Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Stiri, actualitati, anunturi
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 05.09.2012, 13:11:39
MihaiG MihaiG is offline
Banned

Data înregistrării: 24.04.2012
Locație: Timișoara
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Decebal Vezi mesajul
Aș vrea, pe lângă aceste linkuri, și să transmit că nu există nici o națiune sau naționalitate bănățeană, așa cum nu există națiune sau naționalitate ardelenească sau transilvană.
Dumneavoastră puteți să transmiteți orice, înclusiv că Pământul este plat. De fapt, există voci mai credibile decât a dumneavosatră care transmit asemenea fabulații, (vezi the flat earth society) dar asta nu le transformă în realitate.

Realitatea este că bănățeanul de etnie română din teritoriul actual al României are infinit mai multe lucruri în comun cu, să zicem, bănățeanul de etnie sârbă din Banatul sârbesc sau cu bănățeanul de etnie maghiară decât are în comun cu olteanul de etnie română.

Eu când trec frontiera spre Szeged nu simt că am trecut în altă țară - casele arată la fel, satele la fel (mă rog, mai curate și mai îngrijite, cu mai puține gropi în pavaj); dar când trec frontiera spre Oltenia senzația că am trecut în alt spațiu cultural/civilizațional este covârșitoare. Și nu sunt singurul care simte asta.

Banatul și bănățenii nu reprezintă, poate, o națiune în înțelesul clasic al cuvântului, dar reprezintă un spațiu civilizațional, un loc în care oamenii nu s-au agățat de etnie pentru a construi ceva comun, ci de valori.

Și la aceste valori se referea Traian Vuia când deplângea modul în care s-a făcut unirea.

Last edited by MihaiG; 05.09.2012 at 13:13:56.
Vechi 05.09.2012, 13:13:15
tikaalba tikaalba is offline
Junior Member

Data înregistrării: 13.02.2011
Locație: Azi in Romania,maine...???
Religia: Ortodox
Implicit

Eu sunt in mijloc sau la mijloc si toti ma ocoliti,oare de ce?

Este un subiect dureros pentru unii ca mine si motiv de competitie pentru altii.Cum am mai scris intr-un post anterior,una este sa fii turist si cu totul altceva,roman traitor aici.Esti turist sau tranzitezi si ai nevoie de serviciile lor mi se pare normal sa te trateze cu toata ospitalitatea,o fac pe banii tai,nu?..,o fac in interesul lor.Trebuie sa fie incuiati(ca sa nu folosesc alt cuvant)sa procedeze altfel.

Si cum Doamne iarta-ma sa nu se inraiasca romanu de aici cand toti dau in el,si romanii si maghiarii.Si daca ar veni unul la mine si m-ar intreba:ma,Costica de ce nu te muti tu cu satra ta pe dambovita ca acolo se inhama calul la caruta,ca acolo-ti pune neamul la jug,ca acolo...domnilor postatori,frati cu mine in nici un caz,el romanul ala rau,Costica(adica al` de sta in coasta unora) vin si va zic,nu plec,ma,nu plec!

Pune-ti harta Romaniei in cui,o harta mare,mare,peste ea imaginar asezati domnii mei o cruce,o cruce la fel de mare....uneva la picioarele crucii curge Dambovita....rastigniti-l pe ROMAN,acolo...vedeti atunci unde-i Ardealul si ce-i Romania fara Ardeal...

