Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox
 
 


Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde
 
Thread Tools Moduri de afișare
  #1  
Vechi 27.09.2011, 00:08:29
ioan cezar
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit

Citat:
În prealabil postat de florinna01 Vezi mesajul
multumesc pentru raspunsuri si incurajari alinb,heaven,sunsray,antoniap

am citit f multe carti duhovnicesti,aproape in fiecare seara citesc cate ceva spiritual de altfel nici nu vreau sa citesc altceva sa-mi incarc memoria cu alte banalitati insa nu ma ajuta decat pentru o vreme

am probleme pe toate planurile material,spiritual si personal,nu sunt mandra din contra,sau poate fi si depresia o forma de mandrie nu stiu,poate

mai sincer sufar de sindromul "negasirii rostului in viata",de sindromului ratarii
Eu cred, la modul cel mai serios, ca suferi de confuzie.
Se vede din ce scrii.
Ma voi referi la un singur aspect, deoarece il consider o cheie a depasirii situatiei in care te afli: negasirea rostului in viata e cu totul altceva decat ratarea.
Uite, de pilda, bebelusul nu si-a gasit inca rostul in viata. Asta inseamna ca e un ratat???
Ratatul, in schimb, si-a gasit rostul in viata (sau asa i se pare) dar nu a fost in stare sa il indeplineasca (sa cel putin asa crede el ori lumea de guracasca din jurul lui).
iarta-ma dar simt nevoia sa te indrum intr-un fel: lasa prostiile si treci la o viata concreta. daca nu stii cum e asta, intreaba. in stanga in dreapta si, desigur, in sus.
Domnul cu tine, cu noi toti! AMIN+
Reply With Quote
  #2  
Vechi 27.09.2011, 06:53:04
antoniap
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit

Sa aflam si sfaturi ale parintelui Paisie Aghioritul:

Domnul ceartă pe cel pe care-l iubește
«Pentru ca să meargă cineva in Raiul cel dulce
trebuie să mănânce aici multe amărăciuni, ca să primească în mână pașaportul încercărilor».
[COLOR=#0000ff]Veniți la Mine toți cei osteniți și împovărați și Eu vă voi odihni pe voi. Luați jugul Meu asupra voastră și învățați-vă de la Mine, că sunt blând și smerit cu inima și veți găsi odihnă sufletelor voastre. Căci jugul Meu e bun și povara Mea este ușoară.[/COLOR]
Crucea încercărilor
Părinte, cruciulița pe care mi-ați dat-o o port mereu și mă ajută în încercările mele.
- Iată, așa sunt și crucile pe care le suferim noi, ca acele cruciulițe pe care le atârnăm la gât și ne ocrotesc în viața noastră. Crezi că noi ducem vreo cruce mare? Numai Crucea lui Hristos a fost foarte grea, pentru că El din dragoste față de noi, oamenii, nu a vrut să folosească pentru Sine puterea Sa dumnezeiască. Și în continuare ridică greutatea crucilor întregii lumi și ne ușurează de durerile încercărilor cu dumnezeiescul Său ajutor și cu dulcea Sa mângâiere.
Bunul Dumnezeu rânduiește pentru fiecare om o cruce potrivită cu puterea lui de a rezista, nu pentru a se chinui, ci pentru a urca de pe cruce în cer, pentru că, în esență, crucea este scară către cer. Dacă am înțelege ce comoară ne învistierim din suferirea încercărilor, nu am maimurmura, ci am slavoslovi pe Dumnezeu ridicându-ne cruciulița pe care ne-a hărăzit-o,astfel încât și în această viată ne vom bucura, dar și încealaltă vom lua o pensie bună. Dumnezeu ne-a asigurat acolo în cer multe bogății. însă atunci când cerem să ne ușureze de o încercare, el dă aceste bogății altora și astfel o pierdem. în timp ce, de vom face răbdare, ne va dași dobândă.
Fericit este cel care se chinuiește aici, pentru că, cu cât este pedepsit mai mult în această viată, cu atât mai mult se pregătește pentru cealaltă, deoarece i se șterg din păcate. Crucile încercărilor sunt mai presus de "talanți", de harismele pe care ni le dă Dumnezeu. Fericit este cel care are cinci cruci, iar nu una. O suferință sau o moarte mucenicească aduc cu adevărat răsplată cerească. Deaceea la fiecare încercare să spunem: [COLOR=#0000ff]'îți mulțumesc,Dumnezeul meu, pentru că tocmai aceasta îmi trebuia pentru mântuirea mea".[/COLOR]

