Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Despre Forum > Reguli generale de utilizare a forumului
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 12.03.2012, 16:30:24
wassabi wassabi is offline
Senior Member

Data înregistrării: 04.10.2010
Locație: Bucuresti
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru wassabi
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Un discurs tipic ecumenist, in teorie despre iubire, toleranta, intelegere si in practica despre cum neecumenistul e fanatic, ingust la minte, rau si intolerant. La multi ecumenisti am vazut acest discurs, unii incercand sa ascunda resentimentele fata de cei ce nu le impartasesc ideile.
Ignoranta nu e o scuza, trebuie doar sa vrem sa aflam adevarul, nu doar sa il receptam de la cine se nimereste.
nu sunt ecumenist, nici macar nu stiu prea bine ce face un ecumenist, cum il depistezi. resentimente nu am, nu am motive, nu eu sunt cel care spune ca "daca ai avea bun simt ai face asta". nu eu arat cu degetul catre cei diferiti de mine si spun ca sunt pe un drum gresit, ca vor arde in iad daca nu urmeaza calea BOR si tot asa. me deranjeaza insa cand vad ortodocsi care au o mare doza de intoleranta, al fel ca musulmanii fanatici. nu imi place fanatismul, de orice culoare ar fi el. nu ii inteleg rostul, Dumnezeu nu are nevoie sa fie aparat de fanatici, Dumnezeu este asa cum este indiferent de ce fac oamenii insa un fanatic poate produce multa durere, fanaticii distrug iubirea, binele, armonia. nu poti fi fanatic atunci cand iubesti, n-ai cum. fanaticii nu pot fi langa Dumnezeu, acolo ajungi numai daca iubesti, daca iti deschizi inima.

Nu prea am inteles asta cu "receptat adevarul de la cine se nimereste". Inteleg ca accepti un singur discurs. Stiu, asta este problema cu oamenii religiosi, nu poti discuta cu ei. Orice ai spune, daca contrazici "Cartea" ai terminat-o, esti un fariseu, un ecumenist, un pagan, un satanic etc. Asa zic si musulmanii, incearca sa le zici ceva care contravine convingerilor lor si vezi reactie. Mare diferenta nu este, aceleasi minti rigide, aceleasi reactii aspre, chiar violente.
Reply With Quote
Vechi 12.03.2012, 20:00:06
Lucian008's Avatar
Lucian008 Lucian008 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.12.2011
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de wassabi Vezi mesajul
Inteleg, am nevoie de o aprobare data de tine si alti "adevarati" ortodocsi?
Nu data de mine ci de invataturile Bisericii. Deci cum nu crezi in invataturile Bisericii nu esti ortodox.
Citat:
Cat trebuie sa platesc si la ce manastiri se poate face asta?
Prin asta arati cat esti de deschis ma minte.
Citat:
Hai, scuteste-ma de paternalism, iti repet, numai prostii au convingeri.
Printre care Hristos, apostolii, si toti sfintii in final.
Citat:
Ai o minte ingusta, limitata, nu poti vedea nimic dincolo de convingerile tale.
Pe ce te bazezi? Pe "deschiderea mintii tale"?
Citat:
Esti departe de mantuire, amice. Stiu ca tu crezi contrariul dar vei avea o maaaare surpriza, si tu si arabii care se arunca in aer in speranta ca-i asteapta raiul.
Confirmarea a ceea ce am spus mai sus: crezi ca esti inteligent si stii cum sunt altii. Nu m-ai catagorisit deloc bine.

Citat:
De ce a spus asta? Pentru oameni ca tine, oameni care au nevoie de ASIGURARI, de CERTITUDINI, oameni carora nu pot sa fie mereu mai buni si mai buni, nu pot avea mintea deschisa si alerta, oameni care cred ca odata ce urmeaza o cale (nu conteaza care) vor primi candva o rasplata. Pentru oamenii astia care nu pot altfel. Pentru ca oamenii astia au nevoie de convingere si daca nu le-o dai se pierd.
Nu exista doar o cale. Tu chiar crezi ca jumate din lumea asta va arde in focul iadului doar pentru ca nu e de rit ortodox? Tu chiar crezi ca sfintii catolici (nu vorbesc aici de religii necrestine) ard in focul iadului? Ai o minte ingusta si un suflet rau. Te bucura ideea asta, te crezi aparat, te crezi pe calea cea buna si te bucura gandul ca TU vei fi mantuit iar cei care NU SUNT CA TINE vor fi pedepsiti. Asa cum spuneam, la cata rautate ai in suflet nu te vei mantui.
Pacat ca toti Sfintii Parinti au fost "ingusti" la minte si nu era printre ei si unul asa ca tine sa le spuna cum stau lucrurile.
La fel a spus pentru oameni ca mine: "Cine nu este cu Mine este impotriva Mea".

