Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica ortodoxa > Despre Biserica Ortodoxa in general
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 20.05.2012, 23:58:57
Adriana Cluj
Guest

Implicit Tanase Todoran

Tradiția a păstrat în cântece și doine cuvintele pe care Tănase Todoran a lui Dănilă din Bichigiu le-a rostit în timpul groaznicelor torturi la care a fost supus pentru credința strămoșească și dreptatea socială a românilor năsăudeni:

«Nu vă dați feciori cătane

Că-ți purta păduci cu coarne

Asta v-o spune de un an

Moșul vostru Todoran

În pământ de m-or băga

Nu mă las de legea mea

Asta-i legea lui Hristos

Sloboziți puștile jos…»“
Vechi 21.05.2012, 10:07:25
iuliu46 iuliu46 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.12.2011
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de tinutza Vezi mesajul

Poate o sa cumpar si cartea lui Lazar Puhalo, ,,Sufletul, trupul si moartea", sa vad...
Nu a fost Arhiepiscopul Lazar Puhalo autorul unei controverse in legatura cu ce se intampla dupa moarte ? Eu l-am urmarit pe internet in cateva filme si nu mi-a facut de loc o impresie deosebita.Nu neaparat prin ce spune ci prin felul in care o face.
Vechi 21.05.2012, 18:39:36
tinutza tinutza is offline
Senior Member

Data înregistrării: 27.02.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de iuliu46 Vezi mesajul
Nu a fost Arhiepiscopul Lazar Puhalo autorul unei controverse in legatura cu ce se intampla dupa moarte ? Eu l-am urmarit pe internet in cateva filme si nu mi-a facut de loc o impresie deosebita.Nu neaparat prin ce spune ci prin felul in care o face.
Niste linkuri se poate ?
Oricum, daca in carte sunt citate din Biblie si din scrierile Sf Parinti, ar fi ok. Eventual, in a doua faza, n-ar strica sa se verifice daca asa scrie in acele carti ale Sf Parinti.
Vechi 21.05.2012, 20:41:32
Senior Member

Implicit

http://orthodoxinfo.com/death/tollhouse_debate.aspx

Stiu ca a fost o disputa de mult intre dansul si Seraphim Rose pe tema ce se intampla cu sufletul dupa moarte, si i s-a cerut sa inceteze sa-si promoveze ideile.Bineinteles ca le promoveaza si astazi.

Nu vreau sa il acuz, sant probabil persoane care-l cunosc mai bine si-i cunosc mai bine scrierile dar mie unuia nu mi-a facut placere felul domniei sale de a vorbi.Nu spun ca nu merita citit sau ascultat.Dar nu cred ca merita imitat.
Vechi 27.05.2012, 16:31:30
antoniap
Guest

Implicit

Ar fi bine sa nu primim Biblia de la oricine, chiar daca e gratis. Ar fi bine sa verificam, chiar daca are cruce, daca are binecuvantarea unui ierarh ortodox, pentru a fi siguri ca nu gasim in ea pasaje modificate in functie de ereziile sectei care o distribuie.

http://www.razbointrucuvant.ro/recom...liei-campanie/
Vechi 27.05.2012, 16:42:50
Adriana Cluj
Guest

Implicit

Actiune discutabila atata timp cat nu se spune deschis ce anume ni se pune in fata: Bibliile gratuite!

Vechi 28.05.2012, 01:48:10
Doriana Doriana is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.11.2009
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Adriana Cluj Vezi mesajul
Actiune discutabila atata timp cat nu se spune deschis ce anume ni se pune in fata: Bibliile gratuite!
Nu au ce sa spuna, Adriana. Trebuie sa intelegeti ca acesti oameni traiesc intr-o cultura diferita de a voastra. Nu sunt invatati ca Bibliile lor sunt bune iar cele ortodoxe sunt rele, ci studiaza de pe amandoua, fara sa sufere de paranoia invaziei dusmanului ( apropo de ideea cu scopul patat). Stiu ca orice popor care este cat de cat interesat de Biblie are mai multe traduceri are ei. Ca aceste traduceri pot avea puncte slabe, caci sunt traduse de oameni, de aceea e bine sa le comparam intre ele si cu originalul. Si stiu ca oamenii au nevoie de Biblii, asa ca se straduiesc sa completeze un gol. Ca nu or face intr-un mod perfect e de asteptat. Dar sa crezi ca niscai diferente de traducere sau numerotari de psalmi ar putea influenta prea mult credinta cuiva e cel putin exagerat.

Ideea ca "sectantii" schimba pasaje si paragrafe dupa cum le vine este iarasi tendentioasa. Traducerea pr Cornilescu a ramas asa de cand a aparut prima data. Au aparut editii revizuite, caci, asta este, limba romana este in schimbare, iar romanului ii e din ce in ce mai greu sa inteleaga limbajul arhaic al lui Gala Galaction. Peste 50 - 100 de ani nu se va mai intelege probabil mare lucru din traducerea sinodala. Si poti vedea cat intelege ortodoxul din Biblia lui doar intrebandu-l.

