Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Secte si culte
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 22.03.2012, 11:38:14
grasu77 grasu77 is offline
Banned

Data înregistrării: 07.06.2011
Locație: Brasov
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
În prealabil postat de stefan florin Vezi mesajul
De unde stii tu ca ziua a 7-a a fost sambata,
Din Catehismul Ortodox. Vezi aici: http://www.crestinortodox.ro/forum/s...0&postcount=72

Citat:
Te-ai intrebat vreodata de ce a disparut chivotul legamantului cu tablele legii? Daca era atat de important, de ce Dumnezeu a permis pierderea lui?
Ce mult ti-ai dori sa nu mai ai de-a face cu chivotul legamantului, in care se afla tablele legii, cu Cele 10 Porunci! Dar, am o veste rea pentru tine: chivotul legamantului este in cer, in Templul lui Dumnezeu (Apocalipsa 11:19). Ce te faci daca, in ziua judecatii, vei fi pus fata in fata cu Legea lui Dumnezeu, scrisa pe cele doua table de piatra, care se afla in chivot?
Vechi 22.03.2012, 17:39:25
stefan florin's Avatar
stefan florin stefan florin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 09.02.2011
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Profetul de carton Vezi mesajul
cum sa nu zica?

Exodul 16:26 Veți strânge timp de șase zile; dar în ziua a șaptea, care este Sabatul, nu va fi.”
atata-mi in geneza amice.Evreii numerotau zilele cu 1,2,3, etc, si nu cu luni, marti, etc. Iar sabat nu insemna sambata ci zi de odihna. Doamne ajuta!

Last edited by stefan florin; 22.03.2012 at 17:43:20.
Vechi 22.03.2012, 17:40:43
Profetul de carton Profetul de carton is offline
Banned

Data înregistrării: 13.12.2011
Implicit

Citat:
atata-mi in geneza amice. Iar sabat nu insemna sambata. Doamne ajuta!
Geneza 2:3 Dumnezeu a binecuvântat ziua a șaptea și a sfințit-o, pentru că în ziua aceasta S-a odihnit de toată lucrarea Lui pe care o zidise și o făcuse.
Vechi 22.03.2012, 17:49:04
Profetul de carton Profetul de carton is offline
Banned

Data înregistrării: 13.12.2011
Implicit

Citat:
atata-mi in geneza amice.Evreii numerotau zilele cu 1,2,3, etc, si nu cu luni, marti, etc. Iar sabat nu insemna sambata ci zi de odihna. Doamne ajuta!
atunci, ca sa sustineti duminica, de ce aduceti ca argumente texte de genul, din care reiese ca primii crestini celebrau prima zi a saptamanii (adica ori mergeti pe principiul zilei a saptea si daca tineti ziua a saptea atunci considerati duminica a saptea zi si nu mai aduceti aceste texte ca argument):

FAPTE 20:7 ???
Vechi 22.03.2012, 17:50:52
stefan florin's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de grasu77 Vezi mesajul
Din Catehismul Ortodox. Vezi aici: http://www.crestinortodox.ro/forum/s...0&postcount=72

Ce mult ti-ai dori sa nu mai ai de-a face cu chivotul legamantului, in care se afla tablele legii, cu Cele 10 Porunci! Dar, am o veste rea pentru tine: chivotul legamantului este in cer, in Templul lui Dumnezeu (Apocalipsa 11:19). Ce te faci daca, in ziua judecatii, vei fi pus fata in fata cu Legea lui Dumnezeu, scrisa pe cele doua table de piatra, care se afla in chivot?
amice nu fi smecher. Nu mergeti voi pe principiul Sola Scriptura? Acum ce faceti? Arata-mi unde scrie in Biblie ca ziua a 7-a din Geneza a fost sambata.
Adica tu vrei sa spui ca chivotul din viziunea lui Ioan era chiar chivotul pe care l-a facut Moise? L-a teleportat cumva Dumnezeu in cer? De unde stii ca este vorba chiar de acel chivot? Mai, mai! Cand vine vorba de sufletele pe care le-a vazut Ioan in aceeasi viziune e ceva simbolic, acum cand vine vorba de chivot e ceva literar. De unde stii ca nu e ceva simbolic?
Vechi 22.03.2012, 17:52:52
stefan florin's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Geneza 2:3 Dumnezeu a binecuvântat ziua a șaptea și a sfințit-o, pentru că în ziua aceasta S-a odihnit de toată lucrarea Lui pe care o zidise și o făcuse.
nu scrie ca era sambata
Vechi 22.03.2012, 18:09:38
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Implicit

Citat:
nu am zis ca tineti o sarbatoare pagana sau ca cinstiti ielele, eu am facut observatia ca nu este corect sa denumesti o sarbatoare care se vrea crestina cu un termen pagan, rusalii nu are nicio conotatie biblica, acestea fiind creaturi mitologice! ar trebui sa facem referire la acest eveniment/sarbatoare cu denumirea de Penticosta deoarece Cincizecimea nu mai e actuala (eu personal aleg sa nu serbez coborarea Duhului Sfant, mi se pare ceva fortat deoarece consider ca si acum poate cobori Duhul ca si atunci)
Un exemplu simplu: in ce zi suntem azi? Joi, care provine de la ziua zeului Jupiter. Avem noi o legatura cu zeul Jupiter? Nu, a ramas doar denumirea asta. La fel cu Rusaliile, aceasta era o sarbatoare romana, s-a pastrat doar denumirea.
Vechi 22.03.2012, 18:34:19
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Implicit

Citat:
cum sa nu zica?

