![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Este un sens secundar, DEXul greseste aici (nu e prima data cand gasesc ghreseli in DEX), sensul primar este: a afirma un lucru fals pentru a atrage atentia asupra unei absurditati sau incongruente. De ex: 'Doua adevaruri sunt siguire pe lumea asta: Barbatii sunt mai destepti decat femeile si doi, pamantul este plat' Nu este chiar exemplu de ironie dintre cele mai fine, dar acum sunt prea obosita sda gasesc altul. Dupa definitia asta, sigur ca cele doua exemple citate de mine mai sus sunt ironii.
|
|||
|
|||
![]()
Scuze, nu am gasit pe romaneste. De aici se vede ca sensul dat de DEX este doar cel prin extensie, iar sensul de baza este a spune contrariul a ceea ce vrei sa faci sa se inteleaga:
Figure de rhétorique par laquelle on dit le contraire de ce qu'on veut faire entendre. (...) Par extension, IRONIE signifie plus ordinairement Moquerie sarcastique dans le ton ou dans l'attitude. Il l'intimidait par son ironie continuelle. Il y avait de l'ironie dans sa façon de le regarder. Il dit cela par ironie. Ironie fine. Ironie amère, cruelle. Il mit dans ses paroles une nuance d'ironie. http://definition.ptidico.com/ironie.html
|
|||
|
|||
![]()
Fani, exista si in limba romana sensul numit de tine:
IRONÍE s. f. 1. persiflare. ◊ ironie a sorții = situație intervenită contrar tuturor așteptărilor, ca un joc neașteptat al întâmplării. 2. categorie estetică și filozofică, desemnând expresii sau imagini cu semnificații opuse sensului obișnuit, în scopul ridiculizării disimulate. ◊ figură de stil prin care se enunță ceva pentru a se înțelege contrariul. (< fr. ironie, lat. ironia) Sursa: MDN Cu toate acestea imi este greu sa asociez spusele Domnului si ale Sf. Apostol Pavel cu ironia. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Eu apreciez ironia ca figura de stil, si mai ales cea de tip umoristic. De asta mi se pare ca o vad in pasajele amintite mai sus. Cum Scripturile sunt inspirate de Sf Duh, se gaseste in ele ceea ce ii vorbeste fiecaruia direct.
|
||||
|
||||
![]()
O ironie antica spunea ca,
Daca boii ar sti sculptura zeii ar avea coarne :) |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() Last edited by tot-Laurentiu; 19.07.2016 at 15:19:33. |
|
|||
|
|||
![]()
Nu stiu cat de mult conteaza modul in care gasim definita ironia (in DEX spre exemplu), cat substratul duhovnicesc pe care se intemeieaza, starea (sau duhul) care o face manifestata. La fel de importanta este starea celui care este subiectul ironiei. De ea depinde modul in care acesta o primeste si ecoul pe care ironia il va avea in sufletul sau.
Mi-e greu sa cred ca doi oameni se pot simti mai apropiati ironizandu-se. Din contra, oricat de nevinovata sau de bine intentionata ar fi, ironia creeaza o ruptura intre persoane. Sunt rare persoanele care fiind ironizate de catre cineva sa spuna despre acesta: "Iata, cat de mult ma iubeste!" De aceea, sunt de parere ca specific ironiei este a darama, si arareori, a zidi. |
|
||||
|
||||
![]()
Conteaza si definitia din DEX pentru ca daca este gresita poate dezinforma lume si poate produce multa confuzie.
De obicei ironia se foloseste atunci cand cineva vrea sa atraga atentia altcuiva asupra absurditatii unei idei, situatii sau teorii. De multe ori o ironie poate fi foarte utila si poate ajuta o persoana sa-si de-a seama ca face o confuzie sau ca greseste intr-o anumita situatie sau ca ceea ce spune este irational sau fara discernamant duhovnicesc. Depinde insa cum este folosita, ce fel de ironie s-a folosit si in ce context . Exista ironii si ironii. Sunt unele chiar vulgare si nerusinate, eu nu ma refer la acel tip de ironie. Tipul asta de ironie e intalnit mai des la "baietii de cartier" smecherasi sau in mass media de bisnita etc ...iar nu la persoanle cu o educatie si o morala crestina... Dupa cum am spus depinde insa si de persoana. O usoara ironie, care poate fi indreptatita intr-o anumita situatie pe unele persoane le poate ajuta, pe altele mai mult le intarata...(aici intervine si orgoliul care difera de la om la om) De cele mai multe ori ironia este parte integranta a criticii despre care Parintele Sofian Boghiu spunea ca poate fi foarte folositoare in anumite situatii. Atat ironia cat si critica pot fi folositoare daca sunt folosite cu intelepciune si cu discernamant. La momentul potrivit o usoara ironie, mai ales in unele situatii critice sau foarte tensionate, te poate feri de cuvinte grele si poate aplana izbugnirea unui conflict de pe urma caruia s-ar fi putut naste pacate strigatoare la cer. Din pacate in ziua de astazi exista o rasturnare de valori si din acest motiv intervine confuzia si deviaza sensul adevarat al multor lucruri. Valorile de alta data nu ne mai reprezinta si daca am sta sa privim mai in profunzime intelesul care definea pana mai ieri foarte multe lucruri a suferit o transformare semnificativa. Last edited by tot-Laurentiu; 08.11.2011 at 19:28:06. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
horatiu.miron ![]() Senior Member Data înregistrării: 15.04.2010 Mesaje: 517 ![]() Citat: În prealabil postat de DragosP ![]() Da, merge și pe internet, tot așa! ![]() Ha, ha, buna asta! :)) __________________ Quidquid latine dictum sit, altum sonatur. User vechi: hmiron. User si mai vechi: scrabble.
|
||||
|
||||
![]() ![]() Last edited by tot-Laurentiu; 19.07.2016 at 15:23:23. |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Treptele pacatului ! | cristiboss56 | Pocainta | 2 | 01.03.2013 21:31:33 |
Vederea pacatului | Traditie | Generalitati | 27 | 24.10.2011 15:22:58 |
Moartea-consecinta a pacatului? | oni91 | Din Vechiul Testament | 60 | 03.11.2008 15:19:40 |
|