Citat:
În prealabil postat de ovidiu b.
Nu se poate ca în Tg Mureș de exemplu să mergi să ceri o pâine, iar vânzătoarea să te întâmpine în ungurește. I-am cerut o pâine, iar ea refuzat să mă servească, chipurile că nu a înțeles, așteptând să vină o colegă care vorbea românește. Mi s-a întâmplat să mă rătăcesc în Miercurea Ciuc. Am oprit mașina pentru a întreba direcția căutată. Persoana pe care am întrebat-o mi-a răspuns în ungurește ceva de genul ”nem tudom, a romána” adică ”că nu știe românește”.
|
Eu am trecut frecvent prin judetele Covasna si Hrghita. Merg adesea in Ardeal prin pasul Siriu (Buzau), Ojdula (Vrancea) si Oituz(Bacau). Nu mi s-a intimplat niciodata ceea ce spuneti dumneavoastra mai sus. Insa mi s-a intimplat asta vorbind moldoveneste cu romanii ardeleni. Am avut doua situatii cand oamenii mi-au intors spatele pur si simplu. Din acest motiv orasele Brasov si Timisoara si Sibiu au devenit pentru mine orase de tranzit, incerc sa nu opresc in ele niciodata, nici macar sa alimentez. De exemplu, o fosta colega de servici, fara sa ma cunoasca si fara sa fi schimbat cu mine nici macar 20 de fraze, auzind ca sunt din Moldova a spus despre mine ca sunt femeie usoara si chiar a raspandit zvonul acesta printre colegi.
Asa ca, nu stiu eu exact cat de rai sunt maghiarii din Ardeal dar stiu sigur ca ardelenii sunt destul de rai. Cel putin cu mine au fost.