Va urma
Reply With Quote
  #3  
Vechi 27.09.2011, 06:54:25
antoniap
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit

Încercările îi ajută pe oameni să-și revină duhovnicește
-Părinte, mereu sunt înștiințată de suferința celor din familia mea. Se vor termina vreodată necazurile lor?
-Fă răbdare, sora mea, și nu-ti pierde nădejdea în Dumnezeu. Din toate încercările prin care am auzit că trece familia voastră, am înțeles că Dumnezeu vă iubește și îngăduie toate necazurile acestea pentru o deplină curățire duhovnicească a familiei. Dacă privim cu ochi lumești încercările familiei tale, apăreți ca niște oameni nefericiți. însă de le vom privi duhovnicește,sunteți fericiți, iar în cealaltă viată vă vor invidia toți ceicare s-au considerat fericiți în viața aceasta. în felul acestase nevoiesc și părinții tăi, deoarece nu cunosc sau nu înțeleg să se nevoiască duhovnicește cu mărime de suflet. Cu toate acestea, în încercările familiei tale, precum și ale altor familii se ascunde o taină, deși se face atât de multă rugăciune. "Cine a cunoscut judecățile iui Dumnezeu?" Dumnezeu să-și întindă dreapta Sa și să pună capăt încercărilor.
-Părinte, nu se poate ca oamenii să-și revină în altfel și nu prin încercări?
-Mai înainte ca Dumnezeu să îngăduie o încercare, a căutat să-i îndrepte cu blândețe, dar aceia nu au înțeles și de aceea El a îngăduit ispitirea. Vedeți, când un copil este sucit, la început tatăl său îl ia cu binișorul, îi face toate mofturile, dar văzând că nu se schimbă, atunci se poartă cu asprime față de el, ca să se îndrepte. Tot astfel și Dumnezeu, adeseori, atunci când cineva nu înțelege de bună voie, îi dă o încercareca să-și revină. Dacă nu ar fi existat puțină durere, boli,etc, oamenii ar fi devenit fiare, nu s-ar fi apropia deloc de Dumnezeu.
Viața aceasta este mincinoasă și scurtă; și puțini sunt anii ei. Și bine că sunt puțini, căci repede vor treceamărăciunile, care ca niște medicamentea m a r e ne vindecăsufletele noastre. Vezi, medicii le dau sărmanilor bolnavicare suferă medicamente amare deoarece se vor însănătoși cu amarul, nu cu dulcele. Vreau să spun că, precum sănătatea se dobândește prin amar, tot astfel și mântuirea sufletului tot din amar iese.
Suferind durerea ne cercetează Hristos