Ungurii din Ungaria nu au o parere prea buna despre cei de aici,desi sunt de un neam,probabil ca stiu ei de ce.
Vechi 05.09.2012, 13:25:32
Decebal Decebal is offline
Banned

Data înregistrării: 19.07.2012
Implicit

Sunteți într-o eroare fatală, domnule G. Lăsați-ne pe noi cu spațiile civilizaționale, nu există nici un Banat și nici o vreo "națiune bănățeană", vorbești despre niște constructe imaginare care nu au nici cea mai mică legătură cu realitatea. Dacă dumneata nu ești român, să fii sănătos, domnule, stai la tine în casă cu fabulațiile tale anti-istorice. După cum am mai spus astfel de idei, mai ales că până acum nu mai auzisem de vreo "națiune bănățeană", auzisem doar de imaginara "națiune transilvană", și aici nu mă refer la domnul G., ci în general la cei care răspândesc astfel de aberații para-istorice, mai ales la nivel politic, sunt produsul unor mentalități anti-românești, împotriva Poporului Român, împotriva Statului Român, împotriva Națiunii Române și care militează într-un fel sau altul pentru distrugerea României; asta cu "națiunea bănățeană" nu o mai auzisem, o știam pe aia cu "națiunea transilvană"; ele sunt niște proiecte anti-românești 100%, care vin în special pe filieră maghiară, dar nu numai maghiară.

Dar nu am de gând să mai continui pe marginea acestei basne istorice referitoare la imaginara "națiune bănățeană", etc. Aici este vorba despre UDMR și alte probleme decât fantasmagoricul "ținut bănățean".
Vechi 05.09.2012, 13:39:20
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Implicit

Citat:
Așa este, mă gândeam că acest lucru este îndeobște știut și nu mai trebuia să îl menționez. Mai mult, o bună parte a așa zișilor maghiari din România sunt la origine români, secui (și poate or mai fi fost și alții) care au fost maghiarizați. Ați văzut că se vorbește despre așa zisul "Ținut Secuiesc", asta în condițiile în care în România mai trăiesc maxim 500 de secui, adică de secui care încă mai păstrează identitatea secuiască și care nu au fost maghiarizați. Denumirea de "Ținut Secuiesc" se dovedește încă o dată a fi o simplă manipulare, iar dacă nu este așa să se restrângă respectivul "ținut", așa din vorbe pentru că nu vorbesc despre nici o ciuntire din pâmântul românesc de acolo, la cei 200 sau 300 sau 400 de secui câți mai trăiesc în România. Ăia 300 de secui din România mai au la ei în grădină un iluzoriu, imaginar și fabulatoriu "ținut secuiesc". Nu există nici un "Ținut Secuiesc". Ăsta este un proiect anti-românesc care nu are nici o legătură cu cei maxim 500 de secui care mai există în România, și care este în esență un proiect de rapt teritorial din teritoriul României și trebuia de mult și încă trebuie tratat ca atare și cu maximă atenție.
Nu te infierbanta asa, denumirea este una de origine istorica probail, sa zicem chiar arbitrara daca te incalzeste cu ceva (sau racoreste, pe vremea asta..) ungurii o cer in numele lor, nu a celor 3-400 de secui de care zici tu.

Bine zici cu maxima atentie..nu e greu sa se regizeze iar un Tg. Mures '90 ca se gasesc suficienti romani prosti, manipulabili si mitarnici pentru un scandal international, iar de aici la un Kosovo in varianta romaneasca e doar un pas.

Acum, luand-o si din alt punct de vedere si ce mai scriau romanii nostri chiar aia nationalisti pe alte topice, Ungaria parca era un exemplu de dezvoltare economica si independenta (opus slugarniciei de la noi) fata de UE si FMI.

Amar-ironic vorbind, daca vrem sa salvam macar o parte din Romania de romani - sa o dam la unguri.

Sudul am putea sa-l dam la bulgari, ca si aia ne dau clasa, cu Moldova e mai problematic ca taticu Urss nu e mai breaz decat UE -ul, poate cu polonezii negociem ceva, desi le este cam peste mana ..

Last edited by AlinB; 05.09.2012 at 13:47:07.
Vechi 05.09.2012, 13:41:33
Eugen7's Avatar
Eugen7 Eugen7 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.06.2010
Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
Steguletul cu ungurii e scos si fluturat de fiecare data cand aia romani get-beget se pregatesc sa faca o prostie.

