![]() |
![]() |
|
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
||||
|
||||
![]()
Nu poți să crezi în Dumnezeu și-n același timp să te îndoiești de spusele Lui.
|
|||
|
|||
![]()
Care sunt spusele lui? Din cate stiu eu nimeni nu l-a auzit pe Dumnezeu. Asta incerc eu sa aflu, de unde aveti atata siguranta ca asta e ce vrea Dumnezeu? Pt ca asa spun sfintii parinti, cartea, asa ati fost invatati etc. Asta e apel la autoritate, ideea era sa discutam fara bigotisme, fara trimiteri la "asa zice biserica" sau "asa e scris" etc.
|
|
||||
|
||||
![]()
Pe Dumnezeu l-au auzit mulți.
Iar dacă tu ai trufia de a vrea să-l auzi pe Dumnezeu, nu cred că e tocmai în regulă. Pentru tine în primul rând.
|
|||
|
|||
![]()
Din cate stiu eu dogm spune ca nu il poti auzi/vedea pe Dumnezeu, niciun om nu poate asta, ar fi transformat pe loc in stana de piatra. Trec peste fantasticul din povestea asta insa asta spune dogma, biblia. De asta intreb, de unde stii, tu, DragosP, ca asta e ce vrea Dumnezeu, ca asta a spus? Eu nu zic ca ce spun eu e adevarul, incerc sa-l aflu, insa nu ma pun pe pozitii autoritare si nu declar " ce spun eu e cuvantul lui Dumnezeu".
|
|
||||
|
||||
![]()
Era vorba că nu-l poți pe vedea pe Dumnezeu Tatăl, nu de auzit.
Iar pe Mântuitor, care Dumnezeu este, L-au văzut și auzit mulți. Eu nu știu, eu cred.
|
|||
|
|||
![]()
E ok asa, daca doar crezi. Cand spui "eu cred" e loc de indoiala? Daca nu e loc inseamna ca deja stii. Deci crezi dar nu esti sigur sau crezi si esti si sigur?
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Si de unde stiti ca ortodocsii de pe forum nu au ajuns la concluzia-dupa mai multe cautari si dupa ce au plecat de la aceeasi premisa ca si dvs.- ca ortodoxia e religia adevarata? Noi toti suntem niste fii risipitori care dupa multe suferinte si rataciri am gasit in ortodoxie poarta si calea catre VIATA. Nu toti avem capacitatea de a intelege concluziile ortodoxiei, majoritatea ne-am ars si dup-aia, abia, am inteles de ce asa si nu altfel. Nu e greu de banuit ce iese daca renuntam la apelul la autoritate : iese inca o secta. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Daca renunti la apelul la autoritate nu iese inca o secta, sectele apar atunci cand se schimba o autoritate cu alta. Discutiile logice nu contin apelul la autoritate. Aici (http://en.wikipedia.org/wiki/Fallacy) gasiti exemplifcate toate erorile de argumentatie care se fac in mod obisnuit, apelul la autoritate este unul dintre ele. Pe scurt, nu poti argumenta ca ceea ce spui este adevarat daca in sprijinul afirmatiei tale aduci doar asta " e adevarat pt ca asa scrie in carte" sau "e adevarat pt ca asa a spus nu stiu cine". |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Eu cred ca este pacat sa facem dialectica atunci cand vine vorba de credinta ortodoxa mai ales ca suntem ortodocsi. Asta si-o permit ateii sau oamenii care inca nu au niciun fel de convingeri religioase. Noi avem Sfanta Traditie, Sfanta Scriptura si Sfintii Parinti; ori de cate ori nu intelegem ceva sau vrem sa ne clarificam ceva sau cautam raspuns, ne raportam la aceste trei autoritati; asta e credinta noastra. Suntem ca niste ucenici care incercam sa facem ascultare de invatatorii nostri; avem datoria de a ne cunoaste credinta si de a o marturisi in duhul adevarului, nu in sofisme. Daca nu suntem de acord cu ea si ne gandim ca ii lipseste ceva (poate credinta in reincarnare) suntem oricand liberi sa mergem la hindusi... |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Detasare de religie | disbel | Generalitati | 57 | 12.04.2013 14:13:16 |
Conservatorismul in Religie | eodor nastasa | Generalitati | 92 | 15.04.2010 12:28:25 |
Religie | Darkanian | Pocainta | 4 | 07.12.2009 12:20:13 |
Olimpiada de religie | amica-x | Generalitati | 3 | 12.02.2007 23:11:46 |
|