![]() |
![]() |
|
|
|
|||||
|
|||||
![]() Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
V-am dat și această variantă. Nici măcar Biserica Ortodoxă Și Atât nu exista. Am făcut o contabilizare rapidă și poate incompletă: în NT apare explicit termenul biserică de 92 de ori pe o perioadă de 60 de ani de la apariția ei (34 d.Hr.) până la ultima carte scrisă. În niciuna din referințe nu apare termenul ortodox/ortodoxă! Se cădea ca măcar o dată să apară, dacă nu de 50 de ori! Păi nici chiar așa domnule, lăsați-o jos că măcăne! ![]() Am atât de multe, încât nu știu cu care să încep, cred că s-ar umple câte un topic pentru fiecare. Dar eu zic că ați sărit prea repede peste duminică, aveți vreo teamă, ceva? Argumentarea dvs. s-a axat mai mult pe sâmbătă, nu pe duminică. |
|
||||||
|
||||||
![]() Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Eu nu pot sa spun ca Pavel a zis sa cinstiti cultul icoanelor. Dar nici ca nu a zis asta. Nu toti apostolii au repetat acelesi cuvinte, dar au avut aceeasi invatatura. Sau toti apostolii au explicat tuturor celor convertiti toata dogmatica? Ar fi inteles toate ideile si invataturile de credinta toti cei convertiti? Dar exista posibilitatea ca Pavel sa vi spus asta, doar ca nu a scris. In scris Pavel s-a axat pe transmiterea de invataturi noi, pe corectii, pe sfaturi. Daca ar fi sustinut cinstirea icoanelor si nu ar fi aparut o erezie pe acesta tema nu a considerat necesara confirmarea in scris. Dar tot nu ati raspuns la intrebare (lucru de care ma acuzati pe mine cu toate ca nu e cazul cand dvs exacta asta faceti): Daca ar fi citat din Treditie cum ati fi facut diferenta? Si nu imi spuneti ca raspunsul e ca ar fi sesizat ceilalti apostoli ptr ca e un raspuns jalic. Da normal ca ar fi sesizat, dar ce implica asta. Daca Traditia e corecta (si e corecta) si ceilalti ar fi sesizat trebuiau sa se manifeste cumva specifica astefel incat sa va prindeti si dvs, sau ce trebuia sa se intample? Citat:
Citat:
duminica, faptul ca respectam Decalogul si ziua de odihna a Domnului care dupa inviere este Duminica. Dar toate astea le-am mai spus. Asa ca aveti un exemplu al contradictie dintre Sf Scriptura si Sf Traditie, sau iar evitati subiectul?
|
|||||||||||||||
|
|||||||||||||||
![]() Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
![]() "Atunci Domnul a zis către Moise: "Până când nu veți voi să ascultați de poruncile Mele și de învățăturile Mele?" (Ieșirea 16,28) Exact cele două categorii menționate și în dreptul lui Avraam [מִצְוָה] și [חּרָה] ! Culmea că sunt în legătură cu sabatul (citiți versetul de sus și cel de jos), și au fost rostite înainte de darea Legii pe Sinai! Este că vă vine să rupeți pagina aceasta din Scriptură? Citat:
Evident, evreii și musulmanii țin legea (recte porunca a II-a), doar creștinii sunt niște ne-legiuiți! Ei, cum vă place imaginea aceasta? Citat:
Citat:
Citat:
- credeți într-Unul Dumnezeu - nu vă închinați la făcături - nu blestemați... etc. Citat:
Citat:
Citat:
Eu auzisem că și până la Schismă se numea printre altele și ortodoxă. Dar posibil a fi doar o chestiune de propagandă... Și mai auzisem argumentul că apare chiar în Biblie această denumire. Am cerut de câteva ori referințele, dar nu le-am primit nici până azi... probabil se mai fac săpături... Citat:
