Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 16.07.2012, 07:43:06
ioan cezar
Guest

Implicit Alcoolismul si ... betivii

Draga Cristian, am sesizat, nu fara sa ma gandesc la umorul involuntar, asadar nevinovat, ca Mihai vorbea despre cal, iar fratia voastra i-a raspuns despre magar!...:)
Nu-i bai, cred ca Mihai a suras cu intelegere, stiind la fel de bine ca mine cam despre ce e vorba in problema consumului de alcool, stiind cata confuzie domneste in lume cu privire la conditia alcoolicului.
Voi incerca eu sa fac un strop de lumina, cata vreme sesizez discretia vrednica de admiratie a lui Mihai (pe care mi-ar placea sa il cunosc, eventual la urmatoarea intalnire cu forumistii).
Frate Cristian,
am descoperit ca in Biserica a patruns sub forma tiparita un document de mare importanta in tratamentul alcoolicilor, anume Programul in 12 pasi al Alcoolicilor Anonimi. Acest program, sub forma unei cartulii/brosuri, a fost pus la vanzare inclusiv in Biserica Sf. Mercurie (draga tie, fireste, precum si familiei mele deoarece se afla langa gradinita si scoala copiilor; adeseori, in drumul spre si de la gradi, ne oprim cu copiii la biserica, macar un minut...)
Programul in 12 pasi este un document de mare importanta intrucat in baza lui au fost salvati de la boala si moarte milioane de oameni care, atentie mare, nu reusisera sa scape de alcoolism cu nici un tratament. Absolut cu nici unul, in ciuda unor tratamente de ani de zile. Cine va citi macar o carte de marturisiri a celor care au patimit de pe urma alcoolului, va intelege cat au luptat acesti condamnati la suferinta cu boala lor. Nu mai amintesc de familiile distruse si chinuite, de alte victime colaterale etc.

Programul AA este insa adus in Romania de ceea ce noi numim in Biserica drept secta. Ne-a ajutat si ne ajuta sa luptam cu alcoolismul, o secta cu sediul in America. Teologia dinlauntrul Programului si din aplicarea lui, nu este tocmai ce noi intelegem prin ortodox...
Lumea o fi stiind sau nu aceasta, cert e ca in Bucuresti (spre deosebire de Budapesta unde sunt peste 2000 de centre AA si de Polonia unde fiecare comunitate umana are la dispozitie, prin lege de stat, o camera in care sa se poata desfasura intrunirile AA) avem o retea foarte mica de centre AA, aproape toate avind sediul in ... biserici! Sunt 5-6 centre, doar, din pacate, intrucat numarul celor care sufera de alcoolism este cu mult, cu mult mai mare. Si 4 sau 5 centre sunt gazduite de Biserica.

Vestea pe care voiam sa ti-o dau si in acelasi timp informatia deosebit de pretioasa este urmatoarea: cea mai nenorocita confuzie (pe care doar dracu cred ca o alimenteaza, spre nenorocirea oamenilor) este ca alcoolicul ar fi acelasi om cu betivul!
NIMIC MAI MINCINOS!

Spre deosebire de betiv, alcoolicul ... nu consuma alcool!!! (unul din motive este ca alcoolicul, par sa arate cercetarile din ultimii ani, are o deficienta EREDITARA, la nivelul nu stiu caror cromozomi si gene, care se exprima in incapacitatea ficatului si a creierului de a metaboliza satisfacator substanta alcool, de aici o serie de tulburari specifice, in toate planurile fiintei, inclusiv un tip ciudat de alergie la ingurgitarea unor cantitati minime de substanta!)
De ce? Pentru ca alcoolismul propriuzis se manifesta in toata puterea sa maladiva cateva luni cel mult, timp in care omul se prabuseste vazind cu ochii si, daca nu este salvat la timp, innebuneste complet si/sau moare.
In vreme ce betivii, stim bine, o duc bine toata viata, uneori pana la varste matusalemice... Din pacate, ca sa zic asa (pentru cei din jur, mai intai)...

Asadar, alcoolicul devine constient, daca are bafta sa nimereasca un om care sa ii explice natura bolii sale (care consta, intre altele, prin obsesia de a bea controlat, cu masura, ca tot omul serios), ca la el alcoolul este mortal, ca trebuie sa intre in abstinenta completa daca doreste sa supravietuiasca, odata boala manifestata deplin (ultimele luni ale evolutiei).
Din acest moment al iluminarii, alcoolicul are de ales: bea sau moare. Istoria AA consemneaza milioane de cazuri cand bolnavul a ales sa se trateze si sa se recupereze cu mari succese in viata privata si publica, precum si cazuri la fel de numeroase cand alcoolicul a neglijat realitatea conditiei sale si a murit sau a devenit client incurabil de Balaceanca.

