Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Dogmatica
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 02.09.2012, 00:16:54
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de editheraven Vezi mesajul
Insisti sa repet sau ce? Cand am zis ca dogmele sunt factor de despartire? Asta e o parere pur proprie si a dumitale. Singura Biserica e cea ce va domni cu Hristos. Va rog incetati sa sustineti lucruri fara baza biblica intr'o discutie libera.
Da-ne voie sa ne indoim de "baza biblica" de care faci tu caz.

Si diavolul are "baza biblica", dar fundatia lui ultima nu este Hristos, desi e drept, poate pretinde asta (daca se prefac in inger de lumina) iar cei ignoranti, chiar il cred.
Reply With Quote
Vechi 02.09.2012, 00:38:01
Tartaruga Tartaruga is offline
Banned

Data înregistrării: 19.07.2012
Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
Da-ne voie sa ne indoim de "baza biblica" de care faci tu caz.

Si diavolul are "baza biblica", dar fundatia lui ultima nu este Hristos, desi e drept, poate pretinde asta (daca se prefac in inger de lumina) iar cei ignoranti, chiar il cred.
Diavolul nu pretinde niciodata ca fundatia lui ultima ar fi Hristos, niciodata. Mai bine ati raspunde la topic daca tot scrieti. Ati putea incepe dvs. sa explicati daca treaba cu lauzia este dogma si daca sunteti de acord cu afirmatiile bisericii ortodoxe grecesti despre dogme din postarile anterioare.
Reply With Quote
Vechi 02.09.2012, 00:44:58
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Tartaruga Vezi mesajul
Diavolul nu pretinde niciodata ca fundatia lui ultima ar fi Hristos, niciodata. Mai bine ati raspunde la topic daca tot scrieti. Ati putea incepe dvs. sa explicati daca treaba cu lauzia este dogma si daca sunteti de acord cu afirmatiile bisericii ortodoxe grecesti despre dogme din postarile anterioare.
Fara indoiala, cunoasteti pe diavol mai bine decat mine, iar daca n-ar fi "tatal minciunii" v-as putea da chiar crezare.

P.S.
Nu am timp sa parcurg 11 pagini sa gasesc "postarile anterioare" la care faceti trimitere.
Reply With Quote
Vechi 02.09.2012, 01:18:23
Banned

Implicit

Citat:
Fara indoiala, cunoasteti pe diavol mai bine decat mine, iar daca n-ar fi "tatal minciunii" v-as putea da chiar crezare.

P.S.
Nu am timp sa parcurg 11 pagini sa gasesc "postarile anterioare" la care faceti trimitere.

Si eu care credeam ca in Ortodoxie exista principiul de a-si cunoaste dusmanul ca sa se stie impotriva cui se lupta, si in Ortodoxie sunt cele mai multe invataturi despre diavol si invataturile lui mincinoase iar dvs. spuneti ca eu l-as cunoaste mai bine? Si asta pentru ca v-am spus ca diavolul nu isi are fundatia ultima Hristos? Pai domnule Alin, macar invatatura lui Hristos daca ar fi cunoscut-o, aceea elementara din Evanghelii si ati fi stiut ca cei ce isi iau ca fundatie ultima pe Hristos au o casa atat de solida ca nimic nu o darama. Aceia sunt sfinti, domnule Alin, merg direct in Imparatie fara sa mai treaca prin judecata. Treziti-va o data!

Postarile cu pricina sunt 95 si 96 de la pagina 10, plus intrebarea despre lauzie care suna asa: regula din catehism care spune ca o lauza nu poate intra 40 zile in Biserica este dogma sau nu?
Reply With Quote
Vechi 02.09.2012, 01:24:15
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Si eu care credeam ca in Ortodoxie exista principiul de a-si cunoaste dusmanul ca sa se stie impotriva cui se lupta, si in Ortodoxie sunt cele mai multe invataturi despre diavol si invataturile lui mincinoase iar dvs. spuneti ca eu l-as cunoaste mai bine?
Din pacate il cunosteti dar de pe partea de pe care nu ar trebui.

Citat:
Si asta pentru ca v-am spus ca diavolul nu isi are fundatia ultima Hristos?
Eu am afirmat ca pretinde (atunci cand se preface in inger de lumina), nu ca are, si m-ati contrazis.

V-ati pierdut pe drum.