Sau au facut-o, si ura publica trebuie sa ia alta directie.

Mare noroc au cu ungurii astia..
Asertiunea este pertinenta. Subcriu.
Dusmanii omului sunt: patimimile, pacatele, duhurile demonice...

Adevarul este urmatorul: boierii romani ii jupoaie pe bietii romani in zonele majoritar locuite de roamni, iar "boierii" unguri ii jupoaie pe unguri in zonele locuite de majoritari de unguri.

Daca fiecare om indiferent de religie, nationalitate etc. ar respecta cele 10 porunci ce bine ar mai fi... insa cine are oare interesul "divide et impera"? Cine castiga de urma conflictelor sociale... oare nu tot cei care ne asupresc si se imbogatesc de pe urma conflictelor.

De ce suntem oare orbi? A fi OM nu tine de rasa, cultura, religie... a fi om tine de virtute.

Locuind in trasilvania am cunoscut cetateni romani (sau care au dubla cetatenie atat romana cat si ungara) de etnie maghiara si mai "extremisti", precum altii si mai intelegatori ai realitatii (caci si romanii din trasilvania au trait sute de ani sub "conducere" straina... si nu aveau nici macar drepturi cetatenesti minime. Astazi etincii maghiari din Romania au prin constituie drepturi cetatenesti nediscriminatorii. Astazi etincii maghiari au si multe drepturi etince...).

Am trait si situaii incare anumite persoane care lucrau in comert se prefaceau ca nu inteleg limba romana... tin totusi sa povesc o intamplare petrecuta cu ceva timp in urma. Eram intr-o excursie in zona Sfanta Ana si ne-am gandit sa nu mai urmam drumul marcat pana la gara... am mers pe jos si ne-am ratacit, in cele din urma am ajuns in sat. Eram insetati, apa nu mai aveam. Am vazut o batranica la poarta unei case si si i-am cerut apa pe limba roama. Dansa nu a inteles (si cu siguranta nu vorbea limba romana), atunci i-am facut semne (limba "universala") si dansa ne-a adus apa cu multa dragoste de om. Se vedea acesta in ochii ei... si dansa a vazut multumirea in ochii nostri... Oare ce ne opreste sa fim oameni daca nu patimile, pacatele duhurile demonice? Oare de ce acceptam vrajba din care "castiga" tot hotii (fie de etinie maghiara, fie romana).

Doamne ajuta.
Pr. Arsenie Boca: "In mintea stramba si lucrul drept se stramba"; "Sa-ti feresti capul de frig si de prostie!"; "Mustrarea invinge, dar nu convinge"; "Bobul lui de grau se preschimba in taciune, iar el se crede grau nedreptatit";

Last edited by Eugen7; 05.09.2012 at 13:44:54.
Vechi 05.09.2012, 14:06:53
Banned

Implicit

Citat:
Nu te infierbanta asa, denumirea este una de origine istorica probail, sa zicem chiar arbitrara daca te incalzeste cu ceva (sau racoreste, pe vremea asta..) ungurii o cer in numele lor, nu a celor 3-400 de secui de care zici tu.

Bine zici cu maxima atentie..nu e greu sa se regizeze iar un Tg. Mures '90 ca se gasesc suficienti romani prosti, manipulabili si mitarnici pentru un scandal international, iar de aici la un Kosovo in varianta romaneasca e doar un pas.
Dar nu m-am înfierbântat absolut deloc, eram chiar destul de calm și văd că am răspuns destul de calm față de cum o făceam odată. Așa este exact cum ai spus dumneata; ungurii nu au nici un drept să revendice vreun "Ținut Secuiesc". Acei 300-400 poate ar avea ceva de revendicat pe la ei prin fața televizorului și asta numai așa cu titlu de fabulație pseudo-istorică, așa zisul "ținut secuiesc" este de fapt și de drept pământ românesc.

