Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Despre Forum > Reguli generale de utilizare a forumului
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 14.03.2012, 10:31:38
wassabi wassabi is offline
Senior Member

Data înregistrării: 04.10.2010
Locație: Bucuresti
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru wassabi
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Chiar in mesajul tau scrii cateva conceptii pe care le ai preluate din new-age. Poti cauta pe google daca nu stii prea multe despre new-age (scrii exact cuvantul asta) si o sa vezi ca aproape toate conceptiile tale se regasesc acolo.
Uite in mesajul tau le exemplific eu:
-puterea mintii. Nu are mintea nicio putere, nu misca obiecte si nici altceva. S-a incercat sa se dea o explicatie stiintifica a fenomenelor paranormale, Rudolf Steiner a incercat sa combine ocultismul cu stiinta. Nu mintea sfantului misca muntii, ci credinta sa, iar minunea o face Dumnezeu, nu acel om. La fel, levitatia, miscarea obiectelor, etc. din paranormal nu e facuta de minte, ci de ingerii cazuti care pot face si ei "minuni".
- Dumnezeu e in noi si in toate. Asta e din panteismul hindus, o conceptie opusa crestinismului. Tot de new-age e preluata si raspandita. In inavatura crestina, cea revelata si nu imaginata de oameni, Dumnezeu e in afara creatiei, dar lucreaza in lume prin harul Sau.
-reincarnarea. Tocmai din cauza asta am inceput sa citesc Biblia si am devenit credincios, ca sa vad daca e asa cum spun aia ca exista reincarnare in Biblie. O invatatura hindusa si budista, adusa tot de new-age la cunostinta publicului.

In concluzie, exact asta spun si eu, sa folosim filtrul ratiunii cand asimilam informatiile, nu doar sa le primim ca si cum toate sunt bune. Corect, daca nu suntem sfinti tot ce stim am auzit sau citit, doar ca exista tot felul de informatii, unele sunt neadevarate sau chiar despre rau. De aceea folosim filtrul ratiunii ca sa nu verse toti in capul nostru ce vor ei. tu ce crezi, hindusii si ocultistii au dreptate sau sfintii?
Am inteles, e vorba de concepte new age, hinduse etc. Tu spui ca ar fi gresite, eu incerc sa nu plec de la premisa asta, vreau sa trag eu concluzia ce e gresit si ce nu, dupa ce inteleg ce spune hindusu, budistu sau ce-o fi el. Nu pot sa consider ca orice nu e conform crestinismului ortodox este apriori gresit. Efectiv nu pot sa iau de adevarat un set de propozitii DOAR pt ca sunt emise de o religie anume sau de un grup de oameni sau de o carte. Hai sa renuntam pentru moment la apelul la autoritate si sa vedem ce iese.
Reply With Quote
Vechi 14.03.2012, 10:34:52
DragosP's Avatar
DragosP DragosP is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.03.2011
Religia: Ortodox
Implicit

Nu poți să crezi în Dumnezeu și-n același timp să te îndoiești de spusele Lui.
Reply With Quote
Vechi 14.03.2012, 11:14:02
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de DragosP Vezi mesajul
Nu poți să crezi în Dumnezeu și-n același timp să te îndoiești de spusele Lui.
Care sunt spusele lui? Din cate stiu eu nimeni nu l-a auzit pe Dumnezeu. Asta incerc eu sa aflu, de unde aveti atata siguranta ca asta e ce vrea Dumnezeu? Pt ca asa spun sfintii parinti, cartea, asa ati fost invatati etc. Asta e apel la autoritate, ideea era sa discutam fara bigotisme, fara trimiteri la "asa zice biserica" sau "asa e scris" etc.
Reply With Quote
Vechi 14.03.2012, 11:27:10
DragosP's Avatar
Senior Member

Implicit

Pe Dumnezeu l-au auzit mulți.
Iar dacă tu ai trufia de a vrea să-l auzi pe Dumnezeu, nu cred că e tocmai în regulă. Pentru tine în primul rând.
Reply With Quote
Vechi 14.03.2012, 11:30:59
Senior Member

Implicit

Citat:
Pe Dumnezeu l-au auzit mulți.
Iar dacă tu ai trufia de a vrea să-l auzi pe Dumnezeu, nu cred că e tocmai în regulă. Pentru tine în primul rând.
Din cate stiu eu dogm spune ca nu il poti auzi/vedea pe Dumnezeu, niciun om nu poate asta, ar fi transformat pe loc in stana de piatra. Trec peste fantasticul din povestea asta insa asta spune dogma, biblia. De asta intreb, de unde stii, tu, DragosP, ca asta e ce vrea Dumnezeu, ca asta a spus? Eu nu zic ca ce spun eu e adevarul, incerc sa-l aflu, insa nu ma pun pe pozitii autoritare si nu declar " ce spun eu e cuvantul lui Dumnezeu".
Reply With Quote
Vechi 14.03.2012, 11:35:29
DragosP's Avatar
Senior Member

Implicit

Era vorba că nu-l poți pe vedea pe Dumnezeu Tatăl, nu de auzit.
Iar pe Mântuitor, care Dumnezeu este, L-au văzut și auzit mulți.
Eu nu știu, eu cred.
Reply With Quote
Vechi 14.03.2012, 12:11:40
Senior Member