Din pacate, medicii, psihologii si psihiatrii, precum si preotii, nu cunosc in prezent (conform statisticilor mondiale) conditia alcoolicului.
Lumea crede ca alcoolicul e betiv, adica ii place sa bea cam multisor si ca daca ar avea vointa si s-a face om serios nu ar mai bea asa mult. Ca urmare, tratamentul merge din start pe o cale gresita, fara rezultat. Alcoolicul, care e un bolnav asemanator cu cel de diabet (diabeticul traieste bine merci daca isi ia insulina zilnic, iar daca nu o ia, moare. Alcoolicul traieste bine merci daca nu ingereaza nici un strop de alcool, iar daca bea fie si un pahar, moare, mai repede sau in curind...), este
a) criticat si rejectat
b) etichetat si injosit
c) tratat cu psihoterapii si alte metode
d) rugat de binevoitori sa aiba vointa etc. etc.

Daca exista oameni care isi deplang soarta de consumatori de alcool dar care ar face orice sa se lase de baut, daca exista oameni care plang luni in sir la icoane in Biserica implorind pe Dumnezeu sa ii ajute sa renunte la alcool dar rugaciunea pare a nu fi ascultata, atunci sa se stie: acestia nu pot sa se lase, au nevoie de ajutor specializat, sufera de o boala crunta si ff inselatoare si se numesc alcoolici, nu betivi.

Am participat la peste 1200 de sedinte AA in calitate de alcoolic. Dumnezeu a voit sa ma faca mai constient de El pe aceasta cale dureroasa.
Multumesc lui Dumnezeu ca m-a ajutat sa ma consider alcoolic, timp de 3 ani (cat am fost complet abstinent), si astfel sa devin membru AA, prilej cu care am inteles multe despre persoana mea si despre suferinta si intrajutorare. Am inteles si conditia alcoolismului.

Asadar, fratilor, daca pentru betivi aveti retineri sa va rugati, pentru alcoolici (barbati si femei) ganditi-va doar ca sunt bolnavi ca orice alt om bolnav, si inca de o maladie progresiva, cu complicatii adeseori fatale, maladie care avanseaza pe ascuns, ca un sarpe, insidios, iar alcoolicii sunt de obicei oameni carora noi le datoram foarte multe, deoarece in istoria omenirii s-a trait si se traieste la greu de pe urma muncii si creatiei lor concretizate in realizari de exceptie (exemple sunt cu duiumul, de la scriiitori si artisti celebri, la medici, ingineri, avocati, diversi profesionisti de geniu, oameni ai sportului, terapeuti, inclusiv preoti care au avut de infruntat la un moment dat al vietii aceasta cumplita maladie).

Asadar sa ne rugam si pentru alcoolici, sa ii ajute Dumnezeu sa faca tratamentul corect si sa isi salveze viata si familia!

Last edited by ioan cezar; 16.07.2012 at 07:57:58.
Reply With Quote
Vechi 16.07.2012, 07:47:30
ioan cezar
Guest

Implicit

.................
Reply With Quote
Vechi 16.07.2012, 08:04:37
heaven's Avatar
heaven heaven is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.11.2008
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Buna dimineata,Cezar!Am citit postarea ta referitoare la alcoolism si dependenta de alcool.
Cred ca prea putina importanta are cine a adus acest program,atata vreme cat el isi dovedeste eficienta.Insa,recunosc,ca ofera o perspectiva interesanta asupra acestui aspect sau poate,mai curand,vine sa le completeze altele deja cunoscute.
Imi poti spune,te rog,unde as putea citi mai multe despre acest program?In Brasov cunosti sa aiba loc desfasurarea unei astfel de terapii si daca da,unde?Iti multumesc frumos!
Vechi 16.07.2012, 08:19:05
ioan cezar
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de heaven Vezi mesajul
Buna dimineata,Cezar!Am citit postarea ta referitoare la alcoolism si dependenta de alcool.
Cred ca prea putina importanta are cine a adus acest program,atata vreme cat el isi dovedeste eficienta.Insa,recunosc,ca ofera o perspectiva interesanta asupra acestui aspect sau poate,mai curand,vine sa le completeze altele deja cunoscute.
Imi poti spune,te rog,unde as putea citi mai multe despre acest program?In Brasov cunosti sa aiba loc desfasurarea unei astfel de terapii si daca da,unde?Iti multumesc frumos!
Iti recomand sa tastezi pe google, cum am facut eu adineauri:

