![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]()
Multumim pentru lamuriri, Raoul.
Mai mult nu mai spun. E bine ca ne-au mai explicat cei de la manastire.
|
||||
|
||||
![]()
Dar cine ar trebui sa ne explice, cei de pe forum?
|
||||
|
||||
![]()
Intrebarea mea este cum tin vegetarienii post???
Daca o persoana este full time vegetariana ce face in perioada postului? Ma scuzati ca sunt off topic dar aceste intrebari s-au mai pus,si s-au vorbit ani intregi despre miere,fructe de mare si produse de soia...(si probabil o sa se mai vb. inca alti ani,numai ca sper ca protagonistii sa fie altii,astfel incat sa nu ramanem cu aceleasi intrebari ani intregi :)) Pana la urma,ma intreb daca nu cumva deja trebuia sa cunoastem problematica postului daca suntem ortodocsi practicanti...nu???
Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita fara de asemanare decat Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu-Cuvantul ai nascut, pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim. |
|
||||
|
||||
![]()
Păi depinde de "cât de" vegetariană este: în post, uleiul se papă atunci când e dezlegare.
|
|||
|
|||
![]()
Probabil că te referi la postul alimentar. Simplu, cu mai multă nevoință, reducând volumul de mâncare, ajunare vinerea, miercurea, renunți la ulei și la surogate: lapte de soia, iaurt de soia etc. Dar astea făcute cu binecuvântare. Tocmai Raoul a amintit foarte frumos de faptul că postul poate avea mai multe trepte în funcție de putințele sau neputințele omului.
|
|
|||
|
|||
![]()
Mie mi se pare ca ne creem de fapt probleme unde nu trebuie.
Discutiile de amanunt cu ce se mananca si ce nu, daca sunt urme de lactoza sau alte minuni in ciocolata, daca scoicile sunt de post sau nu etc, nu cred ca folosesc la ceva si mie imi amintesc de discutiile evreilor hasidimi daca ai voie sau nu sa iei liftul in ziua de sabat, ca apesi pe buton, ceea ce este o munca.. atunci mai bine sa urci zece etaje, nu? ca aia nu e munca ![]() Daca un aliment are cazeina sau molecule de lapte, care e problema? Nu e vorba aici de mancare coser sau halal. Crestinii sunt liberi de astfel de rationamente. Nu omul este pentru sabat, ci sabatul pentru om. Sofia, eu nu prea inteleg nedumeririle tale cand ma gandesc ca ce ai scris la topicul despre manuale, ca nu ne trebuie exactitate in predarea religiei. Dar pentru viuata ta ceri o exactitate care nu ar trebui sa exizste in ortodoxie. Pentru ca ortodoxia este deaspra legii. Sau poate pui intrebarile astea doar ca sa ne dam seama cat de absurzi putem deveni? Uneori te banuiesc de a juca rolul asta in mod special. ;-) Postul trebuie sa ne fie de ajutor. Regulile sunt facute sa ne ajute. Ele nu sunt legi, ci un fel de ajutor ca sa nu trebuiasca sa ne gandim mereu ce mancam, si ca sa avem o dieta mai usoara, care ne ajuta sa scapam de inbuibare si sa ne rugam mai usor. Daca incepem sa ne complicam in ele, alimentatia in lumea moderna fiind alta decat cea din timpul in care s-au facut aceste reguli, luam o hotarare pentru noi, care sa fie in duhul postului, si gata. Mie asa mi se pare mai sanatos. Si duhul postului este: sa ne preocupe mai putin mancarea, sa simplificam felul nostru de viata, sa incercam sa repunem in ordine ce nu este, sa n,e reintoarcem spre Dumnezeu. Nu sa ne lipsim cu totul de placeri. Placere este si sa respiri si sa nei apa.. Iar daca ii multumim lui Dumnezeu si nu ne oprim numai la ea, nu o punem pe ea in centru, nu este nici o problema cu placerea fie in post fie nu. Dar sa le mai reducem in post, si sa revenim atunci la o atitudine de multumire catre Dumnezeu pentru darurile Sale. Ceea ce e mai greu daca mancam mereu de toate.