Omul care nu trece prin încercări, care nu vrea să-l doară nimic și să sufere ceva, care nu vrea să fie mâhnit sau să i se facă vreo observație, ci vrea să trăiască bine, este în afara realității duhovnicești. [COLOR=#0000ff]"Tre-cut-am prin foc și prin apă și ne-ai scos pe noi la odihnă[/COLOR]', spune psalmistul.
Vezi că și Maica Domnului și Sfinții au suferit, de aceea trebuie ca și noi să suferim, mai ales că mergem pe același drum pe care au mers și ei. Cu deosebirea că noi, atunci când suferim puțin în această viată, ne plătim datoriile și ne mântuim. Dar și Hristos a petrecut cu durere pe pământ. A coborât din cer, S-a întrupat, a pătimit și a fost răstignit. Iar creștinul își dă seama că l-a cercetat Hristos, atunci când suferă durere.
Atunci când îl cercetează durerea pe om înseamnă că îl vizitează Hristos. în timp ce, atunci când omul nu trece prin nici o încercare, este ca și cum l-ar părăsi Dumnezeu, nici nu plătește datoriile, nici nu depune. Vorbesc desigur despre cel care nu vrea reaua pătimire pentru dragostea Iui Hristos, care își spune în sinea sa: Sunt sănătos, am poftă de mâncare, mănânc bine, o duc foarte bine, sunt liniștit, etc..." și nu spune nici măcar un "Slavă Ție, Dumnezeule". Cel puțin dacă ar cunoaște că toate aceste binecuvântări sunt ale lui Dumnezeu, oarecum s-ar aranja situația. Să spună: Meritam toate acestea, dar fiindcă sunt neputincios, deaceea Dumnezeu mi le-a rânduit pe toate". În viața Sfântului Ambrozie se spune că odată Sfântul a fost găzduit de un oarecare bogat. Iar Sfântul văzând bogățiile nemăsurate ale aceluia l-a întrebat dacă a fost încercatv reodată de vreo mâhnire. Nu, niciodată, i-a răspuns acela. Ci bogățiile mele mereu se înmulțesc, ogoarele îmi rodesc. Nu am simțit niciodată durere și nici vreo boală nu m-acercetat". Atunci Sfântul a lăcrimat și a spus însoțitorilor săi: "Pregătiți trăsurile ca să plecăm repede de aici,pentru că pe acesta nu l-a cercetat Dumnezeu. Și deîndată ce a ieșit în drum, casa bogatului s-a scufundat.Traiul bun al aceluia dovedea că Dumnezeu l-a părăsit.

Domnul ceartă pe cel pe care-l iubește

-Părinte, de ce astăzi lumea suferă atât de mult?
-Din pricină că Dumnezeu o iubește. Tu, ca monahie, te scoli dimineața, îți faci canonul, rostești rugăciunea lui Iisus, faci metanii, etc. însă pentru mireni greutățile prin care trec sunt canonul lor; și prinele se curățesc. Iar acestea le pricinuiesc un bine mai mare decât traiul bun lumesc, care nu îi ajută nici să se apropie de Dumnezeu, nici să dobândească răsplată cerească. De aceea trebuie să le primească ca pe niște daruri ale lui Dumnezeu.
Bunul Dumnezeu, ca un Părinte bun, prin încercările pecare le îngăduie își educă copiii Săi din dragoste, din bunătatea Sa dumnezeiască, iar nu din răutate sau dindreptate lumească, juridică, pentru că vrea ca aceia să se întoarcă la el. Adică Dumnezeu, vrând să mântuiască făpturile Sale și ca ele să moștenească împărăția Lui cea cerească, îngăduie încercările pentru ca omul să se lupte, să se nevoiască și să dea examene la răbdarea în dureri, astfel încât să nu poată diavolul să-I spună: "Cum îl răsplătești pe acesta, sau cum îl mântuiești de vreme ce nu s-a ostenit?". Pe Dumnezeu nu-L interesează viața aceasta, ci cealaltă. El se îngrijește de noi mai întâi pentru cealaltă viață și apoi pentru aceasta.
Părinte, dar de ce Dumnezeu unor oameni le dă multe încercări, în timp ce altora nu le dă deloc?
Ce spune [COLOR=#0000ff]Sfânta Scriptură[/COLOR]? "Domnul ceartă pe cel pe care-l iubește". Un tată, de pildă, are opt copii. Cinci dintre ei stau lângă tatăl lor, iar trei pleacă de acasă șinici nu se mai gândesc la el. Dacă cei care stau lângă el fac vreo neorânduială, tatăl lor îi trage puțin de urechi, sau le dă vreo pălmuță, iar dacă sunt cuminți,îi mângâie și le dă o ciocolată. în timp ce aceia caresunt departe, nu primesc nici mângâiere, nici palmă.Tot astfel face și Dumnezeu. Oamenilor care sunt lângă El și celor care au intenție bună, dacă greșesc puțin, le dă câte o pălmuță și astfel își achită datoria.
Sau dacă le dă mai multe, mai și depun în casieria cerească. Iar celor care sunt departe de Dumnezeu le dă ani îndelungați pentru a se pocăi. De aceea vedem pe unii mireni că săvârșesc păcate grave și cu toate acestea au bunuri materiale din belșug și trăiesc mulți ani, fără sătreacă prin încercări. Și aceasta se face din iconomia lui Dumnezeu, pentru a se pocăi. Iar dacă nu se vor pocăi, în cealaltă viață vor fi fără de răspuns.
Va urma

