![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Dar de ce luarea acestei decizii îți pare o dilemă morală? Mie-mi pare că n-are nicio legătură cu morala decizia de a-ți muta domiciliul... de vreme ce intenția ta este aceea de a-ți ajuta în continuare părinții. Cred că ești chiar dator să pleci, să-ți întemeiezi o familie proprie, potrivit cuvântului biblic: "De aceea va lăsa omul pe tatăl său și pe mama sa și se va lipi de femeia sa...". Așa cum știi și tu cu siguranță (din modul în care te exprimi, mi-am dat seama că ești o persoană foarte inteligentă), verbul "a lăsa" din acest text biblic nu are sensul de "a abandona", ci doar de a pleca într-un alt loc. Este normal ca, după o anumită vârstă, să pleci din casa părintească, iar în situația pe care ai relatat-o, această decizie cred că ar trebui luată cât de repede posibil. Nu-i ajuți cu nimic pe părinții tăi prin faptul că ești fizic lângă ei, atât timp cât ei refuză să-ți ia în considerare opiniile, refuză să se lase ajutați. Porunca a V-a nu cere cinstirea părinților prin ratarea propriei vieți și a carierei, ci doar îngrijirea lor, dragostea față de ei. Nu-ți sacrifici părinții prin faptul că pleci în altă parte, așa cum procedează orice tânăr care hotărăște să-și întemeieze propria familie, sau să intre în monahism (în funcție de vocația fiecăruia). A, Dacă părinții tăi ar suferi din cauza absenței tale, dacă te-ar ruga stăruitor să rămâi lângă ei și tu i-ai părăsi, atunci, într-adevăr, atitudinea ta ar constitui o gravă încălcare a principiilor morale creștine. În schimb, dacă părinții tăi sunt obișnuiți ca tu să locuiești separat (spui că ai fost crescut de către bunici), înseamnă că mutarea ta într-o altă locuință nu-i va afecta psihic, afectiv, ci le va fi indiferentă. Probabil că ceea ce pentru tine constituie o dilemă morală este, din perspectiva părinților tăi, un fapt normal: decizia băiatului de a-și lua viața în propriile mâini. Precizez că mi-am format această opinie exclusiv pe baza relatării tale. Presupun că situația din familia ta este mult mai complexă, iar tu n-ai avut cum s-o explici în doar câteva rânduri. De aceea, este posibil ca ideile mele să fie incorecte, chiar dăunătoare pentru tine. Te rog să citești și să analizezi cu simț critic mesajul meu și toate celelalte răspunsuri pe care le vei primi pe forum, pentru că niciunul dintre userii de aici nu te cunoaște personal și, în plus, este dificil să-ți dai seama, fără să-i cunoști pe interlocutori, cât de multă dreaptă socoteală are fiecare. :) Dumnezeu să fie cu tine! Și, dacă mai ai examene, mult succes în sesiune!! Ai toată viața în față! Nu pierde nicio ocazie de a te dezvolta pe toate planurile existenței, evident, fără a neglija datoria de a-ți ajuta material părinții, atât cât poți și tu. Domnul cu tine!
"Duh este Dumnezeu și unde este Duhul Domnului, acolo este libertate." (II Cor3, 17) "Pentru Tine trăiesc, vorbesc și cânt!" (Sf. Grigorie Teologul) "Dați-mi-L pe Hristos și aruncați-mă în iad!" "Acesta este unul dintre motivele pentru care eu cred în creștinism: e o religie pe care n-ai fi putut-o născoci." (C. S. Lewis) Câteva gânduri scrise de mine: http://www.ortodoxiatinerilor.ro/iis...-duhovniceasca |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Dragostea fata de parinti | papyllon | Intrebari utilizatori | 0 | 10.06.2011 14:06:27 |
De ce oare s-au racit copiii fata de parinti? | andreicozia | Generalitati | 34 | 25.02.2011 21:22:09 |
A merge sau a nu merge cu Hristos. | maria-luisa | Generalitati | 7 | 17.12.2009 15:48:21 |
ajutati o fata sa poata merge | johnson22cta | Umanitare | 3 | 28.08.2008 23:12:19 |
|