Exodul 16:26 Veți strânge timp de șase zile; dar în ziua a șaptea, care este Sabatul, nu va fi.”
Te-au pacalit si pe tine niste adventisti? Eu am discutat cu osuta in trecut si stiu ce interpretari ilare dau textului Scripturii si cum il sucesc ca sa iasa in acord cu invatatura lor cand un citat ii contrazice.
De exemplu in cazul Sabatului traduc ziua de odihna in locul cuvantului odihna. Sabat inseamna odihna, iar in unele locuri e vorba de cuvantul odihna, nu se ziua de odihna. Mai spun ca "a saptea" se refera la denumirea zilei, nu la numaratoarea zilelor, la fel cu confuzia intre odihna si ziua de odihna.
Au mai inventat ceva, ca pana la Moise se tinuse ziua de odihna inca de la facerea lumii, si de aceea "a saptea" era denumirea zilei. De fapt e doar rastalmacirea lor, niciunde in Vechiul Testament nu scrie ca se tinea saptamana si ziua de odihna (ei au gasit un loc sau doua in care scrie de sapte zile de fapt fara nicio legatura cu ziua de odihna).
Asadar, prima data cand se face referire la saptamana si ziua de odihna este in desert (afara de zilele facerii). Acolo intr-o zi Domnul a dat mana din cer. In a sasea zi de cand a cazut mana le-a spus ca a doua zi e ziua de odihna si sa stranga dublu. Asadar era o zi la intamplare, in decalog Domnul doar aminteste ca la fel a fost si la creatie.
Noi nu mai avem legatura cu ziua aceea in care nu a cazut mana, avem tot sase zile de munca si una de odihna, la fel ca in porunca, doar ca ziua este ziua invierii lui Iisus, care pe timpul lui Hristos era ziua intai la evrei.
Asta e pe scurt.
Vechi 22.03.2012, 20:04:17
Banned

Implicit

Citat:
amice nu fi smecher.
Nu mergeti voi pe principiul Sola Scriptura? Acum ce faceti? Arata-mi unde scrie in Biblie ca ziua a 7-a din Geneza a fost sambata.
Invataturile din Catehismul Ortodox sunt pentru tine. Te mai indoiesti de faptul ca "duminica este ziua intaia de la creatiune"? Nu te inteleg. Nu esti ortodox.

Sunt si argumente "sola Scriptura". Vezi ce scrie la Geneza 2:2,3 (despre ziua a saptea, binecuvantata si sfintita de Dumnezeu, si in care Dumnezeu S-a odihnit). Apoi, ca sa afli care este aceasta zi a saptea, vezi Iesirea 20:8-11 (unde este repetata ideea sfintirii, binecuvantarii si odihnei in ziua a saptea- din cartea Facerii). Ca sa intelegi care este aceasta zi a saptea, unele traduceri ortodoxe spun:
"Adu-ti aminte de ziua sambetei, sa o sfintesti pre ea. Sase zile sa lucrezi si vei face toate lucrurile tale. Iara a saptea zi, sambata Domnului Dumnezeului tau...... Pentru ca in sase zile a facut Dumnezau cerul pamantul si marea si toate cate sunt in eale, si odihni in ziua a saptea ..." (Iesirea 20:8-11, Biblia de la Bucuresti, 1688).

Acum, sa nu-mi spui ca acea zi a saptea, in care Insusi Dumnezeu S-a odihnit la creatie, nu este sambata.

Si, ca ultim argument: tine tu ziua a saptea din calendarul ortodox actual si din Biblia ortodoxa. Nu este nevoie sa te contrezi cu mine. Dar, am impresia ca tu ai ceva impotriva zilei a saptea (si, implicit, impotriva Poruncii lui Dumnezeu).

Citat:
Adica tu vrei sa spui ca chivotul din viziunea lui Ioan era chiar chivotul pe care l-a facut Moise? L-a teleportat cumva Dumnezeu in cer? De unde stii ca este vorba chiar de acel chivot? Mai, mai! Cand vine vorba de sufletele pe care le-a vazut Ioan in aceeasi viziune e ceva simbolic, acum cand vine vorba de chivot e ceva literar. De unde stii ca nu e ceva simbolic?
Chivotul facut de Moise este o copie a adevaratului chivot din cer. Dar, sa nu-ti imaginezi ca poruncile din chivotul ceresc vor suna altfel decat cele pe care le cunosti deja. Sa nu crezi ca, in cer, Porunca a patra va spune sa pazesti ziua intaia, in loc de ziua a saptea.
Vechi 22.03.2012, 20:11:10
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Sabat inseamna odihna.
Corect. Iar expresia "sabat"(odihna) are corespundent in mai multe limbi: sambata (in romana), el sabato (in spaniola), sabata (in italiana), sumbot (in maghiara), subota (in rusa), etc.

In concluzie, samabata inseamna odihna (sabat).
Subiect închis

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Sfinti cu moaste Seraphim7 Moaste 4 04.11.2011 19:22:06
S-a umplut din nou Casa Domnului de comercianti? Marius22 Generalitati 11 12.08.2010 17:06:14
sfinti...chinezi? mariamary Moaste 3 03.03.2010 13:23:00
Bucuria lui Dumnezeu de a ne darui cerul Ioan_Ciobota Generalitati 2 20.04.2008 18:14:32
Portrete de sfinti/Sfinti si sfintenie alecsandru Biserica Romano-Catolica 18 20.04.2007 19:46:05