1. alcoolicii anonimi brasov
2. alcoolicii anonimi bucuresti

Am adaugat si Bucurestiul nu numai pentru ca am facut parte din grup ci si pentru ca vei gasi pe siteul nostru informatii ff pretioase.
Mult succes pentru cel sau cea care VREA sa scape de nenorocitul de alcool...! Dumnezeu sa il ocroteasca si sa ii lumineze calea!
Reply With Quote
Vechi 16.07.2012, 08:20:31
ioan cezar
Guest

Implicit

Repet, programul in 12 pasi este deja in pangarele bisericilor noastre!
Reply With Quote
Vechi 16.07.2012, 08:22:50
Yasmina's Avatar
Yasmina Yasmina is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.06.2010
Implicit

Din partea mea,multa sanatate si zile bune pe calea cea dreapta tuturor betivilor,alcoolicilor,prostituatelor si celor cu tentative de sinucidere!
Ii iubesc mai mult pe oamenii cu probleme decat pe dreptii care pazesc legea,deoarece stiu ca se afla in suferinta si echilibru instabil!

Domnul sa se milostiveasca si de ei ,sa se salveze chiar si un ultimul ceas!
Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita fara de asemanare decat Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu-Cuvantul ai nascut, pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim.
Reply With Quote
Vechi 16.07.2012, 08:45:12
heaven's Avatar
heaven heaven is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.11.2008
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ioan cezar Vezi mesajul
Iti recomand sa tastezi pe google, cum am facut eu adineauri:

1. alcoolicii anonimi brasov
2. alcoolicii anonimi bucuresti

Am adaugat si Bucurestiul nu numai pentru ca am facut parte din grup ci si pentru ca vei gasi pe siteul nostru informatii ff pretioase.
Mult succes pentru cel sau cea care VREA sa scape de nenorocitul de alcool...! Dumnezeu sa il ocroteasca si sa ii lumineze calea!
Iti multumesc frumos,Cezar!Evident ca pot tasta pe google,dar vazand ca te-ai implicat personal in acest program,m-am gandit ca poti oferi mai multe detalii despre el.Ma tenta mai ales posibilitatea de a asista la o astfel de terapie,daca se poate oferi ocazia.Ma gandesc ca exista un personal specializat in acest sens sau poate chiar au nevoie de voluntari,nu stiu...
Nu am pe cineva anume cu o astfel de problema,pur si simplu imi place sa ma informez,nu vreau sa raman doar la nivelul cunostintelor oferite de scoala,carti,internet sau formarile pe care le urmez.Iti multumesc inca o data si o sa caut si brosurica la pangare!

Last edited by heaven; 16.07.2012 at 08:51:31.
Reply With Quote
Vechi 16.07.2012, 09:53:19
anna21 anna21 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.03.2009
Implicit

Nu reusesc sa vad legatura intre "fericirea" descrisa de psihologie si "fericirile" din Scripturi.

Cele noua fericiri sunt virtuti crestine pe care suntem indemnati sa le obtinem.. Nu au nimic in comun cu sentimentul de implinire al fericirii lumesti.
Reply With Quote
Vechi 16.07.2012, 09:58:12
anna21 anna21 is offline
Senior Member

Implicit

In plus, cred ca fiecare trebuie sa fie foarte foarte atent ce-si doreste de la viata.
Eu am exemple a unor oameni apropiati care si-au distrus viata (si echilibrul psihic?) urmarind cu toata puterea sa fie fericiti. Fericiti cu orice pret (adica au pus fericirea lor inaintea fericirii altora). Dezastru total.

Eu ma indoiesc ca fericirea este un ideal sau un scop..
(cred ca este un produs media, o oferta de consum etc.. Se vinde bine)

Last edited by anna21; 16.07.2012 at 10:01:10.
Reply With Quote
Vechi 16.07.2012, 10:22:30
anna21 anna21 is offline
Senior Member

Implicit

Vorbind de fericire, am o prietena care si-a rupt un tendon cu o saptamana in urma, sufera, nu poate merge, maine va fi operata, e singura (divortata in modul cel mai urat), fara sprijin, in alt oras (nu o pot ajuta) si firesc, este la limita puterilor.
M-am gandit ore intregi ce sa-i spun (da, am intrat pe situri de well being si psihologie pozitiva.. mi se pare foarte ipocrit sa-i spun cum sa "reframe" perceptia realitatii si alte bazaconii.
Parerea mea este ca suferinta are un scop, trebuie asumata si traita pentru ca nu este intamplatoare, intotdeauna vine cu o lectie.
Pana la urma nu am gasit modalitatea cea mai potrivita sa exprim asta (ceva de genul: stiu ca suferi, dar eu sunt alaturi de tine.. ). Dar am convingerea ca dupa ce aceasta perioada va trece, ea va fi schimbata, poate mai puternica, mai inteleapta, mai recunoscatoare pentru ce are, mai multumita, mai sensibila la suferinta altora etc..
Reply With Quote
Răspunde