Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Dogmatica
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 29.08.2012, 21:27:37
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Tartaruga Vezi mesajul
Catalin,
Postarile abunda de astfel de comentarii generale despre dogme. Daca sunt atat de importante si indispensabile, cum de nu exista si la ortodocsi o lista ca cea data de Mihai pentru Catolici, ca sa stie tot omul care sunt dogmele ortodoxe pe care ar trebui sa le creada? Tu crezi ca Dumnezeu este chiar asa de absurd, sa ceara dogme pentru mantuire si sa nu specifice care sunt exact aceste dogme? Cum de va este imposibil sa faceti o lista ca cea facuta de Mihai? Ca doar nu pot fi cu miile dogmele astea sa nu le puteti insirui in 2-3 postari. Sincer, ma asteptam ca sa fiti capabili sa dati raspunsul tinand seama de cum vorbiti unii dintre voi pe teme teologice. Acum insa m-am cam lamurit, si sincer sunt putin dezamagita pentru ca as fi vrut sa nu am dreptate in ceea ce priveste dogmele si afirmatiile facute pe marginea lor...
Nu avea rost sa copiem Crezul sau catehismul pe forum, il poti citi de pe net, doar daca veneam si iti citeam eu de pe calulatorul tau, dar asta o poti face si tu.
Noi nu avem o lista la fel ca la catolici, daca vrei iti pot da un link catre hotararile sinoadelor. Un singur lucru nu pot face eu sau noi: sa citim in locul tau.
Asadar, Crezul il stii? Mai are rost sa il scriu?
Catehismul il ai aici pe site-ul Patriarhiei: http://www.patriarhia.ro/ro/document...hismlista.html
Sunt 42 de capitole, imposibil sa le copiezi degeaba pe forum. Toate capitolele si propozitiile sunt importante, nu sunt doar puncte.
Aici e catehismul mai restrans, daca vrei sa reduci din timp: http://www.credo.ro/catehism.php

La noi nu sunt puncte, e sub forma de poveste, chiar si catehismul sub forma de intrebari a fost facut dupa modelul catolic. Altfel e o prezentare a invataturii, ca o carte cu capitole. Uite, daca vrei am scris acum un mesaj despre diferentele intre invatatura catolica/protestanta si cea ortodoxa: http://www.crestinortodox.ro/forum/s...9&postcount=58
Daca vrei un rezumat al rezumatului, din ce am inteles eu in povestirea urmatoare:
Adam a cazut prin neascultare si el si urmasii au inceput sa se indeparteze de Dumnezeu prin pacate. Din cauza aceasta nimeni nu mai putea ajunge in Rai, in comuniune cu Dumnezeu. Domnul fiind bun a cautat tot timpul sa ii ajute pe oameni, desi acestia erau incapatanati. A dat mai intai Legea si cele zece porunci, pentru ca oamenii uitasera si ce e bine si rau. Apoi a adus si mantuirea, prin intruparea chiar a Unei Persoane a Sfintei Treimi, Iisus Hristos. A dat invataturile si a organizat Biserica Sa, apoi la Cincizecime a trimis si harul mantuitor. De atunci e Capul efectiv al Bisericii si conduce Biserica sa in orice clipa. Apostolii au organizat in continuare Biserica si au randuit persoane ca sa preia atributii si sa continue activitatea pana la sfarsitul veacurilor. Preotii (prezbiterii, la inceput erau mai in varsta) au fost randuiti sa boteze, sa puna mainile, sa imparta Trupul si Sangele, sa tina predicile si slujbele, etc. Episcopii aveau acelasi rol ca si Apostolii, ei ii hirotoneau pe preoti. Si diaconii, care se ocupau de treburile obisnuite si administrare.
Si astfel, dintre toti oamenii care ajungeau in Iad, cei care doreau mai mult de la viata de apoi ai prmit aceasta sansa sa se poata mantui, prin Biserica lasata de Iisus. Iisus nu a lasat nimic scris, nu a lasat Biblia, a lasat Biserica. Bilbia a fost scrisa tot de credinciosi din Biserica (Apostoli, ucenici) si alcatuita in forma actuala in sec. IV. Tot aici au fost scrise si randuri despre erezii, dezbinari si gravitatea acestor lucruri.
Reply With Quote
Vechi 29.08.2012, 21:38:17
Senior Member

