Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Secte si culte
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 18.12.2011, 15:31:59
osutafaraunu osutafaraunu is offline
Banned

Data înregistrării: 13.07.2011
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
În prealabil postat de mihai07 Vezi mesajul
Ne dai totusi si niste versete?
Ce sa faceti si voi, va amintit ca ati iestit din robia egiptenilor
Brusc ai devenit adeptul "Sola Scriptura"? Și încă Sola Vetero Testamentum
Da, ne amintim că am ieșit din robia Egiptului păcatului! Dar mai ales -căci acesta e sensul sabatului- ne amintim (așa începe porunca) că suntem creația lui Dumnezeu (nu a primatelor).
Reply With Quote
Vechi 18.12.2011, 15:40:00
Lucian008's Avatar
Lucian008 Lucian008 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.12.2011
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de osutafaraunu Vezi mesajul
Vă imaginați că copiii lui Dumnezeu din acea vreme erau niște troglodiți ieșiți din peșteri? Cunoștința de Dumnezeu împreună cu Legea Morală s-a transmis din tată în fiu (de fapt din stră-stră-stră-bunic la stră-stră-stră-nepot căci câte 5-6 generații erau contemporane) cu sfințenie.
"Poruncile, povețele, îndreptările și legile" nu seamănă absolut deloc cu "legea firii", ci mai degrabă cu un sistem foarte complex și bine pus la punct. Reamintesc: toate acestea înainte de apariția scrisă atât a Legii Morale, cât și a legii ceremoniale. E absurd deci să presupunem că nu aveau cunoștință de sabat, această instituție divină moștenită chiar din Eden!
Acesta a fost un raspuns ce se referea la lege. Si legea pe care o respecta Avraam era legea firii, legea "scrisa" sa Dumnezeu in codul genetic al omului. Oricine are notiune de bine si de rau indiferent de religie. Asta nu se invata. In rest: "Poruncile, povețele, îndreptările" se refera doar la porincile Lui Dumnezeu ce il vizau pe Avraam.

Citat:
Nu, deloc! Creștinismul a primit odată cu Evanghelia întreaga moștenire culturală și spirituală a Vechiului Testament. Doar creștinii "moderni" cultivă prejudecata că VT trebuie aruncat la gunoi, neconținând nimic de folos pentru ei.
Adica au primit in scris si VT neamurile de la apostoli, nu? Afirmatia asta fie depaseste cu mult orice notiune de logica, fie presupune ca acceptati transmiterea Legii pe cale orala, adica a Traditie. Nu o posibil sa le negati pe ambele/

Citat:
Această penibilă justificare a adus-o pentru prima dată Constantin cel Mare, un fervent închinător la Sol Invictus.

Fals! Nu e vorba de mai multe "acestor legi", ci de una singură: Legea [nu uitați! a] lui Dumnezeu, Decalogul, Cele 10 Porunci.
Ce anume din Înviere ar sugera că trebuia schimbată Legea lui Dumnezeu? Legile ceremoniale, da, au fost schimbate, însă și acelea de cu vineri (la cruce), nu duminica la înviere!
Este parea dvs personala si nu se inteleiaza pe Sf Scriptura corelata cu Sf Traditie.

Citat:
Pardon, nu eu am gândit așa, ci cei care au impresia că Hristos a călcat Sabatul (prin extensie Legea) și că ar fi poruncit fărădelegea (adică fără-de-Legea). Noi susținem că deși Hristos e Dumnezeu și deci de-asupra Legii, totuși El n-a călcat-o, ci a respectat-o și a împlinit-o.
Exact asa au gandit si ei. Au avut aceeasi logica. Una fixista.

Pot sa va adresez o intrebare pe langa subiect? Daca ii dam unui om care nu are nici o cunostinta despre crestinisc Sf Scriptura, credeti ca se converteste la crestinism? Sau macar are aceleasi pareri ca si Biserica AZS?
Eu sunt sigur ca daca cineva citeste SF Scriptura si Sf Traditie (acum si acesta se afla sub forma scrisa), adica scrierile Sf Parinti, dar in totalitate, daca nu se va converti, cel putin imi va da dreptate pe subiectele de disputa cu celelalte confesiuni.
Si ca sa anticipez intrebarea dvs, de ce nu credeti dvs, pentru ca va bazati pe o traditie scurta, pe niste interpretati deja facute de inaintasi dvs si pe o dogmatica pe care v-ati insusit-o pe baza interpretarilor altora.
Reply With Quote
Vechi 18.12.2011, 15:44:45
mihai07
Guest

