Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica ortodoxa > Despre Biserica Ortodoxa in general
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 31.12.2011, 14:35:08
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Dumitru73 Vezi mesajul
bie ca ai dat acest exemplu.
are Sf. Parascheva moaste nestricacioase?
se poate ... dar atunci de ce nu i se dezvaluie chipul?
stii probabil ca i se schimba vesmantul in fiacare an.
dar stii ca in ritualul de pregatire, moastele ... se ung cu mir???

te intreb pe tine. daca te-ar intreba cineva despre credinta. orice, nu conteaza.
si stii ca raspunsul ar putea sa-i zdruncine credinta, ai prefera sa-l minti?
Eu am mai explicat, sfintele moaste nu sunt neaparat intregi, pot fi si oase. Si oricum sunt uscate, altfel ar arata ca si cele catolice.
Sfintele moaste miros a mir de cand sunt gasite, nu dupa ce se ung cu mir. Dumitru, tie tot timpul ti-e frica de faptul ca vor unii sa te minta, poti sta linistit si sa ai mai multa incredere in oameni, nu toti sunt mincinosi.
Reply With Quote
Vechi 31.12.2011, 14:40:14
Dumitru73's Avatar
Dumitru73 Dumitru73 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.02.2010
Locație: București
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Lucian008 Vezi mesajul
Eu unul nu am certitudinea minunii respective, dar am credinta ca se intampla. Daca maine s-ar dovedi ca este o frauda asta nu m-ar face decat sa fiu dezgustat, indiferent de intentii, de cei care au intretinut-o, dar nu mi-ar schimba credinta.
Dar pana sa se dovedeasca falsitatea ei (nu cred ca e cazul) e o dovada incontestabila: intra cineva fara sursa de aprindere intr-ul loc controlat de autoritati si sigilat si iese ci o lumanare aprinsa. In logica mea minunea e singura explicatie. Fosforul si alte "povesti de adormit copii" sunt pentru altii. Daca se va face o analiza si se va demonstra ca nu are fosfor lumanarea se vor aduce alte argumente penibile.
citeste ce spune calugarul Porfirie:
http://www.descopera.ro/cultura/8183...au-inselatorie

ro.m.wikipedia.org/wiki/Lumina_Sfântă
Reply With Quote
Vechi 31.12.2011, 14:45:18
Dumitru73's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
NU. Este rational sa crezi ca lumea nu a aparut din nimic? Sa crezi ca a aparut din nimic nu prea e rational. Sa crezi ca constienta (am scris corect, adica sentimentul de a fi constient ca existi) a aparut din unirea unor elemente chimice iar nu este rational. Ca cea mai simpla entitate vie, care nu e simpla si ADN-ul este extrem de complex, s-a creat singura nu e rational. Ca universul care are tendinta de a "evolua" catre haos a evoluat catre ordine si a ajuns asa din intamplare iar e irational. Sunt multe si nu pot sa le punctez pe toate.
Ca daca accepatam pe baza ratiunii ca Dumnezeu exista El nu poate sa fie decat un Dumnezeu al iubirii si deci crestin e iar rational. Si asta o deducem rational din organizarea vietii. Puteam crea un alt topic daca vreti sa demontam posibilitatea ca celelalte religii sa fie cele corecte.
Si daca, tot rational, acceptam ca religia adevatata e cea crestina putem ajunge rational la concluzia ca adevarata e invatatura ortodoxa. Este singura care nu a schimbatat invatatura. Asta se poate folosi in discutiile cu cei de confesiune catolica. Ei au acceptat o invatatura dupa care au schimbat-o. Papi lor (cei infailibili, dar unii cu copii si amante) au scris Crezul corect si apoi altii l-au schimbat. Iar pe protestanti ii putem combate simplu, fara a le mai combate invataturile care oricum nu au fundamente serioase: au aparut la mult timp dupa infiintarea Bisericii. Biserica nu a disparut si a asteptat sa vina cei alesi sa o reinfiinteze. In plus ei toti interpreteaza aceeasi sursa Sf Scriptura si desi tot ce trebuie sa faca, sustin ei, e sa se lase inspirati de Duhul Sfant, si toti sustin ca fac asta, ajung la invataturi foarte diferite.
Deci e rational ortodoxismul? Si totusi nu este suficienta ratiunea. De aici continua credinta.
daca gandesti simplist sau ai o gandire selectiva, da, este imposibil ca viata sa apara fara ajutor divin sau o specie sa se transforme in alta.
dar daca iti dai jos ochelarii de cal, o sa vezi ca lumea este mult mai frumoasa decat ti-o inchipuiai.
Reply With Quote
Vechi 31.12.2011, 14:53:38
Lucian008's Avatar
Lucian008 Lucian008 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.12.2011
Locație: Bucuresti
Implicit