Implicit

Citat:
Ca atare am avut dreptate mai mult decat am crezut, dogmele ii separa pe crestini dar nu atat din cauza ca dogmele sunt diferite de la o confesiune la alta, ci pentru ca pur si simplu dogmele sunt neclare.
Sunt foarte clare, dar mai intai trebuie sa le citesti, degeaba le citim noi in locul tau.
Si mai clare sunt cele hotarate la sinoade, iar pentru ca te intereseaza in primul rand diferentele intre culte, iata hotararile de la sinoadele pan-ortodoxe:
I. Orișicine nu ar mărturisi cu inima și cu gura că este mădular al Bisericii de Răsărit botezat ortodox și că Sfântul Duh purcede numai de la Tatăl ființial și ipostatic, așa cum Hristos spune în Evanghelie, ci Duhul purcede de la Tatăl și de la Fiul în același timp, unul ca acesta să fie lepădat afară de Biserică și să fie anatema.
II. Orișicine nu ar mărturisi că în taina Sfintei Liturghii, laicii trebuie să se împărtășească odată cu cele două sfinte părți, a Preasfântului Trup și a Preasfântului Sânge, ci să spună că este de ajuns a primi numai trupul pentru că sângele este inclus, chiar dacă Hristos le-a sfințit separat și le-a dăruit fiecăruia din Apostoli, unul ca acesta să fie anatema.
V. Orișicine ar spune că atunci când mor, sufletele creștinilor care s-au pocăit în această viață dar nu și-au câștigat mântuirea merg în Purgatoriu – care este un basm grecesc – unde focul și chinurile îi purifică, și ei cred că nu sunt chinuri veșnice – așa cum credea blestematul Origen – și dau din această pricină slobozire păcatelor, pe unii ca aceștia îi dăm anatemei.
VI. Orișicine ar spune că Papa e capul Bisericii și nu Hristos Dumnezeu, și că Papa are autoritatea de a trimite în Rai prin scrisorile sale, și că poate ierta păcatele prin plata indulgențelor, unul ca acesta să fie anatema.
VIII. Rugăm pe toți binecredincioșii ortodocși: rămâneți în credința strămoșească ce-ați învățat-o până acum, în care v-ați născut și crescut, și când vremurile o vor cere, vărsați-vă sângele pentru a păstra credința moștenită de Sfinții Părinți. Luați aminte la cele scrise mai înainte și credeți că Hristos vă va ajuta să le împliniți. Fie ca umila noastră binecuvântare să fie cu voi cu toți. Amin.

In 1775:
"Biserica noastra sfanta, soborniceasca si apostoleasca este singura si unica [Biserica], si [la fel] Tainele Ei, prin urmare si dumnezeiescul Botez, primim tainele ereticilor, cate sunt savarsite nu precum Duhul Sfant a randuit sfintitilor Apostoli si precum Biserica lui Hristos face pana astazi, ci fiind gaselnite.."

Ai aici tot ce vroiai sa afli cand ai deschis topicul, adica ce afirma Sfanta Biserica (Ortodoxa): ca in afara ei nu sunt Taine (deci nici botez), ca cine crede alte invataturi din alte culte are anatema (adica merge in Iad).
Reply With Quote
Vechi 29.08.2012, 21:38:31
delia31's Avatar
delia31 delia31 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.01.2010
Implicit un offtopic numa bun de aplicat teoria in practica

Oameni buni, pe un alt topic, cineva in nevoi si in necazuri isi striga durerea cu lacrimi de mama, sperand ca intr-un spatiu virtual ca acesta, unde se pune atat de mult pret pe iubirea de Dumnezeu si de oameni, sa se gaseasca cine s-o auda.

