Citat:
În prealabil postat de Illuminatu
Vezi, am mai cautat si pe alte topice despre acest subiect, si am constatat ca ti-a mai fost explicata invatatura ortodoxa referitoare la duh si suflet.
|
De ce nu mi-a fost explicată învățătura Scripturii? Ei vezi, tocmai de
aceea...
Citat:
În prealabil postat de Illuminatu
O redau mai jos, postata fiind de ioanna:
"in scriptura avem acesti 2 termeni care pot fi confundati, din cauze ce tin cred de corespondenta lingvistica.
|
Dacă ne raportăm tot la Scriptură, termenii nu pot fi confundați. Dar aceasta e marea greșeală ce se face cu privire la termenii biblici: se confundă termenul cu corespondența lingvistică a unui termen similar evoluat în timp. Un alt exemplu tipic: prezbiter - preot.
Citat:
În prealabil postat de Illuminatu
si ii mai putem confunda si pt. ca in limbaj ortodox, vorbim de termenul duh iar in cel catolic de spirit.
|
Personal, nu mă încurcă această diferență. Prin suflare de viață, duh, sau spirit, înțeleg același termen antropologic.
Citat:
În prealabil postat de Illuminatu
in limba greaca pentru cuvantul suflet se foloseste termenul psyhin
iar pentru duh (spirit) se foloseste termenul pneuma.
|
Corect.
Citat:
În prealabil postat de Illuminatu
1 Petru 3, 18-19 deoarece din aceste versete reiese foarte clar ca momentul propovaduirii lui Hristos este imediat ulterior Mortii Sale in trup.
|
Acest lucru nu l-ai explicat încă, de unde reiese că cele două acțiuni sunt succesive? Doar pentru că poziția lor în această frază stufoasă este în această ordine?
Citat:
În prealabil postat de Illuminatu
Altfel, este foarte greu de imaginat chiar cum Hristos moare, iar Duhul Sfant propovaduieste vestea buna a mantuirii prin Moartea lui Iisus Hristos unor oameni care au trait cu mult inainte de acest eveniment. Asta chiar e ciudat!!!
|
Tocmai de aceea e absurdă interpretarea care zice că predicarea a avut loc în timpul celor 3 zile cât a stat Hristos în mormânt. De asemenea, reiese din ce zici încă o neconcordanță (pare-mi-se a 4-a): Cum putea Hristos să propovăduiască mântuirea/salvarea (în virtutea morții și învierii Sale) din moment ce
El încă nu înviase?

Aceasta bineînțeles în cadrul teologiei ortodoxe, căci din p.d.v. al teologiei adventiste e posibil (toți drepții Vechiului Testament sunt mântuiți în virtutea morții și învierii Sale, chiar dacă acestea urmau să aibă loc peste secole).
Ideea salvării prin învierea lui Hristos este amintită chiar în versetele următoare (20+21) cu aplicație la cei 8 din arcă și cei care sunt botezați.
Citat:
În prealabil postat de Illuminatu
Pai, aceasta alegere selectiva nu o fac eu, ci o face Sf.Ap.Petru in chiar versetele sale.
|
N-am spus că o faci tu. Întrebarea totuși rămâne: de ce a propovăduit Hristos doar antediluvienilor? Celelalte milioane de "suflete" din Iad nu aveau nevoie să fie scoase de acolo (conform teologiei ortodoxe)? De ce doar aceia (500-1.000-5.000, câți or fi fost)? Restul au rămas să se chinuie în continuare în Iad? Printre ei numărându-se toți sfinții prooroci, în frunte cu cel mai mare dintre ei: Ioan Botezătorul!!
Citat:
În prealabil postat de Illuminatu
Faptul ca a facut aceasta alegere selectiva ar avea, totusi, un raspuns: oamenii din vremea lui Noe au murit in urma potopului, potop ce si-a avut ratiunea in Dumnezeu. Dumnezeu a trimis potopul in urma caruia oamenii neascultatori si razvratiti au murit. Cu alte cuvinte Dumnezeu i-a pierdut pe acesti oameni, spre deosebire de cei care mor in paturile lor, dar , totusi, in neascultare.
|
Foarte subțire argumentul! De parcă ceilalți morți sunt ieșiți de sub controlul lui Dumnezeu... Nu Dumnezeu e Cel care hotărește zilele fiecărui om?
Citat:
În prealabil postat de Illuminatu
Iar faptul ca Sf.Ap.Petru face referire in mod special la cei din perioada lui Noe este simbolistica potopului, aceea a curatirii prin botez.
|
Și mai subțire argumentul! Nu aceasta e tematica cap.3; nici măcar concluzia lui. Este doar o frază decurgând din cele anterioare.
Citat:
În prealabil postat de Illuminatu
Cu singura mare diferenta ca ceea ce a trebuit sa fie propovaduit duhurilor tinute in inchisoare era tocmai MOMENTUL MANTUIRII: propovaduirea a constat in anuntarea Mortii Mantuitorului. Eu asat cred ca li s-a propovaduit: "S-a savarsit! Mantuirea a fost savarsita!" Nu asta este, de fapt Vestea cea Buna?
|
De dragul acestui argument ai fi în stare să răstorni toată teologia ortodoxă? Până acum îmi tot spuneați că momentul Învierii e cel mai important moment (în special pe topicul despre sfințirea duminicii), acum s-a schimbat centrul de greutate? Nu era mai logic să se coboare în Iad doar după ce a înviat, ducându-le vestea cea bună a posibilității învierii lor prin Învierea Domnului- "
începătură" a învierii tuturor?