![]() |
![]() |
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Last edited by ioanna; 22.11.2011 at 15:28:12. |
|
|||
|
|||
![]()
Dacă și Cătălin înțelege lucrarea harului în Biserică așa cum ai descris-o tu, nu pot decât să-i strâng mâna.
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Avem la Sfantul Serafim de Sarov o descriere mai completa a harului. Acela descris de tine este harul exterior. Si in Vechiul Testament era har, dar acesta era numai exterior. Prin caderea lui Adam oamenii au cazut din har, harul interior ne-a fost dat de Iisus, care ne-a trimis pe Mangaietorul. Harul a venit sub forma unor limbi de foc, iar apoi se primea dupa botez. La inceput se stia cand cineva primea harul pentru ca incepea sa vorbeasca in limbi. Acesta este harul lucrator, harul din Sfintele Taine. Omul primeste harul prin Sfantul Botez (de fapt prin Mirungere), iar apoi conlucraza cu el, ajutat de Sfanta Impartasanie. Cum scrie si in catehism, omul nu poate face fapte ca sa primeasca harul, il primeste in dar prin Botez. Toate Sfintele Taine nu sunt simbolice, aceste conceptii ecumeniste asta incearca sa faca, sa le faca simbolice (ca la (neo)protestanti). Cum nimeni nu se poate mantui fara harul lucrator (sa spunem ca poate sunt si cazuri exceptionale, putin probabil), harul lucrator este in Sfintele Taine, acestea sunt valide doar in Biserica (Ortodoxa), avem si dogma de care s-a mai discutat, nu exista mantuire in afara Bisericii. Toata invatatura ortodoxa este logica, simpla, fara contradictii. |
|
|||
|
|||
![]()
Tocmai am spus ca eu nu stiu ce conceptii are Yannaras in privinta asta, de asta am si intrebat.
Last edited by catalin2; 22.11.2011 at 22:02:10. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Acum sa privim la ecumenism, oamenii vor sa refaca unitatea, sa se uneasca, pare ca tot fara Dumnezeu. Pentru ca totul se intampla cu voia sau ingaduinta lui Dumnezeu, El a ingaduit ca vestul sa se separe, ca monofizitii sa se separe, El hotaraste si cand se vor uni. Iar unirea este foarte simpla, venirea in adevar, altfel nu se poate. Avem si dovezile: miscarea ecumenista e de vreo 100 de ani. Sa vedem ce rezultate au fost: nu am auzti sa se fi unit cineva dintre culte pana acum. Mai mult au aparut mult mai multe denominatii. Singurul rezultat este ca in ortodoxie (si in catolicism, mult mai puternic) au patruns conceptiile ecumeniste, conceptiile (neo)protestante. Sa nu le mai pun la socoteala si pe cele new-age. Am scris aici despre intrunirile ecumenice, despre conceptiile ecumensite am vorbit in celalalt mesaj. In privinta asta cum hotaraste Biserica sa participe sau nu, eu nu ma pronunt hotarat, spre deosebire de conceptiile ecumeniste, sincretismul de care vorbeai si tu. Ceea ce scrii despre conceptiile lui Yannaras, pare ca spune sa lasam dogmele deoparte si sa ne axam pe dragostea dintre oameni. Nu stiu daca am inteles bine, in cazul in care este asa acestea sunt conceptii standard ecumeniste, asta e fundamentul acestor conceptii. Evident gresite, pentru ca de fapt adevarul e legat de prima porunca enuntata "sa iubesti pe Dumnezeu mai presus de orice", adevarul fiind revelat de Dumnezeu. Porunca iubirii semenilor urmeaza acesteia, si spune sa iubim la fel ca pe noi pe aproapele, nu mai presus ca in cazul primei porunci. Cuv. Paisie Aghioratul a spus ceva in legatura cu conceptiile ecumeniste, care sintetizeaza toata aceasta conceptie: "Cu durere în suflet mărturisesc că, dintre toți filo-unioniștii pe care i-am cunoscut, nu am văzut pe nici unul să aibă nu miez, dar nici măcar coajă duhovnicească. Cu toate acestea, știu să vorbească despre dragoste și unire, deși ei înșiși nu sunt uniți cu Dumnezeu, fiindcă nu L-au iubit." |
|
|||
|
|||
![]()
Asta am observat si eu,Yannaras vrea sa ne indepartam de dogme,in numele cunoasterii si a dragostei.
De asta este eretic,pentru ca lupta impotriva dogmelor. |
|
||||
|
||||
![]()
E interesant cum observi tu una, alta, fara a-l fi citit vreodata pe Yannaras :)
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
În legătură cu așa zisa ”lăsare a dogmelor”, n-a zis nimeni că trebuie să le abandonăm, nu știu de unde ai scos chestia asta! Ți-ai pus vreodată întrebarea: ce este o dogmă? Sau cum au apărut ele și în ce împrejurări? Sau te-ai gândit vreodată de ce Biserica n-a apărut în istorie propunând un set de dogme, ci un om mod de viață? Oare de ce Eclessia n-a dogmatizat nimic despre Maica Domnului, în afară de Teotokos (și aceea cu un conținut mai mult hristologic), lăsând cinstirea Preacuratei în seama libertății dragostei?
|
|||
|
|||
![]() Citat:
In legatura cu dogmele, am citi data trecuta pasajul in care mi s-a parut un fel de relativizare a dogmelor de catre Yannaris. Am mai spus asta de multe ori, dogmele sunt spuse de Iisus (sau de Duhul Sfant), am intalnit la unele persoane conceptia gresita ca dogmele au fost inventate de Biserica. Nu, dogmele sunt cele din Sfanta Scriptura, Biserica doar le-a explicat si asta atunci cand au aparut erezii care contraziceau acea dogma. Acestea sunt adevaruri revelate valabile pentru totdeauna si nimeni nu le poate schimba. In schimb canoanele pot fi schimbate de Biserica (ceea ce se intampla foarte rar). A fost de curand pe forum un mesaj pe forum, am aflat si eu cu aceasta ocazie, un sfant necunoscut (acelei persoane) i-a parut unei romance in vis de mai multe ori. Cercetand s-a aflat ca e Sf. Cosma Protosul care a fost martirizat ca aparator al dreptei credinte cu ocazia unirii de la sinodul Lyon. Acest sfant i-a spus sa il faca cunoscut in Romania, ca oamenii sa lupte impotriva acestor conceptii ecumeniste si sa cunoasca adevarul. Daca Yannaris propovaduieste si aceste conceptii (nu stiu inca) atunci ramane valabil ce a spus Cuv. Paisie despre el. |
|
|||
|
|||
![]()
L-am citit,am de mai multi ani o carte acasa,Abecedarul credintei,chiar ma gandeam zilele trecute sa o arunc la cos.
|
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Inainte de Christos si dupa Christos | Decebal | Dogmatica | 5 | 04.09.2012 18:59:26 |
conferinte | mirela.b | Generalitati | 0 | 09.07.2011 17:42:43 |
Conferinte - Dan Puric | anaana71 | Generalitati | 23 | 01.03.2010 22:33:47 |
Iisus Christos descris de Publius Lentullus | lareine | Generalitati | 28 | 08.01.2010 17:38:28 |
Conferinte Ortodoxe | C.tin | Stiri, actualitati, anunturi | 4 | 24.11.2008 14:43:57 |
|