Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Morala Crestina

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 17.06.2012, 23:57:20
laurastifter laurastifter is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.06.2008
Locație: România
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de arthur_clennam Vezi mesajul
Salutari tuturor. Apelez la acest forum pentru ca in ultimele zile ma confunt co o dilema morala agravata de anumite evenimente prin care trec. Pe scurt, am 21 de ani si ma gandesc sa-mi parasesc parintii cu prima ocazie care apare. Asta nu e ceva nou si nici neobisnuit, numai ca eu simt ca pur si simplu as prefera sa nu-i mai vad. Am suficiente motive pentru a-mi justifica dorinta si nevoia; am crescut intr-o familie dezbinata, in care bunicii se certau cu parintii, bunicul meu si mama se imbatau si astfel scandalul escalada. Tatal meu a fost incapabil sa rezolve problema si in schimb a facut o greseala care ne-a facut sa ajungem pe strada. Mi-am petrecut o treime din viata locuind cu bunicii in alt oras decat cel in care se aflau parintii mei. In ultimii 3 ani m-am mutat inapoi cu parintii, dar problemele nu s-au incheiat. Mi-am dat seama ca ei doi sunt persoane ilogice, care nu fac planuri si nu rezolva un conflict pe calea discutiei rationale. Mama are tendinte schizofrenice care s-au agravat in ultimul timp, si am ajuns sa-mi dau seama ca ii invinovatesc pe parintii mei pentru ca nu s-au comportat responsabil toata viata lor, si si-au distrus singuri sansele de a trai normal, incluzandu-ma si pe mine in acest circuit al distrugerii. Am ajuns sa ma simt batran la varsta mea. Mi-e frica sa mai stau langa mama mea, si nu vreau sa mai stau cu tatal meu care refuza sa-si analizeze lucid situatia. Stiu ca ei nu pot mai mult, dar asta nu ajuta pe nimeni. M-am saturat sa-mi fie frica, sa traiesc in nesiguranta, sa incerc sa le explic chestii pe care ei trebuiau sa mi le explice mie. In ciuda dificultatilor prin care am trecut, mereu am avut rezultate bune la scoala si niciodata nu am provocat probleme bunicilor mei. Pur si simplu simt ca in viata asta merit mai mult decat sa fiu nevoit sa fiu pentru parintii mei ceea ce ei trebuiau sa fie pentru mine. M-am saturat sa fiu posomorat tot timpul din cauza lor, si nu vreau sa-mi ratez viata pentru ca o sa trebuiasca sa am grija de ei in viitorul apropiat.
Asa ca am decis ca singura optiune echitabila ar fi ca eu sa plec de acasa cu prima ocazie, si sa le trimit lor o parte din venitul meu ca sa-mi platesc astfel datoriile formale fata de ei. Nu vreau insa sa mai stau alaturi de ei, si in asta consta dilema mea. Datoria mea din punct de vedere crestin merge atat de departe incat sa fiu nevoit sa-mi petrec restul vietii alaturi de ei? Ar fi un pacat daca i-as ajuta numai cu bani(in masura posibilitatilor mele), fara sa-i ajut fizic, moral? Nu de alta, dar dupa cum spuneam, simt si realizez ca nu prea s-au comportat ca niste parinti responsabili si prin urmare nu pot sa-i iubesc asa cum ar fi trebuit sa o fac. Greseliel lor repetate m-au facut sa ma departez de ei, si m-au afectat intr-o maniera aproape ireparabila. Nu pot sa spun ca sunt un om normal, nu dupa toate lucrurile pe care le-am trait si vazut de la varsta de 11 ani si pana acum. Ce-ar trebui sa fac?
Doamne ajută!
Dar de ce luarea acestei decizii îți pare o dilemă morală? Mie-mi pare că n-are nicio legătură cu morala decizia de a-ți muta domiciliul... de vreme ce intenția ta este aceea de a-ți ajuta în continuare părinții. Cred că ești chiar dator să pleci, să-ți întemeiezi o familie proprie, potrivit cuvântului biblic: "De aceea va lăsa omul pe tatăl său și pe mama sa și se va lipi de femeia sa...". Așa cum știi și tu cu siguranță (din modul în care te exprimi, mi-am dat seama că ești o persoană foarte inteligentă), verbul "a lăsa" din acest text biblic nu are sensul de "a abandona", ci doar de a pleca într-un alt loc.
Este normal ca, după o anumită vârstă, să pleci din casa părintească, iar în situația pe care ai relatat-o, această decizie cred că ar trebui luată cât de repede posibil. Nu-i ajuți cu nimic pe părinții tăi prin faptul că ești fizic lângă ei, atât timp cât ei refuză să-ți ia în considerare opiniile, refuză să se lase ajutați.
Porunca a V-a nu cere cinstirea părinților prin ratarea propriei vieți și a carierei, ci doar îngrijirea lor, dragostea față de ei. Nu-ți sacrifici părinții prin faptul că pleci în altă parte, așa cum procedează orice tânăr care hotărăște să-și întemeieze propria familie, sau să intre în monahism (în funcție de vocația fiecăruia). A, Dacă părinții tăi ar suferi din cauza absenței tale, dacă te-ar ruga stăruitor să rămâi lângă ei și tu i-ai părăsi, atunci, într-adevăr, atitudinea ta ar constitui o gravă încălcare a principiilor morale creștine.
În schimb, dacă părinții tăi sunt obișnuiți ca tu să locuiești separat (spui că ai fost crescut de către bunici), înseamnă că mutarea ta într-o altă locuință nu-i va afecta psihic, afectiv, ci le va fi indiferentă. Probabil că ceea ce pentru tine constituie o dilemă morală este, din perspectiva părinților tăi, un fapt normal: decizia băiatului de a-și lua viața în propriile mâini.
Precizez că mi-am format această opinie exclusiv pe baza relatării tale. Presupun că situația din familia ta este mult mai complexă, iar tu n-ai avut cum s-o explici în doar câteva rânduri. De aceea, este posibil ca ideile mele să fie incorecte, chiar dăunătoare pentru tine. Te rog să citești și să analizezi cu simț critic mesajul meu și toate celelalte răspunsuri pe care le vei primi pe forum, pentru că niciunul dintre userii de aici nu te cunoaște personal și, în plus, este dificil să-ți dai seama, fără să-i cunoști pe interlocutori, cât de multă dreaptă socoteală are fiecare. :)

Dumnezeu să fie cu tine! Și, dacă mai ai examene, mult succes în sesiune!!
Ai toată viața în față! Nu pierde nicio ocazie de a te dezvolta pe toate planurile existenței, evident, fără a neglija datoria de a-ți ajuta material părinții, atât cât poți și tu.

Domnul cu tine!
"Acesta este unul dintre motivele pentru care eu cred în creștinism: e o religie pe care n-ai fi putut-o născoci." (C. S. Lewis)
Câteva gânduri scrise de mine:
http://www.ortodoxiatinerilor.ro/iis...-duhovniceasca
Reply With Quote

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Dragostea fata de parinti papyllon Intrebari utilizatori 0 10.06.2011 14:06:27
De ce oare s-au racit copiii fata de parinti? andreicozia Generalitati 34 25.02.2011 21:22:09
A merge sau a nu merge cu Hristos. maria-luisa Generalitati 7 17.12.2009 15:48:21
ajutati o fata sa poata merge johnson22cta Umanitare 3 28.08.2008 23:12:19