![]() |
![]() |
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
1. Dumnezeu a stat în dumnezeiască adunare și în mijlocul dumnezeilor va judeca. 2. Până când veți judeca cu nedreptate și la fețele păcătoșilor veți căuta? 3. Judecați drept pe orfan și pe sărac și faceți dreptate celui smerit, celui sărman. 4. Mântuiți pe cel sărman și pe cel sărac; din mina păcătosului, izbăviți-i. 5. Dar ei n-au cunoscut, nici n-au priceput, ci în întuneric umblă; stricase-vor toate rânduielile pământului. 6. Eu am zis: "Dumnezei sunteți și toți fii ai Celui Preaînalt". 7. Dar voi ca niște oameni muriți și ca unul din căpetenii cădeți. 8. Scoală-Te, Dumnezeule, judecă pământul, că toate neamurile sunt ale Tale. ----------------------PSALMUL 81 al lui Asaf. ----------------------
|
|||
|
|||
![]()
Da, numai Dumnezeu stie cum va fi judecat fiecare, noua ne-a dezvaluit doar principiul judecatii si dreptatii, ca sa zic asa, insa faptele noastre doar El stie sa le cantareasca, de aceea depindem mult de mila si indurarea Lui oricate ni se pare noua ca am facut bune si rele.
Cred totusi ca, trimitandu-ne sa vestim Evanghelia Lui la toata lumea si spunand ca sfarsitul acestei lumi va veni doar in momentul in care aceasta misiune de evanghelizare va cuprinde intreg pamantul, noi avem totusi o oarecare responsabilitate fata de toti ceilalti din moment ce si de noi depinde faptul de a ajunge si ei la cunostinta evangheliei pe care Domnul o doreste si pentru ei. Ca daca nu ar fi fost asa, atunci Domnul nu ar fi trimis credinciosii sa evanghelizeze ci le-ar fi spus sa stea pe loc ca ii trimite El pe toti ceilalti sa ii caute... |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
In opinia mea nu exista nicio contradictie intre ortodoxie si budism, in pofida unei terminologii care pare antagonica. Budismul mi-a largit perspectiva si mi-a oferit instrumentul logic de analiza a trairilor mistice. Pentru ca lucrul in gradina Lui Dumnezeu se face in primul rand cu mintea cea care aprinde focul inimii prin cugetare, contemplatie si rugaciune. Dragostea in budism nu este limitata la fiinta umana, ci este in mod necesar extinsa la orice forma de viata. Este ca un foc care intra in fiecare ungher de realitate, care imbratiseaza cu tandrete si ardoare fiecare fiinta indiferent de nivelul de evolutie sau segregare conceptuala. Intelesul corect al invataturilor budiste sunt straine crestinului informat superficial despre aceasta forma de religie si suficient cu propriile silogisme. Nu vreau sa minimalizez trairea crestina, care functie de puterea credintei si puritatea evlaviei poate fi infinit mai profunda decat cea a unui exeget budist. Last edited by florin.oltean75; 29.06.2012 at 22:38:38. |
|
|||
|
|||
![]()
Imi spuneti si mie va rog, in Budism exista Botez cu Duh Sfant si Impartasirea cu Trupul si sangele Domnului sau idei echivalente? Ce se intampla dupa moarte in conceptia lor?
Multumesc frumos! |
|
||||
|
||||
![]()
Sincer, nu-i deloc treaba mea, dar nu prea pricep cum vine asta? La profil vad ca scrie: Religia: Alta confesiune
Citat:
Citat:
Finalul este magistral... Ma faci sa nu mai inteleg nimic, daca tu insuti ai tras astfel de concluzie, si totusi... esti pe "taramul celalalt", in imparatia "zmeului cel rau" care a furat-o pe Ileana Cosanzeana!... E foarte trist, dar fata de ortodoxie, buddismul este chiar un basm cu happy-end si nu are nimic comun cu mantuirea reala a sufletului, decat daca si numai daca te-ai fi nascut pe acele taramuri si nu L-ai fi cunoscut niciodata pe Mantuitor si jertfa Lui pentru tine. Buddistului nascut asa, nu i se va cere socoteala, pe cand tie, negresit. Macar asta ar trebui sa te puna serios pe ganduri. Dar... dragoste cu de-a sila nu se poate si nici mantuire fortata. In profunzimea constiintei tale esti incredintat ca tu chiar Il iubesti pe Dumnezeu. Bine-ar fi sa-I afli si parerea Lui in acest sens, pana nu e deja prea tarziu...
