Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Morala Crestina
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 29.05.2012, 10:32:31
ioanna's Avatar
ioanna ioanna is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.07.2011
Locație: Cluj-Napoca
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ucenic Vezi mesajul
Dar se poate ierta, aceasta este atitudinea crestinilor ortodocsi fata de crestinii de alte culte... si invers.
Da, se iarta dar nu se uita. In loc sa ne intrebi frumos "fratilor, dar voi ce intelegeti prin ....", ne acuzi direct de fiecare data, crezand ca noi suntem de-a dreptul ignoranti, nu cunoastem sau nu respectam cuvantul Domnului. Nu doar pe noi ne vezi ignoranti ci aproape 2000 de ani de Crestinism. Uite, eu iti spun ca pentru crestini ortodocsi exista un singur Mijlocitor- Iisus Hristos,nimeni in afara de Hristos nu poate mijloci la Dumnezeu pentru mantuirea noastra, pentru ca nimeni in afara de El nu s-a adus pe sine jertfa pentru mantuirea lumii. Si atunci, daca ai fi vazut pe forum o exprimare de genul "Fecioara Maria este mijlocitor" (cu m mic) ar fi trebuit sa te gandesti "oare ce au dorit sa spuna oamenii astia", la ce se refera ei,la ajutator in rugaciune , la putere de crestere duhovniceasca sau la ce, iar daca nu gaseai raspunsul ne intrebai, ca de aceea e forum de discutii. Tu insa ai sarit direct: blasfemie, erezie! Vorbindu-ne de pe piedestal atotsuficientei, venind cu acuze, nu poti avea o discutie constuctiva, ci doar una conflictuala. Prima data intreaba-ne ce nu intelegi, primesti explicatia si dupa treci la acuze.

Last edited by ioanna; 29.05.2012 at 10:39:04.
Reply With Quote
Vechi 29.05.2012, 10:39:00
iuliu46 iuliu46 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.12.2011
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Florin-Ionut Vezi mesajul
Cine are cartea asta?

Relativ la atitudinea ortodoxă față de eterodocși, aceasta ar trebui să fie în felul următor - și aici sînt foarte convins, hotărît de adevărul a ceea ce scriu în mod public: noi nu avem voie să condamnăm, fraților!

Cînd Hristos a poruncit răspicat să nu judecăm, exact la asta S-a referit: să nu condamnăm pe nimeni, niciodată la Iad, deoarece astfel ne-am asuma rolul de Judecător care este numai al Lui Hristos. Cum am putea spune atît de ferm că ăia se mîntuiesc și ăilalți n-au nici o șansă? Ce știm noi despre tainele Logosului sau Rațiunii tuturor lucrurilor? Ce știm despre viața de apoi și despre veșnicie? Mai nimic.