Implicit

Citat:
Era vorba că nu-l poți pe vedea pe Dumnezeu Tatăl, nu de auzit.
Iar pe Mântuitor, care Dumnezeu este, L-au văzut și auzit mulți.
Eu nu știu, eu cred.
E ok asa, daca doar crezi. Cand spui "eu cred" e loc de indoiala? Daca nu e loc inseamna ca deja stii. Deci crezi dar nu esti sigur sau crezi si esti si sigur?
Reply With Quote
Vechi 14.03.2012, 12:39:12
ucenic ucenic is offline
Banned

Data înregistrării: 07.05.2010
Locație: Ploiesti
Religia: Alta confesiune
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru ucenic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de wassabi Vezi mesajul
E ok asa, daca doar crezi. Cand spui "eu cred" e loc de indoiala? Daca nu e loc inseamna ca deja stii. Deci crezi dar nu esti sigur sau crezi si esti si sigur?
wasabi, cand eu spun "Cred intr-Unul Dumnezeu, Tatal Atototiitorul, Facatorul cerului si al pamantului... Si intr-Unul Domn Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, Unul nascut..." nu este o afirmatie de genul "parerea mea" ca si cum, daca vii tu cu una mai buna ma pot dezice de aceasta si o imbratisez pe a ta.

Cand noi crestinii spunem credem! atunci astfel este definita credinta noastra:

"Si credinta este o incredere neclintita in lucrurile nadajduite, o puternica incredintare despre lucrurile care nu se vad." (Evr.11:1)
Reply With Quote
Vechi 14.03.2012, 13:05:15
DragosP's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de wassabi Vezi mesajul
Cand spui "eu cred" e loc de indoiala?
Am spus-o, o și repet: eu cred. Evident, nu e loc de îndoială, n-are cum sâ fie loc de îndoială. Că doar nu-mi dau că părerea despre starea vremii, să cred că o fi soare, da' poate o și o țâră de nor.
Reply With Quote
Vechi 14.03.2012, 13:39:24
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ucenic Vezi mesajul
wasabi, ma bucur de sufletul tau neincartiruit in dogme, forme si ritualuri. Nu vreau insa sa trecem cu prea multa usuratate peste ceea ce Domnul Iisus Hristos a scris cu privire la ceea ce vrea Dumnezeu de la noi, oamenii. Eu Il iubesc pe Dumnezeu, si ma bucur de libertatea pe care o am in Hristos de a fi, asemeni tie, neconstrans de muuuuulte porunci si canoane omenesti. Sa privim asadar la ceea ce a lasat Domnul Iisus.

"Invatatorule, care este cea mai mare porunca din Lege?" Iisus i-a raspuns: "Sa iubesti pe Domnul Dumnezeul tau cu toata inima ta, cu tot sufletul tau si cu tot cugetul tau." Aceasta este cea dintai si cea mai mare porunca. Iar a doua, asemenea ei, este: "Sa iubesti pe aproapele tau ca pe tine insuti."

Deci, privitor la ordinea prioritatilor, trebuie sa cunoastem bine voia Domnului. El vrea, mai inainte de orice, ca inima noastra sa-I fie daruita in intregime. In aceasta daruire tainica fata de El putem iubi neconditionat si pe frate si pe aproape si pe vrajmas.

Pastreaza ceea ce ai, o inima sincera pentru Dumnezeu, si El te va binecuvanta.
De acord cu partea a doua, ai inteles bine. Trebuie sa iubim pe Domnul mai presus de noi, iar pe apropele la fel ca pe noi, nu mai presus.
In schimb prima parte e gresita, ma refer la "sufletul neincartiruit in dogme, forme si ritualuri." Toti au dogme, inclusiv cei ce spun ca nu conteaza dogmele. "Nu conteaza dogmele" e chiar si ea o dogma, o invatatura sau conceptie. La fel si "cred in Tatal, Fiul si Duhul Sfant" e tot o dogma, dogma de baza. De obicei se spune ca nu conteaza dogmele cei care nu vor sa accepte adevarul, dogmele adevarate, ci vor dogmele lor, gresite. Sau cineva care nu stie foarte multe, e ignorant. E o conceptie provenita din ecumensim. Tu ai propriile dogme, ale cultului penticostal, chiar daca nu le accepti pe toate, sa zicem.
Fara dogme exista doar idolatrie sau filozofie. Oamenii s-au departat de Dumnezeu, de adevar in trecut si au inceput sa caute cu mintea lor, asa au ajuns la idolatrie. Dogmele sunt adevarul revelat, dat de Dumnezeu. Si tin exact de ce scrii in prima parte, sa iubim pe Domnul mai presus de noi. Iar erezia este un neadevar, o hula la adresa lui Dumnezeu, deci o incalcare a primei porunci.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Detasare de religie disbel Generalitati 57 12.04.2013 14:13:16
Conservatorismul in Religie eodor nastasa Generalitati 92 15.04.2010 12:28:25
Religie Darkanian Pocainta 4 07.12.2009 12:20:13
Olimpiada de religie amica-x Generalitati 3 12.02.2007 23:11:46