Dar stii ce "a uitat sa spuna" ca oamenii se reincarneaza.

Citat:
Eu cred in reincarnare. Dogmele crestine o neaga insa, citata cu atentie, in Biblie se gasesc referiri la reincarnare:

n Matthew 11:14, for example, Jesus said, "And if you are willing to accept it, [John the Baptist] is the Elijah who was to come." (in romana tradus prin "Și dacă voiți să înțelegeți, el este Ilie, cel ce va să vină. ")
in John 3:3 Jesus said, "I tell you the truth, no one can see the kingdom of God unless he is born again." in romana :
3. Răspuns-a Iisus și i-a zis: Adevărat, adevărat zic ție: De nu se va naște cineva de sus, nu va putea să vadă împărăția lui Dumnezeu.
4. Iar Nicodim a zis către El: Cum poate omul să se nască, fiind bătrân? Oare, poate să intre a doua oară în pântecele mamei sale și să se nască?
5. Iisus a răspuns: Adevărat, adevărat zic ție: De nu se va naște cineva din apă și din Duh, nu va putea să intre în împărăția lui Dumnezeu.

Teoria karmica are sens si logica, omul, in viata lui pe pamant, invata cum sa ajunga la Dumnezeu, cum sa scape de suferinta etc. Daca nu reuseste, repeta cursul, cum s-ar spune. Cum explica doctrina crestina faptul ca se nasc copii saraci/bogati sau copii care au boli incurabile etc, lucru care are are sens in teoria karmica.

Last edited by Lucian008; 12.03.2012 at 20:03:06.
Reply With Quote
Vechi 12.03.2012, 20:09:10
Lucian008's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Ai o minte ingusta si un suflet rau. Te bucura ideea asta, te crezi aparat, te crezi pe calea cea buna si te bucura gandul ca TU vei fi mantuit iar cei care NU SUNT CA TINE vor fi pedepsiti. Asa cum spuneam, la cata rautate ai in suflet nu te vei mantui.
Eu nu te contrazic in ceea ce priveste "bunatatea" mea. Dar prin faptul ca presupui (pe ce baza nu stiu) ca eu ma bucur ca eu m-am nascut in Biserica lui Hristos, iar altii nu, si ca cei care nu Il accepta vor fi osanditi, arati cam cat de deschis la minte esti. Faptul ca cineva contesta invataturile neconforme si ca are o atitudine dura presupune ca ii uraste pe ceilalti este total gresit.
Vechi 12.03.2012, 20:28:01
Lucian008's Avatar
Senior Member

Implicit

Sa iti zic ce ma enerveaza: tu esti ala care ii acuzi pe cei care nu sunt de aceeasi parere cu tine ca sunt fanatici si ingusti la minte, dar nu vezi ca face exact acelasi lucru. Diferenta e ca tu nu ai nici o baza. "Fanaticii si ingustii aia" se bazeaza pe o invatatura. Tu pe mintea ta. Ce te face sa crezi ca mintea ta poate deslusii tainele existentei?
Dar pe tine nu te-a interesat asta. Tu nu te-ai contrazis pe idei. Tu ai lansat o idee, proprie si personala, si cine te contrazice (cu argumente, daca nu e asa te rog sa argumentezi) e "fanatic".
Asa ca hai sa demontam ideile tale antiortodoxe cu argumente.

Citat:
resentimente nu am,
Dar cum se numeste intoleranta fata de cei care nu iti impartasesc parerile?
Citat:
nu eu sunt cel care spune ca "daca ai avea bun simt ai face asta".
Pentru ca e lipsa de bun simt sa te asociezi unei institutii in invataturile careia nu crezi. Astfel denigrezi institutia respectiva.
Citat:
nu eu arat cu degetul catre cei diferiti de mine si spun ca sunt pe un drum gresit,
Dar asta ce e?
Citat:
I Esti departe de mantuire, amice.
Citat:
ca vor arde in iad daca nu urmeaza calea BOR si tot asa.
Si Hristos nu a spus asta?

Citat:
me deranjeaza insa cand vad ortodocsi care au o mare doza de intoleranta,
Prin asta arati cam cat de mult cunosti tu ortodoxia.

