![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]()
Nu vad relevanta intrebarii. de ce trebue sa fac eu ceva pentru a avea de unde alege? Sau oricare dintre noi. Nu acesta era subiectul -decit daca se doreste deturnarea lui in scopul evitarii subiectului prin metoda spihiologica de eschva. subiectul nu sint eu ci topicul se referala un anume segment ,la fel si abordarea ema care nu are tinta o persoana decit poate cineva se simte vizat.
dar daca ar fi sa intru in hora as putea replica daca unii fac mai mult si altii mai putin dupa cum le este taria vointei /caracterul nativ/chemarea -unii trebuie doar sa taca si altii sa vorbeasca? A avea de unde alege se refera incluisv la calitatea oamenilor care dau examen la teologie / seminar. Eu nu-i pot influenta sau deternmina pe unii sau pe mine insusmi chiar sa dau examen daca nu simt ca asta este menirea si chemarea, in definitiv chemarea o da Dumnezeu . Iar Dumnezeu poate fi servit si in alte moduri nu neaparat din postura clericala. Daca vreti sa scoateti in evidenta ca cei care dau examen ar fi mai cu mot sau ca din acest motiv nu suporta critici crestinesti sau ca ar fi mai speciali atunci la fel nu vad ce relevanta are tocmai pentru ca sortarea mai buna presupune un ochi mai critic si testari suplimentare. spre binele mireanului si slava lui Dumnezeu Cui ii este frica de testari suplimentare? Sau in ce scop cineva s-ar opune unei selectii spre ridicarea calitatii ? De ce nu ar fi unii respinsabili strict cu adminsitrarea iar altii -sfinti verificati caluari vechi - doar cu teologia si cu dogma?-ma refer strict la sinodul superior. daca sint altii mai buni in caracterul lor nobil si in smerenie atunci de ce sa fim noi inaintea lor? Cu atit mai mult pentru ca noi nu sintem destul de buni avem nevoie de invatatori mult mai buni decit noi , Am aruncat insa si o privire asupra unui grup de tineri studenti la teologie , parca erau coboriti din cer si am recunost acea aroganta si infatuare interioara tocmai pentru ca o resimtisem si eu cind eram mai tinar fiind subofiter in haine noi . Si apoi dupa un timp mi-am dat seama ca de fapt preotia este totodata si o incercare prin care omul invata smerenia servind zilnic aproapele ,ca un fel de ospatar dar cu hrana religioasa. dupa un timp nu mai crede ca le stie pe toate , mai cu seama cind unele situatii dificile de viata nu au o reteta anume sau trebuie sa fii inspirat ca sa nu gresessti cu un sfat nepotrivit. Cind la unele intrebari teologice venite din partea unor enoriasi nu au raspuns -decit ca ele nu au raspuns in mod intentionat. Sau ca el trebuie inca tainuit. Desigur ca acest subiect al ridicarii calitatii preotiei printr o sortare mai buna este doar unul ipotetic fiindca putin probabil ca el se va realiza vreodata .Cel putin fara un imbold puternic din partea lui Dumnezeu. Insa daca in lumea religioasa inertia , cramponarea si opozitia imptriva revolutionarii starii de lucruri cu atit mai mult nu ar trebui sa ne mire tinerea cu dinti de scaune din partea politicienilor in cazul unei astfel de revolutii poate mult mai necesare in domeniul politic. iar o stfel de schimbare poate veni doar ca avind o sorginte si intialtiva religioasa colectiva. asta insemna preotie imparateasca -imparatie preoteasca adica teocratie meritocrata. Asta inseamna ca uriasul orinduirilor cu chip de aur este darimat dintro singura lovitura si inlocuit pe tot pamintul de o unica si noua paradigma. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
o dilema care se acutizeaza din cand in cand si pe care o simt si eu pe pielea mea. e trist ca oamenii bisericii au devenit mai seculari decat noi, astialalti, de rand. si mai trist este ca nu-i mai putem lua ca modele, necum sa le mai cerem sfatul. Last edited by mirela.t; 18.01.2012 at 05:19:43. |
|
||||
|
||||
![]()
Eu cred ca de ceea putem discerne. Preotii sunt asa cum sunt, asta e o realitate pe care nu o putem schimba in nici un fel. Dar avem posibilitatea de a alege unde sa mergem si pe care preot sa il alegem duhovnic.