Citat:
Postarile cu pricina sunt 95 si 96 de la pagina 10, plus intrebarea despre lauzie care suna asa: regula din catehism care spune ca o lauza nu poate intra 40 zile in Biserica este dogma sau nu?
Nu stiu altii ce cred, dar eu afirm ca nu este dogma, este cutuma.

Am citit cele doua postari, ori engleza mea nu e asa buna, ori citatele sunt scoase din context, ori intrebarea nu e formulata corespunzator.

Last edited by AlinB; 02.09.2012 at 01:27:45.
Reply With Quote
Vechi 02.09.2012, 01:34:20
Banned

Implicit

Citat:
Din pacate il cunosteti dar de pe partea de pe care nu ar trebui.

Eu am afirmat ca pretinde (atunci cand se preface in inger de lumina), nu ca are, si m-ati contrazis.

V-ati pierdut pe drum.

Nu stiu altii ce cred, dar eu afirm ca nu este dogma, este cutuma.

Am citit cele doua postari, ori engleza mea nu e asa buna, ori citatele sunt scoase din context, ori intrebarea nu e formulata corespunzator.
Ce sa fie scos din context?? Este totul reprodus, aveti si linkul ca sa vedeti exact pagina lor.
Iar intrebarea era simpla: sunteti deacord sau nu cele scrise?

Bun, ma bucur ca este cutuma. Era doar o demonstratie a faptului ca trimiteri de genul: mergi si studiaza catehismul daca vrei sa stii dogmele, nu te invata deloc care sunt dogmele ci te invata de-a valma tot felul.

Cat despre prima parte, cred mai degraba ca tu te-ai ratacit pe drum ca doar aici este topicul dedicat dogmelor ori vezi ca te-a tras cineva afara din topic si ai deviat de la el. Deci sa ne intoarcem la topic.
Reply With Quote
Vechi 02.09.2012, 01:39:34
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Ce sa fie scos din context?? Este totul reprodus, aveti si linkul ca sa vedeti exact pagina lor.
Iar intrebarea era simpla: sunteti deacord sau nu cele scrise?
Pai nu stiu ce ai priceput tu de acolo, ca de fapt asta e intrebarea din spatele intrebarii.

Citat:
Bun, ma bucur ca este cutuma. Era doar o demonstratie a faptului ca trimiteri de genul: mergi si studiaza catehismul daca vrei sa stii dogmele, nu te invata deloc care sunt dogmele ci te invata de-a valma tot felul.
N-a zis nimeni ca trebuie sa te limitezi la catehism.
Mai ales, catehismul e pentru cei credinciosi (ortodocsi) iar tu pici din categoria asta.

Oricum, ar fi folositor si celor non-ortodocsi dar care doresc sincer sa cunoasca credinta ortodoxa.

Tu insa cauti nod in papura.

Citat:
Cat despre prima parte, cred mai degraba ca tu te-ai ratacit pe drum ca doar aici este topicul dedicat dogmelor ori vezi ca te-a tras cineva afara din topic si ai deviat de la el. Deci sa ne intoarcem la topic.
Nu vad cu ce crezi tu ca am cazut pe langa topic, oricum ma bucur daca macar tu ai revenit pana la urma si mai ales ai priceput ce era de priceput..intr-un final. :)