Citat:

te intreb pe tine. daca te-ar intreba cineva despre credinta. orice, nu conteaza.
si stii ca raspunsul ar putea sa-i zdruncine credinta, ai prefera sa-l minti?
NU, nu l-as minti. Pana la urma, acceaptand sau presupunand ca am credinta adevarata, daca orice i-as spune eu i-ar zdruncina credinta e dovada ca nu are suficienta credinta. Adica oricum nu crede si se complace intr-o stare de aparenta credinta.
Vechi 31.12.2011, 14:55:03
Dumitru73's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Eu am mai explicat, sfintele moaste nu sunt neaparat intregi, pot fi si oase. Si oricum sunt uscate, altfel ar arata ca si cele catolice.
Sfintele moaste miros a mir de cand sunt gasite, nu dupa ce se ung cu mir. Dumitru, tie tot timpul ti-e frica de faptul ca vor unii sa te minta, poti sta linistit si sa ai mai multa incredere in oameni, nu toti sunt mincinosi.
daca Otzi sau celebrele corpuri mumificate natural si gasite in turbariile din Anglia, s-ar fi dovedit a fi apartinut unor crestini ucisi de pagani, nu le-am fi tamaiat acum si nu le-am fi inaltat rugaciuni?
Reply With Quote
Vechi 31.12.2011, 14:56:14
Lucian008's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Ok, dar faptul ca nu i se vede tot trupul nu inseamna ca nu e nestricacios. Hai sa luam alt exemplu. Sf Ioan Rusul. Nu e la noi e in Grecia. La el se vede trupul. Si de vede inclusiv urma de la faptul ca a fost in foc si nu a ars. Care e explicatia aici?
Vechi 31.12.2011, 14:59:00
Dumitru73's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
NU, nu l-as minti. Pana la urma, acceaptand sau presupunand ca am credinta adevarata, daca orice i-as spune eu i-ar zdruncina credinta e dovada ca nu are suficienta credinta. Adica oricum nu crede si se complace intr-o stare de aparenta credinta.
sa zicem ca te cred. desi spui asta in fata unui caz ipotetic.
eu am fost martor la astfel de minciuni.
si cand ii trageam de maneca soptindu-le ca nu este edevarat, mi se spunea "ce vrei sa fac? nu vezi ca ii atarna credinta de un fir de ata?"
Reply With Quote
Vechi 31.12.2011, 14:59:34
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
citeste ce spune calugarul Porfirie:
www.descopera.ro/cultura/8183128-lumina-sfanta-de-la-ierusalim-minune-sau-inselatorie

ro.m.wikipedia.org/wiki/Lumina_Sfântă
Asta e si diferenta, tu cauti doar motive sa nu crezi, chiar daca ar fi unul si pentru mii. Tu acel un motiv o sa il invoci, pentru ca nu cauti motive sa crezi, ci sa nu crezi.
Prostiile acelea le-am mai citit, nici macar nu stiu daca e adevarat ca acel calugar a scris asa ceva. Dar tu o sa crezi ca toti ortodocsii care au fost sau care auparticipat vreodata, inclusiv patriarhi si din cler sunt mincinosi si doar o ziarista spune adevarul. Asta e de fapt problema, intelegi?
Reply With Quote
Vechi 31.12.2011, 15:02:12
Lucian008's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
daca gandesti simplist sau ai o gandire selectiva, da, este imposibil ca viata sa apara fara ajutor divin sau o specie sa se transforme in alta.
dar daca iti dai jos ochelarii de cal, o sa vezi ca lumea este mult mai frumoasa decat ti-o inchipuiai.
Stii cum e treaba? Tu crezi in ceva, dar nu in ceea ce trebuie. Credinta nu o poti demonstra, dar partea asta de asazisa stiinta se poate? E imposibil, nu ca probabilitatea e fff mica, e zero ca elementele unite sa formeze o forma de viata indifernt cat de simpla. Si repet forma aia de viata e departe de a fi simpla. Dar constienta de sine? Ce le gatura are chimia si fizica? De ce chestia aia formata a simtit nevoie sa lase urmasi?

Si Universul sa apara din nimic? Care e explicatia? Simplu nici una. Din nimic nu apare ceva. Si sa sustii ca a fost tot timpul e la fel de periculos? Ce inseamna tot timpul? De unde a aparut?
Dumnezeu e Dumnezeu. Universul nu e Dumnezeu.
Vechi 31.12.2011, 15:04:42
Lucian008's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
daca Otzi sau celebrele corpuri mumificate natural si gasite in turbariile din Anglia, s-ar fi dovedit a fi apartinut unor crestini ucisi de pagani, nu le-am fi tamaiat acum si nu le-am fi inaltat rugaciuni?
Nu. Ptr ca mumificarea e altceva. Mumificarea presupune scoaterea organelor, sau tratarea cu diverse substante. In plus mumiile sunt cam urat mirositoare.

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Evanghelia... este adevărată? laurastifter Morala Crestina 6 21.12.2011 12:06:21
Sfintii - marturie a faptului ca Ortodoxia este detinatoarea adevarului divin ivo_faith Secte si culte 5 02.08.2010 17:54:32
Care este adevarata Biserica a Lui Hristos? schimnic Despre Biserica Ortodoxa in general 40 29.04.2009 18:55:41