Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Dogmatica
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 25.07.2012, 15:19:25
Tartaruga Tartaruga is offline
Banned

Data înregistrării: 19.07.2012
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Pelerin spre Rasarit Vezi mesajul
Frate,daca as fi Dumnezeu ti-as raspunde.Stii pilda aceea din Pateric: ,,Acest avva Antonie, cautand la adancul judecatilor lui Dumnezeu, a cerut, zicand :Doamne, cum unii traind putin, mor, iar altii prea imbatranesc ? Si pentru ce unii sunt saraci, iar altii bogati ? Si cum cei nedrepti se imbogatesc, iar cei drepti sunt saraci ?Si a venit lui glas zicand : Antonie, ia aminte de tine, ca acestea sunt judecati ale lui Dumnezeu si nu-ti este tie de folos a le sti."

Nu pot sa stiu eu,un bulgare de pamant adancul judecatile lui Dumnezeu si nu este acest rolul meu,in situatia in care nu numai ca mi-am ingropat talantul dar nici nu mai stiu pe unde l-am ingropat :) Insa stiu ca Dumnezeu stie si ceea ce eu nu stiu,si ca in EL nu este nici intuneric si nici nedreptate si atunci,stiind dragostea Lui,imi pun nadejdea in EL,in dreptatea judecatilor Sale si in mila Lui fara de margini.Stie EL mai bine zbaterea fiecarui suflet.Cum spunea dreptul Iov cand a fost lovit de nenorocire (parafrazare):Gol am iesit din pantecele mamei mele si gol ma intorc in pamant.Domnul a dat si Domnul a luat.Binecuvantat fie Numele Domnului".

Scuze,trebuie sa plec,eterna scuza patetica,pana nu spun si alte prostii de care voi da seama in fata Lui.
Inteleg raspunsul dvs. si aveti dreptate, Dumnezeu este Cel ce cunoaste judecatile Sale.
Domnul Iisus ne-a spus ca nimeni nu vine la El daca nu este chemat de Tatal. In ce consta aceasta chemare? Sunt toti oamenii chemati? Ce zic sfintii despre acestea?
Raspunsul nu-i graba, cand aveti timp si doar daca va face placere sa raspundeti :) Eu nu am citit cat dvs., de aceea intreb pe altii mai cititi :)

Last edited by Tartaruga; 25.07.2012 at 15:21:50.
Reply With Quote
Vechi 25.07.2012, 23:25:27
Pelerin spre Rasarit
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Tartaruga Vezi mesajul
Inteleg raspunsul dvs. si aveti dreptate, Dumnezeu este Cel ce cunoaste judecatile Sale.
Domnul Iisus ne-a spus ca nimeni nu vine la El daca nu este chemat de Tatal. In ce consta aceasta chemare? Sunt toti oamenii chemati? Ce zic sfintii despre acestea?
Raspunsul nu-i graba, cand aveti timp si doar daca va face placere sa raspundeti :) Eu nu am citit cat dvs., de aceea intreb pe altii mai cititi :)
Daca as da curs tentatiei sa spun ce-mi trece prin cap la prima strigare o sa se sminteasca multi si vai de cel prin care vine ispita.In plus daca-s doar citit atunci puneti-ma pe post de statuie si porumbeii imi vor da tot respectul cuvenit :) Daca as mai si intelege parca m-as misca precum o simpatica broscuta.Daca,da asta-i deja miracol,as mai si aplica atunci sa stiti ca as fi chiar bun de dat sfaturi.Da intrucat nu aplic decat rar si cu pauze dese,cheia marilor succese,o sa va caut un raspuns cum trebuie,sau cel putin o sa incerc ramanaind ca dvs sa cautati mai mult spre propria dvs inaltare duhovniceasca.Va postez ori in noaptea asta ori maine,ori..in viitor.Sa ne auzim cu bine.Doamne ajuta!+
Reply With Quote
Vechi 25.07.2012, 23:35:28
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Pelerin spre Rasarit Vezi mesajul
Daca as da curs tentatiei sa spun ce-mi trece prin cap la prima strigare o sa se sminteasca multi si vai de cel prin care vine ispita.In plus daca-s doar citit atunci puneti-ma pe post de statuie si porumbeii imi vor da tot respectul cuvenit :) Daca as mai si intelege parca m-as misca precum o simpatica broscuta.Daca,da asta-i deja miracol,as mai si aplica atunci sa stiti ca as fi chiar bun de dat sfaturi.Da intrucat nu aplic decat rar si cu pauze dese,cheia marilor succese,o sa va caut un raspuns cum trebuie,sau cel putin o sa incerc ramanaind ca dvs sa cautati mai mult spre propria dvs inaltare duhovniceasca.Va postez ori in noaptea asta ori maine,ori..in viitor.Sa ne auzim cu bine.Doamne ajuta!+
Multumesc frumos :)
Reply With Quote
Vechi 26.07.2012, 11:32:42
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Tartaruga Vezi mesajul
Da, toti oamneii sunt chemati, indiferent de tara, regiune, religie, etc. Dar se spune si ca sunt putini alesi.
La intelegerea sensului celor alesi Fer. Augustin s-a incurcat, de aceea a crezut ca e predestinare, pe care au luat-o calvinii in sensul acesta.
Cum am scris in mesajele precedente, sensul celor alesi ni-l da si Sfantul Serafim de Sarov, care spune ca faptele bune fara credinta nu sunt mantuitoare, dar aceseta il pot ajuta pe omul respectiv sa fie ales si sa il lumineze Dumnezeu prin harul chemator. De aceea scrie ca cine il cauta pe Hristos il va gasi. Harul chemator (exterior) il face pe om sa gaseasca adevarul si sa vina in Biserica lui Hristos in care va primi si harul lucrator (mantuitor).
Sfantul Serafim ne da exemplul cel mai elocvent sin Sfanta Scriptura, cu sf. Cornelie Sutasul, de acolo inteleg clar ce ineamna cei alesi.
Sfantul Igantie Briancianinov explica pe larg ce se intelege prin cei alesi si cine sunt acestia: http://www.impantokratoros.gr/despre_erezie.ro.aspx
Reply With Quote
Vechi 26.07.2012, 12:01:58
ioan cezar
Guest