Si credeti-ma, nu sunt toti preotii cazuti. O buna parte dintre ei sunt adevarate modele de sfintenie. Pe ei sa-i cautam, la ei sa mergem. Dar daca comoditatea nu ne ingaduie, asta e alta treaba. Deja devine strict problema noastra. E adevarat ca in firea omului sta sa vada si sa retina lucrurile rele. Astea se vad intotdeauna mi usor si se retin multa vreme. Mi se pare totusi o dovada de ignoranta sa nu ne coenstientizam rolul, ca odata cu noi se pot schimba lucrurile. Noi putem trai dezordonat, cu o credint superficiala si practica zero dar avem pretentia ca preotii de maine, medicii, avocatii s.a sa fie adevarate modele de credinta si cinste. Sau daca continuam logica, o sa ajungem sa nu mai avem preoti buni, daca ii hirotonim doar pe cei cu vocatie si traire exemplara, decat unul pe oras, sau mai rau, pe regiune.La fel si cu medicii, avocatii s.a Unde s-ar ajunge in acest caz? Preotul, fie el si cazut in diferite pacate, i s-a dat harul preotiei prin care se pogoara Sfantul Duh la epicleza tainelor noastre.Asadar, ne putem bucura de o Sfanta Taina si de roadele ei, chiar daca preotul nu are o viata exemplara.(vb, in special, de Sfanta Liturghie si de Sf Maslu) Nu vb de Taina Botezului, care tine 20 minute si ii afunzi copilului de 3 ori funduletul, sau de cununie care tine 15 minute. Dar daca si noi am fi cinstiti, am zice:Frate, la un astfel de preot nu-mi botez copilul.Daca toata lumea ar gandi asa, preotul ar ramane fara botezuri/cununi.Si atunci, de voie, de nevoie s-ar conforma randuielii. Dar noi, exact contrariul: vrem slujbe cat mai scurte, sa putem merge cat mai repede sa ne imbuibam toata noaptea. Nu odata a venit cate un tatic/mamica sau mire/mireasa la sotul meu si i-a zis"Parinte, daca se poate sa facem slujba mai scurta. Stiti, oamenii se grabesc, copilul e mic si nu are rabdare(auzi motiv, bietul copil e bagat la inaintare)". La care sotul raspundea zambind"O facem atat cat trebuie."Omul pleca, intelegand ce putea. Dar slujba se desfasura dupa randuiala, fara a se scoate o iota. La gata, omul nu mai zicea nimic, dar o tulea rapid spre hotel, ca sa nu intarzie.... Astia suntem.... Si preotii isi adapteaza slujele dupa neputintele noastre, ca sa ne faca noua pe plac, sa dea bine in ochii nostri. Slava Domnului ca sunt si preotii care isi tin randuiala, fiind, asa cum am mai spus, adevarate modele de sfintenie. Si am intalnit destui si din acestia.
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Citat:
|
||||
|
||||
![]()
sa-i nastem? Poti fi mai explicit?! Doamne ajuta!
|
|
||||
|
||||
![]()
E destul de explicit: sa facem copii pe care sa ii crestem cu frica de Dumnezeu si sa le insuflam dragostea de Dumnezeu. Cei care vor ajunge preoti, fiind crescuti asa, vor fi pastori adevarati ai turmei lui Hristos. Asa vom avea exemple pe care sa le urmam.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Te mai intreb inca o data poti raspunde simplu si concret la aceasta intrebare folosind functia QUOTE? |
|
||||
|
||||
![]()
Este si nu este o solutie. Comoditatea e de condamnat, insa mai ales in ceea ce ii priveste pe acei clerici care se complac in dulceata traiului lumesc. A baga capul ca strutul in pamant nu este o solutie din partea credinciosilor, nici a umbla din parinte in parinte si din biserica in biserica. Cineva, acolo sus, ar trebui sa mai vada din cand in cand ce hram poarta pastorii turmei.
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Spre ex, vladica nostru are un obicei strasnic, care ii enerveaza la culme pe preoti. E dumina, ora zece fara zece, preotul se pregateste sa slujeasca sfanta Liturghie si cand colo o masina neagra opreste in fata Bisericii. Coboara Vladica impreuna cu diaconul. Sa vezi atunci agitatie... Sau seara, inainte de a incepe vecernia preotii din parohiile din oras si apropiere se trezesc spontan cu vladica care vine sa slujeasca. sau, asta-i cea mai tare. Incepea vecernia la Catedrala, cu acatistul. Vladica venea dupa ce incepea vecernia si se aseza in spate, langa racla sfantului. Sa vezi fata diaconului cand venea sa cadeasca(pana atunci faceau cadirea mai ...scurta). Sau fata preotilor, obisnuiti sa scurteze slujbele. Acum se face randuiala asa cum trebuie, ca vorba aia...Nu sti cand vine un musafir neanuntat. Pacat ca nu participa vladica si la botezurile si cununiile de la catedrala...
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Nunta mixta - care sunt problemele? | Ciprian Mustiata | Secte si culte | 100 | 04.05.2013 13:31:46 |
problemele noastre + problemele altora = un ocean de probleme | VladCat | Spiritualitatea ortodoxa | 11 | 07.06.2012 09:49:48 |
Despre problemele tinerilor | Laura19 | Generalitati | 1 | 21.07.2011 12:43:15 |
Jocurile de calculator shi problemele mele... | Silencer | Generalitati | 88 | 04.09.2010 23:04:10 |
|