Reply With Quote
  #4  
Vechi 27.09.2011, 06:56:56
antoniap
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit

Durerea lui Dumnezeu pentru încercările oamenilor

[COLOR=#0000ff]Câte suferințe are lumea! Câte probleme![/COLOR] Și unii vin aici să mi le spună stând în picioare, fie și numai pentru două minute, pentru a se mângâia puțin. O mamă îndurerată îmi spunea: "Părinte, vin clipe când nu mai pot suporta și atunci spun: «Hristoase al meu, fă să înceteze p ntru puțin suferințele și apoi pot să înceapă iarăși»". Câtă nevoie de rugăciune au oamenii! însă orice încercare este un dar al lui Dumnezeu, este un examen pentru cealaltă viață. Această nădejde a răsplătirii în cealaltă viață îmi dă bucurie, mângâiere și curaj și pot suporta durerea ce o simt pentru toți oamenii care trec prin încercări.
Dumnezeul nostru nu este Baal, ci Dumnezeul dragostei. El este Părintele Care vede suferința copiilor Săi pricinuită de diferite ispite și încercări prin care trec, și Care ne va răsplăti pentru aceasta, numai noi să facem răbdare în mica mucenicie a încercării sau, mai degrabă,a binecuvântării pe care o suferim.
Părinte, unii spun: [COLOR=#0000ff]Oare nu este dureros ceea ce îngăduie Dumnezeu? Oare nu-l doare pe Dumnezeu[/COLOR][COLOR=#0000ff] pentru aceasta?".[/COLOR]
Durerea lui Dumnezeu pentru oamenii care sunt chinuiți de boli, de diavoli, de barbari, etc, are înacelași timp și bucurie prin răsplata cerească pe carele-a pregătit-o. Adică, Dumnezeu cunoscând răsplătirea pe care o va primi în cer cel care trece prinî ncercări, și bunătățile care îl așteaptă, "suferă" cu ușurință durerea ce o simte pentru acela. Iată, Dumnezeu a îngăduit ca Irod să facă atâtea crime. Păi unsprezece mii de prunci a junghiat și încă nenumărați părinți care nu i-au lăsat pe soldați să le omoare copiii. Acei ostași barbari, ca să se arate mai buni în fața mai-arilor lor, i-au tăiat pe copii bucățele. Cu cât copiii erau mai chinuiți, cu atât mai mult îl durea pe Dumnezeu, dar și mai mult se bucura pentru cea mai mare slavă de care aveau să se desfăteze în cer. Se bucura pentru acești îngerași, care urmau să alcătuiască tagma mucenicească și îngerească totodată,îngeri și Mucenici!
În mâhniri dăruiește Dumnezeu adevărata mângâiere Dumnezeu vede de aproape suferințele copiilor Lui și îi mângâie ca un Părinte bun. Pentru că, ce crezi, suferă să-șivadă copilașul Său chinuindu-se? Toate suferințele și lacrimile lui, Dumnezeu le ia în considerare și după aceea răsplătește. Numai Dumnezeu dăruiește în mâhniri adevărata mângâiere. De aceea omul care nu crede în adevărata viață, care nu crede în Dumnezeu ca să-Ic eară mila Sa în încercările prin care trece, cade mereu în deznădejde, iar viața lui nu are niciun sens. Întotdeauna rămâne neajutorat, nemângâiat șic hinuit în această viață, dar își osândește și sufletul său în cea veșnică.
Însă oamenii duhovnicești, care înfruntă toate încercărilealături de Hristos, nu au propriile lor mâhniri, ci adună amărăciunile altora, dar în același timp primesc din belșug dragostea lui Dumnezeu. Atunci când cânt troparul:"[COLOR=#0000ff]Ajutorului omenesc nu ne încredința pe noi. Prea Sfântă Stăpână[/COLOR]", câteodată mă opresc la "ci primește rugăciunea robilor tăi...". Căci de vreme ce nu am mâhniri, cum să spun"că scârbele ne cuprind și nu putem răbda"? Să spun minciuni? în înfruntarea duhovnicească a încercărilor nu există mâhnire, pentru că atunci când omul se așează corect, duhovnicește, toate se schimbă. Dacă omul își atinge amărăciunea durerii sale de Preadulcele Iisus, atunci toate amărăciunile și otrăvurile sale se preschimbă în miere.
Dacă cineva înțelege tainele vieții duhovnicești și modul tainic în care lucrează Dumnezeu, încetează să se mai mâhnească pentru tot ceea ce i se întâmplă, pentru că primește cu bucurie medicamentele amare pe care i le dă Dumnezeu pentru însănătoșirea sufletului său. Pe toate leconsideră răspunsuri la rugăciunea sa, de vreme ce neîncetat îi cere lui Dumnezeu să-icurătească sufletul. Însă atunci când oamenii înfruntălumește încercările, se chinuiesc. De vreme ce Dumnezeune supraveghează pe toți, trebuie ca fiecare să se predea Lui cu totul. Altfel se va chinui. Cere să-i vină toate așa precum vrea el, dar lucrurile nu se petrec după dorința lui, și de aceea nu află odihnă.
Fie sătul, fie flămând de ar fi cineva, fie că este lăudat,fie că este nedreptățit, trebuie să se bucure și să le înfrunte pe toate cu smerenie și răbdare. Și atunci unuia ca acestuia Dumnezeu îi va dărui mereu binecuvântări, până când sufletul său va ajunge să nu mai poată "încăpeași suporta" bunătatea lui Dumnezeu. Și cu cât va înainta duhovnicește, cu atât va vedea dragostea lui Dumnezeu într-o măsură mai mare și se va topi de recunoștință.
Va urma
Reply With Quote
  #5  
Vechi 27.09.2011, 06:57:37
antoniap
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit

Ispitele și mâhnirile ce vin din îngăduința lui Dumnezeu
Încercările care ne vin sunt uneori antibioticul pe care ni-l dă Dumnezeu pentru bolile sufletului nostru și care neajută mult duhovnicește. Omul mănâncă numai o palmăușoară și îndată i se înmoaie inima. Dumnezeu știe foarte bine în ce stare duhovnicească se află fiecare dintre noi, dar fiindcă noi nu știm, îngăduie să fim ispitiți ca să necunoaștem pe noi înșine, să ne aflăm patimile ce sunt ascunse înlăuntrul nostru și să nu avem pretenții nesăbuite în Ziua Judecății. Pentru că, de ar trece cu vederea patimile noastre și ne-ar lua în Rai așa cum suntem, și acolo am crea probleme. De aceea Dumnezeu îngăduie diavolului să creeze aici ispite ca să ne scuture, astfel încât să se smerească și să se curățe sufletul nostru prin mâhniri,după care ne umple de har.
Adevărata bucurie se naște din amărăciunea pe care cineva o gustă cu bucurie pentru Hristos, Care s-a umplutd e amărăciune ca să ne mântuiască. Creștinul trebuie să se bucure mai ales atunci când trece prin vreo încercare fără ca el să fi fost pricina ei.
Uneori spunem lui Dumnezeu: "Dumnezeul meu, nu știu ce voi face, dar eu mă predau Ție cu totul, ca să mă faci om". Și atunci Dumnezeu nu mă face numai om, ci mai presus de om, și-1 lasă pe diavol să vină să mă ispitească și să mă chinuiască. Și în cancerul care bântuie astăzi văd vicleșugurile diavolului și râd. Măi, și diavolul acesta! Voi știți cu ce săpun îl spală diavolul pe om atunci când Dumnezeuî ngăduie să-l ispitească, să-l încerce? Cu spuma răutății lui. Și încă ce săpun bun are! Așa cum cămila scoate spume atunci când se mânie, la fel face și diavolul în astfel desituații. Și după aceea îl freacă pe om nu ca să-1 curețede murdărie, ci din răutate. Iar Dumnezeu îl lasă pe diavolsă-1 săpunească pe om numai atât cât trebuie pentru a-l curăța. Căci dacă l-ar lăsa să-1 frece așa cum se freacă rufele, l-ar sfâșia.
- Părinte, putem spune despre diferitele ispite care se întâmplă în viața noastră, că aceasta a fost [COLOR=#0000ff]voia lui Dumnezeu[/COLOR]?
- Nu. Să nu amestecăm voia lui Dumnezeu cu ispita și cu cele pe care le aduce ea. Dumnezeu îl lasă pe diavolul libersă-1 ispitească pe om până la un punct, iar pe om îl lasă liber să facă binele sau răul. Dar nu Dumnezeu este vinovat pentru răul pe care îl va face omul. Iuda, de pildă, era ucenicul lui Hristos. Dar oare putem spune că a fost voia lui Dumnezeu ca el să devină vânzător? Nu, ci luda însuși a îngăduit diavolului să intre în el. Cineva a spus unui preot: Părinte, te rog fă un Trisaghion pentru Iuda". Iar aceastaeste ca și cum ar fi spus: "Tu, Hristoase, ești nedrept. Aceasta a fost voia Ta, ca să Te vândă Iuda. Și de aceeaa cum ajută-l".
Puține sunt cazurile în care Dumnezeu îngăduie să fie ispitiți unii creștini evlavioși pentru a-și veni în simțire cineva care duce o viată păcătoasă și să se pocăiască. Oamenii aceștia vor avea o îndoită răsplată. Adică Dumnezeu le dă unora care, cu încercările prin care trec,își plătesc păcatele în această viată, dar care în același timp cârtesc fără motiv, posibilitatea de a fi ajutați de răbdarea celor care, deși nu au greșit, suferă dar nucârtesc. Să presupunem că un familist foarte bun și foarte evlavios se află în casă cu toată familia sa și dintr-odată seface un cutremur și cade casa peste ei strivindu-i, iar dupăo înfricoșătoare suferință mor cu toții. Oare de ce a îngăduitDumnezeu aceasta? Ca să nu cârtească ceilalți care sunt pedepsiți atunci când greșesc.
De aceea toți cei care se gândesc la crucile mari pe carele-au purtat drepții niciodată nu se mâhnesc pentru micilelor încercări. Și văd că, deși au greșit în viata lor, cu toate acestea suferă mai puțin decât acei drepți,și de aceea spun ca tâlharul cel bun: "Dacă aceștia care nu au făcut nimic rău au suferit atât de mult, atunci noi ce trebuie să pătimim?". Din păcate însă unii seamănă cu tâlharul cel răstignit de-a stânga lui Hristos și spun: "Au mers cu crucea în mână și uite ce au pățit!".
