Citat:
În prealabil postat de anna21
Eu sunt socata de ideile scornite de mintile unora.
Cum adica razboi duhovnicesc cu nevasta?
Nu-mi vine sa cred.
|
Am crezut că am răspuns de mai multe ori la întrebarea asta. Tocmai de aceea e duhovnicesc, pentru că nu e o luptă propriu-zisă pentru supremație, ci e o luptă purtată cu tine însuți, dar și oglindindu-te în celălalt. Ea, soția, este o oglindă permanentă a acțiunilor tale. Poți să scoți din ea ce-i bun sau, din contră, ce-i rău. Și dacă nu scoți ce-i bun, ești îndreptățit să te întrebi dacă tu însuți ești bun? Interacțiunea foarte strânsă pe care o ai cu soțul nu te lasă, de multe ori, să-ți formezi o imagine prea bună despre tine, te ajută să te schimbi, să te pocăiești.
E adevărat, nu poți scăpa de nevoia de a-l modela și pe celălalt conform cu ceea ce consideri tu că este bine; și el, la rândul lui, va vrea să te modeleze pe tine. Trebuie să fii și maleabil, să te încredințezi în mâinile lui, dar nu poți să o faci decât în măsura în care consideri că modelarea pe care ți-o aplică el e potrivită cu cea pe care ți-o aplică Dumnezeu. Pentru că, înainte de toate, în mâinle Lui te încredințezi.
Deci nu e o luptă nici fizică, nici dușmănoasă, ci dramatică și plină de iubire, chiar dacă și de conflicte. E același război duhovnicesc pe care îl au de purtat și călugării, dar în care nevoințele vin fără să le cauți, și de multe ori nu trebuie să-ți cauți foarte mult nici păcatele, defectele, pentru că te ajută celălalt să le vezi. Și pentru toate astea, căsătoria îmi pare cu adevărat taină mare, și mare dar de la Dumnezeu.
Iar comentariile pe care le-ai făcut în mesajele ulterioare le găsesc înțelepte.