Implicit

Citat:
Brusc ai devenit adeptul "Sola Scriptura"? Și încă Sola Vetero Testamentum
Da, ne amintim că am ieșit din robia Egiptului păcatului! Dar mai ales -căci acesta e sensul sabatului- ne amintim (așa începe porunca) că suntem creația lui Dumnezeu (nu a primatelor).
Pai cum domnule 99, voi care negati Sfanta Traditie, in momentul in care nu va puteti sustine biblic ideile, apelati la traditie?
Ce intorsatura domnule!
Reply With Quote
Vechi 18.12.2011, 15:45:06
ovidiu b.
Guest

Implicit

Citat:
Atitudinea aceasta mi-a adus aminte de un episod biblic în care Dimitrie împreună cu ceata lui de iconoduli, în lipsă de argumente pentru dogma lor păgână, încep să urle:

[center]"... Mare este Artemisa efesenilor!" (Fapte 19,28)
La ce sa ma fi asteptat de la un sectar care nici pe Maica Domnului nu o cinsteste.
Voi batjocoriti Crucea, Sftintii, Icoanele...sicer te compatimesc! Eu unul ma inclin in fata MANDRIEI tale... faptul ca nu vrei sa vezi (esti orb) asta nu inseamna ca nu au fost aduse argumente.

ps: Parintele Arsenie Boca spunea...ca e deajuns sa îi spui unuia de 2-3 ori despre credinta ta...apoi sa te retragi sau sa te feresti de cel care nu vrea sa creada
ps: va doresc succes in tratatul dmv. de MECANICA CEREASCA.
Reply With Quote
Vechi 18.12.2011, 15:49:38
Lucian008's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de ovidiu b. Vezi mesajul
La ce sa ma fi asteptat de la un sectar care nici pe Maica Domnului nu o cinsteste.
Voi batjocoriti Crucea, Sftintii, Icoanele...sicer te compatimesc! Eu unul ma inclin in fata MANDRIEI tale... faptul ca nu vrei sa vezi (esti orb) asta nu inseamna ca nu au fost aduse argumente.

ps: Parintele Arsenie Boca spunea...ca e deajuns sa îi spui unuia de 2-3 ori despre credinta ta...apoi sa te retragi sau sa te feresti de cel care nu vrea sa creada
ps: va doresc succes in tratatul dmv. de MECANICA CEREASCA.
Eu am argumentat pe unul din topicuri de ce Fecioara Maria este nascatoare de Dumnezeu la care nu cred ca am primit raspuns (daca am primit in cer scuze). Oricum astept contraargumentele pentru care Fecioara Maria nu este Nascatoare de Dumnezeu.
Asa si apropo apostolii au avut icoane. Ca unii un au Traditie normal cu nu pot accepta asta. Sf evanghelist Luca este cel care a pictat prima icoana a Maicii Domnului.
Reply With Quote
Vechi 18.12.2011, 15:50:46
Profetul de carton Profetul de carton is offline
Banned

Data înregistrării: 13.12.2011
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Lucian008 Vezi mesajul
Asa si apropo apostolii au avut icoane.
Nu cred. Nu aveau unde sa le tina, erau mereu pe drumuri...
Reply With Quote
Vechi 18.12.2011, 15:57:20
Lucian008's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Profetul de carton Vezi mesajul
Nu cred. Nu aveau unde sa le tina, erau mereu pe drumuri...
A da? Dar Sf Scriptura (care era ceva mai voluminiasa decat azi) aceau unde sa o tine pentru toti cei carora pe predicau, nu? Exceptionala logica.
Am zis eu ca purtau cu ei icoanele? Nu doar ca aveau icoane si ca Sf Evanghelist Luca a pictat prima icoana a Maicii Domnului. Prima a Mantuitorului nici macar nu a fost pictata de mana omeneasca.
Reply With Quote
Vechi 18.12.2011, 15:58:46
Profetul de carton Profetul de carton is offline
Banned