„Azi 29 august ,am facut analize de singe Rebeccai ,anemia ei cronica este foarte grava si continua sa fie sedata ca sa nu faca niste spasme din aceasta cauza ,sa nu se repete crizele de epilepsie din cauza anemiei.Medicul hematolog mi-a dat o reteta cu o injectia care trebiue administrata cit de repede care se numaste FERINJECT,...PRETUL EI ESTE DE 540 DE L;EI daca nu se administreaza in cel mai scurt timp este posibil sa faca LEUCEMIE ,...in numele dragostei fata de D-zeu si a SFINTEI FECIOARA MARIA INCERCATI SA MA MAI AJUTATI CEI CARE PUTETI VA ROG DIN SUFLET,.......Doamne ajuta,....

http://www.crestinortodox.ro/forum/s...562#post467562
Reply With Quote
Vechi 29.08.2012, 22:51:43
Tartaruga Tartaruga is offline
Banned

Data înregistrării: 19.07.2012
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Sunt foarte clare, dar mai intai trebuie sa le citesti, degeaba le citim noi in locul tau.
Si mai clare sunt cele hotarate la sinoade, iar pentru ca te intereseaza in primul rand diferentele intre culte, iata hotararile de la sinoadele pan-ortodoxe:
I. Orișicine nu ar mărturisi cu inima și cu gura că este mădular al Bisericii de Răsărit botezat ortodox și că Sfântul Duh purcede numai de la Tatăl ființial și ipostatic, așa cum Hristos spune în Evanghelie, ci Duhul purcede de la Tatăl și de la Fiul în același timp, unul ca acesta să fie lepădat afară de Biserică și să fie anatema.
II. Orișicine nu ar mărturisi că în taina Sfintei Liturghii, laicii trebuie să se împărtășească odată cu cele două sfinte părți, a Preasfântului Trup și a Preasfântului Sânge, ci să spună că este de ajuns a primi numai trupul pentru că sângele este inclus, chiar dacă Hristos le-a sfințit separat și le-a dăruit fiecăruia din Apostoli, unul ca acesta să fie anatema.
V. Orișicine ar spune că atunci când mor, sufletele creștinilor care s-au pocăit în această viață dar nu și-au câștigat mântuirea merg în Purgatoriu – care este un basm grecesc – unde focul și chinurile îi purifică, și ei cred că nu sunt chinuri veșnice – așa cum credea blestematul Origen – și dau din această pricină slobozire păcatelor, pe unii ca aceștia îi dăm anatemei.
VI. Orișicine ar spune că Papa e capul Bisericii și nu Hristos Dumnezeu, și că Papa are autoritatea de a trimite în Rai prin scrisorile sale, și că poate ierta păcatele prin plata indulgențelor, unul ca acesta să fie anatema.
VIII. Rugăm pe toți binecredincioșii ortodocși: rămâneți în credința strămoșească ce-ați învățat-o până acum, în care v-ați născut și crescut, și când vremurile o vor cere, vărsați-vă sângele pentru a păstra credința moștenită de Sfinții Părinți. Luați aminte la cele scrise mai înainte și credeți că Hristos vă va ajuta să le împliniți. Fie ca umila noastră binecuvântare să fie cu voi cu toți. Amin.

In 1775:
"Biserica noastra sfanta, soborniceasca si apostoleasca este singura si unica [Biserica], si [la fel] Tainele Ei, prin urmare si dumnezeiescul Botez, primim tainele ereticilor, cate sunt savarsite nu precum Duhul Sfant a randuit sfintitilor Apostoli si precum Biserica lui Hristos face pana astazi, ci fiind gaselnite.."

Ai aici tot ce vroiai sa afli cand ai deschis topicul, adica ce afirma Sfanta Biserica (Ortodoxa): ca in afara ei nu sunt Taine (deci nici botez), ca cine crede alte invataturi din alte culte are anatema (adica merge in Iad).
Nu trebuie copiat catehismul Catalin, ci doar scrisa lista cu dogmele, doar enuntul fara explicatii, doar enuntul ca sa vedem care sunt aceste dogme. Dar ai spus bine, lista nu exista ca la catolici, deci discutia despre dogmele ortodoxe nu mai are nici un substrat din punctul meu de vedere, am inteles acum de ce crede fiecare ce si cum crede fiind toti convinsi ca asa spune dogma si biserica.