Da, e femeia castă îmbrăcată în alb (Apoc.12). Numai că între timp și-a cam schimbat veșmintele și moravurile... Și nu mă acuzați pe mine pentru ce zic, citiți în continuare și vă lămuriți. E deosebit de instructiv! Citat:
Citat:
1. Adică cum "Decalogul și ziua de odihnă"? Ziua de odihnă (porunca) face parte integrantă din Decalog, nu e separată cum poate v-ar conveni. 2. Adică cum "ziua de odihna a Domnului care dupa inviere este Duminica"? Ziua de odihnă a Domnului este sâmbăta. Formularea aceasta parcă seamănă cu o formulare mai veche a Catehismului (poate mai există și azi) "sâmbăta care este duminica". Care este... Puțintică răbdare că trecem la moaște, numai că n-am terminat cu sâmbăta care este duminica... mai avem de lucru încă vreo 200 de pagini... Last edited by osutafaraunu; 20.12.2011 at 02:07:43. |
|
||||||||||
|
||||||||||
![]() Citat:
Citat:
Moise a specificat, Duhul Sfânt a inspirat, dar cine să-I audă undele șoaptelor Lui? În niciun caz cel ce-și astupă urechile ![]() Citat:
V-ati raspuns singur. Sunt categorii si nu aceleasi porunci. Invataturile s-au pastrat si intre timp au mai primit altele. Ptr ca deja stiu care o sa fie intrebarea (Probabil am darul profetiei :)) ), dovada ca au fost completate invataturile este chiar Decalogul care nu are doar rol de lege si si de invatatura. "Unele". Dar ce facem cu celelalte? Că legea firii nu spune să nu te închini la idoli (era să zic icoane) și nici să păzești sabatul. Ce spuneți, Avraam s-a închinat la idoli? Că cu sabatul m-ați "lămurit"... a ținut duminica, ori n-a ținut nimic. O fi zis: "[font=Arial Narrow]să se odihnească Dumnezeu, că El e mai bătrân! Eu n-am nevoie!][/quote] Nu, inchinarea la idoli nu tine de legea firii. Dar Avraam si cei de dinainte de Avraam pana la Adam stiau ca Dumnezeu e viu si nu o statuie sau o imagine de accea nu si-a facut Adam chip cioplit. Bine ca sa nu spun ca asta tine de bunul simt ca Dumnezeu Atotputernic nu este o statuie. De accea nu era nevoi sa ii dea Dumnezeu o lege sau o porinca in acest sens. Nu am sustinut ca a tinut Avraam duminica. Poate lucra in fiecare zi, sau poate se odihnea in ziua in care era prea obosit fara o ciclicitate. Nu stiu ce tinea, dar stiu ca nu era data Legea si Scriptuta nu spune nimic de ziua in care se odihnea Avraam. Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Nu stiu daca exista o astfel de exprimare. Si daca exista, este similara, traduceriilor mai vechi ale Sf Scripturi. Se refera la ziua de odihna pe care au tradus-o ca ziua sambetei. Ziua de odihna a fost ziua sambetei. De vreo 2000 de ani este dumninica, ziua intai a saptamanii. Si v-am explicat de ce este duminica acum ziua de odihna a Domnului. De fapt acum tot ceea ce facem este sa repetam, atat eu cat si dvs acelasi lucru. Atunci haideti sa trecem la moaste pentru ca, in cazul in care nu aveti alte argumente, eu deja v-am raspuns la toate. Sau daca e vreuna la care considerati ca nu v-am raspuns, sau mai multe sa le numerotati si sa argumentez fiecare idee in parte.