Nu știu ce a fost în Kosovo, o să mă informez când voi avea timp; însă personal nu cred în această fluturare de marote gen "Kosovo", cred că sunt niște false pretexte pentru a se scuza erori sau trădări imense din alte puncte de vedere.

Citat:
Amar-ironic vorbind, daca vrem sa salvam macar o parte din Romania de romani - sa o dam la unguri.
Amar, nu ironic vorbind, aberezi fără margini. Nu întâmplător vorbea cine despre "vulturii forumului", se pare că au apărut și s-au mai și dat pe față. Asta este o afirmație absolut tendențioasă cum că românii ar trebui să își cedeze suveranitatea că vezi Doamne nu se pot guverna singuri, sau nu le stă bine cu națiune suverană; este vorba exclusiv despre propagandă anti-românească și care merge în continuarea propagandei anti-românești și anti-ortodoxe care se face de peste 20 de ani încoace în această țară. Afirmații tendențioase precum cele de mai sus intră la aceeași categorie cu afirmația unui pseudo-român care vorbea despre industria românească precum despre un morman de fiare vechi; de-asta au și vorbit așa pentru ca să o facă să devină un morman de fiare vechi.
Vechi 05.09.2012, 14:21:29
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Implicit

Citat:
Dar nu m-am înfierbântat absolut deloc, eram chiar destul de calm și văd că am răspuns destul de calm față de cum o făceam odată. Așa este exact cum ai spus dumneata; ungurii nu au nici un drept să revendice vreun "Ținut Secuiesc". Acei 300-400 poate ar avea ceva de revendicat pe la ei prin fața televizorului și asta numai așa cu titlu de fabulație pseudo-istorică, așa zisul "ținut secuiesc" este de fapt și de drept pământ românesc.
Nu stiu pe ce baze il revendica - probabil pe criteriu majoritatii si nu neaparat pe motive de ordin istoric.

Citat:
Nu știu ce a fost în Kosovo, o să mă informez când voi avea timp; însă personal nu cred în această fluturare de marote gen "Kosovo", cred că sunt niște false pretexte pentru a se scuza erori sau trădări imense din alte puncte de vedere.
Ma mir ca o persoana atat de informata ca tine nu a auzit de Kosovo..
Ai sa fii surprins la ce s-a putut ajunge tot in baza unui nationalism de ba(l)ta de care vorbeam mai sus.

Citat:
Amar, nu ironic vorbind, aberezi fără margini. Nu întâmplător vorbea cine despre "vulturii forumului", se pare că au apărut și s-au mai și dat pe față. Asta este o afirmație absolut tendențioasă cum că românii ar trebui să își cedeze suveranitatea că vezi Doamne nu se pot guverna singuri, sau nu le stă bine cu națiune suverană;
Dezastru economic si nu doar de la ora actuala confirma faptul ca romanii intr-adevar nu se pot guverna singuri.

Citat:
este vorba exclusiv despre propagandă anti-românească și care merge în continuarea propagandei anti-românești și anti-ortodoxe care se face de peste 20 de ani încoace în această țară.
Nu amesteca lucrurile, concentraza-te si incearca sa ramai pe subiect.

Citat:
Afirmații tendențioase precum cele de mai sus intră la aceeași categorie cu afirmația unui pseudo-român care vorbea despre industria românească precum despre un morman de fiare vechi; de-asta au și vorbit așa pentru ca să o facă să devină un morman de fiare vechi.
Din pacate se pare ca asta e realitatea - economia romaneasca nu era din cale afara de competitiva dar putea sa supravietuiasca, mai ales la cati bani s-au imprumutat si cheltuit aiurea, se putea face retehnologizare, dar am zis ca au sa faca strainii asta in locul nostru, am vrut economie de piata, privata si salarii ca in Vest, nu?
Vechi 05.09.2012, 14:28:45
Banned

Implicit

Citat:
Dezastru economic si nu doar de la ora actuala confirma faptul ca romanii intr-adevar nu se pot guverna singuri.