Citat:
Stiu, asta este problema cu oamenii religiosi, nu poti discuta cu ei.
Cant cineva nu e interesat de ideile si argumentele tale si incepe si te acuza ce ai vrea sa faca. Ai incercat sa discuti pe baza de idei si argumente?

Citat:
Orice ai spune, daca contrazici "Cartea" ai terminat-o, esti un fariseu, un ecumenist, un pagan, un satanic etc.
Dar cum ai vrea sa reactioneze cand tu le ataci credinta? Hristos a pus mana pe bici? Si Sf Nicolae a lovit cand se incerca denaturarea invataturii.
Citat:
Asa zic si musulmanii, incearca sa le zici ceva care contravine convingerilor lor si vezi reactie. Mare diferenta nu este, aceleasi minti rigide, aceleasi reactii aspre, chiar violente.
Nu faci decat sa confirmi mereu intoleranta si necunoasterea: cand ortodocsii care marturiseau invataturile Bisericii (pe toate nu doar cele de care aveau nevoie) au recurs la violenta pentru impunerea invatarurii altora. Apararea ei e cu totul altceva.
Vechi 12.03.2012, 21:06:28
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
nu sunt ecumenist, nici macar nu stiu prea bine ce face un ecumenist, cum il depistezi. resentimente nu am, nu am motive, nu eu sunt cel care spune ca "daca ai avea bun simt ai face asta". nu eu arat cu degetul catre cei diferiti de mine si spun ca sunt pe un drum gresit, ca vor arde in iad daca nu urmeaza calea BOR si tot asa. me deranjeaza insa cand vad ortodocsi care au o mare doza de intoleranta, al fel ca musulmanii fanatici. nu imi place fanatismul, de orice culoare ar fi el. nu ii inteleg rostul, Dumnezeu nu are nevoie sa fie aparat de fanatici, Dumnezeu este asa cum este indiferent de ce fac oamenii insa un fanatic poate produce multa durere, fanaticii distrug iubirea, binele, armonia. nu poti fi fanatic atunci cand iubesti, n-ai cum. fanaticii nu pot fi langa Dumnezeu, acolo ajungi numai daca iubesti, daca iti deschizi inima.

Nu prea am inteles asta cu "receptat adevarul de la cine se nimereste". Inteleg ca accepti un singur discurs. Stiu, asta este problema cu oamenii religiosi, nu poti discuta cu ei. Orice ai spune, daca contrazici "Cartea" ai terminat-o, esti un fariseu, un ecumenist, un pagan, un satanic etc. Asa zic si musulmanii, incearca sa le zici ceva care contravine convingerilor lor si vezi reactie. Mare diferenta nu este, aceleasi minti rigide, aceleasi reactii aspre, chiar violente.
Acum am vazut mai sus mesajul despre reincarnare, tu ai de fapt conceptii new-age, mult mai liberale decat ecumenismul (in new-age toate religiile sunt egale si bune, in ecumenism doar cultele crestine sunt egale si bune).
La "receptat adevarul de la cine se nimereste" m-am referit la faptul ca tu de fapt ai preluat ideile servite de altii, nu sunt ideile tale. Adeptii new-age imprastie aceste conceptii, de fapt e o miscare ce tine mult si de ocultism. Dar sa nu crezi ca vorbesc din afara, multa vreme am avut si eu aceste conceptii, nici macar nu eram credincios crestin. Le-am citit si eu si mi le-am insusit, sunt de fapt niste prostii raspandite de persoane din vest de genul mama Omida (varianta ocultism, occidentala). Daca te informezi o sa afli adevarul, intoleranta nu se refera la adevaruri, ci la oameni. Tu daca nu esti de acord cu cineva ca luna e patrata nu inseamna ca esti intolerant, ci ca spui adevarul. Doar daca il ataci si il bati pe cel ce spune ca luna e patrata esti intolerant, adica fata de omul ce spune.
Reply With Quote
Vechi 12.03.2012, 21:42:04
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Lucian008 Vezi mesajul
Dar cum se numeste intoleranta fata de cei care nu iti impartasesc parerile?
unde e intoleranta mea? te-am facut eu pe tine nesimtit? am avut eu un limbaj agresiv ? tu esti intolerantul, nu eu.

