie în vecinătatea Iubirii, împărtășindu-se fie și o clipită, atunci cunoști că puterea Iubirii e de neînvins.
Apoi uiți, vai, te închizi în cazemata de fier a gândurilor tale înfricoșate, în ițele felurite ale deznădejdii și găsești spontan justificări pentru toate ticăloșiile tare care par atât de izbutit poleite. Și iarăși, o vreme, devii "morminte frumos văruite...".
Frumos!

Nu mi-am pierdut credința și/ sau nădejdea în Iubire. Observ însă că există oscilații din astea, așa cum descrieți și dvs. Nu sunt capabilă să păstrez Iubirea... Uneori mă închid față de cerințe venite de la aproapele, căci nu mă simt în stare să le răspund. Dar nu mă simt vinovată din cauza asta... sau poate că da... vinovată că în mine trăiește eu-l meu limitat.
Reply With Quote
Vechi 16.05.2013, 14:58:37
Banned

Implicit

Acest eu limitat tânjește după Dumnezeu Cel Nelimitat...:)
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Cunoaste-te pe tine insuti florin.oltean75 Generalitati 12 10.01.2012 16:39:59
Daca nu lasi in rai pe aproapele pe tine nu te lasi in rai spre_rasarit Generalitati 2 23.09.2011 10:04:30
Daca vrei sa omori pe aproapele, pe tine te omori spre_rasarit Generalitati 6 21.09.2011 11:21:24
sa iubesti pe aproapele tau ca pe tine insuti Eutifiev_EMI Despre Sfanta Scriptura 42 06.09.2011 00:21:53
RUGACIUNE PENTRU TINE INSUTI icamilin Rugaciuni 1 07.05.2009 08:22:15