Citat:
În prealabil postat de Mihailc
Ai înțeles lucrurile într-o ordine greșită, așa cum s-a răspândit pe internet, cu erorile de rigoare, cu contribuția unui blog ortodoxist. În forma prezentată de tine, corectitudinea politică e un fel de politețe socială ușor exagerată și nimic mai mult, iar extensia acesteia în relativism ontologic, o consecință aleatorie mai degrabă improbabilă.
În realitate, așa-zisa corectitudine politică este consecința cea mai extremă cunoscută până acum, a individualismului postmodern, ce pleacă de la premisa relativismului, sucombând în absolutizarea lui.
|
Adevarat in prima parte, asta am spus si eu pe scurt despre corectitudinea politica. Nu am luat de pe net, sintagma e atat de folosita incat e greu sa nu auda cineva de ea, au scris chiar si filozofi de la noi impotriva ei. Daca la inceput era conventie de buna intelegere s-a ajuns sa se afirme ca adevarul e chiar relativ si chiar sa se impuna reguli in respectarea corectitudinii politice.
De exemplu in domeniul religios ultimele cazuri au fost cele cu sora medicala careia i s-a cerut sa scoata cruciulita de la gat pentru a nu rani sentimentele noncrestinilor, acceptarea pacatului homosexualitatii ca ceva firesc, etc. Sau in cazul nostru numirea cu biserici a altor culte pentru a avea respect a dus ca unii sa creada ca exista mai multe biserici, nu doar cea Ortodoxa. Sau participarea la intrunirile ecumeniste a BO a condus la intelegerea ca ortodoxia le considera la fel pe toate. Sau intelegerea buna cu BC sa duca la ideea ca sunt la fel de ortodocsi ca si noi. Exista un ecumensim mai liberal, care spune ca toate cultele crestine sunt cam la fel si un ecumensim mai restrans, care spune ca doar catolicii (eventual monofizitii) sunt la fel, adica un fel de filocatolicism.
In legatura cu ultima parte, nu trebuie sa spuna nimeni prea mult, fiecare poate cerceta pe cont propriu inavatatura ortodoxa, care e doar baza, abia apoi urmeaza cresterea duhovniceasca si rarirea pacatelor. Pacatele fiecaruia sunt altceva, acelea nu trebuie sa le judecam noi si nici nu stim ce are omul in suflet. Bloguri ortodoxiste nu prea stiu ce sunt si care nu sunt ortodoxiste. Exista si unii care fac unele exagerari (en conspiratii), dar acelea sunt doar exagerari, mai problematic este un blog in care se sustine invatatura ecumensita, straina de ortodoxie (din fericire nici nu am vazut astfel de bloguri, e posibil sa existe). In general nu am timpsa citesc de pe bloguri, doar cand redau informatia de acolo.