Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Secte si culte
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 01.10.2011, 10:55:00
Adriana76 Adriana76 is offline
Banned

Data înregistrării: 20.09.2011
Locație: Imparatia Domnului
Religia: Ortodox
Implicit

Cam asa. Surprinzator ca sunt destui crestini care nu stiu/pierd din vedere ca Iisus, Sfanta Fecioara, apostolii si multi altii din VT si NT erau evrei...

In alta ordine de idei, ce parere aveti despre studiul filozofiei la Facultatea de Teologie? Vi se pare compatibila filozofia cu crestinismul, luand in considerare si Coloseni cap. 2, verset 8? Tocmai ma aflu in pauza lucrarilor practice de filozofie iar cea care ne vorbeste despre stoicism, epicurism si altele este o maicuta profesoara...

Last edited by Adriana76; 01.10.2011 at 10:58:54.
Vechi 01.10.2011, 11:23:01
ioanna's Avatar
ioanna ioanna is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.07.2011
Locație: Cluj-Napoca
Implicit

Morala crestina are niste puncte comune cu etica filosofica, nu vad de ce n-ar trebui studiata filosofia in facultatile teologice. Trebuie inteleasa distinctia dintre ele, pana unde merge asemanarea si mai ales deosebirile.
Vechi 01.10.2011, 12:23:53
Adriana76 Adriana76 is offline
Banned

Data înregistrării: 20.09.2011
Locație: Imparatia Domnului
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ioanna Vezi mesajul
Morala crestina are niste puncte comune cu etica filosofica, nu vad de ce n-ar trebui studiata filosofia in facultatile teologice. Trebuie inteleasa distinctia dintre ele, pana unde merge asemanarea si mai ales deosebirile.
Multumesc Ioanna.
Versetul Coloseni 2:8 cum il interpretezi in acest context?
Vechi 01.10.2011, 12:38:53
Scotland The Brave
Guest

Implicit

Pacatele pe care le uraste Dumnezeu Cataline,sunt cele enumerate in Cuvantul Domnului,in Pilde 6:16-19: ,,Sase sunt lucrurile pe care le uraste Domnul, ba chiar sapte de care se scarbeste cugetul Sau:Ochii mandri, limba mincinoasa, mainile care varsa sange nevinovat, inima care planuieste ganduri viclene, picioare grabnice sa alerge spre rau,martorul mincinos care spune minciuni si cel care seamana vrajba intre frati."

Hula contra Duhului le intrece,este evident.Daca pentru pacatele de moarte Apostolul Ioan nu spune ca trebuie sa te rogi,cam cate sanse crezi ca exista sa fie iertata hula contra Duhului?Pai Biblia spune clar:nici o sansa.Niciodata.Nu va fi iertat acest pacat nici acum nici vreodata.Este atat de clar scris.Iar eu cred ce a spus Hristos,daca ar fi fost o exceptie de la hula ar fi spus.Dar nu a spus.Prin urmare nu cred ca alte surse pot modifica cuvintele Mantuitorului.Sau pot sa o faca,dar nu este treaba mea.
Vechi 01.10.2011, 13:04:32
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Scotland The Brave Vezi mesajul
Pacatele pe care le uraste Dumnezeu Cataline,sunt cele enumerate in Cuvantul Domnului,in Pilde 6:16-19: ,,Sase sunt lucrurile pe care le uraste Domnul, ba chiar sapte de care se scarbeste cugetul Sau:Ochii mandri, limba mincinoasa, mainile care varsa sange nevinovat, inima care planuieste ganduri viclene, picioare grabnice sa alerge spre rau,martorul mincinos care spune minciuni si cel care seamana vrajba intre frati."