|
||||
|
||||
![]() Citat:
O similitudine ritualica a Botezului poate fi intalnita in practica Vajrasattva (desi exista si alte forme elaborate de curatare de pacate si 'umplere' cu Duh). Practica echivalenta Impartasirii cunoaste mai multe forme, cea mai cunoscuta fiind Ofranda Interioara, prin care Buddha Dharmakaya (Dumnezeu) intra in mancarea de zi cu zi, pe care o transforma in propria Sa natura (nectarul imortalitatii) si este servita ritualic in cadrul sadhanei. Budismul are practici ritualice care nu le intalnim in crestinism. De exemplu, prefacerea propriului trup in paine cereasca si oferirea acestuia tuturor fiintelor (chod - taierea prin ego). Dupa o moarte ordinara se pastreaza doar constiinta de "eu" trupul suferind in mod necesar o transformare radicala: cristalizarea unui trup de iad, fantomatic, animalic, uman (fiinte cu conceptualitate), angelic (fiinte cu capacitati mentale superioare). Last edited by florin.oltean75; 29.06.2012 at 23:27:49. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]()
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Poate gresesc, pentru ca nimeni nu stie cum sta de fapt in fata Lui Dumnezeu (eu sunt vamesul care se considera drept credincios). Eu inca bat la usa - poate pe cai laturalnice - dar acum am nevoie de referinte. Roaga-te si pentru mine in rugaciunile tale. Last edited by florin.oltean75; 29.06.2012 at 23:41:45. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Nu stiu despre care "usa" vorbesti tu. In viziunea mea care nu este in mod cert cea mai elocventa, eu cred ca fiecare dintre noi reprezentam pentru Mantuitor propria usa, iar cel care bate, paradoxal nu suntem noi, ci El. Nu pretind a fi un "iluminat", dar sunt convins ca prin gura multora de pe acest forum, ai primit multe "batai in usa", la care tu nu vrei sa raspunzi, desi ai auzul foarte fin. Cel ce "te insoteste", dar pe care tu nu-l constientizezi, iti creaza in jurul tau un miraj fascinant, nu fiindca ii pasa lui de tine sa-ti faca meandrele, ci fiindca simte in tine PUTEREA de a deveni peste noapte un inversunat "Apostol Pavel", iar asta il cutremura, fiindca vei schimba pe multi dintre cei pe care el ii stie deja in tabara lui. Nu-ti impietri inima. Cand vei (re)cunoaste adevaratul Har o sa ai o mie de motive sa te simti vinovat pentru ca ai ratacit atata amar de vreme si ai pierdut clipe care n-au cum sa mai revina. Eu nu vorbesc din carti. Nu sunt un virtuos, sa nu intelegi asta. Pe tine, cunostintele tale te-ar putea ajuta mai mult decat pe mine, daca te vei intoarce in Sfanta noastra Biserica. Daca ai ochi rai sau deosebit de critici, nu vei vedea in Biserica decat credinciosi falsi si slujitori impatimiti si corupti. Daca ai dragoste fata de intreaga Creatie a lui Dumnezeu, vei intelege ca tu esti ultimul dintre pacatosi (exceptand propria persoana...) si-ai sa vezi ce anume se petrece in interiorul fiintei tale. Pana atunci... eu NU ma pot ruga pentru tine. Nu mi se permite acest lucru, iar eu trebuie sa fac ascultare. Ca sa ma rog pentru tine, trebuie sa fii alaturi de Hristos. Pana la urma, dincolo de dogme, asa e si corect. Suntem fiii unui singur Dumnezeu, dar unii au preferat sa-si ia partea si sa plece. Sa ne amintim de fiul ratacitor, intors; care a fost cea mai mare bucurie a Tatalui? "Acest fiu al meu, MORT a fost si a inviat!" Cum m-as putea ruga pentru cei ce Mantuitorul Hristos ii considera "morti"? Iarta-ma, te rog...
|
||||
|
||||
![]()
Eu cred ca in adancul sufletului tau mai e o urma de credinta. Nu esti nici tu convins pe deplin daca apartii religiei budiste sau esti ortodox. Cum spunea si Mantuitorul " nu poti sluji la doi domni pentru ca pe unul il vei iubi si pe celalalt il vei ura". Eu cred ca trebuie sa te hotarasti. Cale de mijloc nu exista. Nu inteleg cum poti pune cugetarile tale mai presus de vorbele Domnului... Imi pare rau pentru tine. Atat eu cat si fratele "mosh-neagu" ne dorim sa te ajutam sa iti deschizi ochii suletului catre Adevar... Sper sa nu fie prea tarziu pentru tine. Daca vei avea vreodata o probla grava in care oamenii sa nu te poata ajuta, unde te duci? Cui te rogi? Tie insuti? Nu iti dai seama cat esti de neputincios... ?
|
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Citate preferate, cugetari, vorbe de duh | silverstar | Generalitati | 1175 | 03.08.2016 14:54:36 |
Cugetari ORTODOXE ! | cristiboss56 | Pocainta | 80 | 02.07.2015 21:05:47 |
Cugetari si Citate Ortodoxe | adorcrysti | Generalitati | 90 | 12.11.2014 21:55:18 |
Cugetari despre Hristos | florin.oltean75 | Generalitati | 55 | 07.04.2012 10:13:01 |
Cugetari de Craciun | florin.oltean75 | Generalitati | 5 | 25.12.2011 20:14:10 |
|