|
|||||||||||
|
|||||||||||
![]() Citat:
Iar poruncile celelalte nu pot fi trecute în categoria "legi, orânduiri". La fel de absurd să sugerați că urmașii lui Avraam au făcut lege și orânduire din a ieși din casa tatălui și a-și jerti întâiul născut! Vedeți în ce fundături mocirloase intrați cu încăpățânarea aceasta? Și vor urma altele și mai grozave, dacă vă mențineți aversiunea față de sabat! Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Nu vă grăbiți, mai am și alte argumente! Dar mai întâi să lămurim problema Facerea 26,5/Ieșirea 16,28. |
|
||||||||||
|
||||||||||
![]() Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Au primit porunci si legi inainte de Sinai doar ca ele nu pot fi conexate cu Sabatul. Ma tot roade ca nu am informatia ca sa o foloseasc bazandu-ma pe ce cred evreii. Dar am sa caut si am sa va raspund. Citat:
Sa raspund si cu da si nu: da, da, da. Asa si ce demonstreaza asta? Folosirea unor expresii de delimiteaza niste categorii nu presupune ca un element dintr-una din categorii se regaseste si in fieca5re exprimare a categoriei respective. De fiecare data daca e nevoie revenim la logica. Daca va folositi de expresia mai presus de logica umana in explicare unor elemente ce tin de Dumnezeure, nu puteti face acelasi lucru cu cele ale lumii. Exemplu:caregoria lichid. In categoria lichide intra apa. Stim ca 3 oameni au baut lichde. Daca la un moment dat aflam ca unul a baut apa, nu putem concluziona ca si ceilalti 2 au baut tot apa ptr ca stim ca au baut lichide. Exact asa si cu legile, puruncile si oranduielile. Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Sau in racle. De ce n-o fi putrezit trupurile unora chiar nu imi inchipui. Sau de ce oasele unora izvorasc mir, habar nu am. Citat:
Atunci Domnul a zis către Moise: „Până când vă veți încăpățâna voi să nu ascultați de poruncile Mele și de legea Mea?" Asa si? Spun acelasi lucru ca cele la care deja am raspuns. Deci alte argumente decat faptul ca Dumnezeu a dat porunci, legi, invataturi, oranduieli aveti?
|
|||
|
|||
![]() Citat:
![]() |
|
|||||||||
|
|||||||||
![]() Citat:
Citat:
Citat:
Totuși n-ați răspuns la întrebare (o repet că așa mi-ați cerut): "Ați negat că s-ar fi transmis verbal (ori în scris) Decalogul. Atunci cum s-a transmis porunca a II-a? De ce Avraam a refuzat să se închine la chipuri cioplite? Și am dat doar un exemplu..." Citat:
26.Șase zile să adunați, iar ziua a șaptea este zi de odihnă [שַׁבָּת] și nu veți afla din ea în această zi". 27.Dar unii din popor au ieșit să adune și în ziua a șaptea [שַׁבָּת] și n-au găsit. 28.Atunci Domnul a zis către Moise: "Până când nu veți voi să ascultați de poruncile Mele și de învățăturile Mele? 29.Vedeți că Domnul v-a dat ziua aceasta de odihnă [שַׁבָּת] și de aceea vă dă El în ziua a șasea și pâine pentru două zile; rămâneți fiecare în casele voastre și nimeni să nu iasă de la locul său în ziua a șaptea". (Ieșirea 16) Vedeți acum cum sunt "conexate" cu sabatul [שַׁבָּת]? Citat:
Citat:
![]() Citat:
Spuneați că Avram nu cunoștea "ciclicitate" în odihnă, pe când Dumnezeu a sfințit-o, binecuvântat-o și experimentat-o la Creație. Oare chiar atât de ignorant să fi fost Avraam în această privință? Dar chiar admițând prin absurd că Avraam, Moise, David și Daniel n-au sfințit, binecuvântat și experimentat în viețile lor sabatul; nu e suficient că Dumnezeu le-a făcut pentru om? Citat:
Nu doar. Chiar și Tradiția dvs. vorbește despre miile de martiri ce au refuzat să se închine altcuiva decât Viului Dumnezeu. Primii creștini nu aveau nici icoane, nici catedrale. Citat:
![]() A avut cumva și Pavel vreo contribuție la "cultul" icoanelor? De fapt, întrebarea mea era dacă aveți vreo dovadă arheologică (icoană din sec. I-II)? |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Scosul la biserica de catre nasi | maria32 | Nunta | 14 | 09.07.2015 16:09:53 |
Versete si pasaje Biblice care v-au impresionat | danyel | Despre Sfanta Scriptura | 70 | 01.02.2015 16:45:29 |
Concurs pentru incepatori (si nu numai) - personaje si fapte biblice | sophia | Despre Biserica Ortodoxa in general | 47 | 10.11.2012 00:16:56 |
Contradictii Biblice | julline | Generalitati | 99 | 08.07.2010 23:24:23 |
Despre betie - referiri biblice | patinina34 | Din Vechiul Testament | 9 | 31.05.2009 01:49:13 |
|