Numai bine tuturor!
Reply With Quote
Vechi 30.08.2012, 08:06:42
Decebal Decebal is offline
Banned

Implicit

Dar tot nu am înțeles, ți s-au dat surse unde poți căuta de să te saturi de dogme; ai cumva impresia că cineva are obligația să îți dea ție vreo listă cu dogmele Bisericii Ortodoxe? Trebuie cumva cineva să devină secretarul tău ca să îți aducă pe tavă lista cu dogme că așa vrei tu? Deasemenea am înțeles că faci studii de teologie ortodoxă în Franța, poate reușești să te pui în contact cu profesorii de la facultate pentru a te orienta mai bine în domeniu și a avea posibilitatea să îți dispară "certitudinile" tale dinainte stabilite prin decret infailibil tartarugic.

Last edited by Decebal; 30.08.2012 at 10:08:33.
Reply With Quote
Vechi 30.08.2012, 08:37:12
Tartaruga Tartaruga is offline
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Decebal Vezi mesajul
Dar tot nu am înțeles, ți s-au dat surse unde poți căuta de să te saturi de dogme; ai cumva impresia că cineva are obligația să îți dea ție vreo listă cu dogmele Bisericii Ortodoxe? Trebuie cumva cineva să devină secretarul tău ca să îți aducă pe tavă lista cu dogme că așa vrei tu? Deasemenea am înțeles că faci studii de teologie ortodoxă în Franța, poate reușești să te pui în contact cu profesorii de la facultate pentru a te orienta mai bine în domeniu și a avea posibilitatea să îți dispară "certitudinile" tale dinainte stabilite prin decret infailibil tartarugic.
Binenteles ca nimeni nu este obligat, este doar un topic ca oricare altul in care se pune o intrebare si cine stie raspunde. Constat doar ca nimeni nu stie sa spuna care sunt exact dogmele BO dar toti sunt doritori sa iti arate Iadul ce te asteapta daca nu le cunosti. Nici in biserica nimeni nu este obligat sa iti spuna absolut nimic. De ce ar fi? Dar daca Doamne fereste arunci ochii in curte la catolici sau la protestanti, atunci toti se simt datori sa iti spuna o mie de anateme ce te asteapta pentru necunoasterea si nerespectarea celor ce nu era obligat nimeni sa te invete. La o lista cu anateme se gasesc mereu destui obligati sa o faca, acolo nu-i problema, la fel si pentru discutii interminabile de zeci de pagini in contradictoriu cu catolicii si protestantii pentru a le arata cat de rataciti sunt, toti sunt extrem de obligati sa o faca, sau discutii generale despre dogme in care sa isi arate eruditia si frumusetea eruditiei lor, acolo toti se inghesuie, cand insa este o intrebare simpla: care sunt mai fratilor dogmele astea sa le cunoastem cu totii, sa stim ca dogme sunt x, y, z etc., acolo toti dau din colt in colt si raspund orice numai la intrebare nu, ca doar nu-i nimeni obligat sa raspunda. Ok in cazul asta. Slava Domnului ca nu-i si Dumnezeu atat de absurd!

Daca ar fi sa ma iau dupa sursele indicate ar trebui sa cred ca este dogma si interdictia pentru lauze de a intra in biserica 40 zile dupa nasterea copilului ca doar este in Catehism si Catehismul mi-a fost sugerat ca fiind integral dogme. Sa fim seriosi! Sau mai stii? Poate pentru voi chiar este dogma avand in vedere ca nu aveti nici o lista si nici vreo idee clara, concreta despre ce anume este dogma ci doar multe carti cu filozofii despre dogme, o biblioteca parese din care intelege fiecare ce poate, asta daca poseda acea biblioteca, ca doar nu-i obligat nimeni sa-ti dea informatia mura in gura, dar sa vezi apoi ce anateme si ce Iad te asteapta daca nu ai citit cumva biblioteca, si nu ai inteles-o si asimilat-o! Cred ca nu am vazut pana acum ceva mai absurd in vreo religie. Nu-i de mirare ca Islamul castiga tot mai mult teren din pacate...

