![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]()
@Tartaruga
In invatatura ortodoxa sunt cateva dogme care sunt opuse cu adevarat altor culte : impartasirea cu trupul si sangele real al mantuitorului ,necesitatea tainelor pentru obtinerea harului , succesiunea preoteasca de la apostoli , infailibilitatea Bisericii prin prezenta Duhului in ea inca de la inceput,iconografia. Dar sunt si alte multe dogme in care nu se vorbeste despre o diferentiere explicita ,si care e posibil ca si alti crestini sa le accepte :opera mantuiroare a lui Hristos ,parti din crez ,viata vesnica ,rugaciunea , pacate si virtuti ,importanta iubirii Ceea ce te intereseaza pe tine de fapt este de ce aceste dogme frumoase in sine te fac agresiv,si de ce ortodoxia se considera singura religie adevarata.Adica vrei sa intelegi cum se poate ajunge de la aceste dogme frumoase ale ortodoxiei ,la atitudinea care te socheaza aici pe forum,de aparenta superioritate,eclusivism,excludere .Aceasta atitudine ai mai intalnit-o si in viata ta si te-a indepartat de ortodoxie. Aceasta cauti tu de fapt. Nu mai vreau sa ma iau de nimeni si sa acuz pe nimeni. Eu te inteleg si pe tine ,si pe ei. Inteleg si de ce nu vor sa iti raspunda. Si sigur nu este la mijloc necunoasterea sau ca nu ar stii ce sa zica. Sincer si eu am avut aceiasi dilema ca si tine .Ma miram cum de credinta drepata ,poate produce atatea atitudinii ,hai sa fiu bland sa zic,exclusiviste. Am inteles insa ca oamenii nu trebuie neaparat intelesi ,ci acceptati .Eu te accept pe tine ,si imi place mult sufletul tau. Dar as fi nedrept sa nu recunosc ca si ei imi sunt la fel de dragi si ca ii inteleg si accept. Si mie mi se par f duri ,si neinspirati. Dar ma lupt imediat cu mine si zic: ma grabesc cu aceasta judecata, n-am rabdare sa ii inteleg,n-am credinta sa ii iau asa cum sunt, nu ma pricep atit de bine si emit judecati pripite . Cheia intrebarilor tale draga sora,nu este conflictul de idei cu ei , ci rabdarea ,si sa te gandesti mereu ca tu nu ai dreptate ,si ca ei poate au,oricat de ridicola si nedreapta ti s-ar parea situatia. Asa vei ajunge sa accepti cu adevarat toti oamenii ,si vei ajunge la valori cu adevarat ortodoxe: smerenia , blandetea ,ajutorarea ,priceperea de a darui ceva celorlalti oricat de imposibil ar parea. Ortodoxia nu se negociaza ,se crede si se practica. Aceasta e credinta in Hristos. Si singurele razboaie sunt cele cu tine insuti ,si cu tendinta de a respinge si judeca pripit pe ceilalti. |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Dogme babesti | camy_d | Reguli in Biserica | 164 | 03.08.2016 14:46:05 |
Ce inseamna pentru voi credinta - Dogme sau fapte? | sophia | Generalitati | 69 | 20.05.2011 03:28:25 |
Credinta fara dogme? | georgeval | Generalitati | 29 | 08.07.2010 00:46:11 |
Biserici Ortodoxe si Biserici Schismatice | adelin | Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni | 4 | 27.01.2010 22:34:48 |
Diferite slujbe de inmormantare | danyel | Slujba inmormantarii | 10 | 23.11.2009 13:32:37 |
|