Implicit

Da, minunat e pentru mine cuvantul Sfantului, clarificator si ziditor. Multumesc, Catalin, pentru link!
Reply With Quote
Vechi 26.07.2012, 12:14:39
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Da, toti oamneii sunt chemati, indiferent de tara, regiune, religie, etc. Dar se spune si ca sunt putini alesi.
La intelegerea sensului celor alesi Fer. Augustin s-a incurcat, de aceea a crezut ca e predestinare, pe care au luat-o calvinii in sensul acesta.
Cum am scris in mesajele precedente, sensul celor alesi ni-l da si Sfantul Serafim de Sarov, care spune ca faptele bune fara credinta nu sunt mantuitoare, dar aceseta il pot ajuta pe omul respectiv sa fie ales si sa il lumineze Dumnezeu prin harul chemator. De aceea scrie ca cine il cauta pe Hristos il va gasi. Harul chemator (exterior) il face pe om sa gaseasca adevarul si sa vina in Biserica lui Hristos in care va primi si harul lucrator (mantuitor).
Sfantul Serafim ne da exemplul cel mai elocvent sin Sfanta Scriptura, cu sf. Cornelie Sutasul, de acolo inteleg clar ce ineamna cei alesi.
Sfantul Igantie Briancianinov explica pe larg ce se intelege prin cei alesi si cine sunt acestia: http://www.impantokratoros.gr/despre_erezie.ro.aspx
Multumesc Catalin,
Asa intelesesem si eu, de aceea ma nedumerea afirmatia Domnului cum ca doar cei chemati de Tatal ajung la El. Daca Tatal ii cheama pe toti, asa cum cred si eu, nu intelegeam rostul/sensul unei astfel de afirmatii. Raspunsul dat de Pelerin cred ca este cel bun in acest context. Si bine-nteles ca orice lamuriri suplimentare sunt bine-venite, poate deschidem un topic daca mai sunt si altii interesati :)
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Harul costel Spiritualitatea ortodoxa 72 06.02.2013 14:11:04
Spalare pacate prin suferinta sau prin facere de bine spre_rasarit Generalitati 0 09.09.2011 13:09:26
Ce este Har,Harul? savudanmihai Intrebari utilizatori 14 30.05.2010 20:21:08
Harul lui Dumnezeu Florin-Ionut Generalitati 7 05.09.2008 20:24:15
Harul Dumnezeiesc Sylvie Generalitati 6 21.08.2007 11:46:31