Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox
 
 


Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Tainele Ortodoxiei > Impartasania (Taina Euharistiei)
Răspunde
 
Thread Tools Moduri de afișare
  #1  
Vechi 04.01.2012, 13:30:16
Erethorn Erethorn is offline
Banned
 
Data înregistrării: 28.12.2009
Locație: Timisoara
Religia: Catolic
Mesaje: 2.079
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Marius22 Vezi mesajul
Erethorn, in Biserica Ortodoxa nu exista un alt impediment care sa tina un membru al Bisericii departe de Trupul si Sangele Domnului afara de viata traita in pacat si lipsita de pocainta.

Ce facem, transformam varsta si capacitatea de intelegere a copiilor in criterii de penitenta? Stim ca lipsirea unui madular al Bisericii de Trupul si Sangele Domnului, pentru o perioada indelungata, este acceptata numai ca forma de penitenta.
Iar în Biserica Catolică nu există această formă de penitență. Odată ce a ajuns la vârsta înțelegerii, orice catolic se poate împărtăși dacă este în stare de har (cu alte cuvinte, dacă s-a spovedit).

Noi nu le dăm Sfânta Împărtășanie copiilor, voi nu le-o dați păcătoșilor (chiar dacă păcatele le-au fost iertate prin Taina Spovedaniei.

Citat:
În prealabil postat de Marius22 Vezi mesajul
Cumuniunea pe care suntem chemati sa o realizam in Biserica, prin primirea Sfintei Euharistii, nu ii poate exclude pe copii, pe acesti "mici frati ai Lui", indiferent de varsta si de nivelul intelegerii.
Dat îi poate exclude, de exemplu, pe fumători, chiar dacă s-au căit de păcatul lor iar Cristos, prin gura preotului, le-a iertat păcatul.

În genere, practica opririi de la Împărtășanie a penitentului este văzută de către romano-catolici cu la fel de multă surprindere ca și practica opririi copiilor de la împărtășanie de către ortodocși.

Vorbind foarte grosier, voi spuneți: "dăm trupul lui Hristos cui e vrednic de el", iar noi spunem "dăm Trupul lui Cristos cui are nevoie de el" (ceea ce nu exclude vrednicia, pentru că trebuie să fie fără păcate de moarte neiertate prin spovadă.

D-vs ați spus că "viața trăită în păcat și lipsa de pocăință sunt impediment la Împărtășanie".

Noi spunem: "Cel care a făcut o spovedanie validă este pocăit, cel puțin pentru moment, iar păcatele îi sunt iertate. Deși va păcătui în continuare (pentru că toți păcătuim), Împărtășania îi servește și spre ajutor ca să păcătuiască mai puțin".

Last edited by Erethorn; 04.01.2012 at 13:33:33.
Reply With Quote
  #2  
Vechi 04.01.2012, 14:50:14
Marius22 Marius22 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 23.07.2007
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Mesaje: 2.345
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Erethorn Vezi mesajul
Iar în Biserica Catolică nu există această formă de penitență. Odată ce a ajuns la vârsta înțelegerii, orice catolic se poate împărtăși dacă este în stare de har (cu alte cuvinte, dacă s-a spovedit).

Noi nu le dăm Sfânta Împărtășanie copiilor, voi nu le-o dați păcătoșilor (chiar dacă păcatele le-au fost iertate prin Taina Spovedaniei.
In Ortodoxie, Sfanta Euharistie ne este data spre "iertarea pacatelor si viata de veci", desi ne-am spovedit si ne-am indreptat viata (s-au cel putin ne straduim sa ne schimbam), pentru ca lupta cu pacatul este una continua, pana la mutarea din aceasta viata.

Oprirea de la primirea Sfintei Impartasanii in cazul anumitor pacate este randuita de Parintii Bisericii nededespartite prin canoane. Duhovnicul este cel care, dupa caz, se foloseste de acestea cu acrivie sau iconomie.

Interesant este insa faptul ca nu stiu sa existe un canon al Sfintilor Parinti care sa vorbeasca despre oprirea de la Impartasanie a copiilor, pe care sa se intemeieze practica actuala a Bisericii Romano-Catolice. Daca il cunoasteti, ne-am bucura sa ni-l impartasiti.
Reply With Quote
  #3  
Vechi 04.01.2012, 17:01:47
AlinB AlinB is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 29.01.2007
Religia: Ortodox
Mesaje: 20.025
Implicit

Referitor la aspectul cu care Ionut a deschis acest subiect, si eu vroiam sa ridic o problema asemanatoare.

Stiu o biserica unde se impartasesc copii chiar si inainte de sfarsitul Sf. Liturghii.

Dar cum? Se pun cateva firimituri de Sf. Impartasanie, aceea sub forma uscata care se foloseste pentru cazurile exceptionale intr-un pahar cu vin si copii sunt "impartasiti" cu acel vin.

Spun "impartasiti" pentru ca eu personal am indoieli ca s-ar putea numi aceasta Sf. Impartasanie.

E drept ca acel vin sau o parte din el a luat contact cu Sf. Impartasanie dar nu cred ca se poate spune ca este Sf. Impartasanie.

De altfel am vazut un caz in care nu doar o picatura, ci destul de mult din acel vin a fost varsat pe hainuta unui copil iar preotul n-a parut deloc ingrijorat de acest aspect.

In ceea ce priveste grija de genul "sterge-l si cu fularul, sa fie.." cred ca se confunda grija relativa care trebuie aratata sa zicem fata de anafura cu cea fata de Sf. Impartasanie care este trupul si sangele Domnului.
Reply With Quote
Răspunde



Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
impartasirea copiilor liclic27 Preotul 94 26.12.2017 21:05:13
Moartea bebelusilor digitekovi Moaste 43 03.05.2011 21:06:36
Impartasirea copilului mic DariaFlor Generalitati 95 08.09.2010 20:12:34
Impartasirea Preotului un.simplu.gand Preotul 3 06.09.2010 19:06:57
Zaharul nu calmeaza durerile bebelusilor absolutep0wer Generalitati 1 06.09.2010 14:45:29