Citat:
Pentru ca e lipsa de bun simt sa te asociezi unei institutii in invataturile careia nu crezi. Astfel denigrezi institutia respectiva.
sunt botezat ortodox. in mod cert esti mai ortodox decat mine, eu am multe indoieli cu privire la biserica si invatatura bisericii. e posibil sa ai dreptate, fa o propunere patriarhiei si anume ca numai cei care sunt intr-adevar adevarati ortodocsi sa se poata numi asa. sunt curios cum vor reactiona la ideea ca vor pierde 95% din contribuabili. Romania este o tara declarat ortodoxa insa ortodocsii aia multi sunt ca mine, multi dintre ei chiar mai rau, nici macar nu cred in Dumnezeu. BOR primeste bani de la buget pt ca (teoretic) exista vreo 20 de milioane de ortodocsi. Explica-le tu ca de fapt sunteti vreo cateva sute de mii si ca a venit momentul ca BOR sa traiasca fix din contributiile acestora.

Citat:

Prin asta arati cam cat de mult cunosti tu ortodoxia.
nu cunosc prea multe dar nici prea putine despre ortodoxie. cunosc ca ortodocsii se calca pe picioare, se imping si se blesteama cand vor sa ajunga la o biserica unde sunt niste moaste (gen Sf Parascheva). Cunosc cum ortodocsii se duc la biserica si (unii) dau acatiste in care cer pedepse pentru dusmani (chiar, de unde treaba asta cu acatistele: dai un ban si-ti citeste preotul, ce e asta, rugaciune prin delegare, management privat in spiritualitate?). Cunosc o multime de ortodocsi (printre care te afli si tu) care incep sa se manie, sa gandeasca negativ cand credinta le este interogata un pic. Daca erai un adevarat credincios nici nu te chinuiai sa-mi raspunzi, sau, daca ai fi facut-o, mi-ai fi vorbit ca unui copil care nu stie ce spune. Am cunoscut si orotodocsi adevarati insa foarte foarte putini. Restul sunt doar gloata care spera la sansa vietii de dupa moarte uitand insa de ce se afla pe lumea asta.

Citat:
Cant cineva nu e interesat de ideile si argumentele tale si incepe si te acuza ce ai vrea sa faca. Ai incercat sa discuti pe baza de idei si argumente?
pai argumente vreau si eu. tu ce argumente ai? ca asa scrie in carte? asta nu e argument. inchipuie-ti ca as fi musulman si ca eu ti-as da contraargumente din Coran. Trebuie sa intelegi ca nu poti sa tot arunci citate din biblie si sa spui ca argumentezi, alea nu sunt argumente, sunt fuga de discutie libera si ratiune.

Daca vrei argumente si cum am vazut ca tot ai gasit in site citatul meu despre reincarnare ( iti multumesc, chiar vroiam sa caut unde scrie in biblie despre asta) incearca sa-mi argumentezi unde a spus Isus ca nu ar fi reincarnare. Stiu ca la un moment dat, intrebat fiind de cineva de ce sufera un copil de o boala grea, a spus ca nu sunt pacatele parintilor sai ci pacatele lui (deci reincarnare). Incearca sa argumentezi logic de ce ar face Dumnezeu oameni saraci/bogati sanatosi/bolnavi daca oamenii aia au o singura viata aici? de ce te-ai naste cu sindrom Down sau paralizat/orb? De ce tu, un suflet nevinovat, ar trebui sa suferi pt asa zisele pacate ale parintilor tai? Crezi ca Dumnezeu vrea sa-si bata joc de tine? Gandeste un pic.

Citat:
Dar cum ai vrea sa reactioneze cand tu le ataci credinta? Hristos a pus mana pe bici? Si Sf Nicolae a lovit cand se incerca denaturarea invataturii.
Tocmai ti-am raspuns: in niciun caz prin violenta. Tocmai mi-ai intarit convingerea: esti un fanatic. Chiar crezi ca Dumnezeu are nevoie de tine si de biciul tau ca sa-l aperi? HAHA. Esti si trufas pe deasupra, te crezi aparatorul lui Dumnezeu printe pacatosi :) Amice, noi doi suntem 2 fire de praf, nu are Dumnezeu nevoie de tine si de mine, noi avem nevoie de el. Relaxeaza-te si incepe sa iubesti, sa fii bun.
Reply With Quote
Vechi 12.03.2012, 21:47:34
Senior Member

Implicit

Citat:
i. Tu daca nu esti de acord cu cineva ca luna e patrata nu inseamna ca esti intolerant, ci ca spui adevarul. Doar daca il ataci si il bati pe cel ce spune ca luna e patrata esti intolerant, adica fata de omul ce spune.
IN situatia asta ar fi credinciosii care nu au argumente logice ci arunca citate. Eu zic ca luna e rotunda el imi spune ca nu e, pt ca asa scrie in carte. Ii zic "iesi un pic din casa si hai sa ti-o arat, sa vezi ca e rotunda" iar el imi spune "esti unealta diavolului, vrei sa-mi pierd credinta, luna e patrata, asa scrie in carte!"

