Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Viata monahala > Calugarul

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 25.03.2012, 17:23:00
N.Priceputu
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de ovidiu b. Vezi mesajul
....se ferea ca cineva să-i spună sfânt.
Mulți creștini cu viață aleasă, sfințiți de harul lui Dumnezeu, căpătând chiar și unele harisme, cer să nu li se aducă cinstire după ce trec din viața asta, sau chiar să nu li se cunoască mormântul; iar asta, cred eu, nu numai din smerenie, ci din cauză că știu tendința oamenilor de a-i idolatriza (în loc de a-i cinsti), de a considera infailibile zicerile lor, poate și de a le supraestima faptele.

Nu cred că ar trebui să ne tulbure părerea Părintelui Arsenie Papacioc despre Părintele Arsenie Boca. Amândoi au fost duhovnici mari, însă niciunul perfect. Părintele Arsenie Papacioc și-a exprimat păreri deosebite și față de Părintele Cleopa. Și cred că toți marii duhovnici au păreri critice unii despre alții; au, ca tot omul, convergențe și divergențe.

Să o luăm ca o șansă pentru noi, cei care am cunoscut sfinți în viață, faptul că am putut constata că sunt și ei oameni, că au chiar și defecte sau slăbiciuni. Ei sunt mari, însă, nu prin ei înșiși, ci prin harul lui Dumnezeu care s-a sălășluit în ei, pe care mulți l-au putut simți în cuvintele, în prezența, în atingerea lor. Totuși, acest har de care s-au învrednicit mai mult decât noi, ceilalți, nu a fost o prezență necontenită; poate nu fiecare gând sau vorbă a lor poartă pecetea harului.

Să-i iubim și să-i cinstim pentru viața lor sfântă, dar să nu-i idolatrizăm; cu siguranță nu s-ar bucura.

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
rugaciunea Parintelui Arsenie Boca clujeanul33 Rugaciuni 3 30.11.2010 16:57:10
mari duhovnici romani de ieri si de azi monicutza Mari Duhovnici si predicile lor 27 02.10.2010 21:40:29
100 de ani de la nasterea Parintelui Arsenie Boca cristiboss56 Resurse ortodoxe on-line 0 20.09.2010 22:22:55
Mari duhovnici si sfaturile lor Iubirea Mari Duhovnici si predicile lor 2 26.07.2010 22:42:27