Citat:
În prealabil postat de Silencer
Off, deja am repetat de cateva ori, ca personal pentru mine, gandul la casatoria alba nu are legatura cu evlavia, respectiv nu are nimic fanatic, si nici nu are legatura cu alte legaturi, cum ar fi secte sau altceva... Daca mie imi place ceva diferit, insemna asta ca sunt fanatic ? Cel putin definitia de fanatic e alta... Nu tind sa demonstrez ca ideea mea e buna, dar oricum nu cred ca mai trebuie de aduse chestii de tipul fanatismului, evlavie sau orice alt ceva... E pur si simplu ceva ce visam de mic, si vroiam sa stiu ce parere au si altii, si daca mai gandeste altceva...
Apropo, cand eram mic si aveam asa idee, nu stiam mult despre religie, nici nu aveam o inchipuire concreta despre ortodoxie, asa ca repet, nu cred ca ideile mele au ceva cu evlavia sau fanatism...
|
Hey dar nu lua cuvintele mele ca un fel de cuvinte de cearta sau intriga! Nu sunt in nici un caz. Insa vad ca esti ortodox si de aceea am subliniat anumite lucruri esentiale. Nu este nici o problema daca esti ceva mai diferit decat altii, insa din strict punctul meu de vedere in cazul acesta, acesti termeni de casatorie alba sunt folositi impreuna numai cu insemnatate religioasa, eu cel putin, le-am auzit numai in cadrul Bisericii. Altfel am vorbi de convietuire sau o legatura stransa intre persoanele de sex opus in strict scopul sprijinului reciproc, lucru nu prea acceptat de Biserica decat prin taina casatoriei.
Sa stii ca in nici intr-un caz nu te-am acuzat de fanatism pentru ca acesta apare la anumite persoane care exagereaza foarte mult,pana la caderea in pacat, pentru numele Domnului.
Apoi sa stii ca pe de o parte nu prea te inteleg de ce iti doresti casatorie alba, pt ca din punctul meu de vedere daca nu vrei sa devii "una" cu persoana alaturi de care vrei sa convietuiesti, esti liber sa traiesti singur, in celibat, sa-ti pastrezi puritatea trupeasca si totodata sa fii si alaturi de o alta persoana pt a o sprijini la nevoie. De ce neaparat sa te casatoresti pt asta? Poate ma pierd in cuvinte, ca mai am acest obicei, insa ceea ce vreau sa spun este ca mie nu mi se pare normal ca doi crestini sa se casatoreasca ortodox, cu buna stiinta si cu un pact facut intre ei, sa zicem, ca nu vor intretine acele relatii de dragoste trupeasca prevazute de aceasta casatorie. Si ca sa sustin aceasta afirmatie vin cu aceasta definitie din dictionarul religios
http://www.crestinortodox.ro/diction...rie-84963.html, pe care cred ca ai si citit-o de fapt.
Bine acum exista si exceptii de la regula la oamenii care chiar nu pot asa ceva, atunci se accepta si se binecuvanteaza, dar in nici un caz nu este corect ca doi oameni sanatosi si integri sa accepte o legatura crestina care prevede exact ceea ce nu-si doresc ei si asta poti sa o afli citind evanghelia de la taina cununiei. De aceea casatoria alba contravine casatoriei crestine ortodoxe.
Si inca ceva. Te sfatuiesc cand ai timp si dispozitie, sa incerci sa cauti raspunsuri la intrebarile si gandurile tale la diferiti parinti din minunatele noastre manastiri. Eu iti raspund pe baza unor astfel de indrumari.