Cat despre scoala pe care o urmez in Franta, se vede ca tu nu ai inteles scopul topicului: nu era pentru mine ci era tocmai pentru voi, sa va dati putin seama de toata aceasta absurditate a certurilor pe dogme. Dar vad ca nimeni nu-i obligat nici sa isi dea seama de ceva. Ca atare...

Numai bine!

Last edited by Tartaruga; 30.08.2012 at 09:00:01.
Reply With Quote
Vechi 30.08.2012, 09:01:32
Banned

Implicit

Văd că iar ai început să vorbești numai ca să te afli în treabă; despre ce necunoaștere și nerespectare vorbești? Păi tocmai ți s-au dat surse, și încă puține, pentru a te documenta îmn materie de dogme ortodoxe. Poți deasemenea să cauți pe internet, poate găsești și niște liste și care să nu fie scrise în limba engleză. În rest nu cred că cineva este secretarul sau secretara ta să te servească pe tavă că așa vrei tu, așa poruncești tu prin decret imperial tartarugic.

Cum să dăm din colț în colț când vine vorba despre dogme? Văd că tu dai din colț în colț când vine vorba despre studiu sistematic. Dar ai pretenții ca toți să se coboare la nivelul tău, eventual poate vrei să îți și aducem mic-dejunul la pat și covorul roșu când ieși din casă, așa ca la o mare împărăteasă.

Cine ți-a sugerat ție că ar fi integral dogme în Catehismul Ortodox? Poți să ne dai citatul clar de la cel care ți-a făcut această sugestie ca să vedem și noi dacă așa stau lucrurile, sau dacă nu cumva continui să inventezi spuse din imaginația ta puse pe seama altora.

După cum ți-am spus și îți repet ți s-au dat trimiteri, surse unde poți studia îndeajuns dogme și dogmatică ortodoxă și pe baza acestui lucru nu ai absolut nici un argument și nici un motiv pentru a acuza pe alții că ai fi ținută în stare de necunoaștere sau că cineva nu și-ar îndeplini obligații față de tine. Dar văd că tu ești cea care insiști să nu asculți, insiști să respingi trimiterile, sursele, propunerile făcute încercând să creezi falsa impresie că altcineva decât tine ar fi vinovat pentru propria ta necunoaștere.
Reply With Quote
Vechi 30.08.2012, 21:42:38
Senior Member

Implicit

Citat:
Binenteles ca nimeni nu este obligat, este doar un topic ca oricare altul in care se pune o intrebare si cine stie raspunde. Constat doar ca nimeni nu stie sa spuna care sunt exact dogmele BO dar toti sunt doritori sa iti arate Iadul ce te asteapta daca nu le cunosti. Nici in biserica nimeni nu este obligat sa iti spuna absolut nimic.
Tia-m dat invatatura de credinta, dar e evident ca te intereseaza diferentele intre culte, de aceea ti-am dat ce te intereseaza de fapt. Dar tu nu le vezi pentru ca ele contrazic ce vrei tu sa demonstrezi, ca nu conteaza dogmele si nu exista diferente intre culte in privinta asta. Ce se intampla daca este doar triaire fara invatatura de credinta poti vedea in ce spune Manole pe topicul sau, care crede ca are revelatii. Daca noi nu am avea invatatura de credinta ar trebui sa ne luam dupa ce spuneel, sau altii si tot asa.
Daca vrei o dezoltare a invataturilor de credinta care difera fata de alte culte, uite de exemplu marturisirea Sf. Petru Movila (considerata invatatura de credinta) despre Filioque: http://www.ortodoxie-catolicism.ro/6...spre-filioque/
Exista si despre Purgatoriu si altele, inclusiv protestante.
Reply With Quote
Vechi 30.08.2012, 22:43:59
iustin10 iustin10 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.01.2010
Implicit