|
|||
|
|||
![]()
Dacă postul a fost necesar în Rai, cu atât mai mult este necesar în afară de rai. Dacă a fost un medicament util înainte de rană, cu atât mai mult este util după rană. (Sfântul Ioan Gură de Aur)
Așadar, postim o perioadă de timp si apoi revenim la vechile obiceiuri? Consider mai de folos postul...în măsura particularităților fiecarui individ sau cuplu. Last edited by ovidiu b.; 01.10.2012 at 10:30:13. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
2. Am pus aceste intrebari si poate ca si altii ca mine le vor pune mereu, din generatie in generatie, pentru ca exista altii care sunt f. exacti si perfecti. Si tocmai aceia te fac sa-ti pui intrebari, sa te simti prost si sa fii derutat in legatura cu credinta. Am spus de fapt in postarea initiala a firului ce m-a facut sa pun aceste intrebari: Pe un fir anterior, despre mancarea traditionala, cineva (nu spun nume), spunea cam taios ca acel cascaval de post contine totusi cazeina si deci nu este de post. Pe urma pe alt fir, cu mai mult timp in urma, alte persoane spunea ca trebuie sa avem grija in ce fel de instalatii sunt facute produsele, ca daca sunt urme de lapte si oua si nu stiu mai ce, nu mai sunt de post. Mai sus pe acest fir sunt tot felul de idei: ca mierea nu este de post si nici bomboanele si nici ciocolata amaruie si alte lucruri. In felul asta mai intai sunt socata cand citesc asa ceva si pe urma am ajuns si la niste concluzii: a. nu exista niste canoane, niste indicatii precise in scripturi, sunt niste indicatii facute de nu stiu cine in mare. Vad ca nimeni n-a stiut sa-mi dea vreo sursa legata de postul alimentar si cum trebuie facut. Undeva intr-un articol pe acest site scria despre inceputuri. A fost intai un om (iudeu) si pe urma alti 2-3 si tot asa. Dar cum faceau...nu scria. ca oricum ei mancau altceva pe vremea aceea. b. fiecare il tine cum considera. Unul dupa provenienta (sa nu fie nimic animal, sau daca totusi este, sa fie animalele nevertebrate, sau fara sange sau etc. - vezi mierea, fructele de mare si insectele), altul dupa calitate si compozitie (exemplul cu cazeina si instalatiile), altul dupa cantitate (cat mai putin, ca asa te poti indopa si cu paine) si altul dupa principiul sa renunti la ceva ce tie iti place mult si este un efort pentru tine. Mai este si indicatia duhovnicului si aici iar sunt f.multe discutii, pentru ca unii sunt f.severi, iar altii sunt mai blanzi si se raporteaza la putintele persoanei. Deci revin, am intrebat si ma voi mai intreba, atata vreme cat sunt atatea pareri, destul de socante. Nu vrea si nu pot sa fiu perfecta, dar as fi vrut totusi sa stiu unde este adevarul, cum este corect, ca sa vad cat ma pot apropia. Pe firul despre manuale, ca raspund si la acest punct am scris parerea mea, cel putin la aceasta disciplina. Eu asa as face daca as preda religie, pentru ca stiu si vad cat imi este mie de greu sa pricep unele lucruri si atunci ce as putea sa cer de la niste copii? Sa invete pe de rost din manual? Si da, eu una am inteles anumite lucruri legate de post, dar si acestea difera de la om la om. Pentru mine postul alimentar nu este atat de important. Il tin totusi, atat cat pot. Ma raportez la ideia de baza cum am auzit totusi de la multe persoane - fara produse animale, mierea fiind de post. Este si asa destul de greu. Nu-mi lipseste carnea, nu cu asta am probleme, mananc f.putina in general. Mai greu imi este cu produsele lactate si anumite dulciuri. Inlocuitorii nu-mi plac. In tara este mult mai usor de tinut post, pentru ca poti gasi tot felul de produse, legume si fructe ieftine. In alte tari nu exista produse de post ortodox. Macar lapte si tot