![]() |
![]() |
|
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
am dreptate?
|
|||
|
|||
![]() Citat:
În ritul latin nu există pomelnicele din ritul bizantin. Liturghia se poate sluji pentru intenția unui credincios, adică pentru rugăciunile sale, care, cred, pot include și mântuirea ne-catolicilor, sau pentru sufletul unui catolic trecut la cele veșnice. Nu știu dacă se poate sluji pentru sufletul unui ne-catolic, poate ne lămurește domnul Dragomir. În ce privește catolicii de rit bizantin, tot dânsul trebuie să ne lămurească. |
|
||||
|
||||
![]()
Pomelnice, în sensul de liste de nume care se dau preotului spre a fi citite în diferitele rubrici ale Sf Liturghii (Misse) nu există. Când cineva vrea să pomenească pe altcineva, sau să fie pomenit el însuși ori vreo intenție a sa, procedura este următoarea: se duce la cancelarie în timpul programului cu publicul și vorbește cu preotul care este de serviciu. El precizează dacă dorește o Missă privată, adică o Liturghie oficiată numai pentru el, sau dacă dorește ca el (sau intenția lui, sau altcineva) să fie inclus într-o Liturghie cu intenție colectivă ("Missa pro populo"). Preotul îl programează la o dată și o oră la care petentul poate asista el însuși la Liturghie. Persoanele (sau/și) intențiile se citesc o singură dată, după Ofertoriu (rubrică ce corespunde cu Rugăciunea Punerii Înainte din ritul răsăritean). Se citesc mai întâi intențiile Sf Părinte, apoi ale episcopului și apoi cele private. În final e cam așa:
Preot: "Pentru pacea popoarelor Africii" (intenția Sf Părinte) Congregație: "Te rugăm, ascultă-ne !" Preot: "Pentru ridicarea Monseniorului Vladimir Ghica, plecat dintre noi cu faimă de martir, la cinstea altarelor" (intenția episcopului) Congregația: "Te rugăm, ascultă-ne !" Preot: "Pentru bun răspuns la examen al servului lui Dumnezeu Mihnea, pentru care săvârșim această Sfântă Jertfă" (intenția privată) Congregația: "Te rugăm, ascultă-ne !". Citat:
Dar nu sunt singurul. E cineva care îl tot pomenește pe Mihai Eminescu. Pe de altă parte, nu știu ce s-ar întâmpla dacă l-aș pune pe pomelnic pe Martin Luther, să zicem. Sau pe Mahomed. Îmi imaginez că s-ar putea ca preotul să aibă obiecții, ca putând fi pricină de scandal, nu impediment canonic. La urma urmei, dacă Papa Grigore cel Mare s-a putut ruga pentru un păgân anticreștin precum Împăratul Traian, de ce nu ? La urma urmei, homo proposit, Deus disposit.
Doamne, Tu pe toate le știi ! Tu știi că Te iubesc ! www.catehism.com http://regnabit.wordpress.com Last edited by Mihnea Dragomir; 11.01.2012 at 23:35:20. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Preot: "Pentru bun răspuns la examen al servului schismatic al lui Dumnezeu Radu-Alexandru, pentru care săvârșim această Sfântă Jertfă" (intenția privată)?
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
MOASTELE CATOLICE | pacatoasa.. | Moaste | 179 | 09.12.2016 14:50:58 |
rude alianta | luana | Generalitati | 13 | 26.02.2012 02:03:52 |
rude prin incuscrire | flo9_10 | Nunta | 29 | 06.01.2012 14:47:08 |
rude de gradul VI | anamariagradinaru | Nunta | 1 | 04.04.2011 19:49:58 |
prieteni si rude rataciti | podolski_2 | Generalitati | 2 | 27.10.2008 13:23:01 |
|