![]() |
![]() |
|
|
|
|||
|
|||
![]()
Biserica Ortodoxa, ca un tot, nu are un catehism oficial.
Cu toate acestea, diferite biserici ortodoxe locale au aprobat asemenea catehisme. De exemplu, sinodul Rusiei a aprobat catehismul Sf. Filaret al Moscovei din secolul 19. De asemenea patriarhatul ecumenic a aprobat catehismul lui Dimitrios Vernardakis, datand tot din secolul 19. In esenta, aceste catehisme ortodoxe spun acelasi lucru. Nu exista diferente dogmatice intre ele. Dar ortodoxia, fiind viata intru Hristos, mai trebuie si traita, nu doar cunoscuta intelectual. De aceea nu doar cunoasterea catehismului e suficienta, ci mai trebuie si trairea vie a credintei de catre fiecare credincios. |
|
|||
|
|||
![]()
Îmi pare rău domnule coleg Dragomir dar nu ați reușit de fapt să rezolvați nimic, ci doar ați înmulțit tabăra celor care îi contrazic în mod direct și implicit pe papii Inocențiu III, Clement V, Bonifaciu VIII și Eugeniu IV. De fapt nu ați făcut decât să aduceți un argument în plus pentru a sprijini contradicția care există în sânul catolicismului la cel mai înalt nivel cu privire la această doctrină. Mie îmi este evdientă contradicția dintre ceea ce susțin papii pe care i-am citat și papii de după Vatican II la care poate fi adăugat și Pius XI. Spre deosebire de Pius XI cei de la Vatican II și de după se pretind și a fi infailibili chiar dacă nu spun explicit lucrul acesta; ar fi culmea să o mai și spună, însă adevărul este că ei pretind că aceeea este adevărata doctrină catolică. În astfel de condiții este evident că pronunțările unora ca Inocențiu III, Bonifaciu VIII sau Eugeniu IV sunt greșite, și nu orice fel de pronunțări ci acelea care mai au și pretenția de negreșelnicie. Dacă dvs credeți altceva este strict problema dvs și sper că nu cereți și altora să fie părtași acestui fanatism evident.
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Din ce am citit acum catehismul sub forma de intrebari si rapsunsuri e realizat mai recent in Biserica, inainte exista invatatura BO. Mai sunt si marturisiri de credinta aprobate de sinoade, de exemplu a Sf. Ierarh Petru Movila. Vedem cum si in cazul acestei marturisiri nu s-a lasat nimic sa nu fie conform cu invatatura ortodoxa. Sf. Petru Movila a scris o marturisire, dar avea greseli si sinodul de la Kiev nu a aprobat-o. S-a facut apoi un Sinod la Iasi, mai mare, iar inainte cel mai cunoscut teolog a corectat lucrarea si abia apoi acest sinod a aprobat marturisirea de credinta. Invatatura de credinta ortodoxa nu e diferita de Dogmatica Sf. Ioan Damaschin de exemplu. |
|