este intr-un biscuit. Asa cum am mai spus, pentru mine credinta in general inseamna altceva, iar postul la fel. @Yasmine - iti dau dreptate ca ar trebui sa stim problematica postului. Totusi problema nu este asta, ci faptul ca ea difera dela persoana la persoana. Ca sa-ti raspund la o intrebare, asa cum stiu eu: - un vegetarian este acela care in general mananca vegetale, lapte si oua. El poate tine postul renuntand la lapte si oua. - un vegan este unul care mananca numai vegetale. El ori nu trebuie sa mai tina post, ori poate sa tina post negru Revin totusi la un aspect: clar este ca in post trebuie renuntat la ceva din alimentatie. S-au ales produsele animale. Fiecare a gasit la asta alte motive (ca animalul, ca produsele animale iti dau nu stiu ce stari si te impiedica etc.). Pentru unii este greu sa renunte la ele. Ma gandesc eu ce-ar fi fost daca ar fi fost alese sa fie de dulce legumele si fructele? Si atunci ar fi fost unii care n-ar fi putut sa renunte. Tot o renuntare ar fi fost. @ovidiu b. - marturisesc n-am inteles citatul pus in ultima ta postare. Post necesar in Rai? Cine posteste in Rai? La a doua parte sunt de acord cu tine. Noi nu putem sa tinem postul asa cum ar trebui, nu din cauza de alimente. Altceva ne lipseste. Postul inseamna o perioada de retragere de lume, de liniste, meditatie, rugaciune. Sfintii de acum 2000 ani aveau asta. Mancau ciuperci si lacuste sau roscove, dar se aveau pe ei. Noi tinem post de anumite produse, renuntam la sot/sotie, dar nu avem ragzul pentru noi. Mergem in lume, mergem la serviciu, nu avem timp si pace sa ne linistim, sa ne rugam, sa ne ocupam de sufletul nostru. Nu mananca o bomboana, sau un cascaval cu cazeina, dar ma duc la serviciu si fac pacate, lucrez toata ziua si tot nu ma pot ruga si fii linistit si singur cu Dumnezeu. Unde este de fapt postul, chiar si la ce mai inversunati dintre noi? Si as putea sa mai continui, dar ma abtin. Ma intreb totusi in continuare cum ii invatam pe altii mai nestiutori decat noi? Vrem manuale de religie, dar ne lipsesc atatea cunostinte si surse. Si daca totul este atat de relativ? Ce scriem la capitolul despre post? Sau fiecare profesor povesteste cum face el? Cum e mai bine? Cineva ma certa ca intreb ca sa aflu de la cei de pe forum. Pe forum nici nu poti sa te lamuresti pana la urma unde este adevarul, pentru ca fiecare zice altceva si adevarul este la el (chipurile). Si in fond unde se intrebi? Si preotii au pareri diferite. Exista carti multe cu retete de post, dar cu regulile nici una. Acum doua mii de ani posteau altfel, pentru ca si mancau altfel: paine, peste, legume, fructe. Si se retrageau in meditatie. Cine avea de taiat si mancat animale? In Israel ma refer.
A fi crestin = smerenie + iubire de aproape Last edited by sophia; 01.10.2012 at 11:40:07. |
|
||||
|
||||
![]()
Eu îl țin (la distanță) cu ceafă la grătar.
Cât despre ce este sau nu scris despre post, citește asta: http://www.crestinortodox.ro/carti-o...tul-82032.html
Îmi cer scuze celor pe care i-am supărat! "Trebuie sa mori înainte de a muri Pentru a nu muri atunci când mori" Last edited by DragosP; 01.10.2012 at 11:41:43. |
|
|||
|
|||
![]()
Adam și Eva "posteau" în Rai. Geneză (1,29) explică clar ce "meniu" aveau Adam și Eva în Rai.
|
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Produse de igiena | Florin-Ionut | Postul | 104 | 24.05.2021 11:40:11 |
Omul-animal, e posibil,oare ???!!! | guardian knight | Generalitati | 8 | 17.12.2011 20:53:22 |
produse bio Life-Care | arifa | Generalitati | 5 | 31.08.2010 18:43:02 |
Omul cel mai feroce animal de pe Terra | elenavioletacocos | Generalitati | 74 | 03.12.2009 15:16:48 |
|