Data înregistrării: 13.12.2011
Implicit

Citat:
A da? Dar Sf Scriptura (care era ceva mai voluminiasa decat azi) aceau unde sa o tine pentru toti cei carora pe predicau, nu? Exceptionala logica.
Am zis eu ca purtau cu ei icoanele? Nu doar ca aveau icoane si ca Sf Evanghelist Luca a pictat prima icoana a Maicii Domnului. Prima a Mantuitorului nici macar nu a fost pictata de mana omeneasca.
Ma indoiesc ca fiecare apostol avea toate scripturile disponibile sau macar Vechiul testament. Ei aveau Duhul Sfant care era Calauzitorul in tot Adevarul, aveau ungerea care-i invata.
Reply With Quote
Vechi 18.12.2011, 16:01:37
Lucian008's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Profetul de carton Vezi mesajul
Ma indoiesc ca fiecare apostol avea toate scripturile disponibile sau macar Vechiul testament. Ei aveau Duhul Sfant care era Calauzitorul in tot Adevarul, aveau ungerea care-i invata.
Si atunci decalogul, de exemplu, cum l-au pastrat (pe ce suport ma refer) ca in scris nu il aveau. Logica dvs o tot foarte slaba. Orice afirmatie, neargumentata de altfel, duce la o alta problema.
Reply With Quote
Vechi 18.12.2011, 16:24:17
osutafaraunu osutafaraunu is offline
Banned

Data înregistrării: 13.07.2011
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
Acesta a fost un raspuns ce se referea la lege. Si legea pe care o respecta Avraam era legea firii, legea "scrisa" sa Dumnezeu in codul genetic al omului. Oricine are notiune de bine si de rau indiferent de religie. Asta nu se invata. In rest: "Poruncile, povețele, îndreptările" se refera doar la porincile Lui Dumnezeu ce il vizau pe Avraam.
Nu m-ați convins deloc! Dar deloc! orice logică ați aplica, versetul este prea specific ca să se poată referi la "legea firii". Iar faptul că îl viza doar pe Avraam, este incorect. Știm că Avraam avea o "familie" numeroasă (din care făceau parte nu doar rudele lui), iar aceasta respecta credința lui Avraam. De fapt poporul lui Dumnezeu era reprezentat de această mare familie a lui Avraam, iar legile, poruncile, povețele și îndreptările le-a transmis mai departe generațiilor următoare. Dacă credeți că ascultarea de Legea lui Dumnezeu a "părintelui credincioșilor" nu are relevanță, greșiți fundamental! Amintiți-vă că apostolul Pavel are ceva de spus în această privință...

Citat:
Adica au primit in scris si VT neamurile de la apostoli, nu? Afirmatia asta fie depaseste cu mult orice notiune de logica, fie presupune ca acceptati transmiterea Legii pe cale orala, adica a Traditie. Nu o posibil sa le negati pe ambele/
Nu asta am vrut să spun. VT era scris de secole și era deja la îndemâna neamurilor pe filieră grecească ("engleza" antichității). Primii creștini nu doar că au acceptat VT, dar l-au folosit intensiv în propovăduirea lor (după modelul lui Hristos).

Citat:
Este parea dvs personala si nu se inteleiaza pe Sf Scriptura corelata cu Sf Traditie.
Ce anume din citat, că nu am înțeles ?

Citat:
Pot sa va adresez o intrebare pe langa subiect? Daca ii dam unui om care nu are nici o cunostinta despre crestinisc Sf Scriptura, credeti ca se converteste la crestinism? Sau macar are aceleasi pareri ca si Biserica AZS?
Acest lucru a fost deja experimentat, chiar și de musulmani și păgâni. Căci, nu neglijați faptul că nu Scriptura în sine convertește pe omul sincer, ci Duhul lui Dumnezeu!

Citat:
Si ca sa anticipez intrebarea dvs, de ce nu credeti dvs, pentru ca va bazati pe o traditie scurta, pe niste interpretati deja facute de inaintasi dvs si pe o dogmatica pe care v-ati insusit-o pe baza interpretarilor altora.
Eu nu mă bazez pe interpretarea altora. Dacă interpretarea înaintașilor, ori a pastorilor nu coincide cu Scriptura, nu pot s-o accept oricât de adventiști s-ar numi ei!
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Scosul la biserica de catre nasi maria32 Nunta 14 09.07.2015 16:09:53
Versete si pasaje Biblice care v-au impresionat danyel Despre Sfanta Scriptura 70 01.02.2015 16:45:29
Concurs pentru incepatori (si nu numai) - personaje si fapte biblice sophia Despre Biserica Ortodoxa in general 47 10.11.2012 00:16:56
Contradictii Biblice julline Generalitati 99 08.07.2010 23:24:23
Despre betie - referiri biblice patinina34 Din Vechiul Testament 9 31.05.2009 01:49:13