Iar cat despre speranta autorului ca oamenii nu vor citi Bibliile, no coment... Dar seamana prea mult cu Matei 23:13, traducerea sinodala...
"Iar mie, să nu-mi fie a mă lăuda, decât numai în crucea Domnului nostru Iisus Hristos, prin care lumea este răstignită pentru mine, și eu pentru lume!" Gal 6:14
Vechi 28.05.2012, 02:00:43
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Doriana Vezi mesajul
Nu au ce sa spuna, Adriana. Trebuie sa intelegeti ca acesti oameni traiesc intr-o cultura diferita de a voastra. Nu sunt invatati ca Bibliile lor sunt bune iar cele ortodoxe sunt rele, ci studiaza de pe amandoua, fara sa sufere de paranoia invaziei dusmanului ( apropo de ideea cu scopul patat). Stiu ca orice popor care este cat de cat interesat de Biblie are mai multe traduceri are ei. Ca aceste traduceri pot avea puncte slabe, caci sunt traduse de oameni, de aceea e bine sa le comparam intre ele si cu originalul. Si stiu ca oamenii au nevoie de Biblii, asa ca se straduiesc sa completeze un gol. Ca nu or face intr-un mod perfect e de asteptat. Dar sa crezi ca niscai diferente de traducere sau numerotari de psalmi ar putea influenta prea mult credinta cuiva e cel putin exagerat.
Din pacate nu functioneaza chiar asa Doriana, nimeni nu-ti da o Biblie si gata ci e mai degraba "hai sa va ajutam sa intelegeti ce va spunem noi ca trebuie sa intelegeti".Adica nici Sola Scriptura asta nu e chiar de capul ei.
Dupa cum vezi se promoveaza un site si asta e numai ce se vede in poza.Toti stim cum functioneaza si nu inteleg de ce trebuie sa ne ascundem dupa deget.
Vechi 28.05.2012, 02:03:28
glykys's Avatar
glykys glykys is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.08.2009
Locație: Bucuresti
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Adriana Cluj Vezi mesajul

Am vazut si eu in Iasi privelistea asta, dar nu prea se inghesuia lumea.
Vechi 28.05.2012, 02:09:05
Doriana Doriana is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.11.2009
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
Din pacate nu functioneaza chiar asa Doriana, nimeni nu-ti da o Biblie si gata ci e mai degraba "hai sa va ajutam sa intelegeti ce va spunem noi ca trebuie sa intelegeti".Adica nici Sola Scriptura asta nu e chiar de capul ei.
Dupa cum vezi se promoveaza un site si asta e numai ce se vede in poza.
Orice om care crede ca detine adevarul mantuitor va incerca sa il dea si altora pentru a-i mantui. Sa nu-mi spui ca ortodocsii ar face altfel, caci eu cunosc destui ortodocsi si stiu cum fac ortodocsii prozelitism. Insa ii apreciez pentru asta. Daca vor sa mantuiasca oamenii inseamna ca nu raman indiferenti la nevoia lor de mantuire. Mai mult ma supara cei care stau doar pe margine si toaca, fara sa faca ceva util.

Citat:
Toti stim cum functioneaza si nu inteleg de ce trebuie sa ne ascundem dupa deget.
Si baptistii sunt facuti din aceasi carne ca si ortodocsii; intre ei exista si mincinosi si oameni bine intentionati. In afara de faptul in care crezi ca lumea se imparte intre baptisti smecheri si ingerasi de ortodocsi.
Eu am vrut doar sa va spun cum gandeste un np. Am crescut in credinta intre np, iar atunci cand am intrat in contact cu ortodocsii nu mi-a venit sa cred ce mentalitate au si ce cred despre noi. Dar asta e, intre timp m-am obisnuit. Trebuie sa iei oamenii asa cum sunt. :)
"Iar mie, să nu-mi fie a mă lăuda, decât numai în crucea Domnului nostru Iisus Hristos, prin care lumea este răstignită pentru mine, și eu pentru lume!" Gal 6:14
Subiect închis

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Marea inselaciune a sectei adventiste: "moartea pune capat constientei" doctor_faustus Secte si culte 330 03.07.2013 18:09:58
Puterea de a o lua de la capat Alexa12 Generalitati 4 17.12.2012 16:48:18
"Nu ramanem decat cu ceea ce daruim" silverstar Generalitati 10 15.02.2012 12:12:40
Traian Băsescu: Nu rămânem fără electricitate ( Pana cand?) hydro314 Generalitati 0 13.02.2012 20:40:11