Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Sectiune dedicata profesorilor de religie

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 16.07.2012, 23:49:55
ioan cezar
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Tomita Vezi mesajul
Parerea mea este ca teologia are tot dreptul sa le priveasca "pe toate de sus" (ma refer la celelalte discipline desi exprimarea nu este cea mai fericita) daca te aduce mai aproape de Dumnezeu si asta cred ca reuseste mai mult decat celelalte discipline daca exista bunavointa.
Pe de alta parte nu contest conexiunile si relatiile cu celelalte discipline. Cred ca prin axarea pe aceasta "disciplina" (exprimare nu chiar potrivita - mai corect prin lupta de a cunoaste voia Domnului, prin raspunderea la setea de Adevar), care intr-o oarecare masura reflecta o "inchidere in sine", ti se arata un inteles si pentru celelalte discipline fara a cauta in mod special (mai mult sau mai putin si cu un scop: de a ajuta aproapele) astfel incat nu mai vezi o delimitare in cunoastere (granitele disciplinelor...disciplinele sunt complementare, in unele aspecte departe de Adevar dar pentru a ne ajuta sa avem discernamant).
Da, Tomita, si eu cred ca Teologia este stiinta stiintelor, sau regina lor, cum dealtfel a si fost definita/caracterizata.
Insa ce vom zice despre o regina izolata si dictatoriala? O va iubi boborul? Va aduce ea un spor de folos slujbasilor ei?
Daca ea ponegreste pe toti ceilalti, in loc sa delege atributii, sa ii ocroteasca si sa ii puna la treaba, ce fel de lume va fi aceea?

In realitate Teologia (implicit teologii si Biserica) NU este dictatoriala, ci iubitoare, inteleapta si grijulie. Insa unii oameni se poarta de parca ar fi supusii unui dictator!
Tocmai pentru ca reprezentarile Teologiei sunt precare si adeseori eronate, am propus o discutie: cum vedem Teologia?
Iar pentru a da raspunsul adecvat la conditiile concrete de viata, individuala si sociala, ne lovim, vrem nu vrem, de raporturile ei cu alte domenii. Intrucat Teologia face parte din viata, este viata si asculta de Facatorul Vietii, Dumnezeu Cel Viu.

E ceva gresit in modul cum vad lucrurile? Pare lipsit de sens? daca da, te rog sa imi dai o mana de ajutor si sa numesti neajunsul. Cu siguranta voi fi receptiv si iti voi multumi pentru ajutor.
Asadar?...
Reply With Quote

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Teologia de eliberare ignatiu Biserica Romano-Catolica 1 16.09.2012 22:31:47
Inchiderea ochilor la rugaciune daniil96 Rugaciuni 18 12.10.2010 18:19:38
Dreptul si teologia Casiana Generalitati 29 28.07.2009 19:47:00
Teologia persoanei Traditie1 Pocainta 2 17.04.2009 10:21:38
Teologia in zilele noastre ionita Stiri, actualitati, anunturi 15 27.12.2007 18:36:06