Există și cazuri - acestea sunt foarte rare - în care Dumnezeu îngăduie din dragoste ca unii nevoitori aleși săt reacă prin mari încercări, pentru a fi încununați. Aceștia sunt următorii lui Hristos. Vedeți, la Sfânta Singlitichia,deoarece ajuta duhovnicește multe suflete cu povețele ei, a mers diavolul ca să o împiedice de la această lucrare. Trei ani și jumătate a rămas fără glas din pricina bolii pe care a suferit-o.
Altădată un adevărat următor al lui Hristos cere de la Dumnezeu să ierte greșalele semenilor săi, să-și întoarcăde la ei urgia Sa cea dreaptă și să fie pedepsit el în loculacelora, deși nu este vinovat cu nimic. Unul ca acesta se înrudește mult cu Dumnezeu, Care este înduioșat deaceastă mare și nobilă dragoste a copilului Său. în afară de darul pe care i-1 face, iertând greșelile celorlalți, îngăduie ca acesta să aibă și sfârșit mucenicesc, după cererea lui stăruitoare. În același timp însă îi pregătește în Rai cel mai frumos și mai minunat palat, precum și o slavă încă și maimare, deoarece mulți oameni l-au nedreptățit prin judecata lor superficială, crezând că Dumnezeu 1-a pedepsit pentru păcatele lui.
Să comparăm încercarea noastră cu una mai mare a altuia. Medicamentul cel mai bun pentru fiecare încercare a noastră este încercarea mai mare a semenilor noștri, pe care este de ajuns să o comparăm cu a noastră pentru a ne putea da seama de marea diferență dintre ele și de marea dragoste pe care ne-a arătat-o Dumnezeu, Care ne-a îngăduit o încercare mai mică. Atunci îi vom mulțumi, ne va durea pentru cel ce suferă mai mult și ne vom ruga din toată inima ca să-1 ajute Dumnezeu. Mi-au tăiat, de pildă, un picior? să spun "Slavă Ție, Dumnezeule, că am cel puțin un picior. Aceluia i le-au tăiat pe amândouă". Și dacă aș rămâne un buștean, fără mâini și picioare, tot va trebui să spun: "Slavă Ție,Dumnezeule, că am umblat atâția ani, în timp ce alții s-au născut infirmi". Eu, din clipa în care am auzit că un familist are hemoragii de unsprezece ani, mi-am spus: "Ce fac eu? Acesta este mirean și are hemoragii de unsprezece ani, are copii și trebuie să se scoale dimineața ca să meargă la serviciu, iar eu nici șapte ani nu am împlinit de când am hemoragii". Dacă mă gândesc la celălalt care suferă atât de mult, nu mă mai pot îndreptăți pe mine. Iar dacă mă voi gândi că eu sufăr iar ceilalți o duc bine, că mă scol noaptea la fiecare jumătate de ceas, deoarece am probleme cu intestinul gros și nu pot dormi, în timp ce ceilalți dorm liniștiți, mă îndreptățesc pe mine însumi dacă murmur.
[COLOR=#0000ff]Cuviosul Paisie Aghioritul[/COLOR]
Reply With Quote
  #6  
Vechi 27.09.2011, 12:26:58
florinna01
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ioan cezar Vezi mesajul
Eu cred, la modul cel mai serios, ca suferi de confuzie.
Se vede din ce scrii.
Ma voi referi la un singur aspect, deoarece il consider o cheie a depasirii situatiei in care te afli: negasirea rostului in viata e cu totul altceva decat ratarea.
Uite, de pilda, bebelusul nu si-a gasit inca rostul in viata. Asta inseamna ca e un ratat???
Ratatul, in schimb, si-a gasit rostul in viata (sau asa i se pare) dar nu a fost in stare sa il indeplineasca (sa cel putin asa crede el ori lumea de guracasca din jurul lui).
iarta-ma dar simt nevoia sa te indrum intr-un fel: lasa prostiile si treci la o viata concreta. daca nu stii cum e asta, intreaba. in stanga in dreapta si, desigur, in sus.
Domnul cu tine, cu noi toti! AMIN+
Da cred ca am gresit cand am asociat ratarea cu sensul vietii,poti sa te ratezi cand iti cunosti sensul vietii,insa am facut asta pentru ca initial credeam ca am gasit un sens in viata dar l-am ratat .