Am spus-o de N ori și o repet. Nu judecați! este sinonim cu Nu condamnați! și cu Nu osîndiți! A nu judeca nu ne limiteaza accesul la a critica răul pe care noi și ceilalți îl comitem. Nu, căci altfel nu am putea deosebi binele de rău, nu i-am putea ajuta pe cei care zac în mocirla existenței vremelnice riscîndu-și viața veșnică alături de Hristos.
Florin Nu judecati! nu inseamna sa nu ne folosim mintea.
Cand ti s-a spus ca nu exista mantuire in afara Bisericii ti s-a spus asta tocmai ca sa fii incredintat ca poti gasi mantuirea in Biserica si ca sa nu mai pierzi timpul filozofand despre ce se intampla cu ceilalti.Soarta celorlalti este taina lui Dumnezeu si nu este treaba noastra sa-i trimitem in rai sau in iad.Treaba noastra este sa ne amintim tot timpul ca nu exista mantuire in afara Bisericii tocmai ca sa nu cadem si sa credem noi ca-l intelegem mai bine pe Dumnezeu decat l-au inteles Sfintii Parinti.
Reply With Quote
Vechi 29.05.2012, 10:44:29
iuliu46 iuliu46 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.12.2011
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ioanna Vezi mesajul
Da, se iarta dar nu se uita. In loc sa ne intrebi frumos "fratilor, dar voi ce intelegeti prin ....", ne acuzi direct de fiecare data, crezand ca noi suntem de-a dreptul ignoranti, nu cunoastem sau nu respectam cuvantul Domnului. Nu doar pe noi ne vezi ignoranti ci aproape 2000 de ani de Crestinism. Uite, eu iti spun ca pentru crestini ortodocsi exista un singur Mijlocitor- Iisus Hristos,nimeni in afara de Hristos nu poate mijloci la Dumnezeu pentru mantuirea noastra, pentru ca nimeni in afara de El nu s-a adus pe sine jertfa pentru mantuirea lumii. Si atunci, daca ai fi vazut pe forum o exprimare de genul "Fecioara Maria este mijlocitor" (cu m mic) ar fi trebuit sa te gandesti "oare ce au dorit sa spuna oamenii astia", la ce se refera ei,la ajutator in rugaciune , la putere de crestere duhovniceasca sau la ce, iar daca nu gaseai raspunsul ne intrebai, ca de aceea e forum de discutii. Tu insa ai sarit direct: blasfemie, erezie! Vorbindu-ne de pe piedestal atotsuficientei, venind cu acuze, nu poti avea o discutie constuctiva, ci doar una conflictuala. Prima data intreaba-ne ce nu intelegi, primesti explicatia si dupa treci la acuze.
Eu inteleg ca protestantismul poate functiona foarte bine in America. Dar orice om cu mintea intreaga se poate intreba ce naiba e cu zecile de mii de calugari care si-au luat crucea ca sa faca ce ? Sa se duca in iad ? Cum poti sa pui mai multa baza in retorica protestanta decat pui in exemplul viu al atator sfinti ? Cum poti crede ca sola scriptura functioneaza cand vedem azi zeci de mii de secte ? Daca ar functiona nu ar ajunge toti la acelasi adevar ?
Reply With Quote
Vechi 29.05.2012, 11:29:12
ioanna's Avatar
ioanna ioanna is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.07.2011
Locație: Cluj-Napoca
Implicit

Citat:
În prealabil postat de iuliu46 Vezi mesajul
Eu inteleg ca protestantismul poate functiona foarte bine in America. Dar orice om cu mintea intreaga se poate intreba ce naiba e cu zecile de mii de calugari care si-au luat crucea ca sa faca ce ? Sa se duca in iad ? Cum poti sa pui mai multa baza in retorica protestanta decat pui in exemplul viu al atator sfinti ? Cum poti crede ca sola scriptura functioneaza cand vedem azi zeci de mii de secte ? Daca ar functiona nu ar ajunge toti la acelasi adevar ?
Si eu ma intreb de ce un protestant nu cerceteaza Biserica Lui Hristos, de ce nu-l intereseaza viata Bisericii in totalitatea ei, marturia oamenilor ce au facut parte din Biserica, cum au trait acestia vestea cea buna a Bisericii, de ce rupe el trupul mistic a lui Hristos extins peste veacuri prin energia Harului, raportandu-se la un anumit madular, izolandu-l istoric stiind ca Sfanta Scriptura este si un indemn la cercetarea traditiei orale apostolice, a invataturii date de Dumnezeu prin viu grai Bisericii, deoarece:

Dar sunt si alte multe lucruri pe care le-a facut Iisus si care, daca s-ar fi scris cude-amanuntul, cred ca in lumea aceasta nu ar incapea cartile ce s-ar fi scris” (Ioan 21: 25)

„Multe avand a va scrie, n-am voit sa le scriu pe hartie si cu cerneala, ci nadejduiesc sa vin si sa vorbesc gura catre gura, ca bucuria noastra sa fie deplina” (II Ioan, 1:12)

Nu-i intereseaza deloc cum evenimentul eclezial a realizat in mod dinamic modul treimic de existenta, cum au trait oamenii pe "viu". Probabil din cauza acestui dezinteres exista atatea zeci de mii de denominatiuni protestante, pentru ca ei nu au experienta bisericii, ci credinta lor e individualista, nu accepta experientele incredintate si carora ei sa se incredinteze lor,nu accepta impartasirea credintei, ci preiau mental modul de vietuire din Scriptura, ca pe o informatie, trecandu-l prin filtrul propriu al gandirii.