Din pacate se pare ca asta e realitatea - economia romaneasca nu era din cale afara de competitiva dar putea sa supravietuiasca, mai ales la cati bani s-au imprumutat si cheltuit aiurea, se putea face retehnologizare, dar am zis ca au sa faca strainii asta in locul nostru, am vrut economie de piata, privata si salarii ca in Vest, nu?
Toate aberațiile pe care le proferezi aici sunt propagandă anti-românească. Vezi că suntem pe un topic despre UDMR, cu alte cuvinte dumneata ești cel off-topic. La aceste afirmații tendențioase pe care le răspândești aici o să îți răspund cu o altă ocazie și pe un topic corespunzător.
Vechi 05.09.2012, 14:33:33
Eugen7's Avatar
Eugen7 Eugen7 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.06.2010
Implicit

Citat:
Amar, nu ironic vorbind, aberezi fără margini.
Iertati-ma va rog... poate ma "bag" unde si cand nu trebuie.
Consider ca ironia amara este binevenita, intrucat daca continuam asa... fie ca vrem fie ca nu vrem... altii (straini bogati) vor cumpara Roamnia bucata cu bucata si "cu acte in regula". De ce? Pai daca asa o vand "boierii" nostri (Petrom este doar un singur exemplu... cand "conducatorii" nostri au "vandut" "la pachet" si terenurile petrolifere romanesti si astfel poporul roman beneficiarul de drept al bogatiilor naturale ale tarii a fost "furat". Asta in in timp ce in Norvegia regele la fiecare sfarsit de an da fiecarui cetatean suma de bani din profitul companiei petrolifere de stat caci spune: "pentrolul norvegian este al poporului si ca atare poporul trebuie sa beneficieze de el". Nu e o reclama mascata la forma de guvernare monarhista, ci este o apreciere la modul de guvernare scandinav in general, care este printre cele mai oneste in contemporaneitate, nivelul lor social fiind de referitna).

Hotia si prostia domina societatea roamnesca de la cel de jos pana la cei de sus (care ar trebui sa conduca). Romanii nu (mai) stiu sa lucreze... nici pamantul nici industiral... si or sa vina altii ca ne puna la treaba (evident ei stapani si noi sclavii... dar nu pe fata ci cu acte in regula de angajati pe un salariu de sclav din care sa putem supravietui doar de o zi pe alta in in timp ce ei isi vor spori opulenta)... si culmea o sa vedem ca se putea face profit foarte bun in Romania si in agricultura si in industire. Degeaba ne vom tangui atunci...
(Ceea ce am scris nu are pretentii "profetice"... e o simpla si succinta analiza a istoriei... "cine uita trecutul e condamnat sa il retraiasca".)

Doamne ajuta. Har si pace sa ne daruiasca Domul Iisus Hristos.
Pr. Arsenie Boca: "In mintea stramba si lucrul drept se stramba"; "Sa-ti feresti capul de frig si de prostie!"; "Mustrarea invinge, dar nu convinge"; "Bobul lui de grau se preschimba in taciune, iar el se crede grau nedreptatit";
Vechi 05.09.2012, 14:42:54
Banned

Implicit

Ceea ce menționați dumneavoastră sunt roadele acțiunilor anti-românești susținute pe plan ocult și apoi implementate inclusiv cu ajutorul trădătorilor de neam și de țară. Nu cred deci că este cazul culpabilizării întregii societăți românești pentru atacurile pe toate fronturile împotriva României, inclusiv prin intermediul infiltraților care lucrează împotriva României chiar de la guvernare, din parlament, de la președenție și așa mai departe. Dar despre astea nu vreau să mai continui aici și acum pentrui că suntem pe un alt topic și deja văd că se dorește deturnarea topicului înspre propagandă anti-românească. O să revin însă asupra acestor elemente de propagandă anti-românească pe un alt topic și cu o altă ocazie.
Subiect închis