Last edited by AlinB; 02.09.2012 at 01:49:05.
Reply With Quote
Vechi 02.09.2012, 21:27:12
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
Regula din catehism care spune ca o lauza nu poate intra 40 zile in Biserica este dogma sau nu?
Dogme in sensul deplin al cuvantului sunt cele clarificate la sinoadele ecumenice si locale. Acestea au fost clarificate pentru ca din cand in cand se trezea cineva care spunea ca a inteles mai bine.
Celelalte sunt adevaruri de credinta, pentru ca nu s-au gasit contestatari ca sa se tina sinoade, cel putin pana acum (de exemplu acum a aparut ecumensimul care ataca invatatura despre Biserica in sine).
Toate sunt invataturi de credinta.
Mai sunt canoane si practica Liurgica, acestea sunt si ele obligatorii dupa ce sunt adoptate. Diferenta este ca dogmele si adevarurile de credinta sunt revelate direct, nu se pot schimba nicioadata. Canoanele sunt reguli interne, ele se pot schimba de catre Biserica (ceea ce se intampla extrem de rar). Ce trebuie sa faca o lauza sau alte practici cred ca fac parte din canoane. Eu am intalnit direct un caz de Pasti, un cuplu venise sa se impartaseasca, desi bebelusul nu fusese botezat. Preotul nu a impartasit-o pe mama si i-a citit bebelusului rugaciunile care se fac la 8 zile si 40 de zile. Mama se putea impartasi doar dupa ce se boteza copilul. Cred ca la asta se refera cand spune ca nu intra in biserica. Noi credem tot ce invata biserica, nu ne batem capul cu tot felul de mii de intrebari si mici intrebari.
Reply With Quote
Vechi 03.09.2012, 00:02:15
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Dogme in sensul deplin al cuvantului sunt cele clarificate la sinoadele ecumenice si locale. Acestea au fost clarificate pentru ca din cand in cand se trezea cineva care spunea ca a inteles mai bine.
Celelalte sunt adevaruri de credinta, pentru ca nu s-au gasit contestatari ca sa se tina sinoade, cel putin pana acum (de exemplu acum a aparut ecumensimul care ataca invatatura despre Biserica in sine).
Toate sunt invataturi de credinta.
Mai sunt canoane si practica Liurgica, acestea sunt si ele obligatorii dupa ce sunt adoptate. Diferenta este ca dogmele si adevarurile de credinta sunt revelate direct, nu se pot schimba nicioadata. Canoanele sunt reguli interne, ele se pot schimba de catre Biserica (ceea ce se intampla extrem de rar). Ce trebuie sa faca o lauza sau alte practici cred ca fac parte din canoane. Eu am intalnit direct un caz de Pasti, un cuplu venise sa se impartaseasca, desi bebelusul nu fusese botezat. Preotul nu a impartasit-o pe mama si i-a citit bebelusului rugaciunile care se fac la 8 zile si 40 de zile. Mama se putea impartasi doar dupa ce se boteza copilul. Cred ca la asta se refera cand spune ca nu intra in biserica. Noi credem tot ce invata biserica, nu ne batem capul cu tot felul de mii de intrebari si mici intrebari.
Site-ul respectiv apartinea bisericii ortodoxe grecesti. Si iata ca nu sunteti deacord cu o parte a invataturii sale dar apoi spuneti ca voi credeti tot ce va invata biserica. Eu insa vad bine ca nu. Si in plus de asta, un non-crestin nu are nici o sansa sa invete aceeasi ortodoxie selectiva pe care o practicati. Deci teoriile voastre despre dogme nu stau in picioare cu atat mai mult cu cat vad ca nu va puneti deacord nici macar asupra faptului ce este dogma si ce nu. Nu-i de mirare ca nu le puteti enumera in conditiile astea.

Mai am o ultima intrebare retorica: BO este in comuniune cu cei de stil vechi sau nu?...
Reply With Quote
Vechi 03.09.2012, 20:55:13
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
Site-ul respectiv apartinea bisericii ortodoxe grecesti. Si iata ca nu sunteti deacord cu o parte a invataturii sale dar apoi spuneti ca voi credeti tot ce va invata biserica. Eu insa vad bine ca nu. Si in plus de asta, un non-crestin nu are nici o sansa sa invete aceeasi ortodoxie selectiva pe care o practicati. Deci teoriile voastre despre dogme nu stau in picioare cu atat mai mult cu cat vad ca nu va puneti deacord nici macar asupra faptului ce este dogma si ce nu. Nu-i de mirare ca nu le puteti enumera in conditiile astea.

Mai am o ultima intrebare retorica: BO este in comuniune cu cei de stil vechi sau nu?...
Cum iti spuneam, concluzia era deja pregatita de la inceput, trebuia doar un motiv ca sa fie spusa. Am scris si pe celalalt topic, adogmatismul ecumenist e doar o iluzie, de fapt sunt inlocuite unele dogme cu cele protestante liberale. Chiar si tu marturisesti acele dogme, tot ce credem se numeste dogma.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Dogme babesti camy_d Reguli in Biserica 164 03.08.2016 14:46:05
Ce inseamna pentru voi credinta - Dogme sau fapte? sophia Generalitati 69 20.05.2011 03:28:25
Credinta fara dogme? georgeval Generalitati 29 08.07.2010 00:46:11
Biserici Ortodoxe si Biserici Schismatice adelin Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni 4 27.01.2010 22:34:48
Diferite slujbe de inmormantare danyel Slujba inmormantarii 10 23.11.2009 13:32:37