Sunt multe de analizat in problematica inmultirii talantului,insa vreau sa traiesc stiind ca fac ceea ce vrea Dumnezeu.

Oricum va multumesc tuturor acelora care mi-ati raspuns,nu prea agreez citatele interminabile din sf parinti deoarece am si spus ca am citit destul despre asta,parintele arsenie boca are o conceptie interesanta despre bolile nervoase si cum se trateaza ele cu ajutorul unei alimentatii sanatoase,influenta familiei,tarele ei etc.

Ma ajuta faptul ca-mi trimiteti mesaje frumoase de incurajare,iar unul extrem de util pe care l-am apreciat cel mai mult m-a facut sa ies pt un moment din starea asta.
Reply With Quote
  #7  
Vechi 27.09.2011, 12:37:38
ory ory is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 29.09.2006
Locație: Galați
Religia: Ortodox
Mesaje: 2.480
Implicit

Ne pare bine Florina, ai aratat deja o stare pozitiva, macar te regasesti intr-un mesaj, iar asta nu mai inseamna deloc confuzie. Asadar, acesta-ti oglindeste sufletul, exact ca in cartea aceea " Urmarea Lui Hristos " care se deschide acolo unde gasesti si starea propriului suflet. Oricum , tu stii ce vrei, iar acest lucru semnifica deja un pas mare pentru ceea ce vei face, fie si cu povara depresiei (o stare frecvent intalnita azi) in minte care, de altfel, se va diminua , dupa cum am mai spus, pin dorinte si satisfactii.
Cat despre credinta, trebuie si ea echilibrata cu celelalte trasaturi ale vietii, fie ele mult prea pamantene, nu poti sa faci nici abuz de credinta, caci dezechilibrul, cum s-ar spune, cu echilibru se combate, nicidecum cu exces. Iar daca esti si tanara, este dreptul tau sa fii " nonconformista " , caci toti am fost...
Pupici de la noi, cu prietenie, pentru un om deosebit ca tine!
__________________
" Nu suntem prizonierii propriului destin, suntem prizonierii propriei minti "