@Tartaruga
In invatatura ortodoxa sunt cateva dogme care sunt opuse cu adevarat altor culte :
impartasirea cu trupul si sangele real al mantuitorului ,necesitatea tainelor pentru obtinerea harului , succesiunea preoteasca de la apostoli , infailibilitatea Bisericii prin prezenta Duhului in ea inca de la inceput,iconografia.
Dar sunt si alte multe dogme in care nu se vorbeste despre o diferentiere explicita ,si care e posibil ca si alti crestini sa le accepte :opera mantuiroare a lui Hristos ,parti din crez ,viata vesnica ,rugaciunea , pacate si virtuti ,importanta iubirii
Ceea ce te intereseaza pe tine de fapt este de ce aceste dogme frumoase in sine te fac agresiv,si de ce ortodoxia se considera singura religie adevarata.Adica vrei sa intelegi cum se poate ajunge de la aceste dogme frumoase ale ortodoxiei ,la atitudinea care te socheaza aici pe forum,de aparenta superioritate,eclusivism,excludere .Aceasta atitudine ai mai intalnit-o si in viata ta si te-a indepartat de ortodoxie.
Aceasta cauti tu de fapt.
Nu mai vreau sa ma iau de nimeni si sa acuz pe nimeni. Eu te inteleg si pe tine ,si pe ei. Inteleg si de ce nu vor sa iti raspunda. Si sigur nu este la mijloc necunoasterea sau ca nu ar stii ce sa zica.
Sincer si eu am avut aceiasi dilema ca si tine .Ma miram cum de credinta drepata ,poate produce atatea atitudinii ,hai sa fiu bland sa zic,exclusiviste.
Am inteles insa ca oamenii nu trebuie neaparat intelesi ,ci acceptati .Eu te accept pe tine ,si imi place mult sufletul tau. Dar as fi nedrept sa nu recunosc ca si ei imi sunt la fel de dragi si ca ii inteleg si accept. Si mie mi se par f duri ,si neinspirati. Dar ma lupt imediat cu mine si zic: ma grabesc cu aceasta judecata, n-am rabdare sa ii inteleg,n-am credinta sa ii iau asa cum sunt, nu ma pricep atit de bine si emit judecati pripite .
Cheia intrebarilor tale draga sora,nu este conflictul de idei cu ei , ci rabdarea ,si sa te gandesti mereu ca tu nu ai dreptate ,si ca ei poate au,oricat de ridicola si nedreapta ti s-ar parea situatia. Asa vei ajunge sa accepti cu adevarat toti oamenii ,si vei ajunge la valori cu adevarat ortodoxe: smerenia , blandetea ,ajutorarea ,priceperea de a darui ceva celorlalti oricat de imposibil ar parea.
Ortodoxia nu se negociaza ,se crede si se practica. Aceasta e credinta in Hristos. Si singurele razboaie sunt cele cu tine insuti ,si cu tendinta de a respinge si judeca pripit pe ceilalti.
Reply With Quote
Vechi 30.08.2012, 23:15:24
Banned

Implicit

Asta pentru că unii doresc să creeze o anumită imagine Bisericii Ortodoxe, de intolerantă și așa mai departe. Numai că ortodoxia nu se judecă după câțiva utilizatori mai "intoleranți", mai "exclusiviști" de pe un forum, mai ales că sfinții și sfintele Bisericii Ortodoxe nu cred că își petrec timpul pe forumuri. Deci iată ce produce credința ortodoxă:

Canonizarea Sfântului Ioan Maximovici
http://www.youtube.com/watch?v=LkZ9w5R7hyk

Holy Relics-Orthodox Saints
http://www.youtube.com/watch?v=7bFKFrf0sHE
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Dogme babesti camy_d Reguli in Biserica 164 03.08.2016 14:46:05
Ce inseamna pentru voi credinta - Dogme sau fapte? sophia Generalitati 69 20.05.2011 03:28:25
Credinta fara dogme? georgeval Generalitati 29 08.07.2010 00:46:11
Biserici Ortodoxe si Biserici Schismatice adelin Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni 4 27.01.2010 22:34:48
Diferite slujbe de inmormantare danyel Slujba inmormantarii 10 23.11.2009 13:32:37