Hula contra Duhului le intrece,este evident.Daca pentru pacatele de moarte Apostolul Ioan nu spune ca trebuie sa te rogi,cam cate sanse crezi ca exista sa fie iertata hula contra Duhului?Pai Biblia spune clar:nici o sansa.Niciodata.Nu va fi iertat acest pacat nici acum nici vreodata.Este atat de clar scris.Iar eu cred ce a spus Hristos,daca ar fi fost o exceptie de la hula ar fi spus.Dar nu a spus.Prin urmare nu cred ca alte surse pot modifica cuvintele Mantuitorului.Sau pot sa o faca,dar nu este treaba mea.
Adevarat, tu spui parerea ta bazata in mare parte pe conceptiile citite la protestanti sau neoprotestanti. Dar ortodoxia are o alta parere, era si 1500 de ani inainte de aparitia protestantismului.
Negam de fapt evidenta, ateii si eterodocsii sunt primiti in ortodoxie, nu se considera tarati pe viata. Sfantul Ciprian nu era pagan vrajitor? Daca citesti vietile sfintilor poti avea o viziune mai clara.
E si un alt aspect, in Biblie spune ca nu vor fi iertate dupa moarte. In veacul acesta inseamna din ce stiu distanta de la Judecata de acum pana la Judecata finala, iar veacul viitor inseamna timpul de dupa Judecata finala, adica dupa a doua venire a lui Iisus.
Vechi 01.10.2011, 16:11:42
nutucutu nutucutu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.08.2010
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Adevarat, tu spui parerea ta bazata in mare parte pe conceptiile citite la protestanti sau neoprotestanti. Dar ortodoxia are o alta parere, era si 1500 de ani inainte de aparitia protestantismului.
Daca ortodoxia iarta pacatul impotriva Duhului Sfint, asa cum afirmati, de ce refuza inmormintarea cu preot a unui sinuigas? Se considera tocmai, ca sinuciderea e un astfel de pacat; nefericitul nu a mai vazut nici o speranta la Domnul si s-a abandonat in mina celui rau, luindu-si viata.
Si atunci din doua una: fie nu aveti dreptate, fie aveti dreptate, iar in cazul asta, avind in vedere ca considerati ca Domnul iarta toate pacatele, inclusiv cele impotriva Duhului Sfint,
ar trebui ca BO sa-i inmorminteze cu preot pe cei care si-au luat viata.
Vechi 01.10.2011, 17:47:40
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
În prealabil postat de nutucutu Vezi mesajul
Daca ortodoxia iarta pacatul impotriva Duhului Sfint, asa cum afirmati, de ce refuza inmormintarea cu preot a unui sinuigas? Se considera tocmai, ca sinuciderea e un astfel de pacat; nefericitul nu a mai vazut nici o speranta la Domnul si s-a abandonat in mina celui rau, luindu-si viata.
Si atunci din doua una: fie nu aveti dreptate, fie aveti dreptate, iar in cazul asta, avind in vedere ca considerati ca Domnul iarta toate pacatele, inclusiv cele impotriva Duhului Sfint,
Mai exact nu eu spun, ci BO ( si de fapt si BC, puteti intreba un catolic sau citi despre pacatele impotriva Duhului Sfant din sursele catolice).
Iar la intrebare am raspuns in celelalte mesaje, pana la moarte se pot ierta daca persoana se pocaieste, dupa moarte nu se mai pot ierta pentru ca persoana nu se mai poate pocai.
Desi si in acest caz s-ar putea sa existe exceptii, am mai povestit de o familie din Rusia bogata care avea un fiu pe care nu l-au lasat sa se insoare si acesta s-a sinucis impreuna cu fata. Familia a ajutat la constructia mai multor biserici pentru sufletul celui mort si s-au rugat sa le dea un semn daca Domnul il iarta, sa creasca copaci pe biserica. Si dupa multi ani pe o biserica au crescut copaci pe acoperis. Am vazut asta la televizor, era un preot care cred ca slujea chiar la acea biserica, undeva in Dobrogea (din ce imi aduc aminte biserica fusese renovata, nu mai avea copacii). Asta e povestea aproximativa, nu-mi mai amintesc totul in amanunt.
Dar un ateu e logic ca se poate intoarce, ar fi curios sa gandim altfel.
Vechi 01.10.2011, 18:34:12
Theodor_de_Mopsuestia
Guest

Implicit

Citat:
Stimata doamna, ati observat in mod perfect o contradictie. Din pacate, asa e si chiar mai mult: e un dublu standard: daca esti "vip", banos nevoie mare, si ti-ai luat viata, de stressat de atata plictiseala, nici o grija pentru rude. Te inmormanteaza preotii de parca ai murit din accident, funia aia afurisita din jurul gatului pe care ai legat-o din greseala in timp ce dadeai cu piciorul scaunului de curiozitate era prea groasa si legata de lustra, deh, accident de vip plictisit. Daca esti sarac, se respecta canoanele. Vorba unor ecumenisti desantati, "canoanele sunt bariere ruginite"... "Dublul standard e un simptom al pierderii umanitatii"... Nu mai stiu cine a zis-o, dar a zis-o bine.

Last edited by Theodor_de_Mopsuestia; 01.10.2011 at 18:38:43.
Vechi 02.10.2011, 21:52:20
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
Daca ortodoxia iarta pacatul impotriva Duhului Sfint, asa cum afirmati, de ce refuza inmormintarea cu preot a unui sinuigas?
De fapt, și în Biserica Catolică funeraliile acordate unui sinucigaș ar trebui considerate ceva excepțional, pentru care este nevoie de aprobare arhierească, întocmai cum e și la ortodocși.

Sub acest aspect, actualul cod canonic este foarte concis: art 1183 din Codex Iuris Canonici spune, la modul foarte general, că "funeraliile trebuie refuzate "păcătoșilor manifești, ale căror funeralii ar însemna smintirea credincioșilor", iar articolul următor spune că, în caz de dubiu, trebuie întrebat episcopul și hotărârea lui aplicată.

Vechiul cod canonic, activ între 1917 și 1983, era mai explicit. Astfel, în art 1240 para 3 aflăm că "ad sepulturam ecclesiasticam NON sunt admittendi (...) Qui se ipsi occiderint deliberato consilio;", fiind în aceeași categorie cu excomunicații, morții în duel, amatorii de crematoriu, etc.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Subiect închis

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Nervul laringial si viclenia lui Richard Dawkins flying Teologie si Stiinta 88 23.09.2011 18:24:40
Minciuna si viclenia maria40 Generalitati 68 22.06.2011 22:13:56
Nu mai raspunde-ti sectantilor ionut stefan Secte si culte 146 15.03.2011 09:23:38