Last edited by ory; 27.09.2011 at 12:41:17.
Reply With Quote
  #8  
Vechi 27.09.2011, 12:44:34
fallen fallen is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 21.03.2011
Locație: bucuresti
Religia: Ortodox
Mesaje: 2.250
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru fallen
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ioan cezar Vezi mesajul
Eu cred, la modul cel mai serios, ca suferi de confuzie.
Se vede din ce scrii.
Ma voi referi la un singur aspect, deoarece il consider o cheie a depasirii situatiei in care te afli: negasirea rostului in viata e cu totul altceva decat ratarea.
Uite, de pilda, bebelusul nu si-a gasit inca rostul in viata. Asta inseamna ca e un ratat???
Ratatul, in schimb, si-a gasit rostul in viata (sau asa i se pare) dar nu a fost in stare sa il indeplineasca (sa cel putin asa crede el ori lumea de guracasca din jurul lui).
iarta-ma dar simt nevoia sa te indrum intr-un fel: lasa prostiile si treci la o viata concreta. daca nu stii cum e asta, intreaba. in stanga in dreapta si, desigur, in sus.
Domnul cu tine, cu noi toti! AMIN+
Da, si eu sunt in aceeasi situatie. Am crezut ca mi-am gasit rostul in viata, dar n-am fost in stare sa-l indeplinesc, o vreme am incercat sa-l reneg (sa zic ca nu-l mai vreau), dar acum imi pare rau ca nu l-am indeplinit si am renuntat la el. Si eu imi doresc "o viata concreta", dar nu stiu ce ar trebui sa fac sa nu imi reamintesc mereu de posibilitatile pe care le-am pierdut.
Uite, o vreme am zis "fac orice altceva decat faceam pana acum, nu ma intereseaza";acum am gasit un job care-mi reaminteste oarecum de ce faceam pana acum, dar e sub nivelul de pregatire si asta s-ar putea sa ma deranjeze. Teoretic ar trebui sa ma tina ocupata, 12 ore pe zi, fara calculator, si nu stiu cum voi rezista, mai ales ca vor fi si momente in care o sa stau degeaba si mintea o sa-mi zboare sloboda pe "aratura". Sunt curioasa daca si ce o sa mai scriu dupa ce o sa traiesc o vreme in conditiile astea.
Reply With Quote
  #9  
Vechi 27.09.2011, 12:56:25
laviniu laviniu is offline
Banned
 
Data înregistrării: 26.08.2011
Mesaje: 183
Implicit

Depresiile pot fi generate de multe lucruri, insa eu cred ca un loc important in vindecarea sau macar ameliorarea lor , o are lucrul cu tine insuti si apoi rugaciunile, prietenii si dc nu , psihologii...Numai bine!
Reply With Quote
  #10  
Vechi 27.09.2011, 13:03:54
loricel loricel is offline
Junior Member
 
Data înregistrării: 08.07.2011
Religia: Ortodox
Mesaje: 14
Implicit

Aceasta stare de depresie o resimt de mult timp.Sunt constienta de ea ,si fac ce pot, de una singura, sa depasesc. Vindecarea e in mainile aproapelui meu .Desi recunosc ,si cer ajutor de multe ori,el prefera sa ma acuze ca "sunt nebuna" decat sa faca ceva concret.Stie exact de ce am nevoie si totusi nu vrea sa faca nimic.
Singurul loc unde gasesc liniste sufleteasca este Biserica.Simt o nevoie acuta sa fiu in Biserica .E locul de unde imi i-au putere sa traiesc.Sufletul meu doar in Biserica nu se simte singur.Acest fapt l-a "inrait" mai tare si in acelasi timp ne-am indepartat si mai tare.
Este cu putinta ca doi oameni sa traiasca in armonie ,avand conceptii total diferite despre viata?
Reply With Quote
Răspunde