Istoria Europei este o dovada ca femeia in crestinism nu este asuprita. Cerceteaza putin situatia femeii in Europa inainte de crestinism. Vezi Roma Antica,Grecia Antica. Citeste putin despre Egipt,cum erau tratate femeile cand Egiptul era ortodox, si cum sunt tratate femeile in Egiptul musulman. Apoi citeste ce spun parintii si duhovnicii despre femeie. De ex. Pr.Arsenie Papacioc vb foarte frumos despre femeie.
Insa, desi locul femeii a fost ridicat prin venirea Domnului Iisus si prin Maica Domnului, oamenii au fost cei care au continuat sa asupreasca femeia, nu Biserica. De ex., crestinismul nu aproba casatoriile fortate, sau vinderea femeilor de catre tatii lor ptr prostitutie, insa aceste lucruri se petreceau, desi crestinismul exista. In Evul Mediu de exemplu, femeile alegeau sa mearga la manastire tocmai ptr ca acolo gaseau libertatea pe care socitatea nu o oferea. Deci daca femeile se simteau mai libere in manastire decat in societate, urmandu-L pe Domnul Hristos, este clar ca nu crestinismul asuprea si aspureste femeile, ci oamenii.
Ortodoxia in sine doreste ca femeie sa fie femeie si sa isi accepte si protejeze rolul de femeie. Insa astazi femeile au devenit mai masculine, de la imbracaminte,frizuri pana la slujbe de strungar,instalator si altele. Din cate stiu eu, inainte femeile in tarile crestine, puteau sa faca haine, sa coaca paine, sa faca vase, deci aveau si alte indeltniciri. Insa Ortodoxia pretuieste foarte mult rolul de mama. Daca sunt mame bune si credincioase, si societatea o sa mearga bine. Insa daca femeile isi leapda rolul de mama, se desfraneaza, fac avorturi peste avorturi, si societatea e in pericol, nu doar ele ca persoane,suflete. Mama are un rol foarte important in educarea copiilor, caci din mama buna ies oamni buni. Ori daca femeie se inrobeaza in cariera si altceva nu mai vede, cum mai poate sa fie si mama buna? Inainte, cand femeile nu prea munceau, o familie putea trai foarte bine din salariul barbatului. Insa acum, muncesc amandoi de le sar capacele si abia le ajung cele doua salarii. Societatea de astazi mai ales, nu promoveaza stiluri de viata sanatoase. Daca femeia in prezent nu se machiaza,nu are 90-60-90, parul nu stiu cum, nu stiu ce haine, este luata in ras. Daca vrea sa se casatoreasca si sa aiba copii, iarasi este luata in ras. Nu este libertate in prezent, este inrobire, este injosire. Din femeia Sfanta s-a ajuns la femeia plastica, jucarie.
Insa e destul de greu sa faci omul sa inteleaga in prezent. Femeile sunt invatate de mici ca nu sunt frumoase,ca trebuie sa isi mai multe farduri, ca asta e libertatea, cica.
Last edited by Laura19; 13.02.2012 at 02:26:14.
|