Eu nu vreau decat argument pertinente. De cele mai multe ori argumentele credinciosilor ajung la inevitabilul "asa scrie in carte (biblie/coran/tora)" sau ca asa spune biserica, sfintii parinti etc. Veniti cu argumente pertinente, nu cu apeluri la autoritate (asa se cheama asta intr-o discutie logica, cand argumentul tau este de genul " este adevarat ce spun pentru ca asta o spune si X, unde x este sau se vrea a fi o autoritate).
Reply With Quote
Vechi 12.03.2012, 21:56:51
Senior Member

Implicit

Citat:
La "receptat adevarul de la cine se nimereste" m-am referit la faptul ca tu de fapt ai preluat ideile servite de altii, nu sunt ideile tale. .
Evident ca multe din ideile mele sunt citite, ca si ale tale si ale tuturor. 95-98% din cunoasterea noastra nu este cunoastere directa. L-ati vazut careva pe Isus? Niciunul insa sunteti toti convinsi ca e fiul lui Dumnezeu. E hilar sa spui ca ce sustin eu pe aici nu ar fi valabil doar pt ca le-as fi preluat de la cineva, toti facem asta. Eu am citit si trait destule si ceea ce spun este trecut prin filtrul mintii mele, sustin doar ceea ce cred eu ca are sens. Am avut si multe revelatii (nu stiu daca e chiar cuvantul potrivit insa n-am ceva mai apropiat) asa ca nu vorbesc chiar abstract. Stiu ca Dumnezeu este acolo, in noi, peste tot, il putem simti daca vrem. Stiu si ca nu ne vrea orbi, vrea sa ne folosim inima si mintea, de asta ni le-a dat. Daca ne vroia prosti si repetitivi nu ne-ar fi dat mintea. Sunt unii pe aici care sustin ca ratiunea vine de la diavol. E un pic hilar sa spui asa ceva dar, in fine. E drept, mintea ne conduce pe noi si nu noi pe ea. Ascultarea asta orbeasca e un fel de a te elibera de mintea care ne conduce dar este si cel mai fara prea mari rezultate mod. Puterea mintii este fantastica, trebuie s-o folosim BENEFIC, asta e tot, Isus spunea a daca ai un dram de credinta poti muta muntii. E pacat sa vezi cum oamenii refuza sa-si intareasca mintea si prefera credinta oarba, lobotomizanta. Dumnezeu vrea sa-l iubim si sa-l cautam, nu sa sa stam cu ochii in jos si sa-l preaslavim ca pe ceva de neconceput si de neprivit, asta e conceptul iudaic (de fapt caldeean) al unui Dumnezeu de neprivit, aspru, care pedepseste si trebuie temut. Dumnezeu e in noi, in tot si in toate, si ne iubeste si trebuie sa-l iubim inapoi.
Reply With Quote
Vechi 12.03.2012, 22:03:52
Lucian008's Avatar
Senior Member

