![]() |
![]() |
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Mai sus am scris așa: "Așa au avut posibilitatea înțelegerii complete a realității și posibilitatea de a alege lucid o existență pe potriva voinței proprii, fără a fi forțați de Creatorul să meargă în Rai sau să rămînă mai departe de El, în Iad." Deci nu mă înțelege greșit, nu sînt adeptul apocatastazei, deloc! Sînt doar de părere că Dumnezeu respectă libertatea ființelor Sale chiar și în Iad de ar fi. Am spus că doar cei ce au ales mîntuirea de bunăvoie la vizita Lui Hristos în Iad au avut posibilitatea de a se elibera de legăturile celui rău. Nu toți! Că greșesc sau că am dreptate - numai Dumnezeu știe cu adevărat. Neînțelegerea este și în faptul că majoritatea uităm sau nu conștientizăm că Raiul nu este un spațiu unde toate sufletele sînt în aceeași stare de bine. Ar fi o nedreptate să fie așa. Chiar în Sfînta Tradiție auzim de raiul desfătării și de celelalte nivele ale apropierii de Dumnezeu unde cei mîntuiți au fost cazați - cel puțin pînă la Judecata de Apoi. Apoi nu înțelegem că și Iadul are multe subterane, unele mai negre, altele mai gri. Evident că nici un om nu este identic cu altul și fiecare s-a apropiat sau s-a îndepărtat de asemănarea cu Hristos, după cum a considerat. De ce spun toate astea? Deoarece, chiar dacă o parte dintre damnați aleg Raiul, nu vor fi transferați direct în Raiul desfătării în rînd cu Sfinții, ci vor avea parte de o modestă stare de bine relativ, dar de unde se vor uita în sus la cei care au fost drepți și bineplăcuți Domnului încă din timpul vieții vremelnice pe Pămînt. Altfel, eu unul nu pot să accept ideea de condamnnare sau de mîntuire.
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Am fost in iad. Stiu cum este iadul | costel | Generalitati | 18 | 28.07.2011 19:12:23 |
Unde este iadul? | mihailt | Despre Biserica Ortodoxa in general | 50 | 25.01.2011 23:23:41 |
Unde este iadul!!!!!!!!! | piedonee | Generalitati | 12 | 12.06.2010 00:05:16 |
Este IADUL condus de SATANA? | bubulyna | Generalitati | 23 | 24.03.2010 10:29:52 |
Ce este iadul (was: Cum Il mai pot iubi?) | BogdanF | Generalitati | 32 | 20.09.2009 21:26:40 |
|