M-a impresionat marturia unui tanar actor american, Jonathan Jackson ,protestant, care aflat la Roma, in prezenta atator martiri ai lui Hristos,a dorit sa afle mai multe despre Biserica, despre cum au trait acestia evenimentul eclezial. Tot el spunea ca pasind in bisericile catolice simtea ca se intoarce in Evul Mediu, insa in biserica ortodoxa a simtit ca era in biserica originara si chiar daca primele 50 min. i s-au parut dificile,dupa intreg locul s-a transformatParca s-au deschis portile Raiului. M-a impresionat ca oamenii se rugau cu atata smerenie, o smerenie fericita, a Invierii".
Citat:
I didn’t want to belong to a denomination. I wanted to belong to the whole worldwide Christian movement. I had no concept of what that might mean as a universal Church. And then around 17 years old, I actually did start to find some church groups, and that was more in the charismatic, non-denominational world, Protestant world. And there were some beautiful, amazing experiences. There was something that I think many people in the charismatic movement would be drawn towards Orthodoxy, because a lot of the more rationalistic elements in some other Protestant denominations really shy away from the Holy Spirit. I think that at the heart of this yearning that Protestant charismatic people have is a yearning to encounter God, to experience him, the mystery of who he is. And they don’t have the tradition of the Church. They just don’t, so they are creating new traditions, but I think that for the most part, people’s hearts are in the right place. They’re searching for God. They’re searching for that encounter. And I think that many of them would find a lot of answers in the ancient faith, and would find a home. It certainly has been like that for me.
http://ancientfaith.com/podcasts/emm...neral_hospital

Last edited by ioanna; 29.05.2012 at 12:05:58.
Reply With Quote
Vechi 29.05.2012, 13:26:54
Cornel Urs's Avatar
Cornel Urs Cornel Urs is offline
Senior Member

Data înregistrării: 27.05.2012
Locație: Miercurea Ciuc - Harghita
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ioanna Vezi mesajul
„Multe avand a va scrie, n-am voit sa le scriu pe hartie si cu cerneala, ci nadejduiesc sa vin si sa vorbesc gura catre gura, ca bucuria noastra sa fie deplina” (II Ioan, 1:12)
ce bine era daca apostolul ar mai fi scris...
Reply With Quote
Vechi 29.05.2012, 14:40:27
ucenic ucenic is offline
Banned

Data înregistrării: 07.05.2010
Locație: Ploiesti
Religia: Alta confesiune
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru ucenic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Cornel Urs Vezi mesajul
Ce bine este ca sa ma folosesc macar de ceea ce este scris.

Daca Legea lui Hristos locuieste in adevar in mine atunci trebuie sa se vada in viata mea. Caci lumina nu se pune sub obroc ci in sfesnic.

Ajuta-mi Doamne ca Numele tau sa fie proslavit in robul tau, vietuind in mine Cuvantul Tau - Legea lui Hristos.

Da-mi tu intelepciune ca sa ajung la cunostinta Adevarului iar Duhul tau sa rodeasca in mine dragoste, bucuri, pace, indelunga-rabdare, bunatate, facere de bine, credinta, blandete, infranare, curatie.

Atunci voi sti ca sunt bine ancorat "in ceea ce este scris".
Reply With Quote
Vechi 29.05.2012, 14:44:43
osutafaraunu osutafaraunu is offline
Banned

Data înregistrării: 13.07.2011
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Cornel Urs Vezi mesajul
De multe ori îmi pun și eu această problemă: ce bine era să fi scris mai mult și mai amănunțit pentru cei care au ochi dar nu văd!.
Totuși cred că ce s-a scris este suficient pentru căutătorul sincer al mântuirii. Nu degeaba spune Pavel:

16.Toată Scriptura este insuflată de Dumnezeu și de folos spre învățătură, spre mustrare, spre îndreptare, spre înțelepțirea cea întru dreptate,
17.Astfel ca omul lui Dumnezeu să fie desăvârșit, bine pregătit pentru orice lucru bun. (2 Tim.3)
Reply With Quote
Vechi 29.05.2012, 14:56:28
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
Noi oamenii ne dezbinam prin "adevaruri" subiective.
Adevarat, voi nu sunteti in adevar, ci un adevar subiectiv creat de o minte omeneasca. De ce nu veniti la adevarul care e in ortodoxie, asta vrea si ecumensimul, sa schimbe adevarul si sa il faca subiectiv. Ba spun ca adevarul exista dar noi nu-l cunoastem, ori spun ca fiecare vede adevarul prin prisma lui. De exemplu unii spun ca luna e rotunda, altii spun ca e patrata, altii rombica, etc. Aia care spun ca luna e patrata nu vor sa isi deschida ochii si sa se uite la luna, incep sa filozofeze ca sa aiba si ei dreptate. Asadar dau nastere la teorii, nu stim cum eluna, daca e rotunda sau patrata, fiecare vede din unghiul sau. Sau important e ca suntem de acord ca exista luna. Asta nu are importanta, dar daca e vorba de mantuire, nu de luna?
Reply With Quote
Vechi 30.05.2012, 01:56:21
Ekaterina's Avatar
Ekaterina Ekaterina is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.03.2012
Locație: Bucuresti
Implicit

Citat:
Stiu ca v-a durut pe multi mesajul meu privind inchinarea la maica Domnului.
Crestinii ortodocsi o iubesc mult pe Maica Domnului, de aceea spunem: Cat poate Dumnezeu cu puterea, poate si Maica Domnului cu rugaciunea. Si ca sa intelegeti corect locul Maicii Domnului in credinta ortodoxa, redau mai jos un cuvant al unui Parinte drag noua, Parintele Teofil Paraian.

"Care e de fapt locul Maicii Domnului in cinstirea Bisericii? Este dupa Domnul Hristos. Intai e Domnul Hristos, intai e Dumnezeu Tatal si Dumnezeu Duhul Sfant, e Prea Sfanta Treime apoi e Maica Domnului. Nu e inainte de Domnul Hristos, pentru ca sunt unii care la Maica Domnului parca se gandesc mai mult ca la Domnul Hristos. Nu e corect. Maica Domnului este dupa Domnul Hristos. Si sunt altii care nu cinstesc pe Maica Domnului, bineinteles nu sunt ortodocsi aceia, si aceia n-o cinstesc din motivele pe care le cred ei intemeiate pentru ei, dar care nu sunt intemeiate, pentru ca iata, si ingerul a cinstit-o, si Sfanta Elisabeta a cinstit-o, si femeia care a ridicat glas din popor a cinstit-o, si Domnul Hristos a cinstit-o, si Tatal Cel Ceresc, si Duhul Sfant asa incat pentru noi nu exista nici o indoiala. De altfel noi nu cautam niste temeiuri pentru cinstirea Maicii Domnului, ci intram in practica Bisericii: aceasta e practica Bisericii noastre si in masura in care noi facem parte din Biserica noastra suntem cinstitori ai Maicii Domnului. Fara aceasta nu se poate. Nu exista Ortodoxie fara Maica Domnului."
Reply With Quote
Vechi 30.05.2012, 08:55:13
Cornel Urs's Avatar
Cornel Urs Cornel Urs is offline
Senior Member

Data înregistrării: 27.05.2012
Locație: Miercurea Ciuc - Harghita
Implicit

Citat:
Nu ma pot intoarce in BOR - sunt un apostat al ei. Si nu acesta este motivul adevarat. Nu pot sa o fac pentru ca in biserica in care am intrat am gasit viata.
Te poti intoarce, de ce nu? daca iti doresti, sigur ca se poate (deci nu asta e motivul, ca esti considerat pe veci un apostat!)
Si de ce nu ai "regasi" viata si in BOR ? doar acolo este "viata", in biserica in care ai intrat si esti in momentul de fata?

Citat:

Stiu ca v-a durut pe multi mesajul meu privind inchinarea la maica Domnului.
atunci de ce ai scris acel mesaj?
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Celor din alte secte si culte - De ce v-ati [re]botezat? lareine Secte si culte 812 25.03.2014 17:26:18
Atitudinea fata de atei anisoara Generalitati 7 07.11.2013 10:17:23
Atitudinea fata de homosexuali coralina Generalitati 218 14.08.2011 21:05:09
Despre atitudinea oamenilor fata de crestinism Mihai. Generalitati 15 09.03.2007 19:37:18