Implicit

.............
Vechi 12.03.2012, 22:35:53
Lucian008's Avatar
Senior Member

Implicit

wassabi

Haide sa le luam pe rand.
1. Am explicat de ce de bun simt ar fi sa stergi de la religie: Ortodox. Repet totusi. Ortodox presupune ca crezi in invataturile Bisericii. Daca cineva ar citi ceea ce crezi ti si ar lua de bun ca esti ortodox, ce ar intelege despre invataturile Bisericii?
2. Esti intolerant pentru ca nu accepti ca poate Biserica are dreptate. Daca cineva este convins de invataturile Bisericii spui ca este ingust la minte. Deci este ingust la minte pentru ca nu iti impartaseste convingerile. Asta este intoleranta. Pe aceeasi logica s-ar putea spune ca si ortodocsii sunt intoleranti. Diferenta e ca ortodocsii (facem abstractie de atidutinea mea si ne referim doar la invataturi) spun ca ceilalti gresesc, dar nu ii fac ingusti la minte pe ceilalti. Da ortodocsii spun ca acesti pentru ca au refuzat Calea merg in Iad, dar asta nu o fac decat pentru ca asta spune invatatura Bisericii. Intolerant este sa crezi ca oamenii aia, toti, cred orbeste si ca nu trec prin filtrul ratiunii invataturile. Si tocmai, e de presupus ca nu toti or fi avand IQ-ul de 70 si au citit doar Biblia, si totusi ei cred ca invataturile Bisericii sunt cele adevarare.
3. Nu exista mai ortodox. Om mai indohovnicit sau mai putin indohovnicit, da, dar mai ortodox nu. Esti ortodox daca tu crezi in invataturile Bisericii. Daca nu crezi nu esti ortodox.
4. Nu BOR, iti da "carnet de ortodox" ci credinta si marturisirea invataturilor.
5. Coruptia si starea de pacatosenie a unor clerici, nu schimba invatatura Bisericii. Ca unii ierarhi fac destule compromisuri, ca sunt "toleranti" chiar si in materie de invatatura asta nu schimba adevarul. Si da. De exemplu in Consiliile Eparhiale sunt multi oameni politici. Cei mai multi nu dau pe la Biserica. In Adunarea nationala bisericeasca sunt membrii unii care au propria lor filosofie despre crestinism. Dar asta nu schimba Biserica.
6. Ca unii se calca in picioare la moste, ca unii se roaga pentru raul altora, ca unii se roaga sa castige la loto, iar e adevarat, dar la fel ca si la punctul de mai sus, nici asta nu schimba Biserica.
Si acum ca o paranteza. Daca totusi clericii (multi dintre ei) sunt niste pacatosi, "credinciosii" multi sunt rai, pacatosi, nu se pocaiesc, cineva s-ar putea intreba (de altfel asta se si intampla) cine se mai mantuieste. Dar asta e gandire omeneasca. Nu mai omul se gandeste ca pentru ca ceva sa fie confirmat presupune existenta unei majoritati. Trebuie sa fie multi. Dar cine spune asta? De ce nu s-ar mantui 10 oameni din 7 miliarde? Pentru ca asa ar fi Dumnezeu nedrept? De ce? I-a obligat Dumnezeu sa isi aleaga drumul spre pieire? Si ca sa raspund la potentiala intrebare, bine dar nu toti au auzit Cuvantul Evangheliei propovaduit de Biserica Ortodoxa, cu ei ce se intampla? Normal ca Dumnezeu nu ii va osandi pe aceia pentru ceva ce nu au auzit. Ei vor fi judecati dupa legea morala inscrisa in inimile lor. Dar de acest alibi nu se vor putea folosi cei care au auzit totusi Cuvantul si L-au respins.
7. Reincarnarea. Nu Hristos nu vorbeste despre reincarnare, dar vorbeste despre sensul firesc al lucrurilor. Hristos, dimpotriva a spus ca nu pentru pacatele parintilor s-a nascut omul respectiv orb. Dar si daca ar fi fost asa, asta nu presupunea reincarnarea. Dar revenind la sensul firesc: omul se naste, traieste, moare, este judecat (sufletul) pentru faptele facute in acesta viata, vine Ziua Judecatii cand este judecat si se stabileste starea finala, atat in functie de faptele din viata, cat si in functie de urmarile acestora. Asta cam exclude reincarnarea.
8. Nu sunt fanatic. Da sunt foarte categoric, si da ai dreptate sunt trufas. Stiu asta si o accept. Am mai spus asta. Nu ma laud, dar nici nu ascund. Stiu ca este un pacat si un defect pe care mi-l asum. Stiu cum ar trebui sa fiu si spre sa ma "vindec". Stiu ca genul asta de "exercitiu" nu ajuta, dar.... Si revin: nu sunt fanatic pentur ca fanatismul presupune intoleranta. Nu sunt intolerant. Daca cineva are alta parere nu arunc dupa el cu pietre. Daca s-ar ajunge la atitudine violenta si intoleranta as fi primul care s-ar opune. Deci nu e chiar cum spui tu.
9. Ai dreptate, Dumnezeu nu are nevoie sa Il apar eu, nici tu. Dumnezeu nu se schimba. Dar in acelasi timp credinta trebuie aparata. Asta e o obligatie lasata de Dumnezeu. Si prin apararea credintei nu ma refer la violenta.

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Detasare de religie disbel Generalitati 57 12.04.2013 14:13:16
Conservatorismul in Religie eodor nastasa Generalitati 92 15.04.2010 12:28:25
Religie Darkanian Pocainta 4 07.12.2009 12:20:13
Olimpiada de religie amica-x Generalitati 3 12.02.2007 23:11:46